11ο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2026 του Δήμου Ηρακλείου
11ο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2026 του Δήμου Ηρακλείου
Ξεκινά την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η Έκθεση «Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της Επανάστασης» που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821. Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση με κειμήλια των Αγώνων του Κρητικού λαού κατά των Οθωμανών, ντοκουμέντα και στοιχεία. Η Έκθεση αυτή αναφέρεται σε τρεις αιματηρές επαναστάσεις που έγιναν στην Κρήτη (1821, 1866, 1897) και περιλαμβάνει αντικείμενα από τις ιδιωτικές συλλογές των Γεωργίου Μπαλαφούτη, Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα και της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Μια ειδικά σχεδιασμένη εκδοχή της επετειακής Έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης υπό τον τίτλο 1821. Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εγκαθίσταται τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49). Η παρουσίαση της Έκθεσης της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στο ΠΣΚΗ είναι μια σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τον Δήμο Ηρακλείου και τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.
Ειδικά διαμορφωμένη για εσωτερικούς χώρους, η εκδοχή αυτή της Έκθεσης της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ διαδέχεται την υπαίθρια η οποία είχε σχεδιαστεί για χώρο ανοιχτό και είχε ταξιδέψει στις τέσσερεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο) κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, με την ελεύθερη συμμετοχή των επισκεπτών όλες τις ώρες και ημέρες της εβδομάδας (24/7).
"ΑΓΑΠΑ ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ". Μιά έκθεση με την επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού
Την 3η Διαδικτυακή Εκδήλωση «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ...άξιες λόγου» διοργανώνει την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, ώρα 18.00 η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ)
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και εντάσσεται στην 16ήμερη Εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης – Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης για το ίδιο θέμα.
«Η γυναίκα στο έργο του Γεωργίου Σεφέρη» από το Σχήμα 7 έρχεται στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts and Culture, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:15.
Την on line πρεμιέρα μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμό https://youtu.be/Zs8WjdG7KRY, ενώ μετά την πρώτη προβολή θα παραμείνει διαθέσιμη on demand στη ζώνη θέασης «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική».
Συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης,
Καλαμάτας, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο
και τη Ferodo Bridges.
Ατομική Έκθεση Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας της κα. Μαρίνας Σταμάτη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 στις 21.00 στο καφέ – πολυχώρο «Το Καφέ Βιβλίο», Ιερολοχιτών 173 – Πλατεία Σινάνη, Ηράκλειο – Κρήτης.
Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και η «Αλληλεγγύη Ηρακλείου – Εταιρεία Νόσου Alzheimer & υγιούς γήρανσης» στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης της ενεργούς & υγιούς γήρανσης (σε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-65 ετών και άνω, που είναι κάτοικοι της πόλης, ή του Νομού, όμως παραμένει ανοικτό στο κοινό της πόλης, όλων των ηλικιών, που θέλει να συμμετάσχει), συνεχίζουν την σειρά προβολών με τίτλο Cine Αλληλεγγύη.
«Λ(ο)ιμός του Θουκυδίδη» από το Θέατρο Κάτω
Ο «Λ(ο)ιμός» του Θουκυδίδη του Θεάτρου Κάτω συνδιαλέγεται με το φαινόμενο του λοιμού, ως ένα φαινόμενο που επανέρχεται στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, μέσα από το πρίσμα της τέχνης του λόγου. Ένας λοιμός του σήμερα, λιμός του αύριο
Θεατρική Παράσταση: Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»
Δείτε την On line πρεμιέρα εδώ: https://youtu.be/dLE94D6ZXJQ
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα: Συμμετέχουμε, Ανακυκλώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε» διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου - Πειραματική Σκηνή, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ.
Η Ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο της έναρξης του έργου «Επικοινωνιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση (ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020)» του Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020.
Στην Ημερίδα θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού των δράσεων Ανακύκλωσης του Δήμου καθώς και του Επικοινωνιακού Σχεδίου.
Ομάδα εθελοντών πολιτών της πόλης μας, με την πολύτιμη υποστήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ, την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Παιδί και φυσικές καταστροφές» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/12/21 στις 18:00μμ. στην αίθουσα «Συναυλιών» του Πολιτιστικού Συνεδριακού κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Έκθεση στο ΜΕΤΗ με τίτλο:"Η ΠΡΩΤΗ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ".
Εγκαίνεια την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30. Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της έκθεσης. Η έκθεση διαρκεί έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022.
Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 18:00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Αμαλίας Νινιράκη «Μπλεγμένοι Κύκλοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, στη μουσική σκηνή ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17, Ηράκλειο.
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με μουσική και θέατρο διοργανώνουν την Τετάρτη 22/12/2021 από τις 17.30 ως τις 20.00, στο αίθριο της Λότζια, το Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου και τα Δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Θερίσσου-Μασταμπά και Τριών Βαγιών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τα τμήματα του Δημοτικού Ωδείου καθώς και δύο θεατρικά δρώμενα από τα ΚΔΑΠ Θερίσσου – Μασταμπά και Τριών Βαγιών.
Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Με σημείο εκκίνησης τον δίσκο του με τον βραβευμένο Ιταλό συνθέτη Νικόλα Πιοβάνι με τίτλο «Όμορφη Ζωή» και σε καλλιτεχνική επιμέλεια της αγαπημένης στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, ο χαρισματικός τραγουδιστής Θοδωρής Βουτσικάκης «βουτάει» στα απέραντα νερά των μουσικών της Μεσογείου και μας συμπαρασύρει σε ένα φωτεινό και ελκυστικό ταξίδι, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό τραγούδια από ετερόκλητα είδη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που τον συγκινούν, μαζί με επιλογές από την προσωπική καλλιτεχνική διαδρομή του.
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Γιάννης Σαββιδάκης έρχεται στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts and Culture, και μας καλεί να ανακαλύψουμε τη μαγική δύναμη των Χριστουγέννων μέσα από τη μουσική παράσταση «Τα Χριστούγεννα της Αρετής»!
Την on line πρεμιέρα μπορείτε να παρακολουθήσετε την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:15 στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/wOCZwm3pVQY, ενώ μετά την πρώτη προβολή θα παραμείνει διαθέσιμη, on demand, στη ζώνη θέασης «Κόκκινη κλωστή δεμένη»
Την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της δίνει την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.
Η συναυλία ξεκινά στις 20.30 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικους ύμνους και γνωστές κλασσικές επιτυχίες του διεθνούς ρεπερτορίου.
Διευθύνει ο αρχιμουσικός Λεωνίδας Τζωρτζάκης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.