inner image

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του 2ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Δρόμου «Τέχνη καθ’οδόν»

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  

        

 

                                                                                         Ηράκλειο 03-07-2017         

 

 

 

 

 

ghhg

Με έξι εκθέσεις που ανοίγουν ταυτόχρονα τις πύλες τους στο κοινό, με ακροβάτες, θέατρο σκιών , συναυλία του διεθνούς φήμης συγκροτήματος των «Encardia» και άλλες εκπλήξεις, ξεκινάει την Δευτέρα 3 Ιουλίου το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη καθ’ οδόν».

 

 

Το πρόγραμμα της Δευτέρας 3 Ιουλίου:

 

Πρωϊ.

11. 00  Έξι εκθέσεις – εκπλήξεις, που οργανώθηκαν για το «Τέχνη καθ’ οδόν», ανοίγουν ταυτόχρονα τις πύλες τους στο κοινό.

 

  1. 1.       “Τεχνη/ο/λογία” - μια πρωτοποριακή έκθεση του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

 

 Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Λιοντάρια).

Διάρκεια έκθεσης  3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης  9.30 – 13.00 το πρωί και 17.30-21.00 το απόγευμα.

 

 Η πρώτη σπουδαία έκπληξη του Φεστιβάλ! Ετοιμάστηκε από το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ. Απολαύσετε τον διάλογο της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία και ετοιμαστείτε για …πράγματα και θαύματα! Διασχίστε αιώνες μέσα από έναν….καθρέφτη, φωτογραφηθείτε στα Λιοντάρια της Τουρκοκρατίας, κάντε ένα τηλεφώνημα στον …Νίκο Καζαντζάκη! Γνωρίστε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα της πληροφορικής, ενσωματωμένα σε φόρμες εικαστικών δημιουργιών. Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκονται 4+1 διαδραστικά συστήματα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα 4 από αυτά παραπέμπουν στην Κρήτη του παρελθόντος.· Το πέμπτο είναι ένα διαδραστικό γλυπτό, που προορίζεται να κοσμήσει την είσοδο του ανανεωμένου κτηρίου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Γύρω απ’ αυτά, θα βρείτε άλλα διαδραστικά συστήματα και εικόνες, που καταγράφουν την πορεία του ΙΠ-ΙΤΕ των τελευταίων ετών, στον τομέα των αλληλεπιδραστικών τεχνολογιών για τη πολιτισμική κληρονομιά, στην διάρκεια της οποίας η παρέμβασή του  στον δημόσιο χώρο πήρε σχήματα, χρώματα και διαστάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΙΠ-ΙΤΕ είναι πρωτοπόρο στις εγκαταστάσεις διαδραστικών συστημάτων στον χώρο του πολιτισμού εδώ και χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Επίσης, ότι η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Δήμο Ηρακλείου έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πολύ σημαντικούς καρπούς.

  1. 2.       Έκθεση με τίτλο: “Αρχιτεκτονική και σύγχρονοι αρχιτέκτονες”. Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου.

 

Στο τέως αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου (Λιοντάρια).

Διάρκεια έκθεσης  3-15 Ιουλίου.

Ώρες επίσκεψης: 11.00 – 13.30 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.

 Σάββατο απόγευμα και Κυριακή κλειστά.

 

Μια εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα συμβολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου στο “Τέχνη Καθ οδόν”. Στη συνεχή του προσπάθεια να υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν τη δυναμική  και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης μας, ο Σύλλογος συμμετέχει  στο φεστιβάλ με μια έκθεση έργων που σχεδίασαν σύγχρονοι αρχιτέκτονες απ΄ όλη την Ελλάδα. Την τοποθετεί σκόπιμα σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του κέντρου (στο πρώην Αστυνομικό Τμήμα ), για να υποδείξει τις δυνατότητες και τη σημασία που θα είχε για το Ηράκλειο μια τέτοιου είδους χρήση και λειτουργία αυτού του κτιρίου στο μέλλον.

 Στη διάρκεια της έκθεσης θέλει να συναντηθεί  με τους πολίτες  που θα την επισκεφθούν και να διεκδικήσει την εμπλοκή τους στη διαμόρφωση του περιβάλλοντός της. Να δείξει ότι οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο μπορούν να είναι τέχνη -όταν γίνονται με τους δικούς της όρους - και ότι τα κτήρια που μετατρέπονται σε χώρους που φιλοξενούν τέχνη, μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε σύμβολα κοινωνικής δράσης - στόχος αναγκαίος για τον τόπο μας  και τη σημερινή κοινωνία.  Διατυπώνει  έτσι την πίστη του, ότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η από κοινού, επιτόπια δράση είναι το μεγάλο ζητούμενο για να αποκτήσουμε την πόλη που θέλουμε.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 51 ΚΤΗΡΙΑ. επιλεγμένα από την κριτική επιτροπή που  oρίστηκε  από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), με στόχο την ανάδειξη ολοκληρωμένων σύγχρονων κτιριακών κατασκευών στην Κρήτη, από αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα. Τα σχέδια και τα συνοδευτικά κείμενα παραχωρήθηκαν από το Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Τους ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτό.

 

        3. “Colori  per Sognare (Χρώματα για να ονειρευτείς).   

         Έκθεση έργων ζωγραφικής του Ιταλού καλλιτέχνη Ivano Battiston.

 

 Στο φουαγιέ της αίθουσας Μανώλη Καρέλη, στον 2ο όροφο του δημοτικού κτιρίου Ανδρόγεω (Ανδρόγεω 2). 

 Διάρκεια έκθεσης:  3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: 11.00-13.30 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.    

 

 Ο γνωστός Ιταλός μηχανικός, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, μετά από ένα σοβαρό πλήγμα της υγείας του βυθίστηκε σε κώμα και ζει έκτοτε ημιπαράλυτος σε αναπηρική καρέκλα. Το πάθος του ωστόσο για τη ζωγραφική τού αποκάλυψε δρόμο να σηκωθεί και πάλι, αλλά και το κοινό νόημα που συνδέει τα κομμάτια της ζωής του. Με μια πανδαισία χρωμάτων στην έκθεση αυτή, στοχεύει να δείξει σε όσους βρίσκονται στη θέση του, ότι υπάρχει πάντα διέξοδος!

  1. 4.       Πολυθεματική έκθεση φωτογραφίας από μέλη της  Ελληνικής Φωτογραφικής

        Εταιρίας Κρήτης ( ΕΦΕΚ) και ανεξάρτητους, ερασιτέχνες και μη φωτογράφους.

 

 Στο άλλοτε κτίριο της Τροχαίας (Λιοντάρια).

 Διάρκεια έκθεσης  3-7 Ιουλίου.  Ώρες επίσκεψης:  11.00-14.00 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.

 

         5. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:

         “Νίκος Καζαντζάκης: Ακολουθώντας το βαθύ του χτυποκάρδι”.

 

 Στο αίθριο του «Πολύκεντρου Νεολαίας», του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2). 

Διάρκεια έκθεσης  3-7 Ιουλίου.  Ώρες επισκέψης 11.00 το πρωί έως 22.00 το βράδυ).

 

Επ’ ευκαιρία του «έτους Καζαντζάκη», ο Δημήτρης Νικολιδάκης, ο Σωτήρης Γκουγκούσης και ο Γιάννης Κωβαίος, εκθέτουν μια σειρά φωτογραφικών τους έργων, κάθε ένα από τα οποία  «εικονογραφεί» ένα απόφθεγμα του μεγάλου Κρήτα  συγγραφέα.

 

         6 . Έκθεση έργων μαθητών δημοτικών σχολείων του ν. Ηρακλείου, με τίτλο:

 «Λαβύρινθοι και δελφίνια»: Τα παιδιά ζωγραφίζουν μινωϊκά ενδύματα και μινωικά μοτίβα.

 

Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης (Λιοντάρια).

 Διάρκεια έκθεσης  3-7 Ιουλίου.   

Ώρες επίσκεψης: 11.00-13.30 και 18.00-20.30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα κλειστά.

 

Τα μοτίβα της μινωικής Κρήτης και τα μινωικά ενδύματα, μέσα από τα μάτια παιδιών ηλικίας 6-12 χρόνων! Συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου. Τα παιδιά προσέγγισαν το θέμα με τρόπο ανεπιτήδευτο και οι διδάσκοντες θέλησαν να αναδείξουν με την έκθεση τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της ματιάς τους. Η ιστορία του μεγάλου αυτού πολιτισμού προσεγγίστηκε με τρόπο σύγχρονο. Οι εκπαιδευτικοί που οργανώνουν την έκθεση προσπάθησαν να αποφύγουν τα κλισέ και να διδάξουν στα παιδιά να μην αντιγράφουν απλώς γνωστά έργα τέχνης, αλλά να εμπνέονται από την ιστορία του τόπου μας. Οι ερμηνείες των παιδιών στα μινωικά μοτίβα είναι απροσδόκητες και συχνά χιουμοριστικές. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το γεγονός πως η διδασκαλία της ιστορίας και της τέχνης μπορεί να είναι δημιουργικές, διασκεδαστικές και παραγωγικές διαδικασίες.

 

Και …“Φωτογραφικός Μαραθώνιος”  !

11.00. Εκκίνηση από το Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2) ενός «φωτογραφικού μαραθωνίου» για επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους,, που επιθυμούν να αποτυπώσουν τα δρώμενα του Φεστιβάλ. Στους συμμετέχοντες θα παραδοθεί στις 11.00 το πρωί, στο Πολύκεντρο, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μαζί με σχετικές συνοπτικές οδηγίες. Όσοι λάβουν μέρος θα μπορούν να στείλουν, μέχρι τέλους Ιουλίου, πέντε φωτογραφίες της επιλογής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση Heraklionphotocontest@gmail.com. Οι καλύτερες απ’ αυτές θα αποτελέσουν στη συνέχεια το υλικό μιας έκθεσης αφιερωμένης στο “Τέχνη καθ’οδόν” 2018.

 

 

 

Και βιβλία ...καθ’ οδόν! 

11.00 Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, όπως και πέρυσι, ξεκινά ένα Bazaar των περίφημων εκδόσεών της! Θα παραμείνει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, μαζί με την έκθεση των παιδιών που φιλοξενεί στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της.

        Αλλά και στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου υπάρχει μια ακόμη έκπληξη! Δυο μικροί “πληροφορικάριοι”, ο Ορφέας Βασιλιάς και ο Aλκιβιάδης Τσαγκαράκης, αποφάσισαν να συμβάλουν στο φεστιβάλ, μαθαίνοντας, σε όσους συνομήλικους τους επιθυμούν, πώς να φτιάχνουν μόνοι τους πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Τρίτη έως Πέμπτη, 11.00 -13.00 κάθε πρωί και 18.00 - 20.00 κάθε απόγευμα, πλην Τετάρτης). Τη δράση των παιδιών συντονίζει ο Γιώργος Λάνδρου. Μαζί τους και η Γεωργιάνα Καραταράκη, που θα φροντίζει να είναι τα πάντα εν ..τάξει!

 

Και ένα …τραίνο καθ’ οδόν!

12.00  Το «τραίνο της χαράς», με επιβάτες την ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ και μαθητές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, περιηγείται τρείς φορές το κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας αφειδώς τις νότες χαράς του L.V. Beethoven. Διευθύνει: ο Νίκος Αντωνακάκης.

Αφετηρία (12.00) Πλατεία Ελευθερίας, Διαδρομές:  Λεωφ. Δικαιοσύνης, οδός 1821, Πλατεία Κορνάρου, οδός Αβέρωφ, Πλατεία Ελευθερίας, οδός Δικαιοσύνης, οδός Καλοκαιρινού, Αγίου Μηνά, Κορνάρου, Καινούργια Πόρτα, Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Αγ. Μηνά, Πλαστήρα, Χαριλάου Τρικούπη,  Δημοκρατίας, Πλ. Ελευθερίας.

Ενδιάμεσες, δεκάλεπτες, μουσικές στάσεις: στα Λιοντάρια, στην πλατεία Κορνάρου και στην Πλατεία Ελευθερίας.

Για την προσφορά του …τραίνου, ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Δ. Σταματάκη - Γ. Καρύδη.

 

Απόγευμα-βράδυ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια).

19.00    Στο πρόστυλο της Βασιλικής οι βιρτουόζοι Leonardo Sopri  (βιολί) και Μανώλης Σγουρίδης (βιολοντσέλο), σας καλωσορίζουν  και φέτος στο φεστιβάλ με εξαίσιες μουσικές.

19.30  Παρακολουθήστε τα εγκαίνια της λαμπρής έκθεσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. και πάρτε μια πρώτη γεύση από το ταξίδι στο παρελθόν που υπόσχονται τα διαδραστικά του συστήματα. Είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί να επισκεφθείτε την έκθεση περισσότερες από μία φορές. 

21.00  Μπείτε στο εορταστικό κλίμα του φεστιβάλ: Οι χαρούμενοι τυμπανιστές της BATALA CRETA, οι φασαριόζοι ξυλοπόδαροι και οι ζογκλέρ των ACTIVE FLOW PERFORΜΑΝCES έχουν ήδη συγκεντρωθεί έξω από την Βασιλική, για να ξεκινήσουν μαζί σας την καθιερωμένη πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

21.15   Ο «μαίτρ» του θεάτρου Σκιών Άθως Δανέλλης και ο δεξιοτέχνης Γιάννης Παπαδόπουλος κηρύσσουν, με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, την έναρξη του Φεστιβάλ και παρουσιάζουν τους συντελεστές της βραδιάς.

9.30 – 9.45  Oι “Active flow performances”, βάζουν ….φωτιά στη σκηνή. 

9.45 – 11.45  Με χορό και μουσική, με ταραντέλες κι ερωτικά τραγούδια, το διεθνώς γνωστό και καταξιωμένο σχήμα, των Encardia, μετατρέπει μπροστά σας, τη ζωή σε …παραμύθι! Οι Εncardia θέλουν να χορέψετε και να τραγουδήσετε μαζί τους από την καρδιά σας και υπόσχονται να σας γνωρίσουν την πλούσια και γεμάτη ενέργεια μουσική των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Εκεί, όπου ο εξαίσιος ήχος της ελληνικής ακούγεται ακόμα. Συμμετέχουν: Κώστας Κωνσταντάτος: (tamporello, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι), Δημήτρης Τσέκουρας (κόντρα μπάσο, τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσανή (τραγούδι), Γιάννα Χαμαλέλη (χορός). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE