inner image

Προκήρυξη 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ 2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Η  Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, βάση της με αριθμ. 48012/Δ5/21-03-2017 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Προκήρυξη Περιφερειακών Αγώνων αθλοπαιδειών στο πλαίσιο Μαθητιάδας», συνδιοργανώνει με:

-        Την Περιφέρεια Κρήτης και

-        Το Δήμο Ηρακλείου

σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης 2017 την Τρίτη 30 Μαΐου και την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου.

                Η διοργάνωση σκοπό έχει να μεταφέρει το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης μπορούν να συμμετέχουν στο αγωνιστικό μέρος των αθλημάτων (Γυμνάσια), στο πολιτιστικό πρόγραμμα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ή να επισκεφθούν την εκδήλωση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) μία ή περισσότερες ημέρες.

 

 

Συμμετοχή στα Αθλήματα (Γυμνάσια)

  1. Στα ολυμπιακά αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια της Περιφέρειας Κρήτης, εφόσον το σχολείο τους δηλώσει συμμετοχή στα αθλήματα και ορίσει υπεύθυνους συνοδούς.
  2. Για να συμμετέχει ένας μαθητής στα Ολυμπιακά αγωνίσματα θα πρέπει να διαθέτει έγκυρο ΑΔΥΜ. Για τη συμμετοχή στα αθλήματα ισχύει ότι στην 190677/Δ5/10-11-2016 Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΠΘ περί αγώνων αθλοπαιδείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή στα αγωνίσματα νερού, ο κηδεμόνας βεβαιώνει την καλή γνώση κολύμβησης και την άδεια του για συμμετοχή σε αθλήματα νερού.
  3. Για τη συμμετοχή των μαθητών-τριών στα αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας την ευθύνη έχουν εξ ολοκλήρου οι ορισμένοι από το σχολείο υπεύθυνοι συνοδοί.
  4. Οι μαθητές/τριες – αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου (με συμμετοχή σε τελική φάση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) δεν επιτρέπεται  να συμμετάσχουν στο αγώνισμα διάκρισής τους, μπορούν όμως να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα.
  5. Από κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετέχει στα αθλήματα συνολικά το 30% των μαθητών/τριών του.
  6. Από κάθε Γυμνάσιο μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε ατομικό αγώνισμα όσοι αθλητές αναφέρονται στην προκήρυξη του αθλήματος. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει σε ένα ατομικό αγώνισμα  (εξαίρεση αποτελούν οι σκυταλοδρομίες στίβου και κολύμβησης).
  7. Κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετάσχει το πολύ σε δύο ομαδικά αθλήματα (μέχρι ένα ομαδικό άθλημα ανά φύλο). 
  8. Τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν θα πρέπει να  δηλώσουν τις συμμετοχές των μαθητών και μαθητριών στα αθλήματα στην ιστοσελίδα της Μαθητιάδας της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης http://kritis.pde.sch.gr/category/announcements/mathitiada/ αφού γίνει πρώτα εγγραφή χρησιμοποιώντας το e-mail της Σχολικής Μονάδας μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.
  9. Σε κάθε αγώνισμα υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετοχών, ο οποίος αναφέρεται στις ειδικές προκηρύξεις των αθλημάτων. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών το σύστημα κλειδώνει και δε δέχεται άλλες δηλώσεις.
    1. Η κλήρωση των αθλημάτων, διενεργείται την ημέρα του αγώνα, ακριβώς πριν την έναρξη του συγκεκριμένου αθλήματος.
    2. Οι κανονισμοί κάποιων αθλημάτων είναι ελαφρώς τροποποιημένοι και προσαρμοσμένοι στην ηλικία των μαθητών-τριών, στον  βαθμό εμπειρίας τους και στα θέματα ασφάλειας. Στη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης http://kritis.pde.sch.gr/mathitiada/ υπάρχουν αναλυτικές προκηρύξεις των αθλημάτων.
    3. Στα αθλήματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας απαγορεύονται οι ενστάσεις, γιατί η έννοιά τους δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και το σκοπό της εκδήλωσης.
    4. Κάθε σχολείο θα φροντίσει για την άψογη και ομοιόμορφη παρουσία των μαθητών-τριών του στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και για τη διατήρηση της ευπρέπειας και της κόσμιας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών του.
    5. Μέρος των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Μαθητιάδας αποτελούν και οι Παραολυμπιακές Δράσεις Αθλημάτων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν βιωματικά όλοι οι μαθητές/τριες όλων των σχολείων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης.

 

Συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)

  1. Στις πολιτιστικές δράσεις και στις άλλες παράλληλες δράσεις της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Κρήτης με ομαδικές και ολιγόλεπτες δράσεις.
  2. Τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Μαθητιάδας Κρήτης, μπορούν να συμμετέχουν με μια ομάδα χορού (σύγχρονου ή παραδοσιακού), μουσικών συνόλων, χορωδίας ή σύντομου θεατρικού δρώμενου. Επίσης μπορούν να εκθέσουν εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών τους. Προτείνεται τα θέματα τους να αφορμώνται από το γενικότερο θέμα της μαθητιάδας.
  3. Τα σχολεία πρέπει να δηλώσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στην ιστοσελίδα της Μαθητιάδας http://kritis.pde.sch.gr/mathitiada/ της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.
  4. Ο χρόνος της συμμετοχής κάθε σχολείου και ο αριθμός των έργων που θα εκτεθούν θα προσδιοριστούν ανάλογα με την τελική συμμετοχή των σχολείων από τους υπεύθυνους Πολιτισμού της Εκτελεστικής Επιτροπής.
  5. Ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές δράσεις αν θέλει και τις δύο ημέρες.

 

Επισκέψεις σχολείων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια )

  1. Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης μπορούν να επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα.
  2. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα μπορούν είτε να παρακολουθήσουν αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, είτε να συμμετέχουν τα ίδια σε κάποια από αυτά (εργαστήρια πολιτισμού, παραολυμπιακές δράσεις κ.α)
  3. Επίσης μπορούν οι επισκέπτες μαθητές και οι συνοδοί τους να συμμετέχουν σε κάποια από τα ολυμπιακά αθλήματα εκτός συναγωνισμού στις Δράσεις Κοινού, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος στα γήπεδα και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπεύθυνο κάθε αθλήματος.
  4. Η δήλωση επίσκεψης των σχολείων θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα της Μαθητιάδας http://kritis.pde.sch.gr/mathitiada/ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.

 

Συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία της Φλόγας (Γυμνάσια)

  1. Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετέχουν στη λαμπαδηδρομία θα δηλώσουν συμμετοχή ορίζοντας τα ονόματα των πέντε (5) συνολικά μαθητών/τριών που θα τους εκπροσωπήσουν, στη φόρμα δήλωσης σχολικής μονάδας. Από κάθε σχολείο θα οριστεί ένας/μια λαμπαδηδρόμος και τέσσερις μαθητές/τριες συνοδοί λαμπαδηδρόμοι.
  2. Η προτεινόμενη διαδρομή της λαμπαδηδρομίας μέσα στην πόλη του Ηρακλείου είναι:

Α. Αεροδρόμιο –    παραλαβή φλόγας -                      29/5/2017 18.00

Β.  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού-                                29/5/2017 19.00

Γ. Πλατεία Ελευθερίας- Άγαλμα Βενιζέλου               29/5/2017 20.00

Δ. Παγκρήτιο στάδιο- Τελετή έναρξης                         30/5/2017 10.00

Σε περίπτωση που η συμμετοχή των σχολείων στη λαμπαδηδρομία είναι πολύ μεγάλη θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.

 

 

Διαδικαστικά θέματα

  • Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ή απλά να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Μαθητιάδας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται κατά περίπτωση από τις διατάξεις:

-        του άρθρου 7 της με αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 681/τ. Β’/06-03-2017),

-        της υποπαραγράφου 17.2 της παρ. 17 της με αριθμ. 190677/Δ5/10-11-2016 Υ.Α. (ΦΕΚ 3754/ τ. Β’/21-11-2016)

-        της παραγράφου 3, του άρθρου 13 «Εκδρομές- Διδακτικές επισκέψεις» του Π.Δ. 201/1901 (ΦΕΚ 161/ τ. Α’/ 13-07-1998)

  • Όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και τα Α.Δ.Υ.Μ. των μαθητών που θα συμμετάσχουν και θα μετακινηθούν θα κρατηθούν στο σχολείο με ευθύνη του/της  Διευθυντή/ντριας. Ο/η αρχηγός αποστολής θα έχει μαζί του καταστάσεις των ανωτέρω εις διπλούν με την υπογραφή- βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου.
  • Υποδείγματα των απαιτούμενων εντύπων συμμετοχής σχολικής μονάδας υπάρχουν στον ιστότοπο της Μαθητιάδας http://kritis.pde.sch.gr/mathitiada/ της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης και στην επιλογή με τίτλο «ΕΝΤΥΠΑ».
  • Η Μαθητιάδα αποτελεί μια προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείοντας όλες τις αρχές και τα ιδανικά που πρέσβευαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας, με πρωτεύοντα ρόλο τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ της νεολαίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας. Θεωρούμε πολύ σημαντική  τη συμμετοχή των εθελοντών και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη διοργάνωση. Για το λόγο αυτό σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντές στην Α’ Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης, πατώντας τον σύνδεσμο http://kritis.pde.sch.gr/mathitiada/index.php/aitisi-ethel-menu

Πληροφορίες

  • Για θέματα έγκρισης και διαδικαστικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης στην Συντονίστρια Διοίκησης κα Πιταροκοίλη Στέλλα, εκπαιδευτικό Δ/θμιας

τηλ.: 2810302440

fax: 2810302444

e-mail:  mathitiada@kritis.pde.sch.gr

 

  • Για θέματα συμμετοχής σε αθλήματα στον Συντονιστή Αθλητισμού κ. Σφακιανάκη Γιώργο, Υπεύθυνο Γραφείου Φυσικής Αγωγής της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου 

τηλ.: 2810333795

fax: 2810333796

e-mail:  gfa@dide.ira.sch.gr

 

  • Για θέματα συμμετοχής σε πολιτιστικές δράσεις στην Συντονίστρια Εκδηλώσεων κα Ζαμπετάκη Λήδα, Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής με έδρα το Ηράκλειο

 τηλ.: 2810342206/ κινητό: 6971648614

fax:  2810222076

e-mail: leda@her.forthnet.gr

 

  • Για θέματα εθελοντών και επισκέψεων σχολείων στον Συντονιστή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Αθανάσιο Κατσαγκόλη, Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής με έδρα το Ηράκλειο

τηλ.:  2810342206/ κινητό: 6977232766

e-mail:  akatsag@otenet.gr

 

  • Για θέματα ιστοσελίδας στην Υπεύθυνη για την ανάπτυξη και υποστήριξης της ιστοσελίδας στην κα Τρυφίδου Φωτεινή, εκπαιδευτικό Π/θμιας

Τηλ: 2810347291/ κινητό :6972601109

fax: 2810302444

e-mail:  mathitiada@kritis.pde.sch.gr

 

 

Επισυνάπτεται πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE