inner image

Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και σταφιδοποιίας

Σύμφωνα με την υπ’ Αριθ. 2919/95506 (ΦΕΚ 3276/Β΄/18-09-2017) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται έντεκα (11) Αμπελουργικά Διαμερίσματα για την ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Μεταξύ των Αμπελουργικών Διαμερισμάτων περιλαμβάνεται και το Αμπελουργικό Διαμέρισμα Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Συνιστώμενη ποικιλία για ειδική χρήση (σταφιδοποιία για παραγωγή σταφίδων) στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι η Σουλτανίνα Β (λευκή).

Οι συνιστώμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες για το αμπελουργικό διαμέρισμα Κρήτης είναι: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Δαφνί Β (Δαφνιά), Θραψαθήρι Β, Κοτσιφάκι Ν, Λαδικινό Ν, Λιάτικο Ν, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο άσπρο Β (Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχάτο Μάζας) Πλυτό Β, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Malvasia di Candia Aromatica B, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες ποικιλίες είναι: Αγιωργίτικο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βαλαϊτης Β, Βοϊδομάτης Ν, Δερματάς Β, Θράψα Ν2 Κυδωνίτσα Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαυροτράγανο Ν, Μοσχοφίλερο Ν1, Μπεγλέρι Β, Ξινόμαυρο Ν, Ραζακί Β (Κέρινο), Ρωμέϊκο Ν, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτιο, Σακέικο), Σουλτανίνα Β, Ταχτάς Β, Τσαρδάνα Ν, Φωκιανό Ν, Alicante Bouschet n, Gewurztraniner RS1,Maccabeu B, Mourvedre N, Merlot N, Roussane B, Sylvaner B, Ugni Blanc B (Trebbiano), Viognier B.

Η ποικιλία Κοτσιφολιάτικο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στο Νομό Ηρακλείου. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγω χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η φύτευση της ποικιλίας συστήνεται σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω.

Ο εκθετικός αριθμός 2 υποδηλώνει ομάδες λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, π.χ. Στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λ.π.

Ν=μαύρο, Β=λευκή, Rs=ροζέ, G=γκρι

Στο συνημμένο θα βρείτε την αρ. 2919/95506 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 3276/Β΄/18-09-2017).

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE