inner image

Οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και προωθούμενα είδη δενδροκηπευτικών Περιφέρειας Κρήτης

 

Σύμφωνα με την υπ’ Αριθ. 886/15441 (ΦΕΚ 434/Β΄/25-2-2013 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, καθορίζονται έντεκα (11) Αμπελουργικά Διαμερίσματα για την ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Μεταξύ των Αμπελουργικών Διαμερισμάτων περιλαμβάνεται και το Αμπελουργικό Διαμέρισμα Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Συνιστώμενη ποικιλία για ειδική χρήση (σταφιδοποιία για παραγωγή σταφίδων) στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι η Σουλτανίνα Β, ενώ η ποικιλία Κοτσιφολιάτικο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στο Νομό Ηρακλείου. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγω χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.

Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί (Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, δύναται να καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες(χωρίς δικαίωμα φύτευσης) σε όλη τη χώρα και ως οινοποιήσιμες. Στην περίπτωση που καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες τα εν λόγω αμπελοτεμάχια καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της επιτραπέζιας ποικιλίας και δεν έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία.

Στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω ποικιλίες έχουν ταξινομηθεί ως οινοποιήσιμες, για να έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία πρέπει να καλλιεργούνται σύμφωνα με τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις του αμπελοοινικού τομέα (νόμιμο δικαίωμα φύτευσης) και τα εν λόγω αμπελοτεμάχια να καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον κωδικό της αντίστοιχης οινοποιήσιμης ποικιλίας.

Οι συνιστώμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες για το αμπελουργικό διαμέρισμα Κρήτης είναι: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Δαφνί Β (Δαφνιά), Θραψαθήρι Β, Κοτσιφάκι Ν, Λαδικινό Ν, Λιάτικο Ν, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο άπρο Β (Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχάτο Μάζας) Πλυτό Β, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenach Blanc B, Grenach Rouge N, Malvasia di Candia Aromatica B, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες ποικιλίες είναι: Βαλαϊτης Β, Δερματάς Β, Θράψα Ν, Ραζακί Β (Κέρινο), Ρωμέικο Ν, Σουλτανίνα Β, Τσαρδάνα Ν, Φωκιανό Ν, Alicante Bouschet N, Maccabeu B, Mourvedre N, Merlot N, Sylvaner B, Ugni Blanc B (Trebbiano), Viognier B.

Σημείωση: Β=Λευκή (χρώμα σταφυλής), Ν=Μαύρη

Οι παραπάνω ποικιλίες είναι επιτρεπόμενες και για την επεξεργασία του αποστάγματος οίνου.

Στο συνημμένο θα βρείτε την αρ. 1415/28732 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 574/Β/13-3-2013, για τα προωθούμενα είδη, ποικιλίες δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και άλλων.

Αρχεία

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE