inner image

Ανοικτή επιστολή των Ενεργών Πολιτών για συντονισμό δράσεων με σκοπό την αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοκρατίας

Είναι κοινά παραδεκτό πως μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2019 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και διαμόρφωσαν πλειοψηφίες στις δημοτικές επιτροπές και τις εταιρείες του δήμου, που δεν απεικονίζουν τη λαϊκή βούληση όπως αυτή καταγράφηκε στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκαν τον Μάϊο του 2019.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον Αρμενικό λαό από την ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου

Ο περήφανος και ηρωικός λαός της Αρμενίας, που έχει υποστεί γενοκτονία καλείται ακόμα μια φορά να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απέναντι στους εισβολείς Αζέρους με την βοήθεια των Τούρκων και τζιχαντιστών από τρίτα μέρη!

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για τη λαϊκή αγορά του Μασταμπά

Παρά τον κανόνα, που ορίζει ότι οι λαϊκές αγορές παραμένουν σε μια οδό το πολύ για 18 μήνες (πρόσφατα ο χρόνος παραμονής μειώθηκε σε 12 μήνες), η λαϊκή αγορά του Μασταμπά διανύει τον έβδομο χρόνο στην οδό Αντωνίου Καστρινάκη.   Όσο αυτοί που εμπλεκόμαστε στη λήψη της απόφασης μετακίνησης δεν καταλήγομε σε μία λύση, επιβαρύνομε υπέρμετρα ορισμένους συμπολίτες μας.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία κάνει έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους για επίσπευση των διαδικασιών με διάθεση συνεννόησης.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Θέμη Θέμελη

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Θέμη Θέμελη, που έφυγε μετά από μακρά ασθένεια, που αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια. Διατήρησε μέχρι τέλους το χαμόγελό του παρά τις στενοχώριες, που του επεφύλαξε τα τελευταία χρόνια η ζωή. Ο Θέμης Θέμελης διακρίθηκε για το ήθος, την ευγένεια και την καλοσύνη του. Όπως είναι γνωστό, ήταν ένας πολύ καλός διαιτητής ποδοσφαίρου, καλά ενημερωμένος ως προς τους κανόνες και δίκαιος από τη φύση του, έφτασε να διαιτητεύσει μέχρι και στην Α’ εθνική κατηγορία. Ήταν ενεργός πολίτης, που αγαπούσε την πόλη, που ζούσε. Συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 1998 με το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Οι θέσεις της παράταξης ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για την 'Τεχνική έκθεση για την διαδικασία προέγκρισης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Δ.Ε Αλικαρνασσού'

Οι θέσεις της παράταξης ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για την "Τεχνική έκθεση για την διαδικασία προέγκρισης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Δ.Ε Αλικαρνασσού".

Πρόταση της παράταξης «συν+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» για την ανακατασκευή της Γαλλικής Ναυαρχίδας La Thérèse

Πρόταση της παράταξης «συν+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου υιοθέτησε σχεδόν ομόφωνα κατά την χθεσινή του συνεδρίαση για την ανακατασκευή της Γαλλικής Ναυαρχίδας La Thérèse (Λατερέζ) στα πρότυπα του πλοίου Great Britain στο Bristol ως τουριστικού εκθέματος.

Η 'Συν +Πράξης Δημοτών Ηρακλείου' για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση το ΔΣ  Ηρακλείου δέχτηκε να συζητήσει και πήρε απόφαση μετά από εισήγηση της "Συν +Πράξης Δημοτών Ηρακλείου" για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Πρόταση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για ποδηλατόδρομους στο Ηράκλειο

Τις τελευταίες μέρες γίνεται ευρεία συζήτηση στο Δήμο Ηρακλείου για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Ηράκλειο. Παρατηρούμε όμως ότι μέχρι τώρα ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής αφορά στη χρήση του ποδήλατου μόνο ως μέσου αναψυχής των πολιτών. Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξη του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Αναστασάκη αναφέρεται η δημιουργία ενιαίου ποδηλατόδρομου σε μήκος 6 χλμ στο παραλιακό μέτωπο, με δυνατότητα ενοποίησής του με τα ενετικά τείχη. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο αυτό θα αποτελέσει πράγματι μια σπουδαία δυνατότητα αναψυχής για τους δημότες και τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να περιηγηθούν με ποδήλατα σε διάφορα ιστορικά σημεία της πόλης.

Πρόταση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για την ανάληψη της διοργάνωσης από το Ηράκλειο των 21ων Μεσογειακών αγώνων

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία έχει καταθέσει πρόταση στο Δήμο Ηρακλείου για την ανάληψη της διοργάνωσης από το Ηράκλειο των 21ων Μεσογειακών αγώνων, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου. Συντάκτες της πρότασης είναι ο καθηγητής κ. Μιχάλης Ταρουδάκης και ο υπεύθυνος Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέλιος Ζαχαριουδάκης

Ερώτηση των Ενεργών Πολιτών σχετικά με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείριση Αποβλήτων και υποβάθμιση Δήμων

Η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση του νέο Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προχώρησε στην έγκριση του στο Υπουργικό συμβούλιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό  συμβούλιο για τους παρακάτω λόγους:

Οι « ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Οι « ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»  εύχονται  το δύσκολο φετινό ταξίδι στην γνώση  με τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας να ξεπεράσει  τις φουρτούνες των αδιέξοδων πολιτικών..

Τοποθέτηση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην συζήτηση του Δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του 2019

Η συζήτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί προβληματισμός για την άσκηση της πολιτικής που εφαρμόστηκε προκειμένου να υλοποιηθούν οι προσδοκίες που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων .

Ηράκλεια Πρωτοβουλία: Αποχαιρετισμός στον Μιχάλη Σκουλούδη

Ηράκλειο, 28-8-2020

Αποχαιρετισμός στον Μιχάλη Σκουλούδη

          Ο Μιχάλης Σκουλούδης διακρίθηκε για την ευφυΐα, την  ευγένεια, την εντιμότητα και το ήθος του. Υπήρξε πρωτοπόρος επιχειρηματίας και ενεργός πολίτης.

          Ως επιχειρηματίας επέδειξε μοναδική διορατικότητα, είχε καινοτόμες ιδέες και την απαραίτητη θέληση, επιμονή και μεθοδικότητα, για να τις υλοποιεί στην πράξη. Ήταν άψογος εργοδότης και απολύτως  συνεπής στις συναλλαγές του.

           Υπήρξε ενεργός πολίτης, πάντοτε καλά ενημερωμένος και με ορθή πολιτική κρίση, Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, σε εποχές δύσκολες και ηρωικές. Ήταν ιδρυτικό και πολύτιμο μέλος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, με την οποία εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος, ως πρώτος σε ψήφους στο ψηφοδέλτιό της, των δημοτικών εκλογών του 1994. Οι παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σύντομες, ουσιαστικές, καίριες και οι προτάσεις του και εδώ καινοτόμες.

          Ήταν καλός σύζυγος, στοργικός πατέρας και παππούς. Συλλυπούμεθα θερμά την αγαπημένη του σύζυγο, Μαριώ, τα παιδιά του Μανώλη και Κατερίνα, Εμμανουέλα και Νίκο, καθώς και τα εγγόνια του, που τον αποχαιρέτησαν με τόσο όμορφο τρόπο.

 

 

Η παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες για τον θάνατο της Ανθούλας Παπαδοκωστάκη και του Μιχάλη Καλογεράκη

Η παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες με θλίψη αποχαιρέτησαν την συνοδοιπόρο Ανθούλα Παπαδοκωστάκη.  Η Ανθούλα υπηρέτησε με ήθος και αυταπάρνηση την πόλη και την κοινωνία του Ηρακλείου, ως ενεργός πολίτης από διάφορες συλλογικότητες, ενώ  εργάστηκε επί σειρά ετών, στην Ταμειακή Διαχείρισης της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου. Στον σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια και τους οικείους της Ανθούλας ευχόμαστε, δύναμη και κουράγιο.

 

Την θλίψη της για το θάνατο του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Καλογεράκη, εκφράζει η παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες. Στην σύζυγο του Στέλλα τα παιδιά και τους οικείους του, η παράταξη των Ενεργών Πολιτών εκφράζει θερμά συλλυπητήρια.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για την απώλεια του Μιχάλη Καλογεράκη

 

Ηράκλειο, 19-7-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

           Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εκφράζει τη θλίψη της για την αιφνίδια απώλεια του συμπολίτη Μιχάλη Καλογεράκη, που θα θυμόμαστε πάντα για το ήθος, την ευγένεια, την καλοσύνη και τη μοναδική αίσθηση του χιούμορ, ιδιότητες, που τον καθιστούσαν ιδιαίτερα αγαπητό. Ο Μιχάλης ήταν υποδειγματικός σύζυγος και στοργικός πατέρας.

Απευθύνομε θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Στέλλα, με την οποία συνεργαζόμαστε αρμονικά στον Δήμο Ηρακλείου, στα παιδιά του Μαρία & Μηνά και σ’ όλους τους οικείους του.

Δημοτικές Παρατάξεις για τα προβλήματα στην οδό Ν.Πλαστήρα έξω από το ΙΤΕ (περιοχή Βασιλικά Βουτών)

Η οδός Ν. Πλαστήρα (περιοχή Βασιλικά Βουτών) διέρχεται έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του νέου κτιρίου του ENISA. Η  συγκεκριμένη οδός έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, με αποτέλεσμα στις ώρες αιχμής να αυξάνεται η επικινδυνότητα τόσο για τους οδηγούς οχημάτων όσο και για τους διερχόμενους πεζούς διερχόμενους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των εργαζομένων και των επισκεπτών στα δύο ιδρύματα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ από την ίδια οδό εξυπηρετείται και η διέλευση των οχημάτων με προορισμό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά και η ευρύτερη περιοχή των Βουτών, λόγω της κυκλοφοριακής σύνδεσης με την εθνική οδό.

Ανακοίνωση της παράταξης 'Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες' για την προσφυγή κατά της απόφασης 139/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Ανακοίνωση της παράταξης "Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες" για  την Προσφυγή κατά της απόφασης 139/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου: Καταθέσαμε  προσφυγή κατά της  νομιμότητας  της απόφασης  139/2020  του Δημοτικού Συμβουλίου  Ηρακλείου.  Η απόφαση  αυτή αναφέρεται:

 α)  Στην  έγκριση του  Επικοινωνιακού σχεδίου 2020  του Δήμου Ηρακλείου και

 β) στην έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής  και  Διαφημιστικής προβολής 2020 του Δήμου Ηρακλείου .

Συνάντηση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΗ στο λιμάνι, συμμετείχαν η πρόεδρος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας κ. Άννα Παπαχρονάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Βασιλάκης και το μέλος της Γραμματείας κ. Κώστας Βαρβεράκης.

Αρχικά έγινε μια εκτενής ενημέρωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη για τις δραστηριότητες του Οργανισμού, κυρίως σε ότι έχει να κάνει σχετικά με το Δήμο Ηρακλείου. Ένα σημαντικό θέμα, που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει τριβές στις σχέσεις τους ήταν η χερσαία ζώνη του λιμανιού, για την οποία προχωράει από την κυβέρνηση η διαδικασία της παραχώρησής της στο Δήμο Ηρακλείου. Έτσι οι δραστηριότητες του ΟΛΗ περιορίζονται στον περιφραγμένο χώρο του λιμένα, όπως και στις εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του Λιμενικού Περίπτερου, των δεξαμενών και του πρώην υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Δευκαλίωνα Μαρκόπουλο

Ηράκλειο, 11-6-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ

           Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Δευκαλίωνα Μαρκόπουλο, που έφυγε χθες μετά από μακρά ασθένεια, που αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια. Ο Δευκαλίωνας υπήρξε ένας έντιμος και έξυπνος επιχειρηματίας, ένας ξεχωριστός σύζυγος (ο έρωτας με την κυρία Μάρω είχε αφετηρία τα μαθητικά χρόνια και διάρκεια μία ζωή), ένας στοργικός πατέρας,  ένας χαρισματικός ακκορντεονίστας, ένας εραστής του ωραίου, ένας ηθικός και ανιδιοτελής ενεργός πολίτης. Συμμετείχε στην παράταξή μας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και κόσμησε τα ψηφοδέλτιά της ως υποψήφιος δημοτικός και διαμερισματικός σύμβουλος. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Παρέμβαση των Ενεργών Πολιτών στο σοβαρό θέμα των απ ευθείας αναθέσεων του Δήμου Ηρακλείου

Οι  Ενεργοί  Πολίτες  με  την σημερινή τους παρέμβαση   ( ερώτηση )  αναδεικνύουν  το σοβαρό θέμα των απ  ευθείας  αναθέσεων ( ουσιαστικά )    εκατοντάδων  χιλιάδων  ευρώ  παρακάμπτοντας  τόσο τις ανοικτές  διαδικασίες  διαγωνισμών  , όσο και  το  περιεχόμενο  των  αναγκαίων προμηθειών.  

 

Ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών για το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ηρακλείου

Χθες  Τρίτη  2/6/2020 στο  δια  περιφοράς  ΔΣ της ΑΑΗ ΟΤΑ   οι Ενεργοί Πολίτες ( δια  της εκπροσώπου   Μαρίας  Καλουδιώτη )  έκαναν την παρακάτω παρέμβαση στο θέμα  « άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ηρακλείου»

Ανοικτή επιστολή των Ενεργών Πολιτών στον Δήμαρχο Ηρακλείου

Με  την  σημερινή  μας  επιστολή   θέλομε   να    σας  επισημάνουμε   κάποια  ζητήματα  που έχουν σχέση με την Δημοκρατία , την λειτουργία  των θεσμικών οργάνων  ,και  τον σεβασμό  των αποφάσεων  .

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατέθεσαν οι Ενεργοί Πολίτες

Προσφυγή  στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης  ( απ 4176/25.5.2020)  κατά του κύρους της απόφασης  328/2020  της οικονομικής επιτροπής του  Δήμου Ηρακλείου, κατέθεσαν οι Ενεργοί  Πολίτες

Συνημμένα το κείμενο της προσφυγής  :

Συλλυπητήρια για τον Γιάννη Περράκη από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ηράκλειο, 12 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συλλυπητήρια για τον Γιάννη Περράκη

          Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Γιάννη Περράκη, τον αγαπητό συμπολίτη, που έφυγε αιφνιδιαστικά και απρόσμενα από τη ζωή. Ο Γιάννης Περράκης υπήρξε ενεργός πολίτης, πρωτοπόρος επιχειρηματίας και δραστήριος αθλητής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Ήταν έντιμος, ευφυής, ευγενής, είχε αίσθηση του ωραίου και χιούμορ.

          Συλλυπούμαστε θερμά τους οικείους του.

Τοποθετήσεις των Ενεργών Πολιτών στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου

Εισαγωγικά θα θέλαμε να  σημειώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν, να  διεξάγονται  Δημοτικά Συμβούλια κάθε δύο μέρες με 1 ή δύο θέματα . Κατά την γνώμη μας  δείχνουν  ελλιπή προγραμματισμό  και  υποβάθμιση  του ρόλου που από κυρίαρχου μετατρέπεται    σε   διεκπεραιωτή αδυναμιών διοίκησης , εκτός και αν αυτές είναι  οι  στοχεύσεις   γενικά της κυβέρνησης και  της δημοτικής αρχής.

Ερώτηση Ενεργών Πολιτών για Απολογιστικές εκθέσεις επικοινωνιακών σχεδίων 2018 και 2019

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ                             

                                                                                                   ΗΡΑΚΛΕΙΟ  5/5/2020

Προς   το Δημοτικό Συμβούλιο  ( δια του προέδρου)

ΘΕΜΑ :  Απολογιστικές  εκθέσεις  επικοινωνιακών  σχεδίων 2018 και 2019 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε

Με την  παρούσα  παρέμβαση , ζητάμε να  κατατεθούν  οι απολογιστικές εκθέσεις των επικοινωνιακών  σχεδίων για τα έτη 2018 και 2019 .  ‘Οπως  είναι  γνωστό   οι απολογισμοί  πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  μέχρι  30/3 του ερχόμενου  έτους .  ( δηλαδή 30/3/2019 για το 2018  και 30/3/2020 για το 2019 )

Το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο κατά την συζήτηση   του επικοινωνιακού προγράμματος   για το έτος 2020, όπου και επισημάνθηκε  η έλλειψη  τόσο του απολογισμού  έτους 2018 όσο  και  του 2019.

Επειδή σήμερα  5/5/2020  έχει παρέλθει το όριο  30/3/2020 , παρακαλώ όπως  κατατεθούν  οι  απολογισμοί  των ετών 2018 και 2019 .

 

Δήλωση «Ενεργών Πολιτών» για την αποχώρηση τους από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Σήμερα  Τρίτη 28/4/2020  κληθήκαμε  σε  συνεδρίαση  της οικονομικής  επιτροπής  με ημερήσια διάταξη 60 θεμάτων και 2 εκτός ημερησίας. Σύνολο δηλαδή 62  θέματα.

Πρόταση των Ενεργών Πολιτών για την έκδοση Ψηφίσματος για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας

Τέλος  Απριλίου, παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πολλοί  δανειολήπτες και οι οικογένειές τους θα βρεθούν  σε δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση.

Διαδικτυακή προβολή ομιλιών απο την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Στα πλαίσια των διαδικτυακών προβολών που άρχισε η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, αυτές τις μέρες που είμαστε όλοι αναγκασμένοι να μένουμε στα σπίτια μας, παρουσιάζουμε σήμερα και για τις επόμενες μέρες δύο νέες ομιλίες που είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη τριετία, στη δημοτική αίθουσα "Μανόλης Καρέλλης" της οδού Ανδρόγεω.

Η πρώτη σημερινή ομιλία είναι από τον κύκλο: «Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου - είκοσι χρόνια μετά» και έγινε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 από την κ. Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγο-Συγγραφέα, με θέμα: «Ο βυζαντινός Χάνδακας. Ενδείξεις και τεκμήρια». Την κ. Σταρίδα προλόγισε ο κ. Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πόλη του Ηρακλείου κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο, την Αραβοκρατία, τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο και την πρώιμη Ενετοκρατία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Σταρίδα αναφέρθηκε στις καταστροφές των μνημείων, που έγιναν κυρίως στον 20ό αιώνα, με αναφορά στους τέσσερις ναούς, που έχουν πουληθεί ως ανταλλάξιμη περιουσία σε ιδιώτες: του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην οδό 1821, του Αγίου Ονούφριου στην οδό 1866, της Αγίας Αναστασίας στην οδό Δελημάρκου και του Αγίου Γεωργίου Βενέτικου στην οδό Μαρινέλη. Τόνισε επίσης την ανάγκη να σωθεί το Ηρώον στην πλατεία Ελευθερίας, με πρώτο βήμα την κήρυξή του ως διατηρητέου. Ολόκληρη η ομιλία και η συζήτηση με το κοινό, είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Ec1MDf1zurA , απ’ όπου μπορεί ο καθένας να την παρακολουθήσει.

Οι θέσεις της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21/4/2020

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!  Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έγινε «δια περιφοράς», ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας κ. Μανόλης Βασιλάκης παρουσίασε τις παρακάτω θέσεις:

 

Δήλωση της Δημοτικής παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 21-4-2020

ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ   ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ  « ΕΝΕΡΓΟΙ   ΠΟΛΙΤΕΣ » στην συνεδρίαση  (  μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου )  της 21/4/2020 

Κύριε Πρόεδρε

   Η σημερινή  σύγκλιση   ( 21-4-2020 ) του Δημοτικού Συμβουλίου  δια περιφοράς  ,χωρίς   ουσιαστική συζήτηση  και  ενημέρωση  ( η προηγούμενη  με συμμετοχή συνεδρίαση , έγινε  στις  10-2-2020)   , στην ουσία υποβαθμίζει  την λειτουργία του Συμβουλίου.

Σήμερα  ,  σε πολλούς  Δήμους  της  χώρας  οι συνεδριάσεις  γίνονται  μέσω τηλεδιασκέψεων   με ουσιαστική συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων  , αποτελεσματικά , ξεπερνώντας τις  δυσκολίες της περιόδου αυτής.   

Οι ψηφιακές αυτές εφαρμογές   μπορούν με  ευχέρεια  να υπερνικήσουν  τις δυσκολίες των συναθροίσεων και να  δημιουργήσουν ένα  πρόσφορο δημοκρατικό περιβάλλον  συζήτησης , αντιπαράθεσης  και σύνθεσης   λύσεων για τα ζητήματα που αφορούν  τους  Δημότες και την Πόλη.

Μια  τέτοια  λειτουργία  σήμερα,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά   είναι απαραίτητη  , διότι οι  Πράξεις  Νομοθετικού Περιεχομένου ( ΠΝΠ )  , και άλλες  νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης  δημιουργούν ένα περιβάλλον  συγκεντρωτικό και αυταρχικό . Οι  φορείς της αυτοδιοίκησης  σε όλες τις δύσκολες  περιόδους έδειξαν ότι μπορούν  να  συζητούν  να συνθέτουν  και να βρίσκουν λύσεις και διέξοδο σε μικρά και μεγάλα  προβλήματα.

 Επίσης  η  πρόθεση  λήψης απόφασης  σε  θέματα   που για μεγάλα χρονικά  διαστήματα,  απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο     ( πχ  Λαική Μασταμπά   -   2 συνεδριάσεις  2019   - αποφάσεις 392/2019 και 440/2019 ) , προκαλεί  ερωτήματα για τον χρόνο και την σκοπιμότητα  της , όταν  η  πρόταση  δεν έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις του 2019 και τις κατατεθειμένες  προτάσεις .

Τέλος  θα θέλαμε να σχολιάσομε  τον τρόπο που  η  Δημοτική Αρχή χειρίζεται  τις προτάσεις  που κατατίθενται ( αναλυτικά στην τοποθέτηση μας  στο  θέμα 1 )

 

Για  τους  ΕΝΕΡΓΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ

 

ΗΛΙΑΣ  ΛΥΓΕΡΟΣ

 

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών ανά θέμα :

 

Θέμα 1 

Παρέμβαση  των «Ενεργών Πολιτών» στο θέμα 1 συνεδρίασης   ΔΣ  21-4-2020 ,  σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης  κορωνοϊού COVID -19.

Με την  τοποθέτηση  στο θέμα 1 καταγράφουμε  κάποιες από τις παρεμβάσεις-προτάσεις που κατατέθηκαν στο συντονιστικό όργανο που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν με την εμφάνιση κρουσμάτων του κορωνοϊού sars-cov-2 από τον εκπρόσωπο των «Ενεργών Πολιτών».

Για την αλήθεια των πραγμάτων οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

Το συντονιστικό συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 10/03/2020 και σε διάστημα μιας εβδομάδας  συναντήθηκε τέσσερις φορές στο δημοτικό κατάστημα.

Οι αναφορές που ακολουθούν έγιναν σε αυτές τις συνεδριάσεις πιθανόν με κάποιες διαφοροποιήσεις στη χρονική σειρά τους .

Στην πρώτη συνεδρίαση:

1.   Να μείνει ο δήμος ανοικτός προσφέροντας υπηρεσίες στους πολίτες και ταυτόχρονα να ενισχυθούν περισσότερο οι ευπαθείς   

      ομάδες του πληθυσμού.

2.   Να υπάρξει ένα κέντρο πληροφόρησης με επαρκή , επιστημονικά τεκμηριωμένα και αντικειμενικά στοιχεία που θα ενημερώνει 

     τους πολίτες υπεύθυνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού , την λειτουργία του δήμου και του τρόπους εξυπηρέτησης των δημοτών.

3.   Να μη διακοπεί καμιά παροχή ύδρευσης για το επόμενο διάστημα ( και για αρκετό χρόνο μετά τη λήξη της καραντίνας).


Στη δεύτερη συνεδρίαση:

 

1.   Να συμπληρωθούν με προσωπικό από δομές που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους οι υπηρεσίες του δήμου που προσφέρουν 

      κοινωνικό έργο.

2.   Να γίνει προσπάθεια να μοιραστούν τα τρόφιμα στα ΤΕΒΑ έγκαιρα ακόμη και με τη βοήθεια εθελοντών.

3.   Να υπάρξει ενημέρωση στους υπαλλήλους του Δήμου από τη γιατρό εργασίας με επίσκεψη της στους χώρους δουλειάς σε μια 

      λογική αντικειμενικής πληροφόρησης και ψυχολογικής ενίσχυσης.

4.   Να ληφθεί μέριμνα για τούς καταυλισμούς  των ΡΟΜΑ (συνεχής παροχή νερού , σταθερή αποκομιδή απορριμμάτων, 

      απολύμανση).

5.   Να μην εισπραχθούν δημοτικά τέλη από τις επιχειρήσεις για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα και να υπάρξει μέριμνα για 

      ρύθμιση των χρεών.

 

 

Στην τρίτη συνεδρίαση:

 

1.   Επανάληψη της πρότασης για τα δημοτικά τέλη με την  προσθήκη «να μην υπάρξει αύξηση των ενοικίων δημοτικών χώρων που 

      χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες» και αναφορά σε άλλους δήμους που πήραν αντίστοιχα μέτρα και στην πρόθεση της ΚΕΔΕ 

      να κατατεθεί επίσημη πρόταση στον υπουργό εσωτερικών.

2.   Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και αν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα απολύμανση στους 

      χώρους του  χώρου  λειτουργίας της καθαριότητας και του μηχανοστασίου.

 

Στην τέταρτη συνεδρίαση:

 

1.   Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις λαϊκές με προσπάθεια να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας ,πιθανόν με εκ περιτροπής παρουσία          των παραγωγών.

2.   Να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας αποδοχής και διαχείρισης των προσφορών από ιδιώτες η επιχειρήσεις των μέσων ατομικής  

      προστασίας , για να μην δημιουργούνται υπόνοιες «ιδιαίτερης αντιμετώπισης» με την επιστροφή στην κανονικότητα.

3.   Να υπάρξει μέριμνα φιλοξενίας για τους αστέγους.

 

 

Επιπλέον σήμερα   το ΔΣ  πρέπει να καταλήξει  σε μια σειρά αποφάσεων με  σκοπό την αντιμετώπιση  όλων των προβλημάτων που έχουν  δημιουργηθεί  από τις επιπτώσεις  των μέτρων αντιμετώπισης  του κορωνοϊού. .

 

1.   Επέκταση του επιδόματος  και σε κατηγορίες εργαζομένων σε δράσεις του Δήμου και των νομικών του προσώπων  ( πχ Ωδείο 

      – ωρομίσθιοι )

2.   Σε σχέση με τα τροφεία  στους παιδικούς σταθμούς  , προτείνουμε για την φετινή χρονιά και μέχρι τέλος Ιουλίου

      να καταργηθεί  η καταβολή τους  και να επανεξεταστούν τα δεδομένα με την έναρξη της επόμενης περιόδου

3.   Τέλη κοινοχρήστων  χώρων . Για όλο το διάστημα  που με κρατική παρέμβαση είναι  εκτός λειτουργίας  οι επιχειρήσεις , να  

      μην καταβληθούν  τα αντίστοιχα τέλη . Επίσης επειδή  με την  επαναλειτουργία τους  δεν θα αποκατασταθεί άμεσα  η πλήρης          λειτουργία τους  να  προβλεφθεί και μεταβατικό διάστημα μη καταγραφής και οφειλής τελών .  

4.   Παροχή βεβαιώσεων Δημοτικής ενημερότητας  χωρίς περιορισμούς  για  όσους  Δημότες είχαν  δυνατότητα έκδοσης στα 

      31/12/2019

5.   Αναστολή δόσεων ρυθμίσεων για όσο χρόνο  ισχύσει  συνολικά

6.   Απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού  για την όλη  την περίοδο που θα ισχύουν τα  μέτρα

 

Σε γενικότερο επίπεδο  προτείνουμε άμεσα  να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την  δημιουργία  ενός κέντρου  φιλοξενίας  αστέγων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας και συνδρομής.  Αρχικά η δομή αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσεις σε ενοικιαζόμενο και εξοπλισμένο χώρο και σε δεύτερη φάση  σε ιδιόκτητο 


Θέμα 8.

Για το θέμα της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το Δ’ τρίμηνο του 2019, που στην ουσία είναι η δράση της Δημοτικής Αρχής για το σύνολο της χρονιάς του 2019 οι Ενεργοί Πολίτες δηλώνουν για άλλη μία φορά ότι η αποτελεσματικότητα είναι μικρή. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες των Δημοτών για τις οποίες πρέπει επιτέλους η Δημοτική Αρχή να δράσει με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Για άλλη μία χρονιά το ταμείο του Δήμου αυξήθηκε και έχει φτάσει περί τα 54 εκ €. Ενώ οι συνολικές δαπάνες είναι για άλλη μία χρονιά λιγότερες από τις περυσινές. Ο Δημότης μέσω των τελών ανταποδοτικών και μη συνεισφέρει ετησίως και περιμένει να δει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι εισπράξεις από τα ανταποδοτικά και φέτος κινήθηκαν πάνω από 100% αυτών που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί και ξεπέρασαν τα 13,5 εκ €. Αντίθετα οι δαπάνες για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) υπολείπονταν περίπου 2 εκ €. ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε να ανέλθουν στα 18 και πλέον εκ €.

Όταν 5 και πλέον χρόνια το ταμείο αυξάνεται, σημαίνει ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά. Ο Δήμος δεν είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Κάθε χρόνο στη συζήτηση του προγράμματος έργων, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αναφέρουν τα νέα έργα που οραματίζονται, τους άξονες που θα κινηθούν και πολλά άλλα. Οι Δημότες θέλουν έστω να εκτελέσετε αυτά τουλάχιστον που ανακοινώνετε και να τα δουν να ολοκληρώνονται στον προγραμματισμένο χρόνο τους.   

Για το λόγο ότι η Δημοτική Αρχή ακολούθησε κατά τη γνώμη μας λανθασμένο δρόμο στη παραγωγή έργου και στην αντιμετώπιση των αναγκών των Δημοτών, καταψηφίζουμε την έκθεση των αποτελεσμάτων.        

 

 


Θέμα  26 

Λαϊκή  Μασταμπά

Το θέμα  της λειτουργίας  της  λαϊκής  αγοράς  είχε τεθεί   στο Δημ. Συμβούλιο και το 2019 και είχαν   παρθεί  οι αποφάσεις 392/2019  

( 10/4/2019 )  και  440/2019 ( 22/4/2019)

Βασική  φιλοσοφία και των δύο αποφάσεων  η εκ περιτροπής λειτουργία   της λαϊκής  σε τέσσερις ( 4 ) διαφορετικές  περιοχές

 ο πίνακας   που περιέχονταν  στην απόφαση είναι ο παρακάτω :

 

α/α

Θέση

Προηγούμενο

Διάστημα

Απόφαση ΔΣ

Εγκατάστασης /

Απομάκρυνσης

Χρονοδιάγραμμα

1

Οδός Καστρινάκη και

Πατριάρχου Φωτίου

11/2/2010 έως

31/1/2013

102/2010

36/2013

1/4/2019 έως

31/3/2020

2

Οδός Λευθεραίου

Δεν υπάρχει

-

1/4/2020 έως

31/3/2021

3

Οδός Πετρακογιώργη 2

15/4/2012 έως

14/4/2015

435/2012

248/2015

1/4/2021 έως

31/3/2022

4

Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

12/8/2013 έως

14/4/2015

604/2013

249/2015

1/4/2022 έως

31/3/2023

5

Οδός Παρασκευοπούλου και

Ραυτοπούλου

15/4/2015 έως

σήμερα

249/2015

1/4/2024 έως

31/3/2025

 

 

Επίσης στην ίδια  απόφαση  αναφερόταν

 

Με νέα απόφαση θα δοθούν λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες θέσεις καθώς και θα γίνει προσπάθεια εύρεσης κατάλληλου χώρου/οικοπέδου για μονιμότερη επίλυση του θέματος είτε με μίσθωση είτε με αγορά οικοπέδου.

 

Σήμερα  1 χρόνο μετά  δεν έχει γίνει  τίποτε ,  ( Απρίλιος 2020 ) η  Δημοτική Αρχή  σβήνει όλα  τα  προηγούμενα  και χωρίς σχεδιασμό  προχωρά  σε νέα μετάθεση που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενα  προτεινόμενες ( γιατί άραγε ; )  και κυρίως δεν κάνε κανένα  σχεδιασμό για  μόνιμη λύση. Ακόμα και προτάσεις που κατατέθηκαν για  συγκεκριμένο χώρο  δεν  αντιμετωπίστηκαν , ούτε εξετάστηκαν.

 Κατά την γνώμη μας  το συγκεκριμένο θέμα είναι  πολύ σοβαρό  για να έρχεται προς απόφαση  με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική συζήτηση με λογική επιβολής.

Προτείνομε την απόσυρση του θέματος  και  διεξαγωγή  συζήτησης  σε ζωντανή συζήτηση με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Μια λύση  θα πρέπει να 

1.       Να  προσανατολίζεται σε εύρεση και διαμόρφωση  μόνιμου χώρου  λειτουργίας της  λαϊκής  διαθέτοντας    τον κατάλληλο  

          εξοπλισμό

2.       Στο μεταβατικό - μέχρι ολοκλήρωσης της μόνιμης θέσης -  διάστημα    να επιλεγούν  δυο χώροι οι οποίοι  ανά εξάμηνο  

          θα φιλοξενήσουν  την λειτουργία της λαϊκής .

 

Διαδικτυακή προβολή ομιλιών από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο για όλους μας, εμείς στην Ηράκλεια Πρωτοβουλία θέλουμε να προσφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στους συμπολίτες μας.  Σκεφτήκαμε λοιπόν πως θα έχει ενδιαφέρον και θα ωφελήσει πολύ η διαδικτυακή προβολή των ομιλιών μας  που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, στη δημοτική αίθουσα "Μανόλης Καρέλλης" της οδού Ανδρόγεω. Όλοι οι ομιλητές και των δύο κύκλων είναι σπουδαίοι επιστήμονες του τόπου μας.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για τον Μανόλη Γλέζο

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ηράκλειο, 31-3-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον Μανόλη Γλέζο

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του σπουδαίου Έλληνα πατριώτη και αγωνιστή Μανόλη Γλέζου. Ο εκλιπών αποτέλεσε σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού, όταν κατά τη γερμανική κατοχή, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.  Η ενασχόλησή του την Εθνική Αντίσταση και με την πολιτική του απέφερε σκληρές διώξεις, μέχρι και θανατικές καταδίκες, που όμως δεν τον πτόησαν.  

Ο Μανόλης Γλέζος κόσμησε με την προσωπικότητά του, τόσο την Ελληνική όσο και την Ευρωπαϊκή Βουλή, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως κοινοτάρχης του χωριού της καταγωγής του, της Απείρανθου Νάξου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ανοικτή επιστολή της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας

Αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες ημέρες για τον τόπο μας, εμείς στην Ηράκλεια Πρωτοβουλία νοιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε  και να ευχηθούμε σε όλους καλή δύναμη  και προπάντων προσοχή στην προσωπική σας προστασία αλλά και των διπλανών σας.

Συνάντηση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη

Αντιπροσωπία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη για μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με τον τομέα αρμοδιοτήτων του. Από τη δημοτική παράταξη συμμετείχαν η Πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κ.κ. Μιχάλης Αγριόγιαννος, Κώστας Βαρβεράκης, Ειρήνη Βασιλάκη, Δημοσθένης Ανδρουλάκης και Γρηγόρης Σηφάκης.

Γενική Συνέλευση Δημοτικής Παράταξης Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες

Με θέσεις, γνώση και πολιτική  οι Ενεργοί Πολίτες είναι  παρόντες . Δεν είναι δεδομένοι για κανένα . Πορεύονται με  βάση το πρόγραμμα τους, την βούληση και το συμφέρον των Δημοτών και του Δήμου, παρά το αυταρχικό περιβάλλον που τείνει να κυριαρχήσει εντός κι εκτός Δήμου.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης: Φθηνό και ποιοτικό νερό για ύδρευση και άρδευση για το λαό του Ηρακλείου

Η απόφαση της δημοτικής Αρχής -που είχε την στήριξη της παράταξής Κουράκη και την ανοχή των υπόλοιπών- για την μεταφορά της υπηρεσίας άρδευσης από την ΔΕΥΑΗ στον Δήμο,  έρχεται να απαντήσει ένα βασικό ερώτημα της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική διοίκηση στην είσπραξη των χαρατσιών που επιβάλει στο νερό; Πως το περίπου 1εκ ευρώ των τελών που αδυνατούν να αποπληρώσουν οι φτωχοί και μικροί παραγωγοί προς τη ΔΕΥΑΗ, θα μπουν στα ταμεία του Δήμου;

Συλλυπητήρια - Αναβολή ετήσιου χορού Ηράκλειας Πρωτοβουλίας

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ηράκλειο, 15 Φεβρουαρίου 2020

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΧΟΡΟΥ

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συλλυπείται θερμά τις οικογένειες των μελών της, Γιάννη Καλαϊτζάκη, Στέλιου Ζαχαριουδάκη, Ανδρέα και Κώστα Βαρβεράκη για την απώλεια αγαπημένων συγγενών τους. Συμμετέχοντας στο πένθος τους αναβάλλει τον ετήσιο χορό, που είχε προγραμματισθεί για την προσεχή Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Οι Ενεργοί Πολίτες για το επικοινωνιακό σχέδιο του Δήμου

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής για το επικοινωνιακό σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η απόφαση για καταψήφιση του προτεινόμενου σχεδίου από τους Ενεργούς Πολίτες δεν προκύπτει από μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική, ούτε χαρακτηρίζεται από έλλειψη πολιτικής άποψης.

Έκοψε την πίτα της η Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Στον φιλόξενο χώρο του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου έκοψε την πίτα της για μια ακόμη χρονιά η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με πολλά μέλη και φίλους της η μακροβιότερη δημοτική παράταξη τήρησε και πάλι το καθιερωμένο έθιμο για 26η χρονιά.

Η κοπή της πίτας της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας

Σας προσκαλούμε στην κοπή της πίτας μας την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, ώρα 8 μμ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Η παρουσία σας θα μας δώσει χαρά.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία στη ΔΕΥΑΗ

Αντιπροσωπία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιχείρησης κ.κ. Γιώργο Βουρεξάκη και Γιάννη Δεικτάκη. Από τη δημοτική παράταξη συμμετείχαν η Πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Βασιλάκης και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κ.κ. Δημοσθένης Ανδρουλάκης και Γρηγόρης Σηφάκης.

Συλλυπητήρια για τον Φίλιππο Λαμπρινό από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ηράκλειο, 19-1-2020

Συλλυπητήρια για τον Φίλιππο Λαμπρινό

 

          Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Φίλιππο Λαμπρινό, τον αγαπητό συμπολίτη, που διακρίθηκε όχι μόνο ως ένας σπουδαίος οδοντίατρος αλλά και για την ευγένεια, τη μόρφωση και το ήθος του.

          Συλλυπούμεθα θερμά τη σύζυγό του Βιβή, τα παιδιά του, τον αδελφό του Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, και όλους τους οικείους του.                                                     

                                                                   Η Πρόεδρος

                                                               Άννα Παπαχρονάκη

Δήμος για όλους - Άρθρο της Δημοτικής ομάδας ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Υποχρέωση κάθε αυτοδιοικητικής δομής αλλά και του κεντρικού κράτους είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και πρέπει να είναι αυτοσκοπός η βελτίωση της κοινωνικής τους ζωής. Ιδιαίτερα δε οι Δήμοι της χώρας, πρέπει επιτέλους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας τους. Ακόμα κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα αυτό δεν αφορά μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού (το οποίο δεν θα έπρεπε να λογίζεται ως κριτήριο), πρέπει να ενημερωθούν ότι τόσο τα διεθνή δεδομένα όσο και τα Ελληνικά στατιστικά αναφέρουν ότι περίπου το 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αναπηρία, πράγμα το οποίο τους απομακρύνει από την κανονικότητα. Η αλληλέγγυα κοινωνία πρέπει να βγει μπροστά και να απαιτήσει από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να ορθώσουν το ανάστημα τους στην διακριτοποίηση που υπάρχει, βοηθώντας τη ζωή αυτών των ατόμων, δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετέχουν επί ίσοις όροις. Η απαίτηση που υπάρχει όλοι να είναι ίδιοι ή «φυσιολογικοί» είναι λανθασμένη και πρώτα η αυτοδιοίκηση πρέπει να βγει μπροστά ευνοώντας την ενσωμάτωση των ατόμων αυτών και τη συμμετοχή.

Με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ κ. Μιχάλη Σκουλά συνεχίστηκε ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας»

Με ομιλία του Κοινωνιολόγου κ. Μιχάλη Σκουλά, Υπεύθυνου του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ, συνεχίστηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 ο κύκλος ομιλιών με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας. Θέμα της ομιλίας ήταν: Σύγχρονες κοινωνίες και εξαρτήσεις: οι ευθύνες των πολιτικών, των ειδικών και του πολίτη.

Με ομιλία για το αλκοόλ συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας» της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας

Η επόμενη ομιλία του κύκλου με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, θα γίνει  το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 11:00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω.

Συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας»

Με ομιλία του Επίτιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Νικόλαου Παρίτση συνεχίστηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ο κύκλος ομιλιών με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας». Θέμα της ομιλίας ήταν: Αντικειμενικές δυσκολίες και υποκειμενικά αισθήματα αναξιότητας.

Οι Ενεργοί Πολίτες για τη διαβούλευση της διαχειριστικής μελέτης του πάρκου Γεωργιάδη

Αφετηρία της ,  θα σκεφτόταν ο καθένας ,  είναι  μια  οραματική  δράση για την πόλη  που θέλομε , για την ποιότητα και ποσότητα των ελεύθερων χώρων , του πράσινου  , της βιώσιμης κινητικότητας   το ρόλο  ( μέσα και  από την ιστορία του )  που πρέπει  να  έχει  ένας  χώρος  όπως το  Πάρκο  Γεωργιάδη.  Η  Δημοτική αρχή  θα  έπρεπε  να  έχει δώσει  ένα περίγραμμα  αυτού του οράματος,  των  δράσεων  που σκέφτεται   στο σύνολο του ιστού της πόλης ,  και  όχι συνεχώς  αποσπασματικές   δράσεις που προκύπτουν  από γεγονότα ξένα προς αυτή και την πολιτική της..

Με ομιλία του καθηγητή κ. Ν. Παρίτση συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας»

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας», η Ψυχίατρος κ. Ευτέρπη Μπαλή, ανέπτυξε το προηγούμενο  Σάββατο 3 Φεβρουαρίου το  θέμα: Άγχος & Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής σε καιρούς δύσκολους. Η κ. Μπαλή έδωσε τον ορισμό του άγχους, αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές, με τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί, περιέγραψε τις περιπτώσεις, για τις οποίες συνιστάται η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, και ποια μπορεί να είναι αυτή η βοήθεια.

Η ετήσια γενική συνέλευση των Ενεργών Πολιτών

Η  δημοτική κίνηση "Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες" την ΔΕΥΤΕΡΑ  12-2-2018  διοργανώνει την ετήσια  γενική της συνελευση  στην αιθουσα του  ΤΕΕ/τακ στις 6.30  μ.μ.

Αρχεία

Προτάσεις της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για το Πάρκο Γεωργιάδη

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, η Συντονιστική Επιτροπή της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ασχολήθηκε με το θέμα και διατυπώνει τις εξής παρατηρήσεις - προτάσεις:

Οι Ενεργοί Πολίτες για τον απολογισμό έτους 2017

Χθες  και  τυπικά -  με την κατάθεση   των αποτελεσμάτων  του  4  τριμήνου   2017 -  οριστικοποιήθηκαν  τα   οικονομικά στοιχεία  του  απολογισμού  για  το  έτος 2017.

Συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας»

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την τέταρτη ομιλία του νέου κύκλου ομιλιών, που διοργανώνει με τον γενικό τίτλο: «Η κρίση εντός μας». 

Συνάντηση των Ενεργών Πολιτών με το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ

Έπειτα από αίτημα μας διεξήχθη συνάντηση της κίνησης μας  με τον πρόεδρο του ΔΣ και τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΗ. Στη συνάντηση μετείχαν  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλίας Λυγερός και Γιώργος  Μανδαλάκης, το μέλος του μας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΗ Μανώλης Καροφυλάκης και ο επιστημονικός  σύμβουλος μας Σπύρος Δοκιανάκης. Από τη ΔΕΥΑΗ, συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Ρασούλης, ο γενικός διευθυντής  Χάρης Παπαματθαιάκης, ο οικονομικός διευθυντής  Μιχάλης Φοινικιανάκης κ,α.

Συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας»

Με ομιλία του Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή κ. Κώστα Μπατσαλιά και της Παιδοψυχιάτρου - Ψυχοθεραπεύτριας κ. Κατερίνας Θεοδωράκη συνεχίστηκε, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, ο κύκλος ομιλιών με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Θέμα της ομιλίας ήταν: Ζευγάρι & Οικογένεια: Σχέσεις και δυναμικές αλληλεπιδράσεις.

Παρέμβαση των ενεργών πολιτών για την κοπή των δέντρων

Τις  τελευταίες  ημέρες, με τις διαμαρτυρίες και των Δημοτών, ήρθε στην  επικαιρότητα  το θέμα  της  προστασίας  του πράσινου της  πόλης  μας. Στο συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική πολιτική ήταν και συνεχίζει να είναι εχθρική προς το πράσινο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις    που συνηγορούν και αποδεικνύουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Συνοπτικά αλλά με  σαφήνεια θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε την  ορθότητα  των  εκτιμήσεων μας.

Συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας με θέμα «η κρίση εντός μας»

Με ομιλία της Ψυχιάτρου κ. Εύας Μαρίας Τσαπάκη, με θέμα: Εθισμός στο Διαδίκτυο: αναγνώριση/υποστήριξη/αντιμετώπιση συνεχίστηκε, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, ο κύκλος ομιλιών με τον γενικό τίτλο: «η κρίση εντός μας», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Κατάθεση πρότασης από τη Δημοτική Παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες στο ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020

Ως Ενεργοί Πολίτες, θεωρούμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να καταθέσει το συντομότερο δυνατό (η πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της στην αρμόδια διαχειριστική αρχή) μία πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση, για την βελτίωση της προσβασιμότητας στη Δημοτική Παραλία Καρτερού, καθώς και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ (βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο, χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων κ.ά.).

Κατάθεση πρότασης από τη Δημοτική Παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες στο ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020

Σας  είναι  γνωστό  ότι  στις  13/11/2017  στον ιστότοπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» αναρτήθηκε η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ», η οποία απευθύνεται σε Δήμους όλης τη χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 50.000.000 € και μέγιστη επιχορήγηση ανά πρόταση τα 2.500.000 €.

Με επιτυχία η ομιλία του κ. Χρυσού. Με ομιλία της κ.Τσαπάκη συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «η κρίση εντός μας»

Με ομιλία του Ψυχιάτρου κ. Παναγιώτη Χρυσού άνοιξε  το Σάββατο 13 Ιανουαρίου η σειρά των ομιλιών με τον γενικό τίτλο «η κρίση εντός μας».  Θέμα της ομιλίας ήταν: «Οικονομική κρίση:  το κομβικό πέρασμα από τον κόσμο των βεβαιοτήτων σε εκείνο των δυνατοτήτων». Τον ομιλητή παρουσίασε ηκ. Ρένα Βεργάκη, πρώην προϊσταμένη της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Δελτία τύπου της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες»

1. Επιστολή  παραίτησης  από την  Νομαρχιακή  επιτροπή  Πολιτικής Προστασίας

2. Παραίτηση από την επιτροπή  πολιτικής προστασίας

Ηράκλεια Πρωτοβουλία: Αυτοψία σε αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ – Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου

Συνεχίζοντας την προσπάθειας για τη διάνοιξη της παραποτάμιας οδού Αρχελάου στο προάστιο του Άι Γιάννη, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία είχε ζητήσει να γίνει αυτοψία σε αντλιοστάσιο της δημοτικής επιχείρησης. που  βρίσκεται στη γωνία των οδών Αρχελάου και Φωκών.

Αντιπροσωπία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, αποτελούμενη από την Πρόεδρο κ. Άννα Παπαχρονάκη και τους κ.κ. Μανόλη Βασιλάκη, Γιώργο Μαυρογιάννη και  Γρηγόρη Σηφάκη επισκέφθηκε τον  Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστος Δοριάκης.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για την απώλεια του Γιώργη Κλάδου και της Ντιάνας Μανουρά

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για την απώλεια του Γιώργη Κλάδου και της Ντιάνας Μανουρά:

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για την προστασία των ποταμών από τη ρύπανση, αντιπροσωπία της παράταξης επισκέφθηκε το Βενεράτο και συναντήθηκε με εκπροσώπους του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου.  Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μαραγκάκης και το μέλος κ. Σταύρος Ξενάκης  και από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία,  η Πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη και οι κ. κ. Κώστας Βαρβεράκης, Μανόλης Βασιλάκης, Γιώργος Μαυρογιάννης και Γρηγόρης Σηφάκης.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE