inner image

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, 5+1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ» 2021

 

Ηράκλειο 3 Μαρτίου 2021

Α.Π. 19319/2021

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: 2

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΡΗΤΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, 5+1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ» 2021

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

 

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου με οραματικό σχεδιασμό και σε πείσμα των καιρών, λιθαράκι-λιθαράκι, εκ του μηδενός κυριολεκτικά, έστησε από το 2015 το Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί». Μέσα από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, έγινε ένα ακόμα βήμα προς την  εξωστρέφεια, την οποία επιζητά ο τόπος αυτός. Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε, στόχος ήταν να αναδειχθεί η ουσία των πραγμάτων, πατώντας γερά στο παρελθόν και κάνοντας μια πρόταση για το μέλλον. Μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις, με εξωστρέφεια, να καθιερωθεί ένας πολιτιστικός θεσμός που να διακηρύσσει, ότι αυτήν την πόλη, το Ηράκλειο, αξίζει να την αγαπούν, να σέβονται για την ιστορία της, να την αντιμετωπίζουν εν τέλει με την ευαισθησία που της αρμόζει. Κυρίως δε, αποδεχόμενοι την ιστορική πραγματικότητα να κατανοήσουν πως, στη συνύπαρξη με τους «ξένους» που την πάτησαν ως κατακτητές ή ως ικέτες,  οφείλει πολλά από τη μακρά και σημαντική ιστορία της. Ο Δήμος Ηρακλείου επιμένει να επενδύει στον πολιτισμό έχοντας σαν επιχείρημα πως στις δυσκολότερες στιγμές, σε πόλεμους, σε κρίσεις εθνικές και οικονομικές, ο πολιτισμός στάθηκε για τον Έλληνα το ισχυρότερο ανάχωμα.

Το φεστιβάλ είχε κάθε χρόνο ένα επί μέρους θέμα, από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, για το έτος 2020, οι εκδηλώσεις του έγιναν διαδικτυακά, από το κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου heraklionarts&culture. Με την ελπίδα, ότι ο εφιάλτης της πανδημίας θα μείνει πίσω, ότι θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, που έχει ως συνέπεια την πενία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, προγραμματίζουμε το φετινό φεστιβάλ, με θέμα «Σαν ένα καράβι που ταξιδεύει». Πράγματι η Κρήτη, λόγω της θέσης της στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε το σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Επί πλέον, η ναυτοσύνη των κατοίκων της, από την εποχή του βασιλιά Μίνωα, μετέφερε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο τις ιδέες και τα προϊόντα του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού. Έτσι διαμορφώθηκε ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του νησιού, που το καθιστά παραγωγικό και πλούσιο σε όλα τα είδη της τέχνης. Η μακρά πορεία του σε τούτη την άκρη του κόσμου, οι κατακτητές που το δίωσαν και το πάτησαν, οι φωτισμένοι άνθρωποι που ξεκίνησαν από τη γη του και έφτασαν ως τα πέρατα του κόσμου, το κάνουν να μοιάζει σαν ένα καράβι, που έχει τα πανιά διαρκώς ανοικτά. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε ! Την Κρήτη, που σαν ένα καράβι που ταξιδεύει, δέχεται και προσφέρει πολιτισμό. Ένα μέρος του φεστιβάλ του έτους 2021, ευελπιστούμε, ότι θα γίνει ζωντανά.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο της συνέχισης των πρωτοβουλιών για την φυσική ανάπτυξη εκδηλώσεων, παράλληλα δε και του ψηφιακού πολιτισμού, αλλά και για  την ενίσχυση της καλλιτεχνικής παραγωγής απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων υλοποίησης φυσικών εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του έτους 2021 και θα υλοποιηθούν αποκλειστικά με φυσική παρουσία επισκεπτών, σε περίπτωση που οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης και οι σχετικές διατάξεις το επιτρέψουν.

 

Η παρούσα πρόσκληση δεν αφορά:

 • Προτάσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί ή θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 • Προτάσεις από καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για έκδοση τιμολογίου.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν μέχρι τις 31/3/2021 το αίτημά τους ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/TKeFd2NCPhehcQtNA

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση από μέρους των ενδιαφερομένων να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την υποβολή του αιτήματός τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος ουδεμία ευθύνη φέρει για την μη εκκαθάριση της δαπάνης από την αρμόδια υπηρεσία.

Μετά την έγκριση της πρότασης ο ανάδοχος υποχρεούται στην προσκόμιση έγγραφης άδειας παραχώρησης του έργου από τον κύριο και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων αυτού. Ο Δήμος ουδεμία ευθύνη φέρει στην περίπτωση αξίωσης για πνευματικά δικαιώματα. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες υποβολής του αιτήματος της καλλιτεχνικής πρότασης. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασής τους θα πρέπει να αποστείλουν email στο heraklionarts@gmail.com ή να απευθύνονται στα τηλέφωνα της γραμματείας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, όλες τις εργάσιμες ημέρες και εντός των ωρών 10:00 πμ-12:00μμ.  στα τηλέφωνα 2813-409454/256.

Επισημαίνεται, ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, κάθε ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα υποβολής ενός αιτήματος. 

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης οι κατηγορίες δαπανών θα διαμορφώνονται κατά περίπτωση ανάλογα με το πλήθος, την ποικιλία και την ποιότητα των δράσεων, τον αριθμό των συμμετεχόντων, τη χρονική διάρκεια και τη γενική αξιολόγηση της πρότασης. 

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που ο φορέας προβεί μονομερώς σε αλλαγές χωρίς να ακολουθήσει τα ως άνω αναφερόμενα, ο Δήμος Ηρακλείου διατηρεί το δικαίωμα επανεξέτασης ή και ακύρωσης της συμμετοχής, καθώς επίσης και επανεξέτασης του συνολικού ποσού αγοράς της.

Για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας, με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εγκεκριμένων προτάσεων, δεν θα γίνει δεκτό κανένα αίτημα για αντικατάσταση στα επισυναπτόμενα αρχεία των υποβληθέντων προτάσεων, ούτε και καμία αλλαγή στην ηλεκτρονική φόρμα κατάθεσής του.

Η περίοδος υλοποίησης του Φεστιβάλ προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 και σε κάθε περίπτωση έπειτα από την απαραίτητη διοικητική διαδικασία και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Προτεραιότητες Αντιδημαρχίας Πολιτισμού

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε ότι αφορά την οικονομική και ηθική υποστήριξη καλλιτεχνικών φορέων και δράσεων θέτει τις εξής προτεραιότητες:

ü  Η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της κουλτούρας της Κρήτης.

ü  Η ανάδειξη του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού.

ü  Η προσφορά δωρεάν ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

ü  Η προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

ü  Η ευρύτερη συνεργασία μας με τον  Ε.Ο.Τ. προκειμένου να αποτελέσει το Ηράκλειο και γενικότερα το νησί της Κρήτης, μέρος της τουριστικής προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

ü  Η ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού.

ü  Η προστασία της ανάδειξης, της διατήρησης και της αύξησης του κύρους της πολιτισμικής κληρονομιάς και ταυτότητας.  

ü  Τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσα από τη διασύνδεση του πολιτισμού με τις τοπικές κοινότητες, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

ü  Την παροχή δωρεάν αγαθών και υπηρεσιών πολιτισμού στο κοινό που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.

ü  Την ενεργοποίηση και συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στις δράσεις του φορέα για την προσέλκυση χορηγιών και περαιτέρω διάθεση πόρων σε παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων.

ü  Την ενίσχυση της απασχόλησης του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου αλλά και ολόκληρης της αγοράς εργασίας, που ειδικεύεται σε οπτικοακουστικά μέσα και υπηρεσίες.

ü  Την ανάπτυξη του πολιτιστικού πλουραλισμού σε επίπεδο παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος.

Κριτήρια Αξιολόγησης Προτάσεων:

 1. Το ποιοτικό επίπεδο, το επεξεργασμένο σκεπτικό τεκμηρίωσης, το πολιτισμικό, καλλιτεχνικό και δημιουργικό όραμα και οι στόχοι των υποψηφίων.
 2. Η επαρκής ανάπτυξη και η σαφήνεια της πρότασης, ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός της παραγωγής, η στρατηγική προβολής της δράσης και η σύνδεση με το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
 3. Η πρωτοποριακή και ερευνητική καλλιτεχνική εργασία, η ενασχόληση με πειραματικές ή/και νέες μορφές τέχνης για τον εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας με νέους τρόπους ερμηνείας και ανάπτυξης εκφραστικών μέσων.
 4. Η πρωτοτυπία της πρότασης.
 5. Ο ολοκληρωμένος και ρεαλιστικός χρονικός προγραμματισμός.
 6. Η στόχευση στην ανάπτυξη νέου κοινού και σε αποκλεισμένες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες- θύματα διακρίσεων, για τη συμμετοχή τους στον πολιτισμό με κατάλληλη σύγχρονη θεματική στόχευση και μέθοδο.
 7. Η ενίσχυση φορέων που φέρνουν σε επαφή και συνεργασία δημιουργούς από διαφορετικούς χώρους.
 8. Η δυνατότητα της πρότασης να ενισχύσει τον προβληματισμό, το διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.
 9. Οι συνεργασίες ανάμεσα στα μέλη της τοπικής κοινότητας και ο βαθμός ένταξης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τοπικών αρχών.

10.  Η τοπική παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση και συμβολή στην απασχόληση (δημιουργία θέσεων εργασίας).

11.  Η δυνατότητα σύνδεσης με την τουριστική ανάπτυξη.

 

Διαδικασία

1. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνει από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Εθελοντισμού, η οποία θα μελετήσει τις προτάσεις και θα τις κατατάξει λαμβάνοντας υπόψιν της τις παραμέτρους, τους σκοπούς και τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Δημοτική αρχή, για την επίτευξη του έργου που επιτελείται στον Τομέα του Πολιτισμού.

2. Θα εξεταστούν αυστηρά και μόνο οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Προτάσεις που δεν υποβλήθηκαν οριστικά και βρίσκονται σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, κατά τη λήξη της προθεσμίας, δε θα εξεταστούν.

3. Οι φορείς που θα επιλεγούν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων θα ενημερωθούν για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.  Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης που αφορά στη δέσμευση του εγκριθέν ποσού του συνόλου των υπό υλοποίηση ψηφιακών προιόντων, θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σχετικά με τις προθεσμίες για τις από μέρους τους ενέργειες σχετικά με την διοικητική διαδικασία και την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών (στις περιπτώσεις που απαιτείται).

4. Οι Φορείς που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, θα ενημερώνονται σε κάθε στάδιο αυτής (ανακοίνωση αποτελεσμάτων, εγκριθέν ποσό κ.α.) μέσω του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

5. Οι Φορείς των οποίων οι προτάσεις συμβασιοποιηθούν και όσον αφορά το πρακτικό μέρος υλοποίησης των προτάσεων τους (χωροθέτηση, τεχνικές προδιαγραφές κλπ) θα επικοινωνούν με το Γραφείο της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στο email heraklionarts@gmail.com και στα τηλέφωνα 2813-409454/256, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

6. Οι ανάδοχοι οφείλουν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους όσο το δυνατόν πιο πιστά.

7. Τέλος, οφείλουν να αναγράφουν σε όλο το υλικό προώθησης και επικοινωνίας τους ότι ο Φορέας παραγωγής του παραγόμενου πολιτιστικού αγαθού είναι ο Δήμος Ηρακλείου. 

8. Ο Δήμος Ηρακλείου διατηρεί όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και την παρούσα σύμβαση. Ρητώς συμφωνείται και γίνεται αποδεκτό από τα συμβαλλόμενα μέρη, ότι η παραγωγή ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και απαγορεύεται η εν όλω ή εν μέρει, παραχώρησή της από τον δημιουργό. Τυχόν παράβαση αυτού του όρου, επισύρει δικαιώματα αποζημίωσης του Δήμου κατά του δημιουργού.

 

 

 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εθελοντισμού

 

Αριστέα Τ. Πλεύρη

 

 

 

 

 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE