Ο Διαδικτυακός Τόπος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου έθεσε σε λειτουργία τον Διαδικτυακό Τόπο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη διεύθυνση www.vikelaia.gr

Στις σελίδες του θα βρείτε πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη, αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδόσεις μας, ψηφιοποιημένο υλικό, φόρμες εγγραφής μέλους και επικοινωνίας, και όλα τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις μας.

Επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης μας στη διεύθυνση  www.vikelaia.gr.

Βικελαία Βιβλιοθήκη: Ελάτε να βάψουμε αυγά με παραδοσιακό τρόπο

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ομάδα Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙΦ-ΑΠΗ 1της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου, προσκαλεί τους μικρούς της φίλους,
την Μεγάλη Τρίτη (30 Απριλίου, ώρα 10:00) για το βάψιμο αυγών με παραδοσιακό τρόπο.

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάσθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου, η Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» και ήταν αφιερωμένη στα παιδιά μας. Περιελάμβανε σύνθετο πρόγραμμα μουσικής αφήγησης παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά εργαστήρια  από τις νηπιαγωγούς-εμψυχώτριες  Ελένη Μπετεινάκη και Φρόσω Παπαδομιχελάκη καθώς και την ανάγνωση του μηνύματος από την συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Κατερίνα Φραγκάκη.

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη κοντά στους μικρούς της φίλους.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκη.

Η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ του Δήμου και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Ηρακλείου υποδέχθηκαν τους μικρούς φίλους στο Αίθριο της Λοτζια, με μουσική, παραμύθια, χορό, ζωγραφική και θεατρικά δρόμενα.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από την Βικελαία Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, καλωσορίζοντας τις γιορτές των Χριστουγέννων υποδέχεται το 2013 με μία σειρά εκδηλώσεων, που έχουν σκοπό να διασκεδάσουν τους μικρούς της φίλους μέσα από ατέλειωτες περιπλανήσεις σε βιβλία, προβολή ταινίας, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Διαδρομές με «Πυξίδα τη ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη καλεί όλα τα παιδιά της πόλης  μας από τις 2 Ιουλίου – 28 Ιουλίου 2012. Πρόκειται για μία συνάντηση χαράς και παιχνιδιού όπου οι μικροί μας φίλοι ως πρωταγωνιστές, θα μοιραστούν ιστορίες, θεατρικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες, ταξίδια  στην πόλη, βόλτες μέσα στα βιβλία και περιπάτους στην ιστορία μας.

Τα Νέα Τηλέφωνα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

 ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ-ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΦΟΡΟΥ οδός Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 46 (παραπλεύρως εκκλησίας Αγίου Ματθαίου) 

2813-409704, 2813-409705

2813-409702, ΦΑΞ 2813-409701

 

Για το κτίριο στην Χορτατσών και Κυδωνίας (δίπλα στον ΟΤΕ):

2810-301543 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ και ΦΑΞ 2810-301094

2810-301239 ΑΡΧΕΙΑ

2810-301549 ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ

Εκδήλωση αφιερωμένη στο περιοδικό «Παλίμψηστον» της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Το περιοδικό «Παλίμψηστον» της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου έχει  καθιερωθεί από το πρώτο τεύχος του, που παρουσιάστηκε από τον τότε έφορο της «Β.Δ.Β» Νίκο Γιανναδάκη, το 1985, ως ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά Λόγου στην Ελλάδα. Με νέα Συντακτική Επιτροπή που αποτελείται από τους: Κώστα Μπουρναζάκη, Κώστα Ανδρουλιδάκη, Ντιάνα Μανουρά, Κλαίρη Μιτσοτάκη, Γεωργία Ορφανού, ξεκίνησε την Γ' περίοδο κυκλοφορίας του  από το τεύχος 25, το φθινόπωρο του 2010.

Η «Βικελαία Βιβλιοθήκη» κοντά στα παιδιά της παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Την παιδιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, τμήμα αιματολογικής-ογκολογίας, επισκέφτηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη, υπάλληλοι της «Β.Δ.Β.».Μια καθαρά συμβολική κίνηση προσφοράς  και αγάπης, έτσι όπως αυτές οι μέρες μας το επιβάλλουν, αναφερόμενη σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Ειδικά  όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, στα οποία από πολύ νωρίς η ζωή έχει δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε πριν λίγο (14:00) ο εορτασμός της "Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2012" που πραγματοποιήθηκε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Παιδιά της πόλης μας γίορτασαν την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού βιβλίου και μέσα από Μουσικά Παραμύθια ταξίδεψαν στον κόσμο των βιβλίων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη προσκαλεί όλα τα παιδιά της πόλης μας για να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και μέσα από μουσικά παραμύθια να ταξιδέψουμε στον κόσμο των βιβλίων την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, ώρα 11 π.μ. στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Η Βικελαία στο σεμινάριο του Future Library «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μαζί με άλλες ογδόντα βιβλιοθήκες συμμετέχουν στο  σεμινάριο του Future Library «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» 14 Μαρτίου, στη βραβευμένη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Περισσότεροι από 100 υπάλληλοι βιβλιοθηκών από ογδόντα βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν στο  σεμινάριο στις 14 Μαρτίου του 2012 που διοργανώνει το Future Library με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κάθε περιοχή της εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη».

Το νέο ωράριο λειτουργίας της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο ωράριο λειτουργίας της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Γιορτή για το βιβλίο από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη προσκαλούν όλα τα παιδιά της πόλης μας στη "γιορτή για το βιβλίο" που θα γίνει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11 π.μ. στο προαύλιο της βιβλιοθήκης.

Κλειστή η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη λόγω άδειας του προσωπικού

Κλειστή θα παραμείνει η η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη από 16 έως και 31 Αυγούστου 2010 λόγω άδειας του προσωπικού.

Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών (2010) - Εαρινός Κύκλος

Με την ομιλία: «Quo vadis Europa? Ευρώπη που πας;» του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Τσινισιζέλη, ξεκίνησε ο εαρινός κύκλος των σεμιναρίων που διοργανώνει το   «Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών» της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με θέμα την «Ευρωπαϊκή Ένωση».

H ενότητα αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους Δημότες και ιδίως τους νέους, μια που η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών που διεξήχθη από 4 έως 5 Δεκεμβρίου 2009 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αμαρουσίου. Ακολουθεί η ομιλία-παρουσίαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο συνέδριο από τον κο Γιάννη Αλεξανδράκη:

Ολοκληρώθηκε από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», ο φθινοπωρινός κύκλος των διαλέξεων, αφιερωμένος στον Κρητικό Πόλεμο (1645-1669)

Ολοκληρώθηκε από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», ο φθινοπωρινός κύκλος των διαλέξεων, αφιερωμένος στον Κρητικό Πόλεμο (1645-1669), με τη διάλεξη του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στεφάνου Κακλαμάνη με τίτλο: «Μια εικονογραφημένη αφήγηση του Κρητικού Πολέμου: το ιταλικό χειρόγραφο VII 200 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης».

«Μια εικονογραφημένη αφήγηση του Κρητικού Πολέμου. Το χειρόγραφο VII 200 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης»

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, 6.00μ.μ.η ομιλία του Στέφανου Κακλαμάνη, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: «Μια εικονογραφημένη αφήγηση του Κρητικού Πολέμου.Το χειρόγραφο VII 200 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης.

Ηλεκτρονική Δανειστική Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (Β.Δ.Β.) εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία Ηλεκτρονικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Ο δημότης μπορεί να αναζητά αλλά και να δανείζεται βιβλία από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη χωρίς τη φυσική του παρουσία στο χώρο της βιβλιοθήκης.

«Διαθήκες κατά την περίοδο του Κρητικού Πολέμου» ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιάννη Μαυρομάτη

Συνεχίστηκαν χθές στον Πολυχώρο της Παλαιάς Λαχαναγοράς οι διαλέξεις της "Β.Δ.Β." που αφορούν στην περίοδο του Κρητικού Πολέμου

Την Δευτέρα η ομιλία της Ιωάννα Στεριώτου με θέμα: «Ο Κρητικός Πόλεμος στη χαρτογραφία των βενετικών Αρχείων»

Με την διάλεξη «Ο Κρητικός Πόλεμος στη χαρτογραφία των Βενετικών Αρχείων» της Ιωάννας Στεριώτου, Δρ. Αρχιτέκτων, Αντιπρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου της Europa Nostra, συνεχίζεται ο κύκλος σεμιναρίων με θέμα τον «Κρητικό Πόλεμο» που διοργανώνει το «Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών» της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

Η διάλεξη θα δοθεί την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ.στον «Πολυχώρο» της ΠΑΛΑΙΑΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ, Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι ελεύθερη. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα γραφεία της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», στην οδό Χορτατσών & Κυδωνίας 23, υπεύθυνη κ. Στεφανία Τερζάκη, τηλ. 2810 301-543 καθημερινά από 8.00 έως 14.00.

«Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» από το «Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Θεοχάρη Δετοράκη με θέμα «Ο Κρητικός Πόλεμος και τα ευρωπαϊκά κράτη» άρχισαν χθες Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στον «Πολυχώρο» της ΠΑΛΑΙΑΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ, Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου.

Επιστήμων Πολίτης 2009 - 2010: «Κρίση της Οικονομίας και Οικονομία της Κρίσης»

Για τέταρτη συνεχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά υλοποιείται η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου, της συνδιοργάνωσης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, του μαθήματος «Επιστήμων Πολίτης».

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση του ευρύ κοινού με την επιστημονική γνώση και την έρευνα όπως επίσης και η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία του Ηρακλείου.

Το ακαδημαϊκό έτος 2009- 2010, το μάθημα «Επιστήμων- Πολίτης» με την συμβολή κορυφαίων ακαδημαϊκών, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματεύεται το θέμα «Κρίση της Οικονομίας και Οικονομία της Κρίσης».

Oι δημόσιες διαλέξεις θα πραγματοποιούνται τα απογεύματα της Τετάρτης, και της Παρασκευής, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου (παλιά Λαχαναγορά).

Σεμινάρια με θέμα την «Ευρωπαϊκή Ένωση - Πολιτικές και Θεσμοί» από το το «Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Το «Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών» της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης» διοργανώνει ένα κύκλο σεμιναρίων με θέμα την «Ευρωπαϊκή Ένωση - Πολιτικές και Θεσμοί» κρίνοντας πως η ενότητα αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους Δημότες και ιδίως τους νέους μια που η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.

Ο Φθινοπωρινός  Κύκλος  Σπουδών  αρχίζει στις 26 Νοεμβρίου και τελειώνει αρχές Μαρτίου 2009, με διδάσκοντες Καθηγητές Πανεπιστημίων.

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (1908-2008)

Το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Δημήτριος Βικέλας και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου (1908-2008) θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2008. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Πρόσκληση για Συμμετοχή στο Συνέδριο με Θέμα τον Δημήτριο Βικέλα

Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του Δημητρίου Βικέλα (1835-1908), ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, έχουν κηρύξει το τρέχον έτος «Έτος Δημητρίου Βικέλα», για να τιμήσουν κατ' αξίαν τον άνδρα, ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει στον Δήμο Ηρακλείου την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, εντυπωσιασμένος από τα πρώτα ευρήματα των ανασκαφών του Έβανς στην Κνωσό, στις αρχές του περασμένου αιώνα.
    • Βήματα στον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη