inner image

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2022 – 23 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

 

 

 Discover the undiscovered  

 

Το πλήρες πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2022 - 23 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου  από την Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».

 

Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα, χωρισμένο σε θεματικούς τίτλους, το οποίο περιλαμβάνει αφιερώματα, διάσημα έργα, Έλληνες δημιουργούς, εορταστικές εκδηλώσεις, θέατρο για παιδιά και ενήλικες, μουσική δωματίου, όπερα, οπερέτα, σύγχρονο χορό και φεστιβάλ. Το πρόγραμμα, περιληπτικά:

 

Jazz in Progress | Heraklion Jazz Festival 2022: Πέμπτη 15, Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

 

100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός: Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

 

Μελίνα Μποτέλλη, Δύο γυμνά άσπρα χέρια: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

 

Τζιουζέπε Βέρντι, Οθέλλος | Σε συνεργασία με το Croatian National Theatre in Rijeka - Opera & Ballet: Τετάρτη 19 & Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

 

Αντώνης Φωνιαδάκης, Burning Water | Σε συνεργασία με το Croatian National Theatre in Rijeka Ballet: Πέμπτη 20 & Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

 

Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Ο Βαφτιστικός | ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΣΚΗ: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

 

Zorzes Katris, Μουσικό Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

 

Γιάννης Μαρκόπουλος, Η Λειτουργία του Ορφέα: Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

 

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

 

Ο Μικρός Πρίγκιπας με τη ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη | Σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη: Τετάρτη 21, Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

 

Εορταστική Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ: Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

 

Ιωσήφ Βαλέτ, Ταξίδι με ανάποδο πεντάλ: Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

 

Δημήτρης Μαραμής, Ελευθέριος Βενιζέλος | ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Παρασκευή 3, Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

 

Γιάννης Καλπούζος, Σέρρα - H ψυχή του Πόντου | Με τη Χρύσα Παπά: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

 

Συναυλία για βιολί και πιάνο | Με τους Νίκο Μάνδυλα και Πόπη Μαλαπάνη: Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

 

Θέμης Μουμουλίδης - Παναγιώτα Πανταζή: Μαρί Κιουρί - Σε καιρούς διψασμένους | Σε συμπαραγωγή με την Ars Aeterna | ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Παρασκευή 10, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

 

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Έξω απ’ το κάδρο: Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

 

Αγγελική Κίτσου - Μαγαράκη, Σπίτια της καρδιάς: Παρασκευή 31 Μαρτίου, Σάββατο 1, Κυριακή 2 & Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

 

Yo m’ enamori d’ un aire (Ερωτεύτηκα έναν άνεμο): Σάββατο 22 Απριλίου 2023

 

Ζορζ Μπιζέ, Κάρμεν | Σε συμπαραγωγή με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης | ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Πέμπτη 11, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Μαΐου 2023

 

Καρλ Ορφ, Carmina Burana: Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και σε δήλωσή του ανέφερε: «Στον Δήμο Ηρακλείου, έχοντας επίγνωση ότι ο πολιτισμός αποτελεί ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και διασφαλίζοντας το υψηλό επίπεδο προσώπων και επιλογών, θέσαμε στόχο, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, την παρουσίαση σημαντικών εκδηλώσεων, σπουδαίων έργων, ερμηνευμένων από καταξιωμένους καλλιτέχνες.  

Κατά γενική παραδοχή, όλες οι παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα –και παρά τις ευνόητες δυσκολίες που επέφερε η πανδημία– υπήρξαν αντάξιες των προσδοκιών των θεατών που τις παρακολούθησαν, δικαιώνοντας και την επίμοχθη προετοιμασία της διοργάνωσής τους.   

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζομε και στο πρόγραμμα του επομένου διαστήματος ως το καλοκαίρι του 2023. Πρόγραμμα μεγάλου θεματικού εύρους, με επιλογές ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, που θα ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό κοινό. Παραστάσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε σε αρτιότητα, από τις σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Κέντρου.  

Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη καθώς και τον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη και το σύνολο των συνεργατών του, για τις επιλογές, την προετοιμασία, και την αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους που εξαρχής έχομε θέσει στον Δήμο Ηρακλείου για την λειτουργία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου.». 

 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη μεταξύ άλλων τόνισε: «Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο 2022 – 2023 «της κανονικότητας» ελπίζουμε, το ΠΣΚΗ να δώσει στον κόσμο της Κρήτης μοναδικές παραστάσεις, να δημιουργήσει ξεχωριστές εμπειρίες και μία διαφορετική νότα στις εκδηλώσεις της πόλης μας.  

Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του ΠΣΚΗ, ξεκινά σε λίγες μέρες με το 4ο Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής στο Αίθριο και θα ολοκληρωθεί με την Καντάτα Carmina Burana του Κάρλ Όρφ από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και τα χορωδιακά σύνολα του Ηρακλείου τον Ιούνιο του 2023. Το κοινό της Κρήτης και όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σημαντικές παραγωγές συμφωνικής μουσικής από σπουδαίες ορχήστρες, υπέροχες θεατρικές παραστάσεις, μοναδικές παραγωγές όπερας και οπερέτας, αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες, εορταστικά gala.  

Από τον προγραμματισμό φέτος δε θα μπορούσαν να λείψουν αφιερώματα και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Μικρασιατικού Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο «Η Λειτουργία του Ορφέα» του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη με καταγωγή από το Ηράκλειο Γιάννη Μαρκόπουλου.  Παράλληλα, όπερες όπως ο «Οθέλλος», ο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «Κάρμεν» αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό. Βραδιές ξεχωριστές όπως η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία και το εορταστικό gala θα γεμίσουν την πόλη μελωδίες ενώ θεατρικές παραστάσεις όπως «Δυο Γυμνά Άσπρα Χέρια» και «Σέρρα - Η Ψυχή του πόντου» θα συμπληρώσουν ευχάριστα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μας.   

Η Καλλιτεχνική Περίοδος, που ξεκινά σε μερικές μέρες είναι πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σπουδαίων συνεργασιών με καταξιωμένους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, Ελλήνων αλλά και ντόπιων, που ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας, δίνοντας μία νέα προοπτική στα πολιτιστικά δρώμενα.  

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αίθριο, στην Αίθουσα Συναυλιών, στην Πειραματική Σκηνή και βέβαια στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού». Στο ΠΣΚΗ και στη ΔΕΠΑΝΑΛ αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των καιρών αλλά και τη σημασία και αναγκαιότητα της τέχνης, φροντίσαμε ώστε η τιμολογιακή πολιτική να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής. Μέσα από την Ticket Services  υπάρχουν εισιτήρια από 8 ευρώ, όπως επίσης και πακέτα εισιτηρίων για τη διευκόλυνση του κόσμου με τις σχετικές εκπτώσεις. 

Συνεχίζοντας να δίνουμε μάχες και να κοιτάμε μπροστά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για την υποστήριξη του, την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία, τη ΔΗΚΕΗ για τη σύμπραξη, να συγχαρώ ξεχωριστά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και όλους τους συνεργάτες για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς και να ευχαριστήσω τους χορηγούς του ΠΣΚΗ για την υποστήριξή τους στο απαιτητικό έργο μας.  

Οφείλουμε ευχαριστίες και στο Σύλλογο Φίλων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου αλλά και όλους τους φίλους που μέχρι σήμερα έχουν σταθεί στο πλευρό μας παρακολουθώντας το έργο και τις δράσεις του ΠΣΚΗ. Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό της Κρήτης ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας…». 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης παρουσίασε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισημαίνοντας: «Μια καλλιτεχνική περίοδος που συνοδεύτηκε με πολλές επιτυχίες για το ΠΣΚΗ ολοκληρώθηκε, γεμίζοντάς μας με ευθύνη να εργαστούμε άλλη μια χρονιά με ακάματο δημιουργικό ζήλο για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες όλων να ταυτιστεί το ΠΣΚΗ με τη νέα πρόταση πολιτισμού στην Κρήτη. Έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά μας μετά τη δύσκολη πανδημική κρίση, καλωσορίζουμε τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει σημαντικές παραγωγές όπερας, οπερέτας, συμφωνικής μουσικής, μουσικής δωματίου, σύγχρονου χορού, θεάτρου και θεάτρου για παιδιά, αλλά και αφιερώματα και -από τη φετινή χρονιά- διεθνή συνέδρια, με την ελπίδα να στεφθεί με ανάλογη και - γιατί όχι - με μεγαλύτερη επιτυχία. 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2022 - Ιουνίου 2023 έχει σταθερό σημείο εκκίνησης το Αίθριο του ΠΣΚΗ, με το 4ο Heraklion Jazz in Progress Festival και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρυσάννας Καρέλλη, για να ακολουθήσει το Αφιέρωμα 100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός, με εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Τη φετινή χρονιά εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με την Όπερα και τα Μπαλέτα του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου της Ριέκα με δύο παραγωγές που πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσουν το κοινό της Κρήτης: την κορυφαία όπερα Οθέλλος του Βέρντι, με την υπογραφή του διάσημου Marin Blažević, και την εντυπωσιακή παράσταση σύγχρονου χορού του συντοπίτη μας Αντώνη Φωνιαδάκη, Burning Water. Επίσης, η νέα, δεύτερη συμπαραγωγή μας με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, με το κορυφαίο έργο του Μπιζέ Κάρμεν, έχει ονόματα που θυμίζουν εκείνα των συντελεστών που συνέβαλαν στην επιτυχία της πρώτης συμπαραγωγής μας, της όπερας Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης του Μότσαρτ. Την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 παρουσιάζουμε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, την όπερα του Δημήτρη Μαραμή Ελευθέριος Βενιζέλος, βασισμένη στο βίο και την πολιτεία του σημαντικού αυτού άνδρα, αξιοποιούμε όμως και την απήχηση στο τοπικό κοινό της πρώτης ελληνικής οπερέτας που παρουσιάστηκε στο ΠΣΚΗ, του Βαφτιστικού, επαναλαμβάνοντας την παραγωγή για δύο ακόμα παραστάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στην αποδοτική συνεργασία μας με την εξαιρετική Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών αλλά και στα εγχώρια Χορωδιακά Σύνολα, που υποστηρίζουν μεγάλες παραγωγές με επιτυχία. 

Το ΠΣΚΗ έχει την τιμή να παρουσιάσει σε ειδικό μουσικό αφιέρωμα μέρη από το μεγαλειώδες έργο του πρόσφατα εκλιπόντα μεγάλου συνθέτη μας Βαγγέλη Παπαθανασίου από τον καταξιωμένο Zorzes Katris, καθώς και το εξαιρετικό έργο του Ηρακλειώτη συνθέτη μας Γιάννη Μαρκόπουλου, Η Λειτουργία του Ορφέα. Στις αίθουσές μας θα ηχήσουν τα πασίγνωστα Carmina Burana, μελωδίες ερμηνευμένες από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε ένα εορταστικό πρόγραμμα, επιλογές από το πολυεπίπεδο μουσικό έργο του συνθέτη μας Δημήτρη Παπαδημητρίου και ποικίλα έργα μουσικής δωματίου. 

Η θεατρική μας συλλογή πλούσια και φέτος: Μελίνα Μποτέλλη, Σωτήρης Χατζάκης, Σοφία Δερμιτζάκη, μερικά μόνο ονόματα-σταθμοί. Αλλά και μια νέα παραγωγή σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση, που έλκεται από τον… μύθο της Μαρί Κιουρί και φέρει την έγκυρη υπογραφή του Θέμη Μουμουλίδη, με τίτλο Μαρί Κιουρί - Σε καιρούς διψασμένους… 

Αφιερωμένη στα παιδιά και όχι μόνο, για τα Χριστούγεννα, η καλύτερη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική πρόταση, ο Μικρός Πρίγκιπας με τη ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη, που δεν χρειάζεται συστάσεις... 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη στήριξη και την άριστη συνεργασία τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και την Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, όπως επίσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ που συμβαδίζει σταθερά με το όραμά μας, την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία, τη ΔΗΚΕΗ για τη σύμπραξη και τους χορηγούς μας. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στους άξιους συνεργάτες μου για τη συνεισφορά τους στο έργο μας. 

Ευχόμαστε για άλλη μία χρονιά καλή θέαση και ακρόαση!». 

 

Συνέντευξη

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου της Ριέκα και σκηνοθέτης της Όπερας «Οθέλλος» Marin Blažević, ο συνθέτης και ο σκηνοθέτης της Όπερας για τον «Ελευθέριος Βενιζέλος», Δημήτρης Μαραμής και Guy Montavon αντίστοιχα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ο Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης Στέφανος Κορωναίος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Νίκος Μαλιάρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΠΣΚΗ Αλέξης Καλοκαιρινός.

 

Πακέτο εισιτηρίων 

Παρουσιάστηκε επίσης η νέα δυνατότητα που έχει το κοινό του ΠΣΚΗ στην αγορά συνδρομητικού «πακέτου εισιτηρίων» με προνομιακές εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 20% επί της αρχικής αξίας των εισιτηρίων.

 

Δωρεάν στάθμευση

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για τους θεατές των εκδηλώσεων, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης.

 

  • Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
  • Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
  • Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
  • Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
  • Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
  • Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
  • Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE