Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμος Ηρακλείου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) πραγματοποιήσαν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης βιωματικό-συμμετοχικό σεμινάριο με θέμα την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Τα σεμινάρια, που έχουν τίτλο «FoodSaveShare: Πώς να μην πάει τίποτα χαμένο!», διοργανώνονται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την Κυκλική Οικονομία και περιλαμβάνουν ένα κύκλο από 30 συνολικά σεμινάρια. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του έργου A2UFood «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου είναι Επικεφαλής Εταίρος (Κύρια Αστική Αρχή) και εστιάζουν στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων».
Το σεμινάριο προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Μετασχηματισμού και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Δήμου Ηρακλείου, κος Γιώργος Σισαμάκης. Η κυρία Ζαχαρένια Δρόσου Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου και Συντονίστρια του Έργου, παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Έργο A2UFOOD. Από το ΕΛΜΕΠΑ με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αντιπρύτανη του ιδρύματος Καθ. Θρασύβουλο Μανιό, οι ερευνητές Δρ. Ιωάννης Δαλιακόπουλος και Νίκος Παπαστεφανάκης, ως εκπαιδευτές στο Βιωματικό Σεμινάριο - Workshop, παρουσίασαν το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου/εργαστηρίου.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων του Δήμου Ηρακλείου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, αλλά και για πρακτικές μεθόδους μείωσης των υπολειμμάτων τροφίμων. Παράλληλα μέσα από μια σειρά συμμετοχικών δραστηριοτήτων, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους, ώστε να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους μαθητές των σχολείων. Τελικός, στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν εφόδια που θα τους βοηθήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της έννοιας της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα Σχολικά Προγράμματα Σπουδών, του τρέχοντος σχολικού έτους 2019-2020.
Το έργο Α2UFood στοχεύει σε ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων, που σήμερα καταλήγουν αναξιοποίητα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στο προτεινόμενο σύστημα περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της φιλοσοφίας «Μείωσε-Επαναχρησιμοποίησε-Ανακύκλωσε», δηλαδή η συνολική μείωση των υπολειμμάτων τροφίμων και η αξιοποίηση τόσο του μέρους που μπορεί να αποφευχθεί (π.χ. λήγει σύντομα, αλλά μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια), όσο και του αναπόφευκτου μέρους (π.χ. φλούδες). Έτσι, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξιών, το A2UFood επιδιώκει την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.