inner image

Σημαντικές νέες παραγωγές, διάσημοι σολίστες, μεγάλοι Έλληνες δημιουργοί, σπουδαίες ορχήστρες στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός - Παρουσίαση Προγράμματος ΠΣΚΗ

Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και της Προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελίας Σχοιναράκη – Ηλιάκη, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Νοεμβρίου,  από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (Π.Σ.Κ.Η.), αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη, το πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Π.Σ.Κ.Η. για την περίοδο 2019/2020.

Ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε δώδεκα θεματικούς καλλιτεχνικούς κύκλους και το οποίο δίνει έμφαση στην ανάδειξη της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας, στις διεθνείς και εθνικές συνεργασίες και συμπαραγωγές αλλά και στη φιλοξενία κορυφαίων καλλιτεχνών, καθώς και καλλιτεχνικών σχημάτων απ’ όλο τον κόσμο. Με γνώμονα το ότι η τέχνη ανήκει και απευθύνεται σε όλους, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Π.Σ.Κ.Η. για την περίοδο 2019/2020 φιλοδοξεί να αναδείξει το Ηράκλειο σε ένα ακόμη σημαντικό κέντρο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Παράλληλα, διαθέτοντας υπερσύγχρονες υποδομές για τη διεξαγωγή συνεδρίων, στοχεύει – με πολιτική εξωστρέφειας- να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και τον τουρισμό του νησιού.

Η καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα με τη συμμετοχή της διάσημης Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη με έργα των Γιόχαν Στράους ΙΙ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Άστορ Πιατσόλα. Ξεχωρίζουν η πρώτη εμφάνιση στο Ηράκλειο του διάσημου Ρώσου βιολίστα Γιούρι Μπασμέτ, η πρώτη συναυλία στην Κρήτη του μεγάλου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή, η παρουσία του διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου και του Ούγγρου τσιγγάνου δεξιοτέχνη «βιολιστή του διαβόλου» Ρόμπι Λάκατος, η διοργάνωση Jazz In ProgressHeraklion Jazz Festival 2020 με τη σύμπραξη της Σαβίνας Γιαννάτου και αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν και στον Μίκη Θεοδωράκη, η συνεργασία με τον Ross Daly και το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συναυλίες με μουσικές του κόσμου, καθώς και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Χρήστος Λεοντής, η Ελένη Καραΐνδρου, η Λίνα Νικολακοπούλου κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις νέες καλλιτεχνικές παραγωγές του ΠΣΚΗ. Μεταξύ αυτών, θα παρουσιαστεί «Ο Πατούχας», κορυφαίο έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μια παράσταση – αφιέρωμα στον μεγάλο Κρητικό λογοτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το θάνατό του. Θα παρουσιαστεί επίσης «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη, μια παραγωγή μουσικού θεάτρου για παιδιά και μεγάλους, σε σκηνοθεσία της Άννας Παπαγιαννάκη Διβανή, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού, καθώς και η παράσταση «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία της Γιώτας Κουνδουράκη, έργο αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 250 χρόνων από την γέννηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παράλληλα, αναπτύσσεται στενή σχέση με τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα και δημιουργούς και καθιερώνεται Κύκλος Μουσικής Δωματίου με εγχώριους -και όχι μόνο- καλλιτέχνες.

Εγκαινιάζεται συνεργασία με τον ΑΝΤ1 για προβολή παραστάσεων της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης και του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, προβολές αριστουργημάτων του ιταλικού κινηματογράφου, ζωντανή συνοδεία ταινιών του βωβού κινηματογράφου σε έργα Τσάρλι Τσάπλιν, Joseph Hepp και Στέλιου Τατασόπουλου.

Παράλληλα, προγραμματίζονται πρωτότυπες καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις, όπως το «Είμαστε μαζί», το «Περίπατος στην πόλη» και το «Τραγουδάμε μαζί», δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην συνομιλία του ΠΣΚΗ με τη νεολαία, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας των χώρων του Κέντρου, μέσα από το πρωτότυπο πρόγραμμα «Ξεναγήσεις στο ΠΣΚΗ».

Τη Παρουσίαση – Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αλ. Καλοκαιρινός, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κ. Φασουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αρ. Πλεύρη, Γ. Σισαμάκης, Ν. Αγγελάκης και Ρ. Παπαδάκη, οι πρώην Πρόεδροι της ΔΕΠΤΑΗ Γ. Ξυλούρης – ο οποίος έκανε και μια ιστορική αναφορά στο ΠΣΚΗ – και Μ. Καπετανάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο εμπνευστής και δημιουργός του λογοτύπου του ΠΣΚΗ, γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης, ο Ρος Ντέιλι, εκπρόσωποι πολιτιστικών και τουριστικών φορέων της Κρήτης, καθώς και επιχειρηματίες.

 

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα

 

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός - Παρουσίαση Προγράμματος ΠΣΚΗ

 

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός - Παρουσίαση Προγράμματος ΠΣΚΗ

 

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός - Παρουσίαση Προγράμματος ΠΣΚΗ

 

Οι χαιρετισμοί

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του ανέφερε:

 Στην ιστορική συναυλία της 8ης Μαρτίου 2019, όταν η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ εγκαινίασε την αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου, οι περισσότεροι θεατές ενθουσιάστηκαν αλλά ταυτόχρονα αποχώρησαν και με ένα μικρό ερωτηματικό: Και τώρα τι;  Πώς θα μπορέσει αυτό το σπουδαίο έργο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί η ίδια  του η ύπαρξη και να  εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδος;

Την απάντηση στην παραπάνω εύλογη απορία θα την έχετε σε λίγο στα χέρια σας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  της πρώτης σεζόν του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου δεν είναι «αναγνωριστικό», όπως ίσως θα περίμενε κάποιος. Αντιθέτως είναι γεμάτο με παραστάσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών, «συνομιλούν» με την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και  ταυτόχρονα φέρνουν στην πόλη  μας αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής και κορυφαίους σολίστ. 

Όλα αυτά γίνονται πρωτίστως για τους δημότες του Ηρακλείου, στους οποίους ανήκει το έργο, καθώς και για τους επισκέπτες της πόλης.

Η Τέχνη, άλλωστε, δεν είναι υποχρεωτικό να απευθύνεται σε λίγους. Η Τέχνη πρέπει και μπορεί απευθύνεται στους πολλούς. Και αυτή είναι η βασική  στόχευση του προγράμματος που κατήρτισαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης και οι συνεργάτες του – η σύνδεσή του Πολιτιστικού με την κοινωνία.

Χάρις στην δική  τους,  αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά, είμαστε στην  ευχάριστη θέση να εκκινούμε μια αναμφίβολα δύσκολη  προσπάθεια με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς.

Όπως έχω αναφέρει κι άλλη φορά,  στην πολιτιστική αναγέννηση του Ηρακλείου, όπως την οραματιστήκαμε και την υλοποιούμε, θέλουμε να πρωταγωνιστούν οι δικοί του άξιοι άνθρωποι. Και ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από αυτούς.

Μαζί με αυτόν, θέλω να ευχαριστήσω εκ νέου όσους μόχθησαν διαχρονικά για την κατασκευή του ΠΣΚΗ. Τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, τις διοικήσεις της ΔΕΠΤΑΗ, όλους εκείνους που συνεισέφεραν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Ανδρέας Καλοκαιρινός, ο πρώτος που οραματίστηκε το Πολιτιστικό θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα  - και θα είχε κι εκείνος καταληφθεί από  τεράστια προσμονή  για όσα  επίκεινται.

Ξεκινάμε λοιπόν. Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα στην κρίση αξιών  που πλήττει την εποχή  μας και με την βεβαιότητα ότι το ΠΣΚΗ μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της προσπάθειάς μας να καταστεί το Ηράκλειο πολιτιστικό, τουριστικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Αν η αρχή είναι πράγματι το ήμισυ του παντός, τότε είμαι σίγουρος  ότι τα καλύτερα έρχονται.

 

 

 

Η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη από την πλευρά της, τόνισε: 

Το Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου αποτελεί πυρήνα πολιτισμού με βασικούς άξονες προγραμματισμού την τέχνη και την εκπαίδευση, και εισέρχεται πλέον σε μία νέα εποχή εξωστρέφειας: μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό, ανοιχτό στην κοινωνία, με ενεργό ρόλο στην σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και στην δημιουργική εκπαίδευση. 

Βασικός στόχος είναι ένα Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα νιώθουν οι πολίτες ότι τους αφορά.

Για την ιστορία, η ίδρυση του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου λίγο μετά τις εκλογές του 1975, επί δημαρχίας Μανόλη Καρέλλη, ο οποίος υιοθέτησε την πρόταση του επικεφαλής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Καλοκαιρινού. Το 1989, μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε τις πρώτες δωρεές των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού και Καπετανάκη, οι οποίες συνέβαλαν καταλυτικά στην κατασκευή του ΠΣΚΗ.

Κρατάτε στα χέρια σας το πρώτο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου πολιτισμού, που φιλοδοξεί να χαρίσει ζωντάνια, λάμψη και να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πρόσωπο - όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και στην Κρήτη ολόκληρη.

Η καλλιτεχνική περίοδος 2019-2020 αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής πολιτισμικής δράσης στον Δήμο μας. Το παρόν πρόγραμμα συμπυκνώνει με μοναδικό τρόπο την πολιτισμική μας κληρονομιά με το σήμερα αλλά και το αύριο της τέχνης σε κάθε της μορφή. Περιλαμβάνονται εκδηλώσεις κλασικής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το συνολικό, άρτιο αποτέλεσμα στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, όπως επίσης και σε όλους τους συνεργάτες του. Είμαι απόλυτα σίγουρη, ότι όλες οι εκδηλώσεις θα σας ενθουσιάσουν. Σας προσκαλώ να τις παρακολουθήσετε, να ψυχαγωγηθείτε και να απολαύσετε παραστάσεις αντάξιες της πολιτιστικής ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας. Γιατί το Ηράκλειο και η Κρήτη ολόκληρη ήταν, είναι και θα είναι τόπος ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού. Καλή μας αρχή!

 

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ, ο Αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης δήλωσε:

Με ξεχωριστή χαρά και μεγάλη συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στην πρώτη επίσημη καλλιτεχνική περίοδο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ). Σύμβολο συνάμα και σταθμός, το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου -για την εύρυθμη λειτουργία του οποίου οι συμπολίτες μας αδημονούν- ξεκινάει την πορεία του: ένα συναρπαστικό ταξίδι με πολύχρωμα όνειρα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Η Καλλιτεχνική Περίοδος 2019/20 περιλαμβάνει ένα σύνολο παραστάσεων μουσικής και λόγου υψηλού επιπέδου, αντάξιες των εξαιρετικών δυνατοτήτων που παρέχουν οι κτηριακές υποδομές του ΠΣΚΗ. Αυτή την χρονιά, οργανωμένα σε δώδεκα θεματικούς κύκλους συναυλιών και παραστάσεων, δίνουμε έμφαση στις συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, υποδεχόμαστε διάσημους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, καλλιεργούμε την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία, υποστηρίζουμε τους νέους καλλιτέχνες και τα νέα καλλιτεχνικά σχήματα, προβάλλουμε παραστάσεις διάσημων λυρικών θεάτρων, φιλοξενούμε συναυλίες και παραστάσεις άλλων φορέων, αγκαλιάζουμε τους εκτός του ελλαδικού χώρου πολιτισμούς. Ο τομέας των συνεδρίων, που ξεκίνησε πρόσφατα με εξαιρετική επιτυχία, αναπτύσσεται περαιτέρω διατηρώντας πανελλήνιες και διεθνείς στοχεύσεις. Εξωστρεφείς σε νέες καλλιτεχνικές δράσεις, φιλοδοξούμε να είμαστε παρόντες σε όλες τις ομάδες της κοινωνίας του Μεγάλου Κάστρου: τους ανήσυχους, τους περιθωριοποιημένους, τις ευαίσθητες ομάδες, με δράσεις εντός και εκτός των τειχών. Επιδιώκουμε να στηρίξουμε τη λαϊκή παράδοση, αλλά και να προχωρήσουμε με τη συμβολή και τη συμμετοχή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Στο προσφερόμενο και επιλεγμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου ένας διάλογος ξεκινά μεταξύ των τεχνών, αλλά και ανάμεσα της τέχνης, του λόγου και της επιστήμης. Μουσική κλασική, τζαζ, ethnic, παραδοσιακή, βυζαντινή και έντεχνη πορεύονται μόνες τους ή συνυπάρχουν με το θέατρο, τον βωβό κινηματογράφο, το μουσικό θέατρο, την ποίηση, την επιστήμη, ειδικά αφιερώματα σε θεσμούς, φορείς και πρόσωπα.

Τώρα ξεκινάμε. Με την ολοκλήρωση των εξοπλισμών του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, στο πολύ κοντινό μέλλον, η παλέτα προσφοράς θα ανοίξει: βήμα σε όλες τις τέχνες και τους πολιτισμούς!

Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτό το όραμα και να στηρίξετε το στολίδι της Κρήτης μας!

Καλή αρχή!

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE