inner image

Με επιτυχία η υλοποίηση του «9ου Παγκρήτιου Συμποσίου για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων»: Πρωτοπόρο το Ηράκλειο

Συνέδριο για Εθελοντική Αιμοδοσία και Δωρεά Οργάνων

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή επαγγελματιών υγείας, εθελοντών και φορέων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το «9ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων». Το συμπόσιο διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης & Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης ‘Έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Ηρακλείου και τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης». 

 

Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Ηρακλείου κ. Δέσποινα Συγγελάκη ξεκινώντας τις εργασίες, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ο «Αιματοκρήτης» συνεχίζουν κι ενδυναμώνουν τη συνεργασία ετών με στόχο την ενίσχυση του πνεύματος εθελοντισμού, προσφοράς στο συνάνθρωπο και της αλληλεγγύης. Στη συνέχεια η κ. Συγγελάκη ανέφερε ότι «Η εθελοντική αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων αποτελούν ύψιστη έκφραση εθελοντισμού και ανθρωπισμού. Η έλλειψη αίματος και μοσχευμάτων και οι πολύ μεγάλες ανάγκες καθιστούν επιβεβλημένη την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των κοινωνικών φορέων και των πολιτών για να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες και δωρητές οργάνων». Επίσης τόνισε ότι «απαιτείται παράλληλα πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα φαινόμενα της εμπορίας οργάνων και ιστών, της εμπορικής εκμετάλλευσης και του «μεταμοσχευτικού τουρισμού», που αποτελούν μορφή εμπορίας ανθρώπων και συνιστούν σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα του δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη σωματική ακεραιότητα. Φαινόμενα που δεν συμβιβάζονται με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η Πρόεδρος. του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» Δρ. Ειρήνη Γεργιανάκη ευχαρίστησε το Δήμο Ηρακλείου, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες αναφέροντας στο χαιρετισμό της: «Από καρδιάς, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια που με κάθε τρόπο εκφράσατε ως στήριξη, ως έμπνευση, ως αγάπη. Κ' οι λέξεις φλέβες είναι μέσα τους αίμα κυλά,  μας θυμίζει ο Ρίτσος. Λέξεις που στην προσπάθεια να μπουν σε μια σειρά,  έγιναν συναισθήματα και αναμνήσεις, χαρές και εμπόδια που ξεπεράστηκαν, εικόνες από τις 1000 περίπου αιμοδοσίες του «Αιματοκρήτη», χαμόγελα από τους 20.000 εθελοντές αιμοδότες, φιλίες, συνεργασίες, πάθος να ανέβουμε ακόμη ψηλότερα. Έγιναν σκέψεις που συνάντησαν ένα ισχυρό, ακλόνητο συναίσθημα ότι κανένας αγώνας δε πάει χαμένος, όταν οι άνθρωποι ενώνονται για το καλό, όταν από κοινού προσπαθούμε μαζί, για όσους έχουν ανάγκη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση και συγχαρητήρια για την επιτυχημένη διοργάνωση απεύθυναν: Εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο Πανοσιολογιότατος Κύριλλος Χριστοφής, o πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπαριτάκης Παύλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Μηλάκη Γεωργία, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, κ. Παπαδάκη Ρένα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Ανωγείων, κ. Δραμουντάνης Μιχάλης, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Καθ. κ. Χαλκιαδάκης Γιώργος, εκπρόσωπος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Nίκος Τσακουντάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Μωυσάκης Νεκτάριος, η Πρόεδρος ΣΕΑ Χανίων και μέλος ΔΣ ΠΟΣΕΑ, κ. Ροδουσάκη Δέσποινα, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο», κ. Αντιγόνη Αγγελάκη, η Προέδρος της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου της ΕΠΣΗ, κ. Φοινοκαλιώτη Εμμανουέλα. Χαιρετισμούς απέστειλαν: ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Ηγουμενίδης Νίκος και ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ Κοκολάκης Λευτέρης.

 

Παρευρέθησαν επίσης: ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Κωνσταντῖνος Πετρογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών μονάδων κ. Πιτσούλης Γιώργος, o Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού Ηρακλείου κ. Γιαλιτάκης Νίκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ηρακλείου κ.  Δοκιανάκης Σπύρος, ο εκπρόσωπος τύπου Εθνικού Κέντρο Αιμοδοσίας κ Περικλής Κουτής, εκπρόσωποι Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κα Φωτοπούλου Αγγελική και κος Καραγιάννης Νικόλαος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Γόρτυνας κος Ξυλούρης Σταύρος, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΠ Δ. Αρχανών Αστερουσίων κος Τζαγκαράκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων κ Μπάμπης Λεκάκης , η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μονάδας Επεξεργασίας της ΔΗΤΟΒ Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή, o κ. Χάρης Κωνσταντινίδης,  καθηγητής Νοσηλευτικής Ογκολογίας, ΕΛΜΕΠΑ & μέλος ΔΣ του «ευ ζω», ο πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Αιματολογικής Κλινικής Παγνη “Αναγέννηση" κ Χαλκιαδάκης Γεώργιος, εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Αγίας Βαρβάρας κ Καμνάκης Νίκος και κος Καλαιτζάκης Μανώλης, η κα Πασπαλάκη Εφη διοικητικό στέλεχος συλλόγων με αναπηρία,  ενώ διαδικτυακά συνδέθηκαν φοιτητές της νεοσύστατης ομάδας «Φλέβας Ζωής» του Παν. Πατρών και η κα Όλγα Κανελοπούλου, εκπρόσωπος Συλλόγου Πασχόντων με Θαλασσαιμία Νοσ. Ριου

Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλάμβανε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος αναπτύχθηκε το θέμα της  εθελοντικής αιμοδοσίας: «Η σημασία της συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας στην επάρκεια και ασφάλεια αίματος» από την κ. Κούγελου Ματίνα Αιματολόγο, Διευθύντρια ΕΣΥ από το Κέντρο Αίματος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία τόνισε ότι «παρόλο που η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό αιμοδοτών, δεν έχουμε επάρκεια επειδή πολλοί από αυτούς δεν αιμοδοτούν τακτικά» 

 

Στη συνέχεια το θέμα «Ο θεσμός της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα: Εθνική Στρατηγική για την απόκτηση επάρκειας» αναπτύχθηκε από τον κ. Κατσίβελα, Παθολόγο & Πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ο οποίος συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Αιματοκρήτη καθώς τα ποσοστά εθελοντικού αίματος στο Νομό Ηρακλείου ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας αλλά και γενικότερα τους φορείς, υπηρεσίες και εθελοντές αιμοδότες της Κρήτης. Παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την διαχρονική πορεία των αιμοδοσιών στη χώρα μας με το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αιμοδοτών είναι πλέον κατά πολύ μικρότερος.

Στο δεύτερο μέρος, με θέμα «H δωρεά ομφαλικού αίματος ως πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων»  η κ. Παπαδάκη Ελένη,  Καθηγήτρια Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Διευθύντρια Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔΗΤΟΒ) παρουσίασε σημαντικά ερευνητικά δεδομένα από πρόσφατες μελέτες που εκπόνησε, σχετικά με την ανοσογενετική χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης, αναδεικνύοντας την αξία οι Κρητικοί να γίνουμε δωρητές μυελού οστών όσο και ομφαλικού αίματος.“Εάν επιτύχουμε τη φύλαξη σε Δημόσιες Τράπεζες 10.000-20.000 μονάδων μονάδων ΟπΑ, μαζί με τους 224.533 δότες μυελού που έχουν καταγραφεί στον ΕΟΜ θα μπορούμε να καλύπτουμε άνω του 95% του πληθυσμού με αιματολογικό νόσημα. Σημαντική αναγκαιότητα παραμένει η κάλυψη πληθυσμών με σπάνια αντιγόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαδάκη.

Αμέσως μετά την παρουσίαση,  η δωρήτρια ομφαλικού αίματος κα Γλυκερία Καλογεράκη μας γέμισε αισιοδοξία περιγράφοντας την εμπειρία και τα συναισθήματά της ενώ μαζί της εκτός από το σύζυγό της Λουκά ήταν και η μικρή δωρήτρια! 

Στη συνέχεια το θέμα «Από την πλευρά του Κέντρου Δότη: Η εμπειρία του Οράματος Ελπίδας» ανέπτυξε ο κ. Γραφάκος Στυλιανός, παιδίατρος – αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Διευθυντής Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» σε μια καθηλωτική ομιλία που συγκίνησε το κοινό καθώς παρουσιάστηκε όλη η αλυσίδα για να σωθεί η ζωή των παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία. 

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος παρουσιάστηκαν δεδομένα που αφορούσαν τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα. Με θέμα «Η Δωρεά Ιστών & Οργάνων στην Ελλάδα σήμερα: Τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές» η  κ. Τσαρούχα Κωνσταντίνα,κεντρική Συντονίστρια Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων έδειξε με μεστό τρόπο τα προβλήματα αλλά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη και αυτού του θεσμού στη χώρα, καθώς περισσότεροι από 1300 ασθενείς περιμένουν στη λίστα.“Οι 4,7 δότες για κάθε 1.000.000 κατοίκους, αντιστοιχούν με βάση τον ετήσιο μ.ο. (2021) για τη χώρα μας στην οποία πραγματοποιούνται 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων ετησίως» είναι ενδεικτικά της τρέχουσας κατάστασης. «Υπάρχουν σοβαρές ανεπάρκειες στο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (ΜΕΘ - ΕΟΜ – Μονάδες Μεταμόσχευσης) κατέληξε η κα Τσαρουχά.

 «H αξία της Δωρεάς και της μεταμόσχευσης κερατοειδή» ήταν ο τίτλος της ομιλίας από τον  διακεκριμένο χειρουργό οφθαλμίατρο κ. Παππά Γεώργιο,  διευθυντή Οφθαλμολογικής Κλινικής Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου που με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις αυτού του σημαντικού ιστού. «12.7 εκατ άνθρωποι περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στον κόσμο. Μόνο 1 στους 70 ασθενείς καλύπτονται από την προσφορά και λίγες χώρες στον κόσμο (λ.χ ΗΠΑ) έχουν καταφέρει να έχουν ανεπτυγμένες "τράπεζες κερατοειδών" καθώς το κόστος είναι μεγάλο. Από πλευράς δωρητή οργάνων, η δωρεά κερατοειδούς είναι μια εύκολη αλλά πολύτιμη απόφαση,  αφού «δίνει το δώρο της όρασης, δίνει μια νέα ζωή» όπως τόνισε ο κ Παππάς.

Τα πιο συγκινητικά μηνύματα έστειλαν οι ίδιοι οι μεταμοσχευμένοι:

«Από την πλευρά των ασθενών: Εμπειρίες και προτάσεις του Συλλόγου Ηπατομοσχευμένων ΗΠΑΡΧΩ» είχε θέμα η ομιλία της κ. Θεοδωρίδου Χριστίνας προέδρου  του συλλόγου ΗΠΑΡΧΩ, παρουσιάζοντας τόσο την βιωματική της εμπειρία όσο και την εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια και αγώνα που δίνει για τα δικαιώματα των ασθενών που περιμένουν ή έχουν μεταμοσχευθεί με ήπαρ. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από μεταμοσχευμένους που μετέφεραν στο ακροατήριο τις ιδιαίτερες εμπειρίες τους:   Τον κ. Γιαλελάκη Αντώνη, κοινωνιολόγο, Εκπρόσωπο Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνεύμονα «Συνεχίζω» και τον κ. Μιχαλόπουλο Χρήστο, Νομικό, Μεταμοσχευμένο Νεφρού.

Στο τέλος κάθε ενότητας δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλλουν στους εισηγητές ερωτήσεις και προβληματισμούς. Την εκδήλωση συντόνισε με μοναδικό τρόπο η κ. Καριωτάκη Μαίρη, δημοσιογράφος με ιδιαίτερη ενασχόληση με τα ζητήματα της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων, και την ο οποία ο Δήμος Ηρακλείου και ο «Αιματοκρήτης» συγχαίρουν και ευχαριστούν θερμά.

Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις Εθελοντών Αιμοδοτών που είχαν την μεγαλύτερη προσφορά σε μονάδες αίματος, στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί ο «Αιματοκρήτης» στο Ηράκλειο. Βραβεύτηκαν οι: Χαραλαμπάκης Ελευθέριος (Ηράκλειο), Ανδρουλάκης Δημοσθένης (Ηράκλειο), Κοντογιάννης Εμμανουήλ (Αλικαρνασσός). Αγγελέτος Προκόπιος (Ηράκλειο), Κοσμαδάκης Σπυρίδων (Αυγενική), Γεργιανάκης Εμμανουήλ (Αυγενική), Σπινθουράκης Νικόλαος (Αυγενική), Γιαλιτάκης Νικόλαος (Ηράκλειο). Καζακόπουλος Χρήστος (Ηράκλειο), Πατεδάκη Ελευθερία (Αυγενική), Πλούσος Εμμανουήλ (Αυγενική), Σταυρουλάκη Σοφία (Αυγενική), Julian Katehrine (Ηράκλειο), Κατσακά Γρηγορία (Ηράκλειο) και o Dr. Gareth Owens (Ηράκλειο-ΕΛΜΕΠΑ)

 

Συνολικά κρίνεται ότι το συμπόσιο κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα και έβαλε ένα λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της δωρεάς αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων, ιστών και οργάνων:

 

Την διεξαγωγή του Συμποσίου στήριξαν οργανωτικά οι ακόλουθοι εθελοντές του «Αιματοκρήτη»: Εβίνα Γεργιανάκη, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος «Αιματοκρήτη», Γιώργος Κουτσόλελος, Χημικός Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας «Αιματοκρήτη», Λίτσα Μέμμου, Νοσηλεύτρια Κ.Υ Ανωγείων,  ταμίας ΔΣ  (παράρτημα Ρεθύμνου), Δημοσθένης Ανδρουλάκης, Μέλος ΔΣ «Αιματοκρήτη», Μαρία Σκουλά, Ιωάννα Τριγώνη, Μαρία Καλλιπολίτη, Ελένη Κλεφτονικολού, Κατερίνα Αχιλλέως εθελόντριες «Αιματοκρήτη» 

 

Η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Δέσποινα Συγγελάκη, και Αιματοκρήτης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τους ομιλητές για την πολύτιμη γνώση που μετέφεραν στο ακροατήριο, όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλους όσοι βοήθησαν και υποστήριξαν την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Χορηγό, το Ibis Styles Heraklion Central 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με περισσότερες δράσεις που θα συνδράμουν το σημαντικό έργο των εθελοντών μας.

 

Συνέδιρο Εθιελοντικής Αιμοδοσίας και Δωρεά Οργάνων

 

Συνέδιρο Εθιελοντικής Αιμοδοσίας και Δωρεά Οργάνων

 

Συνέδιρο Εθιελοντικής Αιμοδοσίας και Δωρεά Οργάνων

 

Συνέδριο

 

Συνέδιρο Εθιελοντικής Αιμοδοσίας και Δωρεά Οργάνων

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE