inner image

Απολογισμός πεπραγμένων 2017: "Το Ηράκλειο αλλάζει"

Apologismos

To Ηράκλειο αλλάζει!

Φανταστείτε έναν  επισκέπτη ή έναν Ηρακλειώτη να ξεκινάει από την Λεωφόρο Δημοκρατίας, να περνάει μέσα από το αναβαθμισμένο Πάρκο Γεωργιάδη, την Δικαιοσύνης, την Ίδης, την Καλοκαιρινού, την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όλες πλήρως αναπλασμένες, να φτάνει στην θάλασσα και να επιστρέφει στο κέντρο από την  περιπατητική και ποδηλατική  διαδρομή  πάνω στα τείχη, με αφετηρία της διαδρομής του τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα.  

Φανταστείτε τον ίδιο άνθρωπο να σταματά για ένα μπάνιο, εφόσον το επιθυμεί, στην παραλία του Κόλπου του Δερματά. Να πίνει καφέ στο καφενείο του Κουμπέ. Να επισκέπτεται τη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μέγαρο Κοθρή.

Να περνά ελεύθερο χρόνο μαζί με τα παιδιά του σε κάποια από τις ανακαινισμένες παιδικές χαρές της πόλης.  Ή στο ολοκληρωμένο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου που θα του παρέχει πληθώρα επιλογών ολόκληρο τον χρόνο.  Και στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη που θα έχει ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. 

Να συμμετέχει ενεργά στο φεστιβάλ «Τέχνη Καθ΄ Οδόν», να απολαμβάνει  τις δεκάδες εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» και των άλλων, σημαντικών  φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος.

Να παρακολουθεί κάποιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στο Παγκρήτιο Στάδιο ή στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου.  

Φανταστείτε έναν Ηρακλειώτη να ζει σε μια πόλη με ολοκαίνουργια απορριμματοφόρα, πρωτοπόρα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων,  με νέο δίκτυο ύδρευσης, κοινωνικές δομές που στηρίζουν εμπράκτως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,  με δυναμικό εθελοντικό κίνημα.

Μια πόλη υπόδειγμα στην φιλοξενία προσφύγων.

Μια πόλη που αναδεικνύεται ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και διαθέτει ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο.

Φανταστείτε μια πόλη με δημότες ενεργούς, ενημερωμένους, με άποψη, κριτική σκέψη και δημιουργικές προτάσεις, οι οποίοι συζητούν, συνεργάζονται και συνδιαμορφώνουν με την εκάστοτε δημοτική αρχή το μέλλον της.

Αυτή η πόλη είναι το Ηράκλειο. 

Και είναι μια πόλη  που δεν χρειάζεται πλέον να την φανταζόμαστε. 

Είναι η πόλη που όλοι μαζί δημιουργούμε! 

 

Παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν από τις διαρκείς αλλαγές του νόμου 4412/16, παρά την υποστελέχωση καίριων υπηρεσιών του Δήμου και τα διαρκή προβλήματα που δημιουργεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η παρατεταμένη οικονομική κρίση, παρά τα εμπόδια που ορισμένοι επιμένουν συστηματικά και μικρόψυχα να βάζουν στο έργο μας, όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω  είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε έχουν ξεκινήσει, είτε έχουν δρομολογηθεί.

 

-          Η Ανάπλαση των οδών Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ,εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος του 2018 το μεγαλύτερο κομμάτι της θα έχει παραδοθεί στο κοινό. 

-          Η έναρξη των εργασιών συνδυάστηκε με μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και με την λειτουργία των City Buss, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής κρίνονται επιτυχείς.

-          Η Ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

-          Η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, μετά από ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό διάστημα δημόσιας διαβούλευσης για τις χρήσεις του Πάρκου, θα συμβασιοποιηθεί και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

-          Επιπλέον, η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το Πάρκο, έντονη και με αντιπαραθέσεις αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την πόλη, θα συνεχιστεί, καθώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε δημόσια διαβούλευση για τη συνολική διαχείριση των χώρων πρασίνου στο Ηράκλειο.

-          Η συντήρηση των Ενετικών Τειχών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία νέας περιπατητικής διαδρομής έχει δημοπρατηθεί και το ίδιο θα συμβεί τους επόμενους μήνες και με την ποδηλατική διαδρομή.

-          Η πρώτη φάση της αποκατάστασης του Κόλπου του Δερματά έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη, που περιλαμβάνει και την δημιουργία παραλίας μέσω της διαδικασίας της προσάμμωσης,  έχει δημοπρατηθεί.

-          Η ανακατασκευή – πιστοποίηση  20 παιδικών χαρών  έχει συμβασιοποιηθεί και το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίησή της.

-          Η επαναλειτουργία του Κουμπέ ως παραδοσιακό καφενείο, για την οποία δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι θέμα  χρόνου, ελπίζουμε όχι πολύ.

-          Το Υπουργείο Πολιτισμού μας παραχώρησε το Μέγαρο Κοθρή για 30 χρόνια και διεκδικούμε χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης και την μετατροπή αυτού του εμβληματικού κτιρίου σε πολυχώρο πολιτισμού και Δημοτική Πινακοθήκη.

-          Η δεύτερη φάση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου προχωρά πλέον με ταχείς ρυθμούς. Μέχρι το τέλος του 2018, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί.

-          Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της στο ανακαινισμένο Μέγαρο Αχτάρικα και με μια σειρά δράσεων, όπως συντήρηση και ψηφιοποίηση των ιστορικών παλαιτύπων που υπάρχουν στο αρχείο της, γίνεται εκ νέου ο πολιτιστικός θεματοφύλακας του Ηρακλείου.

-          Τα πολιτιστικά φεστιβάλ του Δήμου μεγαλώνουν και προσελκύουν ολοένα και περισσότερο κόσμο, εντός και εκτός Κρήτης. Τόσο το «Τέχνη Καθ’ Οδόν» όσο και το «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» εντάχθηκαν το 2017  στο καλεντάρι του ΕΟΤ.

-          Την περασμένη χρονιά, φιλοξενήσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων Ανδρών, το φιλικό Legends 2004 – Inter For Ever, τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ και άλλες, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις: Σε όλες δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των συμμετεχόντων. 

-          Από τον Σεπτέμβριο του 2017 επιχειρούν στην πόλη 8 καινούργια απορριμματοφόρα, ενώ  περιμένουμε το επόμενο δίμηνο να παραδοθούν ακόμα δύο, χωρητικότητας 6 και  10 κυβικών μέτρων  και δρομολογούμε την απόκτηση δυο μικρότερων, χωρητικότητας 4 κυβικών μέτρων που θα μπορούν να μπουν και στα στενά της Παλιάς Πόλης.

-          Το Ηράκλειο πρωτοπορεί στην διαχείριση αποβλήτων, συμμετέχοντας ως εταίρος σε τέσσερα προγράμματα, σε συνεργασία πάντα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

-          Μέσα στο 2017 ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου σε νέες εγκαταστάσεις που έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 1.000 ωφελουμένων το μήνα. Το αντίστοιχο νούμερο στις προηγούμενες εγκαταστάσεις ήταν 250.

-          Πρόσφατα επίσης, ξεκίνησε η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ηρακλείου, του Κέντρου Κοινότητας, του Ταμείου Αλληλεγγύης ενώ φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικά και το πρόγραμμα αποστολής δεμάτων σε  φοιτητές που ανήκουν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.

-          Συνεχίζεται η στήριξη και η αναβάθμιση κοινωνικών δομών και δράσεων, με στόχο πάντα το όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτών, όπως: 

Το Κέντρο Αστέγων που λειτουργεί για πρώτη φορά από το 2015 με διανυκτέρευση.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που ξεκίνησε το 2014 στο Τρίτο Δημοτικό Διαμέρισμα και πλέον λειτουργεί και στα Τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς και στην Δημοτική Κοινότητα Βασιλειών, με περισσότερους από 200 μαθητές και 50 εθελοντές καθηγητές.

Η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου, σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, η οποία στηρίζει περίπου 200 οικογένειες μηνιαίως κ.α.

-          Επίσης, στο Ηράκλειο, μέσω του Προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φιλοξενούνται περισσότεροι από 500 πρόσφυγες,  κατά τρόπον τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι παρατηρητές χαρακτηρίζουν υποδειγματικό. Θυμίζω ότι η ΠΕΔ Κρήτης αντιμετώπισε το ζήτημα με ψυχραιμία από την πρώτη στιγμή,  και έφτασε στην σημερινή λύση με ομοψυχία και καλή συνεργασία, παρά τις κραυγές ορισμένων το κρίσιμο καλοκαίρι του 2016.

-          Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στην περιοχή του Παγκρητίου, σύντομα θα ξεκινήσουν και στην Χρυσοπηγή ενώ ολοκληρώθηκε και ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τις περιοχές Θέρισσος – Μασταμπάς.  Μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση που θα οδηγήσει σε περιορισμό των απωλειών και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην άμβλυνση του –κατά τη γνώμη μας – σημαντικότερου προβλήματος του Ηρακλείου: Αυτού της υδροδότησης. Ακόμη, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διάνοιξη καινούργιων γεωτρήσεων.

-          Μετά από πολλά χρόνια διενέξεων, καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για τον επαναπροσδιορισμό της Χερσαίας Ζώνης. Η έγκριση της συμφωνίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για την πόλη, καθώς αφενός ανοίγει το δρόμο για την στροφή της προς την θάλασσα και αφετέρου αποδεικνύει αυτό που εμείς λέμε σταθερά: Ότι μονάχα με συνεργασία όλων των φορέων μπορεί να πάει το Ηράκλειο μπροστά.

-          Η ανακαίνιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» προχωρά. Πρόσφατα υπεγράφη και η παραχώρηση των 26 στρεμμάτων της πρώην 126 Σ.Μ.  από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και τους βουλευτές του Νομού, είχαν πιέσει πολύ, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία χώρου πάρκινγκ και την αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων του αερολιμένα. 

-          To Euromonitor, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους παρόχους έρευνας αγοράς παγκοσμίως, ανέδειξε το Ηράκλειο ως ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης για το 2017.

-          Στα Greek Tourist Awards, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού, ο Δήμος Ηρακλείου κέρδισε τρία βραβεία: Το πρώτο για τον αθλητικό τουρισμό, το δεύτερο για την ιστοσελίδα τουρισμού και το τρίτο για το Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παραπάνω χρηματοδοτήθηκε ή χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους Δήμου Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι τα οικιακά δημοτικά τέλη μειώθηκαν στα επίπεδα του 2014 (και παραμένουν από τα χαμηλότερα στην χώρα) ενώ συνεχίστηκαν και οι μειώσεις σε διάφορες άλλες κατηγορίες τελών.

Αναφέρθηκα κυρίως σε δράσεις, έργα και ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2017, μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018 και όχι σε όσα έχουμε κάνει από την αρχή της θητείας μας.

Και δεν αναφέρθηκα, επίσης, σε ακόμη περισσότερα θέματα που θα δείτε στον απολογισμό. 

Έχοντας ξεκάθαρο πλάνο για κάθε τομέα των αρμοδιοτήτων μας,  είμαστε έτοιμοι για σειρά παρεμβάσεων ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις, κυκλοφοριακές αλλαγές και κατασκευή νέων κόμβων, κοινόχρηστοι χώροι κ.α. ) με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Διότι, ασφαλώς,  γνωρίζουμε ότι η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη. Το Ηράκλειο αντιμετωπίζει ακόμα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα των ετών και δεν λύνονται από τη μια ημέρα στην άλλη.

Όμως εμείς δεν φοβόμαστε την ευθύνη.  Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε βραχυπρόθεσμα, εκεί που έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμες και οριστικές λύσεις.

Η ουσία,  έτσι κι αλλιώς δεν είναι σε μια λίστα έργων. Η ουσία ενδεχομένως να μην είναι ούτε ο αναλυτικός και χρήσιμος απολογισμός του 2017 που ακολουθεί.

Η ουσία είναι ότι εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας λέξη – λέξη, με τη συνδρομή των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, των φορέων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης και κυρίως των δημοτών που μας κρίνουν αυστηρά αλλά δίκαια, με απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια, διαφορετική προσέγγιση στη δημόσια διοίκηση και το δημόσιο λόγο, με ειλικρίνεια, λίγα λόγια και πολλή δουλειά, πλησιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο το όραμά μας, για ένα Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου.

 

Για να το πω πιο απλά:

Το Ηράκλειο αλλάζει.

Και το αλλάζουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2017

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE