Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων

O λόγιος και κοσμοπολίτης Δημήτριος Βικέλλας αποφάσισε να αφήσει την πλουσιότατη και πολυτιμότατη βιβλιοθήκη του στον Δήμο Ηρακλείου, δίνοντας το όραμα και το έναυσμα για το ξεκίνημα αυτού του μεγάλου πολιτιστικού εγχειρήματος.
Όσον αφόρα στην βιβλιοθήκη υπάρχουν και λειτουργούν τα εξής τμήματα:
Α. Τμήμα μη δανειζομένων βιβλίων: Περιλαμβάνει τα παλαιά βιβλία και αυτά που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως και τις μεγάλες δωρεές, Βικέλα, Σεφέρη, Αυγέρτη. Πραγματοποιείται η σύνταξη της "Κρητολογικής Βιβλιογραφίας", η οποία αριθμεί ήδη 20.000 περίπου βιβλιογραφικά δελτία.
Β. Τμήμα Εφημερίδων και Περιοδικών: Περιλαμβάνει εφημερίδες και περιοδικά από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα. Εμπλουτισμός από παλαιό υλικό και συνεχής ενημέρωση του από τον καθημερινό Τύπο.
Γ. Τμήμα Αρχείων: Σε αυτό στεγάζονται όλα τα αρχεία και αρχειακές συλλογές, που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη και αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ανάγκες της συλλογής, αγοράς και αξιολόγησης αρχειακού υλικού μεγάλες. Οι ερευνητές μελετούν στο αναγνωστήριο του τμήματος με τη βοήθεια των υπαλλήλων του.


Τα πίο σημαντικά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και το αρχείο της Δημογεροντίας ψηφιοποίηθηκαν στα πλαίσια του έργου: "Βήματα στον Πολιτισμό και την Παράδοση" και παρουσιάζονται σε μορφή PDF.  

books
news
periodika
dimogerontia