11ο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2026 του Δήμου Ηρακλείου
11ο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2026 του Δήμου Ηρακλείου
Με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - Εθελοντισμού και της ΔΗΚΕΗ, ο Δήμος Ηρακλείου για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι βγάζει τον κινηματογράφο στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν προβολές παλιών, καλών ταινιών σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου.
Ο μύθος λέει πως στη Γόρτυνα, κάτω από έναν αειθαλή πλάτανο, ο μέγας Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, ενώθηκε με την Ευρώπη, την κόρη τού Αγήνορα, βασιλέα της Φοινίκης. Από την ένωση αυτή απέκτησαν τρείς γιούς: τον θαλασσοκράτορα Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. Όταν ο Δίας εγκατέλειψε τη μητέρα τους, ο δεύτερος σύζυγός της, ο βασιλεύς της Κρήτης Αστερίων, υιοθέτησε τα τρία παιδιά και πριν πεθάνει, τους μοίρασε το βασίλειο. Αρχίζει τότε στην Κρήτη να συμβαίνει ένα θαύμα. Κτίζονται πολυδαίδαλα παλάτια, κοσμημένα με φίνες τοιχογραφίες που απεικονίζουν παράδοξες τελετές, με νέους και νέες καλλιεπείς και φορεσιές πλουμιστές. Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης μαρτυρούν τον πλούτο μιας κοινωνίας που δεν γνώρισε πόλεμο. Τα καράβια που εμπορεύονταν σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου καρπούς και κομψοτεχνήματα, μεταφέρουν το κλέος του μινωικού πολιτισμού μέχρι τη Σικελία, την Αίγυπτο και αλλού και η ιστορία μιλάει πλέον για τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ο πολιτιστικός και οικολογικός σύλλογος Φιλοθέης «ΑΝΑΤΟΛΗ» οργανώνει παράσταση κουκλοθέατρου και θα παρουσιάσει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Η παράσταση θα δοθεί την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στον περίβολο της Εκκλησίας «Άγιος Κύριλλος» στην Φιλοθέη στις 8:30 το βράδυ.
Τη σημαδιακή χρονιά του 1898, οπότε στην Ελλάδα αρχίζει τη δράση του ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, [ΔΟΕ], στην πολυτραγουδισμένη προκυμαία της Σμύρνης κάποιοι νεαροί μουσικοί από τους δεκάδες ή εκατοντάδες που από τις αρχές του 19ου αιώνα είχαν διαμορφώσει τη μουσική παράδοση του Σμυρνέικου τραγουδιού, δημιουργούν το πρώτο επώνυμο μουσικό σχήμα. Πρόκειται για τα “Πολιτάκια”, που αργότερα ονομάσθηκαν Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα, η Εστουδιαντίνα του Σιδερή…
Παναγιώτης Κουνάδης, Τα ρεμπέτικα.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να μας ξεσηκώσουν μέσα από ένα θέατρο τραγουδιών που εμπνεύστηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος και πρωτοπαρουσιάστηκε φέτος στο «Κύτταρο Live” της Αθήνας.
Ο πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού με λευχαιμία, πρώην δάσκαλος λογοτεχνίας αλλά εδώ κι 6 μήνες άνεργος, ξεπουλάει όλα του τα βιβλία για να αγοράσει στην ετοιμοθάνατη κόρη του ένα φόρεμα, ένα μοναδικό κομμάτι που φοράει το anime pop icon «Magical Girl». Μόνο που το φόρεμα κοστίζει 7.000 ευρώ και τα βιβλία στην Ισπανία της κρίσης πωλούνται με το κιλό για πενταροδεκάρες. Μία όμορφη γυναίκα έχει διασωθεί από ένα αδιευκρίνιστα σκοτεινό παρελθόν από τον πλούσιο σύζυγό της. Ένας γέροντας δάσκαλος αποφυλακίζεται για ένα έγκλημα που έκανε 10 χρόνια πριν και το μόνο που θέλει είναι να τον αφήσουν ήσυχο να φτιάχνει τα παζλ του.
Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 ανοίγει τις πύλες του το «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ- 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2016» στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Σε έναν χώρο πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τμ) θα παρουσιαστούν στο κοινό του Ηρακλείου και στους επισκέπτες της Πόλης τα προϊόντα που έθεσαν τις βάσεις της Ελληνικής Διατροφής, που δεν είναι άλλα από τα Κρητικά προϊόντα. Τριάντα και πλέον μικροί παραγωγοί από όλο το νησί, σε άμεση επαφή με το καταναλωτικό κοινό θα δώσουν μια γεύση Ελλάδας ως το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016. Παράλληλα κάθε βράδυ στον ίδιο χώρο και στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα υπάρχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.