inner image

Δήμαρχος Ηρακλείου: «Δεν υπαναχωρούμε από τους στόχους μας– Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί»

                     

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 23-11-2016           

 

 

 

ghgh

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημότες για την στήριξη καθώς και για την κριτική τους. Και να τους πω, με την σιγουριά που μου δίνει η εμπειρία των δυο προηγούμενων χρόνων , η ποιότητα των συνεργατών μου και η δική τους συμμετοχή, πώς, παρότι οι στόχοι μας είναι μεγάλοι, δεν υπαναχωρούμε από αυτούς ούτε χιλιοστό. Θα τα καταφέρουμε. Και θα καταφέρουμε όλοι μαζί». Με αυτή την φράση έκλεισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τον δημόσιο απολογισμό της μέχρι στιγμής θητείας της παρούσας δημοτικής αρχή, τον οποίο παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο Δήμαρχος, στην εισήγησή του, περιέγραψε συνοπτικά όσα περιέχονται στον απολογισμό που διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, μίλησε για όσα έχουν γίνει ανά τομέα ενδιαφέροντος και τόνισε ότι κατά την γνώμη του έχει παραχθεί σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου.

 

Αναλυτικά η παρουσίαση του απολογισμού από τον Δήμαρχο Ηρακλείου:

ghgh 

«Την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την ημέρα που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή. Δύο δύσκολα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε σε πέρας μια σειρά από έργα και δράσεις, να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις και να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των δημοτών όσο καλύτερα γινόταν.

Οι στόχοι μας ήταν και παραμένουν δεδομένοι:

Θέλουμε το Ηράκλειο:

 Έξυπνη–συνεκτική πόλη, τόπο συνάντησης «5+1» πολιτισμών.   Με βασικό στοιχείο τη βιωσιμότητα , για καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Πόλη ανθεκτική, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης, ανθρωποκεντρικά δομημένη κοινωνική πολιτική, συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, οργανωμένες δομές πολιτικής προστασίας, προστασία της απασχόλησης και της ασφάλειας των πολιτών.  

Θέλουμε ένα Ηράκλειο με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, μια πόλη φάρο πολιτισμού, με ελκυστικές τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα, δυναμική και δημιουργική βιομηχανία, με ισχυρή συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

Ένα Ηράκλειο πραγματικά Έξυπνη Πόλη, τόπο καινοτομίας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, βελτιωμένης ποιότητας ζωής, ηλεκτρονικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης.  

 

Θέλουμε ένα Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου!

 

Ταυτόχρονα προωθούμε ένα ηθικό συμβόλαιο της Δημοτικής αρχής με τους πολίτες που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες τους και την εθελοντική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού, συμμετοχικού μοντέλου τοπικής δημοκρατίας.

Θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών, τα βήματα που κάναμε τα προηγούμενα δυο χρόνια προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν μεγάλα.

Μην ξεχνάτε ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας μας κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η κρίση και τα παρεπόμενά της διαμόρφωσαν μια αναπόδραστη πραγματικότητα, την οποία καμία άλλη δημοτική αρχή δεν αντιμετώπισε στον βαθμό που την αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε εμείς. Οι συγκεκριμένες περιστάσεις μας έκαναν ακόμη πιο προσεκτικούς στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος, θα το πληρώσουμε ευχαρίστως προκειμένου να μην σπαταληθεί άσκοπα ούτε ένα ευρώ των δημοτών.

Το άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης, χρηστής διαχείρισης είναι ότι παραλάβαμε στις 31 Αυγούστου του 2014 υπόλοιπο (καταθέσεις σε τράπεζες) στο ταμείο του Δήμου 25.420.594,80 ευρώ και στις 31 Αυγούστου του 2016 το υπόλοιπο αυτό ήταν 36.726.655,76 ευρώ. Μπορεί οι αριθμοί καθ’ εαυτούς να μην λένε πολλά, στην προκειμένη περίπτωση όμως διασφαλίζουν ότι ο Δήμος μπορεί να καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις του χωρίς προβλήματα.

Κυρίως, μπορεί να κάνει έργα από ίδιους πόρους, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό τώρα που το ΕΣΠΑ και οι δημόσιες επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ.

Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική μας φιλοσοφία παραμένει ίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν τα έργα–πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες και εν συνεχεία αποδεικνύονται υπερκοστολογημένα και δυσλειτουργικά. Μας ενδιαφέρουν έργα που θα αποτελούν μέρος του συνολικού, στρατηγικού σχεδιασμού μας για το Ηράκλειο και θα διευκολύνουν με διάφορους τρόπους την ζωή των κατοίκων του, όχι πρόσκαιρα αλλά σε βάθος χρόνου. Και μας ενδιαφέρει επίσης ό,τι γίνεται, να γίνεται σωστά και με απόλυτη διαφάνεια.  

Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίσαμε ήδη ή καταρτίζουμε στρατηγικό σχεδιασμό ανά τομέα ενδιαφέροντος , προκειμένου να ενοποιήσουμε όλες τις δράσεις  και τα έργα τόσο του δήμου όσο και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, προς  μια κοινή κατεύθυνση: Το συμφέρον των δημοτών. 

Και μέχρι στιγμής θεωρώ πώς έχουμε καταθέσει σημαντικό έργο σε ολόκληρο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μας.

Ξεκινώντας από την Κοινωνική Πολιτική, η οποία σε καιρούς κρίσης δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί κύριο μέλημα και βασική προτεραιότητά μας, φροντίσαμε εκατοντάδες συμπολίτες μας με οικονομικές δυσκολίες να ωφελούνται από τις δομές του Δήμου. Και καταβάλλουμε διαρκώς προσπάθειες για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι:  

Δίνουμε πρωινά συνολικά σε περισσότερα από 400 παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, με ίδιους πόρους, ωφελήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, 325 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Επιπλέον 100 μαθητές ωφελήθηκαν για 2η χρονιά, από  χορηγία ιδιωτικής επιχειρήσεως.

Το Κέντρο Αστέγων λειτουργεί με διανυκτέρευση  για πρώτη φορά και μάλιστα από το καλοκαίρι του 2015 με δικές μας δαπάνες. Προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώσουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Κέντρου σε όλα τα επίπεδα, με στόχο ουδείς συμπολίτης μας να κοιμάται στους δρόμους.  

Το Δημοτικό Παντοπωλείο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2015 και συνεχίζει να προσφέρει τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης σε πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ένδειας.

Έχουμε υποβάλει πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ για τις Δομές της Φτώχειας, ούτως ώστε σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού να λειτουργήσουμε Παντοπωλείο, διατηρώντας την λειτουργία του ήδη υφιστάμενου, και Συσσίτιο καθώς και Κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου, με στόχο να αυξηθούν οι ωφελούμενοι.  

Και ταυτόχρονα «τρέχουμε» τις διαδικασίες – έχει υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με το ΠΑΓΝΗ - για τη μεταστέγαση του Δημοτικού Ιατρείου σε νέο κτίριο, με μεγαλύτερες δυνατότητες και πρόσθετες υπηρεσίες.

Θεωρώ σημαντική όσο και εξαιρετικά χρήσιμη την καθιέρωση τηλεφωνικής γραμμής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Στήριξης (2813-409990) που διαχειρίζεται Κοινωνικός Λειτουργός με στόχο την ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται, πιστεύοντας ότι τα ψυχικά τους αποθέματα δεν αρκούν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.  

 

Καθιερώσαμε τον θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ο οποίος λειτουργεί πλέον και στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλειών. Χάρη στην εθελοντική προσφορά 120 καθηγητών (συνολικά από την ημέρα της έναρξής του) έχει βοηθήσει περίπου 350 μαθητές σε όλα τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου. Η είσοδος σε πανεπιστημιακές σχολές των 19 από τους 20 μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, επιβεβαιώνει πόσο καλή δουλειά κάνουν οι εθελοντές – καθηγητές, τους οποίους νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημοσίως.

Έχουμε κάνει πολλά ακόμα στην Κοινωνική Πολιτική, για τα οποία, όπως και για όλα τα υπόλοιπα, παραπέμπω στον εκτενή απολογισμό που σας έχουμε δώσει. Εγώ απλώς επεσήμανα ορισμένα από εκείνα που καταδεικνύουν πώς ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου.

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο το έργο μας περιγράφει ξεκάθαρα πώς ακριβώς θέλουμε να δούμε το Ηράκλειο και τι έχουμε πετύχει ήδη προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι ο Πολιτισμός, τον οποίο θεωρούμε ως το ισχυρότερο ανάχωμα στην ηθική και αξιακή κρίση που διανύουμε. Και ταυτόχρονα, όταν χρησιμοποιείται σωστά και ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο.

Στον τομέα αυτόν, ακόμη και ο πλέον κακοπροαίρετος δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι την τελευταία διετία βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτιστική Άνοιξη, την οποία, ειδικά το καλοκαίρι του 2016, νομίζω ότι αγκάλιασε το μεγαλύτερο μέρος των Ηρακλειωτών. Οι χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή, που μεταξύ άλλων γιόρτασαν μαζί μας στο «Τέχνη καθ΄ οδόν», το φεστιβάλ δρόμου το οποίο εγκαινιάσαμε φέτος και επί τέσσερις μέρες, από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου του 2016, μετέτρεψε την πόλη σε μια τεράστια καλλιτεχνική σκηνή!

Το σημαντικότερο για εμάς ήταν ότι αυτή η σκηνή έδωσε την ευκαιρία στο -εξαιρετικής ποιότητας-  ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό που διαθέτουμε να γνωριστεί με το ευρύ κοινό του Ηρακλείου. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η «γνωριμία» θα έχει και συνέχεια.

Επιπλέον, το Ηράκλειο για πρώτη φορά μετά τον «Μουσικό Αύγουστο» του Μάνου Χατζιδάκι, απέκτησε το δικό του δημοτικό φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που δεν αρκείται στην φιλοξενία των σχημάτων που έρχονται από την Αθήνα και την αναπαραγωγή αξιόλογων παραστάσεων, δίχως μια κεντρική δομή, αλλά έχει διακριτή ταυτότητα, ξεκάθαρη στόχευση και κρητική ψυχή!

Μιλώ ασφαλώς για το «Κρήτη, Μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»,το οποίο γέμισε για δεύτερη χρονιά τα Κηποθέατρα και προσέφερε στους Ηρακλειώτες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, που ανέδειξαν με καλλιτεχνικά άρτιο τρόπο πτυχές της ιστορίας του τόπου μας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, για δεύτερη επίσης συνεχόμενη χρονιά, διοργανώσαμε με επιτυχία και το φεστιβάλ «Εκτός Πόλης». Τρία πολιτιστικά διήμερα σε χωριά του Ηρακλείου που έφεραν σε επαφή εκατοντάδες επισκέπτες με τα προϊόντα, το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της ενδοχώρας. Το «Εκτός Πόλης» αναδεικνύει την αγωνία αλλά και την μέριμνά μας για ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια του Δήμου.

Και μην ξεχνάμε το «φεστιβάλ πιάνου» που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα και θα συνεχιστεί φέτος, καθώς βρήκε αμέσως το δικό του, πιστό κοινό!

Πέρα από τα τέσσερα καινούργια πολιτιστικά φεστιβάλ που δημιουργήσαμε, όλα με προοπτική να εξελιχθούν σε θεσμούς για το Ηράκλειο, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης. Ένα όνειρο δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα, χάρη στις προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της ΔΗΚΕΗ, αλλά και με την βοήθεια του σπουδαίου μαέστρου και συμπατριώτη μας κ. Μίλτου Λογιάδη. Τον περασμένο Μάιο απολαύσαμε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου την παρθενική συναυλία της Ορχήστρας. Και τον Σεπτέμβριο την ακούσαμε ξανά, να συμπράττει με κορυφαίους μουσικούς από ολόκληρη την Ελλάδα, σε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Παράλληλα η αναβίωση των βραβείων «Ηθικής Τάξεως» και «Νίκος Καζαντζάκης» μας δίνει την δυνατότητα να τιμήσουμε σημαντικούς ανθρώπους για το έργο τους. Η βράβευση του καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη με το βραβείο Ηθικής Τάξεως ήταν μια σπουδαία στιγμή για τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος έδειξε ότι ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμά τις αληθινές –και εν πολλοίς ξεχασμένες στην εποχή μας – αξίες. Το ίδιο και η βράβευση του παγκοσμίου φήμης μελετητή και κορυφαίου ελληνιστή κ. Peter Bien με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», που είχε θετικό αντίκτυπο για την πόλη σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης, από το καλοκαίρι του 2015 καθιερώσαμε το «Cinema on the Road». Ο κινηματογράφος πήγε στους δρόμους και τις πλατείες του Ηρακλείου και της περιφέρειας και συνάντησε εκατοντάδες συμπολίτες μας, που αγκάλιασαν αυτήν την απλή όσο και ουσιαστική ιδέα και την μετέτρεψαν με την αγάπη και την ανταπόκρισή  τους σε θεσμό.

Ταυτόχρονα, μέσα από αντιξοότητες τεχνικής φύσεως, που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν, ξεκινήσαμε τη μεταστέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με στόχο να επαναλειτουργήσει πλήρως και στον φυσικό της χώρο, στις αρχές του 2017 και σύντομα να αρχίσει πάλι να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του Ηρακλείου.

Στον αντίποδα του πολιτισμού, όπου το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής είναι εμφανές και αδιαμφισβήτητο, βρίσκονται τα τεχνικά έργα. Εκεί επικεντρώνεται μεγάλο μέρος της κριτικής που έχουμε δεχθεί, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι άδικη.

Διότι παρά τα όσα έχουν ακουστεί περί απραξίας, έχουμε ολοκληρώσει μέσα σε δυο χρόνια 30 συμβασιοποιημένα έργα, τα 28 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εγκαίρως και προπάντων επιτυχώς,  με  μόλις δεκατέσσερις μηχανικούς και γεωπόνους στη Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Μελετών.

 Από αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2014 τα δεκαπέντε ουσιαστικά δεν είχαν ξεκινήσει καν, εφτά βρισκόταν σε ποσοστό υλοποίησης κάτω του 20%, ενώ μόλις δυο είχαν ποσοστό υλοποίησης πάνω από το 50%!

Και μπορεί το τελικό αποτέλεσμα στην Πλατεία Κορνάρου για παράδειγμα να μην αρέσει σε κάποιους αλλά αυτό είναι ζήτημα αισθητικής, για την οποία δεν ευθυνόμαστε αφού είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις εγκεκριμένες μελέτες βάσει των οποίων είχε χρηματοδοτηθεί το έργο. Η ολοκλήρωση του έργου όμως εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, είναι σε κάθε περίπτωση ζήτημα ουσίας. Οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς τι εννοούμε.

 

Όπως ζήτημα ουσίας είναι ότι κατορθώσαμε μέσα από πολλές δυσκολίες, τις οποίες ενέτειναν τα capital controls που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, να μην επιβαρύνουμε –εξαιτίας πιθανόν απεντάξεων - τους Ηρακλειώτες, με χρήματα επιπλέον του προβλεφθέντος προυπολογισμού για τα έργα στα οποία αναφέρθηκα.

 

Το εάν 30 ολοκληρωμένα έργα μέσα σε τόσο μικρό διάστημα και μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, χαρακτηρίζουν μια δημοτική αρχή «σε απραξία», επαφίεται σε εσάς να το κρίνετε. Εμείς απλώς συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά και στον τομέα των τεχνικών έργων, όπου μεταξύ άλλων:

- Προχωρήσαμε σε έργα συντήρησης στα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης που φιλοξενούν περίπου 200 σχολεία, καθώς και σε περίπου 50 δημοτικά κτίρια.

- Δρομολογήσαμε την πιστοποίηση των παιδικών χαρών που εκκρεμούσε από το 2009, με σύμβαση που υπογράφηκε για τον σκοπό αυτό με φορέα ειδικό επί του θέματος. Ήδη έχουν ελεγχθεί οι πρώτες 50 παιδικές χαρές και με βάση τα πορίσματα των ελέγχων εκπονείται μελέτη για την αποκατάσταση και αναβάθμισή τους, προϋπολογισμού 400.000,00 € προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό ασφαλούς λειτουργίας.

- Ολοκληρώσαμε διανοίξεις – διαπλατύνσεις σε πληθώρα δρόμων εντός του αστικού ιστού.

- Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο τμήμα καθαρισμού και διάστρωσης του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου.

 - Υλοποιούμε οκτώ πολύ σημαντικά έργα άρδευσης στην ενδοχώρα μας.

- Ανακαινίσαμε τα κηποθέατρα του Δήμου και κυρίως το κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», όπου η κατάσταση τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν τουλάχιστον προβληματική. Η Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησε τις παρεμβάσεις την Άνοιξη του 2015 με συντήρηση όλων των κτισμάτων (η οροφή του αναψυκτήριου είχε ουσιαστικά πέσει) και αντικατάσταση των επικίνδυνων, όπως τις παραλάβαμε, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Τους επόμενους μήνες θα γίνει επίσης συντήρηση και αναμόρφωση στα καμαρίνια.

- Η αποκατάσταση του Κόλπου του Δερματά δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η συμβασιοποίηση του έργου.

- Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων, όπως επί παραδείγματι, στην αποκατάσταση του Καπετανάκειου και στην ανάπλαση της Λεωφόρου Δικαιοσύνης, τα οποία θα είχαν ήδη δημοπρατηθεί αν δεν μας καθυστερούσε ο νέος νόμος.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ κάτι αισιόδοξο: Χάρις στην χρηστή οικονομική διαχείριση, για την οποία σας μίλησα νωρίτερα, ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι από τους μεγαλύτερους των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό έχει ως θετικό επακόλουθο να διαθέτουμε για το 2017 περίπου 7 εκατομμύρια επιπλέον για έργα από ίδιους πόρους σε σχέση με το 2016 (26.022.405,32 € για το 2017 ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2016 ήταν 18.738.285,28 €)

Το ζητούμενο, άλλωστε, από την οικονομική πολιτική του Δήμου είναι να ωφελούνται οι δημότες. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει, όπως αποδεικνύουν οι εξής ενέργειες στις οποίες έχουμε προχωρήσει:

- Μειώσαμε μέσα στο 2016 κατά 20% τα τέλη στους κοινόχρηστους χώρους και τις λαϊκές αγορές.

- Προχωράμε σε μειώσεις τελών στα κοιμητήρια, από τις οποίες υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα ωφεληθούν οι δημότες είναι 800.000 ευρώ ετησίως.

- Είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας προς τους δημότες. Το 2015 το ποσό που πλήρωσε ο Δήμος σε υποχρεώσεις του προς τους δημότες ήταν αυξημένο σε σχέση με το 2014 κατά 1.800.000 ευρώ.

Όλα αυτά επετεύχθησαν με την μικρότερη δυνατή αύξηση των δημοτικών τελών (από 78  σε 85 λεπτά το τετραγωνικό για την οικιακή χρήση) και μόνο επειδή ήμασταν υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με την κείμενη νομοθεσία. Για το 2017, η απόφασή μας είναι τα δημοτικά τέλη να μην αυξηθούν.

Επί των οικονομικών θέλω να προσθέσω ακόμη κάτι: Από 1η Ιανουαρίου του 2017 ο Δήμος θα ξεκινήσει την αποπληρωμή του δανείου από την Ε.Τ.ΕΠ., που αντιστοιχεί σε 937.500 το χρόνο. Η συμφωνία αυτή, θυμίζω, είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος του κεφαλαίου από το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά με αβάσιμες δικαιολογίες  δεν επέτρεψε σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε κατά τον ίδιο τρόπο,  τμήμα του δανείου για έργα που είχαμε προγραμματίσει, καταψηφίζοντας, όπως θα θυμάστε, τον επικαιροποιημένο πίνακα έργων που φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κριτική, εν μέρει βάσιμη, δεχόμαστε και για το επίπεδο της καθημερινότητας των δημοτών. Εκεί πρώτος εγώ θα παραδεχτώ ότι σε μια σειρά ζητημάτων τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι η πόλη σήμερα είναι πιο καθαρή από όσο ήταν πριν από δυο χρόνια. Δεν είναι όμως τόσο καθαρή όσο θα θέλαμε. Για αυτό τον λόγο προχωρούμε στην ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας . Κατ΄αρχήν σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό της, μέσω των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, των συμβασιούχων, αλλά και με όποιον άλλον τρόπο μπορέσουμε. Και εν συνεχεία με σημαντική αναβάθμιση στον στόλο, καθώς  έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο η αγορά δεκατεσσάρων καινούργιων οχημάτων, εκ των οποίων τα δέκα είναι απορριμματοφόρα, που ευελπιστούμε ότι θα είναι στην διάθεση μας μέσα στο 2017. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει ποτέ στη διεύθυνση της καθαριότητας.

Εκτός από τα παραπάνω:  

Yλοποιούμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Eυαισθητοποιούμε και  συνεργαζόμαστε με ομάδες μεγάλων παραγωγών αποβλήτων (εστίαση, εμπορικά καταστήματα κ.α.) αλλά και με επιστημονικούς φορείς ούτως – ώστε να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου  μέσω της μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων.

Εφαρμόζουμε πιστά τον κανονισμό καθαριότητας, δεν διστάζουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, εκεί που απαιτείται,  δίχως διακρίσεις και κάνουμε πραγματικότητα την αρχή: Ο ρυπαίνων πληρώνει.

Με τις συγκεκριμένες ενέργειες ο στόχος μας είναι να υπάρξει ακόμα ουσιαστικότερη πρόοδος και στον τομέα της καθαριότητας και σταδιακά να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούμε.

Πρόοδος φανερή και αδιαμφισβήτητη όμως έχει υπάρξει  και στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε σημεία της πόλης όπου και έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά  απαραίτητων παρεμβάσεων αλλά και όσον αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου στον τομέα της τήρησης της νομιμότητας.

 

Καταβάλουμε καθημερινά μεγάλη προσπάθεια για να πάψει η ανομία να αποτελεί το modus operandi του Ηρακλείου, με ενέργειες όπως οι παρακάτω:

1. Συστήσαμε ομάδα εργασίας και ολοκληρώσαμε την σύνταξη σχεδίου Κανονιστικής Πράξης για την παραχώρηση και χρήση τμημάτων των κοινόχρηστων χώρων εντός της Παλιάς Πόλης του Δήμου Ηρακλείου, για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εκθεμάτων-εμπορευμάτων.

2. Ολοκληρώσαμε έναν συνοπτικό οδηγό για τις διαδικασίες αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του Δήμου μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και ποτών (εστίαση, αναψυχή και λιανική διάθεση), προκειμένου να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους νόμιμα.

3. Τον Ιούνιο του 2015 επανασυστήσαμε τη δημοτική αστυνομία, η οποία, παρότι υποστελεχωμένη, διαδραματίζει, στο μέτρο βεβαίως του εφικτού, επιτυχώς τον ρόλο της, συμπληρώνοντας την ΕΛ. ΑΣ. και επιβάλλοντας κυρώσεις για μια σειρά παραβάσεων. Ειδικά στο ζήτημα των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, η συνεισφορά της δημοτικής αστυνομίας στην βελτίωση της εικόνας της πόλης είναι καθοριστική.

Το σημαντικότερο που έχουμε πετύχει, εντούτοις, στον συγκεκριμένο τομέα μετά από δυο χρόνια, δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των κλήσεων για παράνομο παρκάρισμα ή των καταστημάτων των οποίων η άδεια αφαιρέθηκε. Αποτυπώνεται κυρίως στην πεποίθηση που έχει αρχίσει να παγιώνεται στο Ηράκλειο ότι η παραβατικότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, δεν είναι ανεκτή. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, θα το καταλάβουν σύντομα. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν χαρίζεται σε κανέναν!

Και ταυτόχρονα, δεν αποκλείει κανέναν. Ο εκδημοκρατισμός στην λειτουργία του Δήμου και η διαφάνεια σε όλες τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής αποτέλεσε ένα βασικό αίτημα των δημοτών στις εκλογές του 2014. Εμείς το ενστερνιστήκαμε και το υλοποιούμε, μεταξύ άλλων και με τους παρακάτω τρόπους:

*  Αλλάζουμε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας του Δήμου. Προωθούμε την ευρεία διασπορά αρμοδιοτήτων. 

* Τα συλλογικά όργανα του Δήμου συνεδριάζουν πολύ συχνά και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση και την λήψη των αποφάσεων της δημοτικής αρχής.

* Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μεταδίδονται στο διαδίκτυο και όλοι οι δημότες μπορούν να τις παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν σε ζωντανή μετάδοση για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας αλλά και την θέση των δημοτικών  παρατάξεων απέναντι σε αυτά.

* Η αντιπολίτευση είναι παρούσα, τυπικά ή άτυπα, σε όλες τις δημοτικές επιτροπές και σε όλα τα Δ.Σ. των εταιρειών, ακόμα και εκεί που δεν ήμασταν υποχρεωμένοι εκ του νόμου να την συμπεριλάβουμε. Παρά τις διαφορές μας και τις κατά καιρούς εντάσεις άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Και όταν κρίνουμε  ότι  το συμφέρον των δημοτών και της πόλης το επιβάλλει, δεν διστάσαμε ούτε θα διστάσουμε στο μέλλον να υιοθετήσουμε θέσεις των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

* Τα τοπικά συμβούλια είναι αναβαθμισμένα και η επικοινωνία μας με την περιφέρεια του δήμου είναι συχνότερη από ποτέ , ειλικρινής, ουσιαστική και ιδιαίτερα εποικοδομητική.  

Παράλληλα εκσυγχρονίζουμε  την διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών μας για να παρέχουμε πιο ευέλικτες υπηρεσίες στους δημότες μας.

* Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 τέθηκε σε εφαρμογή η υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος διακίνησης εγγράφων (backoffice) σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, μια εξέλιξη που  μεταξύ άλλων μειώνει το διοικητικό κόστος και μας δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη παρακολούθηση της πορείας κάθε αιτήματος.

* Φέτος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και για να μην υπάρχουν σκιές επί της διαδικασίας, οι αιτήσεις για την εισαγωγή στους παιδικούς σταθμούς αλλά και η ανάρτηση των αποτελεσμάτων έγιναν ηλεκτρονικά. Έτσι για πρώτη φορά ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ δεν αντιμετώπισε φέτος τις πολλές διαμαρτυρίες του παρελθόντος.

* Φτιάξαμε την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «Δημότης Ηρακλείου», μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν όχι απλώς να ενημερώνονται για όλα τα νέα του Δήμου αλλά και για μια σειρά θεμάτων (εκδηλώσεις, διακηρύξεις - δημοπρασίες, χρήσιμα τηλέφωνα, εφημερίες νοσοκομείων, φαρμακείων, δημόσιες θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ κ.α.) καθώς και να ενημερώνουν και οι ίδιοι εμάς, άμεσα, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

* Καθιερώσαμε τον θεσμό του Αντιδημάρχου Υπηρεσίας προκειμένου τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ένας Αντιδήμαρχος να απαντά στους δημότες που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω ακούγονται απλά, η ουσία όμως είναι ότι δεν συνέβαιναν στο παρελθόν. Τώρα συμβαίνουν και βοηθούν στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον δημότη, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να αλλάξει η πόλη οριστικά σελίδα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω προς όσους βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική στηριζόμενοι σε μια μόνο φράση της εισαγωγής μου στον απολογισμό , κι αυτή αλλοιωμένη,   αρκούμενοι  στους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, δίχως προφανώς να την διαβάσουν αυτούσια:

Αυτό που ανέφερα ήταν ότι σε ορισμένους τομείς έγιναν μέσα σε δυο χρόνια, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.  Επειδή η παράλειψη από τα δημοσιεύματα των λέξεων «σε ορισμένους τομείς» δημιούργησε σε κάποιους που δεν μας γνωρίζουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι ισχυριζόμαστε πώς πραγματοποιήσαμε σε δυο χρόνια, έργο μεγαλύτερο όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών,  τονίζω ότι τα έργα στα οποία αναφερθήκαμε και έλειπαν από το Ηράκλειο, ήταν:

-           Ένα πολιτιστικό φεστιβάλ με διακριτή ταυτότητα, δηλαδή το  Παγκρήτιο φεστιβάλ «Κρήτη, Μια Ιστορία 5 +1  πολιτισμοί» που δημιουργήσαμε το 2015, σε αντικατάσταση του «Μουσικού Αυγούστου» που είχε καθιερώσει ο αείμνηστος Καρέλλης και έκλεισε τον κύκλο του 34 χρόνια πριν.

-           Ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που να βασίζεται στις πραγματικές, αναπτυξιακές ανάγκες της πόλεως και να προτείνει αλληλένδετες δράσεις που δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην βελτίωση των οικονομικών  συνθηκών  της, πράγμα που έγινε για πρώτη φορά φέτος με τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του ΣΟΑΠ και ΒΑΑ.

-           Ένα οργανωμένο σχέδιο για αποκατάσταση της ευταξίας στον δημόσιο χώρο, στο οποίο προχωρήσαμε , για πρώτη φορά επίσης, το 2015  με την σύνταξη της κανονιστικής πράξεως που αφορούσε στην παραχώρηση και τη χρήση τμημάτων κοινόχρηστων  χώρων σε καταστηματάρχες.

-           Ένας  κανονισμός λειτουργίας λαϊκών αγορών που να βάζει κανόνες σε μια σειρά θεμάτων, όπως το ωράριο, η καθαριότητα και η ευταξία των πάγκων, αλλά και η μέγιστη διάρκεια παραμονής των ανά τοποθεσία. Δεν υπήρχε, τον συντάξαμε εμείς για πρώτη φορά και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Ιουλίου του 2016.

-           Μια συστηματική έρευνα στις πράξεις εφαρμογής και στις πράξεις αναλογισμού, για την εξεύρεση ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου που χρήζουν προσκυρώσεως ή προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς (σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ.) ή έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι.  Δεν είχε γίνει ενώ εμείς την κάνουμε καθημερινά, με αποτέλεσμα να έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί τα παραπάνω ακίνητα και ως εκ τούτου να έχουμε μια σαφώς καλύτερη εικόνα της δημοτικής περιουσίας.    

 

Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί κάποιος να κατηγορήσει  την παρούσα δημοτική  αρχή, είναι η αμετροέπεια , η αλαζονεία και έλλειψη  σεβασμού στις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά ακυρώσαμε ποτέ το έργο των προκατόχων μας.  Και αυτό θεωρώ πως μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε και  για το δικό μας έργο,  όχι με έπαρση ασφαλώς αλλά με ειλικρίνεια και με στοιχεία.

 

Συνεχίζοντας τον απολογισμό, οφείλω να μιλήσω  για τον εθελοντισμό.  Πιστεύοντας ακράδαντα ότι αν αγαπήσουν περισσότερο οι Ηρακλειώτες το Ηράκλειο,  πολλά  πράγματα γύρω μας  θα βελτιωθούν, προσπαθήσαμε από το ξεκίνημα της θητείας μας να ενεργοποιήσουμε τα εθελοντικά αντανακλαστικά των πολιτών. Και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά. Αρκετά  από όσα έχουμε  καταφέρει δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τους εθελοντές μας– όπως για παράδειγμα το «Τέχνη Καθ΄ Οδόν» ή οι θεματικές ξεναγήσεις και εκδρομές των συμπολιτών μας στα μνημεία και στην περιφέρεια του Δήμου.

Αλλά και στο Πράσινο, όπου, μέσω διαφόρων δράσεων, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και με τον θεσμό της «Υιοθεσίας Χώρων Πρασίνου» πετύχαμε να αναμορφώσουμε πάρκα και άλλα σημεία της πόλης και να τα κάνουμε περισσότερο όμορφα και φιλικά προς του δημότες.  Χαρακτηριστικά από την έναρξη του θεσμού (8 Ιουνίου 2015 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) έχουν πραγματοποιηθεί 22 υιοθεσίες από Ομάδες πολιτών, Φορείς και Σχολεία και μεμονωμένους πολίτες.

 

Οι εθελοντές επίσης, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, συνέδραμαν τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες και τις υπηρεσίες του Δήμου και έτσι μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο  ένα μεγάλο μέρος της συνοικίας του Λάκκου.

 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν ζητάμε από τους εθελοντές να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να καταστήσουμε τους δημότες περισσότερο ενεργούς και υποστηρικτικούς των υπηρεσιών του Δήμου. Μια πόλη με πολίτες ενεργούς, ενημερωμένους, που συμμετέχουν στα κοινά είναι κατά τη δική μας άποψη μια πόλη με λαμπρές προοπτικές.

 

Δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο και άλλωστε όσα σας έχω πει μέχρι τώρα δεν είναι παρά ο πρόλογος του εκτενούς απολογισμού που βρίσκεται  στα χέρια σας.

 

Επιγραμματικά ωστόσο πρέπει να απαριθμήσω μερικά ακόμη πράγματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα:

 

  • Στον αθλητισμό έχουμε πετύχει να καταστήσουμε το Ηράκλειο αθλητικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών. Το επιβεβαιώνουν οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις που έχουμε φιλοξενήσει με απόλυτη επιτυχία: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων, το 1ο διεθνές τουρνουά μπάσκετ Κρήτης, το streetball των αδελφών Αντετοκούνμπο και άλλες.  

Μόλις χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό ότι μας ανετέθη και η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νέων του 2017.

Ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και διατηρούμε τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις γεμάτες με κόσμο, όπως δείχνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας των Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων.  

  • Νοικοκυρεύουμε την περιουσία του Δήμου και προασπίζουμε τα συμφέροντα του. Εντοπίσαμε πλήθος αχαρτογράφητων αστικών & αγροτικών ακινήτων.  Για τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά έχει ήδη ενημερωθεί το Νομικό Τμήμα ή/και η Διεύθυνση Πολεοδομίας για τις περαιτέρω ενέργειες.
  • Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ύδρευσης του Ηρακλείου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο προγραμματικός σχεδιασμός μας για την οριστική επίλυσή του. Συμπληρωματικά προς τις λύσεις που προσέφερε το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο όπως ήδη αποδείχθηκε, και θυμίζω ότι το είχαμε προβλέψει,  δεν αποτελεί πανάκεια, παρά την πολύ σημαντική βοήθεια που μας προσέφερε, προγραμματίζουμε καινούριες γεωτρήσεις μέσα στο 2017, στα πεδία των Δαφνών και του Άγιου Μύρωνα, καθώς και την εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία και εκμετάλλευση υδρομαστευτικής στοάς. Ακόμη, χάρις στην τεχνολογία, ευελπιστούμε ότι θα περιορίσουμε τις απώλειες του δικτύου που σήμερα κυμαίνονται κοντά στο 50% με  την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων και των χαλασμένων υδρομέτρων,   ενώ και η κατ΄ αρχήν συμφωνία του Δήμου Ηρακλείου και του Δήμου Μαλεβιζίου,σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης , για κοινή εκμετάλλευση της καινούργιας Μονάδας Αφαλατώσεως που θα κατασκευαστεί στο Μαλεβίζι,  μας δίνει τη δυνατότητα μιας επιπλέον σταθερής πηγής ύδρευσης, εφόσον η σχετική πρόταση εγκριθεί από την  Διοικητικά Συμβούλια των 2 ΔΕΥΑ και τα 2 Δημοτικά Συμβούλια των δυο Δήμων.   
  • Εκπονήσαμε για πρώτη φορά masterplan για τη προστασία και την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών. Διευκρινίζεται ότι από το 2009 που έληξε η παραχώρηση της χρήσης των ενετικών τειχών η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκ νέου παραχώρηση των τειχών στον Δήμο. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντήσαμε και συναντάμε, προχωράμε στην σύνταξη των απαιτούμενων μελετών ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε ένα μέρος του σχεδιασμού μας και τα Τείχη να αποτελέσουν οργανικό μέρος της ζωής της πόλης.  
  • Η ΔΗΚΕΗ ανακαίνισε και έθεσε ξανά σε λειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το Πάρκο ήταν ουσιαστικά ανενεργό και σε τραγική  κατάσταση από το 2010. Τον Σεπτέμβριο του 2016 άνοιξε ξανά τις πύλες του στους δημότες με στόχο να γίνει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των αρμόδιων φορέων στη μάχη απέναντι στην μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων.  
  • Από τον Ιανουάριο του 2016 , η Κρήνη Μοροζίνι μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, λειτουργεί κατά τον προορισμό της - με νερό!
  • Πετύχαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδοφόρα αποτελέσματα από την εκμετάλλευση των καταστημάτων της ΔΕΠΤΑΗ.
  • Συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας παραχωρηθούν έξι στρέμματα από το πρώην Στρατόπεδο Μπετεινάκη, για να κατασκευάσουμε σχολείο στον Καρτερό.  
  • Προχωράμε επίσης, αν και όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, τις διαδικασίες για την δημιουργία Αποτεφρωτήριου και την μεταφορά της Ιχθυαγοράς από την παρούσα θέση στην Λαχαναγορά.  
  • Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Περιφέρεια και πιέζουμε τους αρμόδιους φορείς για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».  
  • Τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της  συμμετοχή του Δήμου στο διεθνές Φόρουμ «1000 Πόλεις, εκατομμύρια πολίτες, ένα όραμα για το μέλλον,  συμφωνήθηκε η διδυμοποίηση με την Βενετία. Μια συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα που επιβεβαιώνει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της τουριστικής πολιτικής μας.   Στον τομέα του τουρισμού  επίσης, τον Ιανουάριο του 2016 συγκροτήσαμε  Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας,  με στόχο, μεταξύ  άλλων, την  καλύτερη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού.

 

Και ασφαλώς δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην σημαντικότερη ίσως προεκλογική εξαγγελία που υλοποιήσαμε στο ακέραιο. Αυτή που ενοποιεί όλα όσα κάναμε μέχρι σήμερα και κυρίως όλα όσα προγραμματίζουμε για το μέλλον.

Είχαμε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι για πρώτη φορά στο Ηράκλειο θα καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο, μέσα από ευρεία διαβούλευση με τους κοινωνικούς μας εταίρους, φορείς και δημότες. Το τηρήσαμε κατά γράμμα. Η δημόσια διαβούλευση για το ΣΟΑΠ και το ΒΑΑ που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και ολοκληρώθηκε έναν μήνα μετά, έφερε στο ίδιο τραπέζι ολόκληρη την πόλη σε μια διαδικασία εξίσου σημαντική με το αποτέλεσμα που παρήγαγε.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν συνολικά 59 φορείς, οι οποίοι κατέθεσαν 144 προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές κατόπιν επεξεργασίας, υιοθετούνται και δρομολογούνται για υλοποίηση είτε μέσα από την ΒΑΑ είτε από ίδια έσοδα είτε μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Δήμος Ηρακλείου όχι μόνο είναι πρώτος σε όλη την Ελλάδα εν δυνάμει δικαιούχος χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, αλλά δικαιούχος και άλλων χρηματοδοτήσεων, ακριβώς γιατί έχει ακολουθήσει αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Με πιο απλά λόγια, το Ηράκλειο απέκτησε έναν ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια και τον απέκτησε μέσα από διάλογο, συνεργασία και ευρεία συμμετοχή. Όλα όσα ευαγγελιζόμασταν πριν τις εκλογές δηλαδή και σταδιακά τα υλοποιούμε.

Θα μπορούσαμε να έχουμε συμπεριλάβει πολλά πράγματα ακόμα στον απολογισμό της πρώτης μας διετίας στην δημοτική αρχή. Συμπεριλάβαμε τα πιο σημαντικά και ταυτόχρονα εκείνα που δίνουν το στίγμα της πολιτικής μας. Αυτά που επιβεβαιώνουν ότι προσεγγίζουμε βήμα – βήμα το όραμα μας για ένα Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου. Αν μελετήσετε καλοπροαίρετα και με αντικειμενική ματιά τα στοιχεία που σας παραθέτουμε, θα καταλήξετε πιστεύω στο ίδιο συμπέρασμα με εμένα:

Ότι η παρούσα δημοτική αρχή, ακόμα κι αν από επιλογή και αισθητική προσέγγιση στα δημόσια πράγματα προτιμά να είναι αθόρυβη, με καθημερινό αγώνα καταφέρνει να είναι και αποτελεσματική.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο για την σημαντική  βοήθειά τους αυτούς τους σχεδόν εικοσιεφτά μήνες,  καθώς και όλους τους συνεργάτες μου ,  τα μέλη της Δημοτικής Αρχής αλλά και τα μέλη της «Δύναμης Πολιτών» που είτε εκλέχθηκαν, είτε όχι, συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διότι μέσα από τις γόνιμες και ενίοτε έντονες αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοκρατία βγαίνει ενισχυμένη και το Ηράκλειο κερδισμένο. Σε μια εποχή δύσκολη, όπου ο λαϊκισμός μοιάζει να γίνεται η κυρίαρχη τάση παγκοσμίως, εμείς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταφέρνουμε να συζητάμε, να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε, δίχως να καταπατούμε τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και της πολιτικής ευπρέπειας.

Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το βασικό προεκλογικό μας στοίχημα για μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας  στην πόλη, κερδίζεται μέρα με την μέρα. Κάθε πολίτης που ενστερνίζεται το μήνυμα μας – αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη – μας φέρνει πιο κοντά στο Ηράκλειο που ονειρευόμαστε – το Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου!

Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας, να ευχαριστήσω και όλους τους δημότες για την στήριξη καθώς και για την κριτική τους. Και να τους πω, με την σιγουριά που μου δίνει η εμπειρία των δυο προηγούμενων χρόνων , η ποιότητα των συνεργατών μου και η δική τους συμμετοχή, πώς, παρότι οι στόχοι μας είναι μεγάλοι, δεν υπαναχωρούμε από αυτούς ούτε χιλιοστό!

Θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί!». 

 

 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE