inner image

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Ηρακλείου

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 6-12-2017 

 

Στιγμιότυπο

 Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, η 12η Ολομέλεια του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου, υπό την προεδρεία του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Σ.Ε.Μ. κ. Gian Andrea Garancini.

Κατά τη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας  «Προσωρινή στέγαση προσφύγων στην Κρήτη» και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Ηρακλείου.

Ακολούθησε ενημέρωση για τις υπηρεσίες που παρέχει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών – Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου. Οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών Συλλόγων και μέλη του Σ.Ε.Μ. (Ένωση Αλβανών Ηρακλείου, Σύλλογος Ρωσόφωνων Ηρακλείου, Σύλλογος Ρώσων Συμπατριωτών «ΓΙΕΝΤΙΝΣΒΟ» και  Αραβόφωνη Κοινότητα) παρουσίασαν τις μέχρι τώρα δράσεις τους και την παρουσία τους στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας.

Επίσης, τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι – δράσεις του Σ.Ε.Μ. σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα «ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ» και με την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης (σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου).

Κατά την Ολομέλεια, συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Μέλη του Σ.Ε.Μ. κ. Παττακός Μαρίνος -  «Ενεργοί Πολίτες» και κ. Κοκοσάλη Μαρία - «Λαϊκή Συσπείρωση», Εκπρόσωποι των Μεταναστευτικών Συλλόγων (Ρώσων, Αλβανών & Συριακής Κοινότητας), εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ν. Ηρακλείου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας, εκπρόσωποι του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων αιτούντων άσυλο – Ανωγείων, το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής & Δράσης – ΤΕΙ Ηρακλείου, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών/Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής / Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Σ.Ε.Μ. 'Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Έκθεση για το Παιδικό Trafficking'

28/11/2017

Δελτίο Τύπου

Έκθεση ΔΟΜ για το Παιδικό Trafficking: Εμπλοκή της οικογένειας στο 41% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΔΟΜ, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και του αρμόδιου φορέα για το trafficking CTDC, το 40% των κρουσμάτων παιδικού trafficking ξεκινάει από οικειοθελή συμμετοχή συγγενών του παιδιού.

Το ποσοστό εμπλοκής των συγγενών στο παιδικό trafficking μάλιστα, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο του αντίστοιχου ποσοστού για περιπτώσεις ενηλίκων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη πλέον στοχευμένων δράσεων κατά του παιδικού trafficking.

Οι επικρατέστερες μορφές παιδικού trafficking είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση (54%), η επαιτεία (19%) και οι οικιακές εργασίες (18%). Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, τα παιδιά εξαναγκάζονται στο trafficking μέσω σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης, με τους ενήλικες την ίδια ώρα να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με στόχο την απόκτηση νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η «στρατολόγηση» παιδιών στο trafficking οφείλεται κατά 41% σε συγγενείς, κατά 14% σε γνωστό πρόσωπο, κατά 11% σε φίλο και κατά 34% σε άλλες μεθόδους.

Οι επικρατέστερες μέθοδοι ελέγχου και εκβιασμού από την πλευρά των θυτών, είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός (24%), ο σωματικός (16%), ο σεξουαλικός (10%) και η χρήση ψυχοτρόπων χαπιών (9%).

Σχεδόν εφτά στα δέκα θύματα είναι κορίτσια (66%), ενώ τρία στα δέκα παιδιά εξωθούνται στο trafficking με στόχο του θύτη την εξαναγκαστική εργασία (31%) και τη σεξουαλική εκμετάλλευση (58%).

Η πλειονότητα των παιδιών – θυμάτων trafficking (67%) είναι μεταξύ 15 και 17 ετών.

Περισσότερα από τα μισά κορίτσια που εξωθούνται στον trafficking είναι μεταξύ 15 και 17 ετών, ενώ σχεδόν το 35% των αγοριών είναι μεταξύ 0 έως 8 ετών.

«Για το ΔΟΜ είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσβαση στην πληροφόρηση με στόχο την ενίσχυση των μεθόδων καταπολέμησης του trafficking και αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, William Lacy Swing.

Τα στοιχεία για το παιδικό trafficking με την εμπλοκή της οικογένειας, προέκυψαν από έρευνα σε 12.000 παιδιά - θύματα trafficking για τα οποία είναι γνωστές οι συνθήκες στρατολόγησής τους.

Στατιστικά στοιχεία

Αρχεία

'Εκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης: 22.500 θάνατοι μεταναστών από το 2014

 22.500 θάνατοι μεταναστών από το 2014 έως και σήμεραΑπό την αρχή του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει καταγράψει συνολικά 22.500 θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών. Επιπλέον, από το 2000 οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται συνολικά σε 60.000. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών παραμένει άγνωστος διότι θεωρείται πλέον δεδομένο ότι πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται ποτέ.

Σ.Ε.Μ. 'Βιβλίο μαγειρικής από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης'

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Μεταναστευτική Υπηρεσία του ΟΗΕ, με χαρά σας παρουσιάζει το βιβλίο The Migration of Culinary Traditions in the Region. Το The Migration of Culinary Traditions in the Region, αποτελεί βιβλίο μαγειρικών συνταγών  οι οποίες συλλέχθησαν από τον προσωπικό του ΔΟΜ στα Γραφεία μας ανά την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

 Οι συνταγές προσφέρουν μία εικόνα  για την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά κάθε χώρας και προορίζονται να μοιραστούν ως ένας τρόπος εορτασμού των ιστοριών, και των μεταναστευτικών ιστοριών που ενσωματώνει κάθε γεύμα. Το βιβλίο εξυμνεί την δυνατότητα του φαγητού να φέρνει κοντά ανθρώπους, το πώς ένα γεύμα μπορεί να προωθήσει την αλληλοκατανόηση και την ανεκτικότητα, και πώς εξελίσεται η μαγειρική με την ανθρώπινη μετανάστευση. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία γεύματα από 20 χώρες –συνήθως ορεκτικά, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο.

 Το βιβλίο μαγειρικής The Migration of Culinary Traditions in the Region, δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της καμπάνιας “Together” των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προωθεί τον σεβασμό, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια για πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Βιβλίο μαγειρικής

Αρχεία

Σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός

Σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών: 'Βιωματικό Εργαστήριο σε Δασκάλους & Γονείς'

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεών του, διοργάνωσε βιωματικό εργαστήριο για Γονείς και Δασκάλους, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Εθελοντική Οργάνωση «Όαση του Παιδιού»

11η Ολομέλεια Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών

Δήμος Ηρακλείου                                                                                                                  

 03/4/2107 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην 11η συνεδρίαση  του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου,

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 05 Απριλίου 2017 και ώρα 17:00.

στο Δημαρχείο, στην αίθουσα Ανδρέα Παπανδρέου, 1ος όροφος.

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών - Συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαίδευσης Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε χθες, 16/1/2017, συνάντηση για ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Τερζάκη Γιώργου, του Προέδρου κ. Garancini Gian Andrea και της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων.

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών - Απολογισμός Έργου 2016

Από το Ιανουάριος 2016 έως και σήμερα, στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, έχουν υλοποιηθεί  οι παρακάτω δράσεις: 

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου: Δήλωση για το προσφυγικό

Στην 9η Ολομέλεια του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου, στις 22.9.2016, αποφασίστηκε η κοινοποίηση   Δήλωσης για το θέμα των προσφύγων, η οποία ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων, όλων των Παρατάξεων, στις 10.10.2016. Η Δήλωση έχει ως εξής:

Γυναίκες Πρόσφυγες στην Ελλάδα

H Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 10-11 Οκτωβρίου 2016.

9η Ολομέλεια Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστων

Σας προσκαλούμε στην 9η συνεδρίαση  του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 17:30στο Δημαρχείο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, 1ος όροφος.

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Ηρακλείου εποπτεύεται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής. Υποστηρίζεται από:

  • το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου &
  • το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης) της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης

Συνεργάζεται με πλήθος τοπικών και άλλων φορέων.

Το συμβούλιο συγκροτήθηκε, βάσει του Άρθρου 78 του Νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», το 2012.

Είναι 9μελές και σε αυτό συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μεταναστών και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Το Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο για το Δήμο. Μπορεί να καταγράφει ανάγκες, να υποβάλει προτάσεις και να υλοποιεί δράσεις. 

Διαδραστικός Πολύ-οδηγός

banner

Διαδραστικός Πολύ-οδηγός ο οποίος αναπτύχθηκε  στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου: 1.4.β/13:«Ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν στους μετανάστες, αναπαραγωγή και ευρεία διανομή δομημένου εντύπου, ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 95% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 5% από  Εθνικούς Πόρους.

Φορείς οι οποίοι υλοποίησαν το Έργο: ΒΕΕ GROUP A.E., PRAKSIS, «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ

Σύντομη Περιγραφή Οδηγού:

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος σε 9 γλώσσες και παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και οδηγίες στα εξής θέματα:

  • Σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα 
  • Γεωγραφία, Πολιτισμός, Παράδοση
  • Μεταναστευτική πολιτική
  • Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση
  • Υπηρεσίες, Φορείς

Επισήμανση:

Ο οδηγός καταρτίστηκε μέχρι το Μάιο 2015.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE