inner image

Πασχαλινές Δράσεις των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Δράσεις και εκδηλώσεις των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Ηρακλείου ενόψει Πάσχα»

 

Στα πλαίσια της ενεργού γήρανσης, της ενεργοποίησης και εμψύχωσης των ηλικιωμένων ωφελουμένων των Κέντρων, της αλληλεγγύης και προσφοράς στην κοινότητα, της διαγενεακής συνεργασίας και προσέγγισης αλλά και της αναβίωσης και μετάδοσης  παραδοσιακών ηθών και εθίμων από τους γεροντότερους στις νεότερες γενιές, πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις από τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.) που βρίσκονται και λειτουργούν σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες όλων των πολιτών.

Οι δράσεις αυτές έχουν ως αποδέκτες τους ωφελούμενους των ΚΕ.ΚΟΙ.Φ – Α.Π.Η. καθώς και την ευρύτερη κοινότητα και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των ωφελούμενων των Κέντρων σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της γεωγραφικής περιοχής αναφοράς τους, με το συντονισμό του αρμόδιου προσωπικού του κάθε ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Από δράσεις

Συγκεκριμένα οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν ανά Δημοτική Κοινότητα και Κέντρο, έχουν ως εξής:

1η   Δημοτική  Κοινότητα

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς το συνάνθρωπο αλλά και της διάθεσης του χρόνου των ηλικιωμένων δημιουργικά προς όφελος των ίδιων και της κοινότητας,  η ομάδα «Αλληλοβοήθειας» του Κέντρου θα πραγματοποιήσει την εθελοντική της δράση με επισκέψεις σε μοναχικά μέλη της κοινότητας την Παρασκευή 11 Απριλίου.

 

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίας Τριάδας

Την Παρασκευή 11 Απριλίου,  στις 10.30 π.μ. στο χώρο του κυλικείου του Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί η πασχαλινή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει Ευχέλαιο από τους εφημέριους της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και θα μοιραστούν λαμπάδες σε όλους τους παρευρισκόμενους, από την ομάδα «Δημιουργικής Απασχόλησης» της Εργοθεραπείας.

Τη Μεγάλη Δευτέρα (14 Απριλίου), στο χώρο του Κέντρου, γονείς - ωφελούμενοι του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. θα συνεργαστούν με τα παιδιά τους, για να διακοσμήσουν πασχαλινές λαμπάδες  και να βάψουν τα αυγά τους.

 

2η   Δημοτική  Κοινότητα

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.   Κατσαμπά

Την Παρασκευή  11 Απριλίου, ώρα 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου η πασχαλινή εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει θρησκευτικούς  ύμνους από την ομάδα χορωδίας καθώς και ομιλίες - ποιήματα από μέλη του Κέντρου. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν πασχαλινές κατασκευές από την ομάδα Εργοθεραπείας.

 

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.   Πόρου

Την Τρίτη 8 Απριλίου και ώρα 09.30 π.μ., στο χώρο του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-Α.Π.Η. Πόρου, υλοποιήθηκε δράση σε συνεργασία με το 4ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, με θέμα “Γιαγιάδες και παιδιά κατασκευάζουν και στολίζουν μαζί τις  λαμπάδες τους και μιλάνε για τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας”. Οι ηλικιωμένες ωφελούμενες του Κέντρου και οι μικροί μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου συνεργάστηκαν αρμονικά μέσα σε κλίμα χαράς και δημιουργίας.

 Τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου και ώρα 10:00 π.μ., στο χώρο του Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί Πασχαλινή Εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα γίνει ομιλία από τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Πόρου, η ομάδα «Χορωδίας» των  ηλικιωμένων του Κέντρου θα ψάλει πασχαλινούς ύμνους, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν λαμπάδες που κατασκευάσθηκαν από την ομάδα «Δημιουργικής Απασχόλησης» του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. .

 Τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, ώρα 10:30 π.μ.,  τα μέλη του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-Α.Π.Η. Πόρου θα επισκεφθούν τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΗΡΑ».

 

3η   Δημοτική  Κοινότητα

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Θερίσου

Την Τρίτη 8 Απριλίου, ώρα 17.00 μ.μ., το ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-Α.Π.Η. Θερίσου σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ, πραγματοποίησε πασχαλινή εκδήλωση στο χώρο του Κέντρου, με θέμα: «Πασχαλινά αυγά βαμμένα με φυσικό τρόπο», κατά τη διάρκεια της οποίας οι μικροί μαθητές του 28ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, έβαψαν αυγά παρέα με μέλη του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ – Α.Π.Η, χρησιμοποιώντας φυτικά υλικά και ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο.

Την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 10.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου η  Πασχαλινή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ομιλία ενώ η χορωδία του Κέντρου έψαλλε τα Εγκώμια. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους λαμπάδες, που είχαν διακοσμηθεί από τις ομάδες του Κέντρου.

 

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως

Την Τετάρτη  2 Απριλίου ώρα 10.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως Ευχέλαιο από τον εφημέριο της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας, για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου.

Την Τετάρτη 9 Απριλίου ώρα 09.30 π.μ., ομάδα ηλικιωμένων του Κέντρου επισκέφτηκαν το 23ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου όπου μαζί με τους οι μικρούς μαθητές έβαψαν κόκκινα αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο.

Την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 10.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η Πασχαλινή εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι ομάδες «Χορωδίας» και «Λογοτεχνικής Έκφρασης» των μελών του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. και έγινε ομιλία με θέμα: «Η Μεγάλη  Σαρακοστή». Στο τέλος της εκδήλωσης  μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους καλαθάκια, λαμπάδες και διακοσμητικά τα οποία κατασκευάστηκαν από την ομάδα «Δημιουργικής Έκφρασης»  της Εργοθεραπείας.

 

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.  Δειλινών

Τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, ώρα 10:00 π.μ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του Κέντρου, σε συνεργασία με το Γ'' ΚΕΠΑ, όπου μικροί και μεγάλοι θα βάψουν από κοινού αυγά με παραδοσιακό τρόπο. Θα γίνει αναφορά στο έθιμο των κόκκινων αυγών αλλά και στο τσούγκρισμα. Στα παιδιά θα δοθούν λαμπάδες που έχουν διακοσμήσει οι ηλικιωμένοι.

Τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου, ώρα 10.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Πασχαλινή εκδήλωση που περιλαμβάνει ευχέλαιο και ομιλία, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστούν πασχαλινές λαμπάδες και πασχαλινά τσουρέκια στους παρευρισκόμενους.

 

4η  Δημοτική  Κοινότητα

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Μασταμπά

Την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου, Ευχέλαιο από τους ιερείς του Ι.Ν. Παναγίτσας Μασταμπά και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους χειροποίητες λαμπάδες και πασχαλινά στεφανάκια που φτιάχτηκαν από την ομάδα «Χειροτεχνίας» του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ..

 

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.  Αγίου Ιωάννη

Την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 10:00 π.μ., στο χώρο του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε Πασχαλινή εκδήλωση  που περιλάμβανε ευχέλαιο & ομιλία από τους εφημέριους της ενορίας και πασχαλινούς ύμνους & τραγούδια από τη χορωδία του Κέντρου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και τμήμα σχολικής τάξης του Παγκρήτιου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Κατά την εκδήλωση προσφέρθηκαν πασχαλινές κατασκευές από την ομάδα Εργοθεραπείας, στους παρευρισκόμενους.

 

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Φορτέτσας

Την Πέμπτη 10 Απριλίου, ώρα 10:30 π.μ., στο χώρο του Κέντρου θα πραγματοποιήθηκε Πασχαλινή γιορτή. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ευχέλαιο, ομιλία, τα μοιρολόγια της Παναγίας, αναφορά εθίμων και απαγγελία πασχαλινών ποιημάτων. Στο τέλος της εκδήλωσης οι ομάδες «Ζαχαροπλαστικής» & «Εργοθεραπείας» του Κέντρου πρόσφεραν αντίστοιχα «Λαζαράκια», πασχαλινές κάρτες και λαμπάδες στους παρευρισκόμενους.

Το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου, ώρα 10.00 π.μ., το ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Φορτέτσας, θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες της περιοχής (Πολιτιστικό σύλλογο Φορτέτσας,  12ο Νηπιαγωγείο, 21ο  Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, σύλλογο γονέων & κηδεμόνων 12ου Νηπιαγωγείου & 21ου Δημοτικού σχολείου και την Ενορία Τιμίου Σταυρού), στην αίθουσα της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, εκδήλωση με θέμα «Περιμένοντας το Πάσχα…Έθιμα & αναμνήσεις». Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα Επικοινωνίας Γενεών: Ανταλλαγή συναισθημάτων, εμπειριών, σκέψεων…»  κατά τη διάρκειά της, σε μια προσπάθεια αναβίωσης ηθών και εθίμων, από κοινού μικροί και μεγάλοι θα παρασκευάσουν «Λαζαράκια», θα κατασκευάσουν ροδαρές & σταυρούς των Βαΐων τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, θα βάψουν αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας φυτικά υλικά, θα δημιουργήσουν πασχαλινές κατασκευές και θα παρουσιάσουν τα μοιρολόγια της Παναγιάς. Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

 

Δημοτική Κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Νέας Αλικαρνασσού

Από  Δευτέρα 7 ως και Παρασκευή 11 Απριλίου στο χώρο του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Ν. Αλικαρνασσού φιλοξενείται το πασχαλινό παζάρι της Ζωοδόχου Πηγής με χειροποίητες πασχαλινές δημιουργίες των παιδιών από τα προστατευόμενα παραγωγικά εργαστήρια.

Την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 10.30π.μ., στο χώρο του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε Πασχαλινή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε Αγιασμός και προσφέρθηκαν λαμπάδες που κατασκευάστηκαν από ομάδα ωφελούμενων του Κέντρου, στους παρευρισκόμενους.

 

Άλλες Δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης

   Η ομάδα  Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής των ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η., στο πλαίσιο συνεργασίας της δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης με την  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), επισκέφτηκε και θα επισκεφτεί πέντε (5) σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία & Δημοτικά της πόλης μας, όπου με την καθοδήγηση των ηλικιωμένων συμβούλων και των συντονιστριών της ομάδας (προσωπικό των ΚΕ.ΚΟΙ.Φ) και την ενεργό συμμετοχή των μικρών μαθητών πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν ως και την Παρασκευή 11 Απριλίου, οι βιωματικές δράσεις:

«Αυγά βαμμένα με φυσικό τρόπο», χρησιμοποιώντας φυτικά υλικά και ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο &

«Κουτσούνες ή Κουκουναρές», την παρασκευή δηλαδή των παραδοσιακών λαμπριάτικων μικρών ψωμιών, που παραδοσιακά αποτελούσαν το δώρο Πάσχα για τα  παιδιά.

 Το απόγευμα της Τετάρτης 9 Απριλίου και  ώρα 16.00 – 20.30 μ.μ., από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής – Πρόνοιας & Αλληλεγγύης και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης και τη συμμετοχή όλων των ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η., υλοποιήθηκε πασχαλινή εκδήλωση για τα παιδιά των ωφελούμενων των Κέντρων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε προβολή παιδικής διαδραστικής ταινίας με θέμα “Τα άγρια ζώα”, στο χώρο του κινηματογράφου «ΑΣΤΟΡΙΑ». Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν σε όλα τα παιδιά χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες, που διακοσμήθηκαν από τις ομάδες των ηλικιωμένων  ωφελούμενων των ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. - Α.Π.Η. .

 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Πρόνοιας & Αλληλεγγύη

Δέσποινα Ι. Συγγελάκη

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE