inner image

Μία διαφορετική άποψη του αποτυπώματος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Μία διαφορετική άποψη του αποτυπώματος της Β.Δ.Β.

 

Σίγουρα θα πρέπει καλόπιστα να δεχόμαστε οποιαδήποτε κριτική από οιανδήποτε ομάδα, φορέα ή πρόσωπο, όταν ο σκοπός της είναι καλοπροαίρετος και συμβάλλει στο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Όμως τα πράγματα αλλάζουν αν μία παρέμβαση (στην προκείμενη στιγμή, έχουμε την έντυπη αναφορά της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες») παρουσιάζει μια άλλη εικόνα για την δράση και την πορεία της βιβλιοθήκης μας, της αγαπημένης όλων των Ηρακλειωτών, Βικελαίας μας! Επιτρέψτε μου σαν εργαζόμενος σ’ αυτόν τον χώρο (τον οποίο υπηρετώ για περίπου τριάντα πέντε χρόνια) να αισθάνομαι και για τον εαυτό μου και για τους συναδέλφους μου αδικημένος, γιατί σύμφωνα με το περιεχόμενο της παρεμβάσεώς σας, στο τι συμβαίνει σήμερα, δεν θα συμφωνήσω με τη μηδενιστική σας αντίληψη, η οποία εκφράζεται εντύπως καθ’ ολοκληρίαν. Και βέβαια το προσωπικό της βιβλιοθήκης μας παραμένει σχεδόν το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δε θα ήταν μεμπτό αν αυτό το προσωπικό κατά 80% δε θα ευρίσκετο σε τροχιά συνταξιοδότησης. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει αυτό το πρόβλημα και σίγουρα πρέπει στη βιβλιοθήκη μας να έρθει μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως από αρχειονόμους, βιβλιοθηκονόμους, φιλολόγους κ.λπ. που θα ανταποκριθούν στο πολυμορφικό έργο, όπως σωστά επισημαίνετε. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι το σημερινό φιλότιμο προσωπικό της, προσδίδει στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση, στην πορεία της. Ένα προσωπικό, που δεν κάνει «του κεφαλιού του» επειδή αναφέρεστε στο ανύπαρκτο σχήμα διοίκησης και εποπτείας της βιβλιοθήκης. Πάντοτε δρούμε και πορευόμεθα με διαφάνεια, όπως το επιτάσσουν οι κανόνες της διαύγειας, εξασφαλίζοντας πολυφωνία και διεπιστημονικότητα σε συντονιστικό επίπεδο. Πώς; Με την συνεχή συνεργασία μας και γόνιμη επικοινωνία που έχουμε με τους εξής κορυφαίους πνευματικούς φορείς-επιστήμονες-πανεπιστημιακούς:

  • Με το Κέντρο Έρευνας του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
  • Με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • Με το Πανεπιστήμιο και κυρίως τις φιλοσοφικές σχολές Αθηνών, Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Κύπρου.
  • Με το Ινστιτούτο της Βενετίας
  • Με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και με το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας)
  • Με το Τμήμα Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και φυσικά με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
  • Με τις κορυφαίες βιβλιοθήκες της χώρας μας, καθώς και με τα μουσεία της (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Λασκαρίδη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.λπ.)
  • Με πολλούς επιστήμονες-πανεπιστημιακούς, όπως: ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Μαρία Ευθυμίου, Γιάννης Μαυρομάτης, Στέφανος Κακλαμάνης, Βασίλης Βερτουδάκης, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Ελευθερία Ζέη, Θεοχάρης Δετοράκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Μαρίνα Δετοράκη, Μιχάλης Κοπιδάκης, Χαράλαμπος Κριτζάς, Νίκος Ανδριώτης, Δημήτρης Τσουγκαράκης κ.λπ.

Όλων αυτών των προαναφερομένων φορέων και επιστημόνων οι προτάσεις, οι γνώμες τους και η καθοδήγησή τους, ως προς την επιμέλεια των κειμένων, καθορίζουν σε συνεργασία με εμάς τους εργαζομένους, την πορεία του εκδοτικού μας έργου, τη διεξαγωγή συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων και γενικώς εκδηλώσεων, που πολλές φορές δεν τυγχάνουν, δυστυχώς, της παρακολούθησης και ανταπόκρισης πολλών συνδημοτών μας. Φυσικά στο σχεδιασμό τους, στην υλοποίησή τους, τον πρώτο λόγο τον έχει ο κ. Δήμαρχος και η αρμόδια κυρία Αντιδήμαρχος, αφού οι προτάσεις προσωπικού και των προαναφερομένων εισηγητών-επιστημόνων κατατίθενται σ’ αυτούς προς ενημέρωση, αλλά και έγκριση, αλλά και στα κορυφαία όργανα του Δήμου μας, Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή, τα οποία πάντοτε συναινούν και οφείλουμε να εκφράσουμε τις αμέριστες ευχαριστίες μας, ως εργαζόμενοι της βιβλιοθήκης. Θέλω να πιστεύω, ότι τα επιχειρήματά μας αυτά αρκούν και νομίζω, ότι συμβάλλουν στην ένδυση, με πέπλο διαφάνειας και μόνο, στο ιστορικό αυτό ίδρυμα, την Βικελαία όλων μας, προσδίδοντας τη δυναμική, που της αρμόζει. Μία δυναμική, που είναι υπόθεση όλων μας, όλων των συμπολιτών μας, όσων θέλουν και επιθυμούν εμπράκτως να βοηθήσουν.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι επιτελούμε το καθήκον μας και ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από:

  • Το απόλυτα επιτυχημένο συνέδριό μας, που έλαβε χώρα πέρυσι για τα 350 χρόνια από την πτώση του Χάνδακα σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Κύπρου και Ιωαννίνων. Παράλληλα είχε λειτουργήσει και έκθεση.
  • Τη λειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης παλαιτύπων, τα έξοδα του οποίου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και από τότε και μετά, ήδη στα δύο χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζεται αυτή, με κονδύλια του Δήμου μας. Τουλάχιστον αυτό, πρέπει να το επισκεφθείτε, αξίζει να δείτε τους θησαυρούς των παλαιτύπων, που έχει η βιβλιοθήκη μας και το πώς συντηρούνται.
  • Τις επισκέψεις περίπου 6.000 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το διάστημα 2018-2019 και τους πρώτους μήνες του 2020, οι οποίοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης ύλης σχεδιασμένα από τη βιβλιοθήκη μας αλλά και από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών στο οποίο είμαστε ενταγμένοι. Παρά το εμπόδιο της πανδημίας, αντιδράσαμε παρέχοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα ειδικά διαδικτυακά προγράμματα, σεβόμενοι τους περιορισμούς που οι νέες συνθήκες επέβαλαν. Η βιβλιοθήκη εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στη μαθητική κοινότητα και τους επισκέπτες της, αφού υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους της τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
  • Τον εμπλουτισμό και την τακτοποίηση του αρχειακού υλικού και φυσικά την ενσωμάτωσή του στο πλούσιο αρχείο της βιβλιοθήκης μας. Πρόκειται για υλικό, που για δεκαετίες υπήρχε στις αποθήκες του Δήμου μας και μεταφέρθηκε με τη φροντίδα του προσωπικού στην αποθήκη της Ανδρόγεω, αξιοποιώντας το καθημερινά και τακτοποιώντας το, για να βρίσκεται στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.
  • Τη δωρεά πινάκων προς τη βιβλιοθήκη μας, ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους του Ηρακλείου, του αείμνηστου Γιώργου Γεωργιάδη, πινάκων μεγάλης αξίας κατά τους ειδικούς.
  • Τη σημαντική δωρεά του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Υπουργού, του συντοπίτη μας κ. Μανόλη Δρεττάκη.
  • Τη δωρεά του καθηγητή Ελευθερίου Πλάτωνα, που μας εμπιστεύτηκε την αρχαιολογική βιβλιοθήκη του αείμνηστου πατρός του και κορυφαίου αρχαιολόγου, που τίμησε με το πέρασμά του, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.
  • Την πρόσφατα αποκτηθείσα βιβλιοθήκη, ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών της γενιάς του ’70, του Χριστόφορου Λιοντάκη, η οποία και καταλογογραφείται.
  • Τη δωρεά αρχειακού υλικού εκ μέρους ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων φιλολόγων-επιμελητών του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου. Πρόκειται για επιστολές του ιδίου με τον αείμνηστο καθηγητή Στυλιανό Αλεξίου. Ο ίδιος, εμπιστευόμενος σε εμάς αυτή τη δωρεά θα επιμεληθεί και τη σχετική έκδοση, που θα γίνει από τη βιβλιοθήκη μας.
  • Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης, που ανέρχεται στο ποσό των 430.368 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και αφορά σε ψηφιοποίηση τόσο του οπτικοακουστικού υλικού, όσο και του έντυπου-αρχειακού υλικού της «ΒΔΒ», που φυλάσσεται στο τμήμα αρχείων της.
  • Από τις λέσχες ανάγνωσης διαφόρων φορέων, που όποτε μας ζητήθηκε να φιλοξενήσουμε τη δράση τους, ήμασταν πάντοτε πρόθυμοι.
  • Τέλος, όσον αφορά στις εκδόσεις μας (τα δύο τελευταία έτη 2018-2020) αριθμούν τις δέκα, εκδόσεις ποιοτικού κρητολογικού περιεχομένου, καθ’ ομολογίαν πολλών ειδικών.

Σήμερα τελούμε, όπως και όλη η ανθρωπότητα σε ομηρία, λόγω της γνωστής πανδημίας. Είναι λογικό να έχουν παγώσει πολλές από τις καθιερωμένες και προσχεδιασμένες δραστηριότητές μας σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, όπως εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικές δράσεις. Ό,τι μπορεί να γίνει διαδικτυακά, γίνεται, αλλά προσπαθούμε και για το κάτι παραπάνω. Παράδειγμα είναι η προγραμματιζόμενη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση  1821 με τίτλο: «Κρήτη 1821-2021: Στους δρόμους της Επανάστασης», που γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς παράγοντες της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με την ευθύνη για τη διοργάνωσή της από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Επίσης, η συνεργασία μας θα διευρυνθεί με τις Ιερές Μονές του νησιού μας αλλά και με ιδιώτες, που θα μας παραχωρήσουν πρωτότυπο εκθεσιακό υλικό εκείνης της περιόδου από τα μουσεία τους και τις συλλογές τους (κειμήλια, ιερά σκεύη, κατάστιχα, έγγραφα). Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Σεβαστά μέλη των Ενεργών Πολιτών, πάντοτε  μια  κριτική  είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι πραγματική και να μην αποβλέπει σε μικροδιαφορετικο-ενδοδημοτικοπολιτικές αντιλήψεις, στις οποίες πολλές φορές υπεισέρχονται και προσωπικές απόψεις ή διαφορές, αποβλέποντας οπουδήποτε, εκτός από τη στήριξη και πρόοδο του επικείμενου θέματος π.χ. την πορεία και ανάπτυξη της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Γνωρίζουμε ότι εχθρός του μεγάλου είναι το μεγαλύτερο, του καλού το καλύτερο. Ήμασταν κι εμείς οι δέκα υπάλληλοι, οι μόνιμοι, που υπηρετούμε σήμερα την βιβλιοθήκη, τα τότε μέλη της ομάδας του Νίκου Γιανναδάκη, που επί των ημερών του παράχθηκε, «σημαντικότατο πολιτιστικό έργο στο παρελθόν», όπως ισχυρίζεσθε, ήμασταν παρόντες, ήμασταν μαζί με άλλους είκοσι τέσσερις συναδέλφους (τόσο ήταν τότε το προσωπικό της βιβλιοθήκης μας, 32 υπάλληλοι). Και τότε δεχόμασταν κριτική, συνήθως εξ αποστάσεως, πολλές φορές ανωνύμως αλλά πάντοτε εκ του ασφαλούς, παρόλο, που η βιβλιοθήκη μας ήταν, όπως λέτε, στο απόγειο της δραστηριότητάς της, υπό τον τότε έφορό της Νίκο Γιανναδάκη.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, παρόλα αυτά για τις επισημάνσεις και τις παρεμβάσεις σας, με την ευχή να σας δούμε από κοντά και να σας ενημερώσουμε για το έργο, που όσο και να φαίνεται μικρό και ασήμαντο, διαδραματίζεται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Ηράκλειο, 2.11.2020

 

Με αισθήματα σεβασμού αλλά και πικρίας ως προς τις απόψεις σας.

Δημήτρης Χ. Σάββας

Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE