inner image

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου απευθύνει Ανοιχτή Πρόσκληση σε φορείς και συλλόγους καθώς και σε εμπειρογνώμονες δημότες/δημότισσες, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να συμμετέχουν ως μέλη στη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου.

dimos

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ισότητας είναι οι εξής:

  • Σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο.
  • Διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
  •  Συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο.
  • Συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. (Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

  Στην επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη:

  • Ένας/μία (1) εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου Ηρακλείου.
  • Ένας/μία (1) εκπρόσωπος τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού συλλόγου ή συνεταιριστικής οργάνωσης.
  • Ένας/μία (1) εκπρόσωπος τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης ή μη κυβερνητικής οργάνωσης με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων.
  • Δύο (2) εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

 Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτή κανενός είδους αμοιβή ή  αποζημίωση.

 Οι αιτήσεις συμμετοχής, όσων ενδιαφέρονται, θα γίνονται δεκτές από τις 29 Φεβρουαρίου 2024  έως τις 19 Μαρτίου 2024, στο Τμήμα Πρωτοκόλλου & Διεκπεραίωσης του Δήμου Ηρακλείου. Οι εμπειρογνώμονες δημότες/δημότισσες, που ενδιαφέρονται πρέπει να καταθέσουν και βιογραφικό σημείωμα.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2810. 243 360 - Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής-Καινοτόμων Δράσεων-Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των Φύλων (αρμόδια υπάλληλος κ. Τσαφή Γεωργία).  

 Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από τους 154 Δήμους της Χώρας μας, που υπέγραψε το 2011 την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες. Με την υπ’ αριθμ. 808/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκροτήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, ως συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για την εναρμόνιση των πολιτικών του με τις υπάρχουσες και αναδυόμενες ανάγκες των  πολιτών. 

 

Εκδηλώσεις ενημέρωσης από το Δήμο Ηρακλείου για τη βία και την κακοποίηση.

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών & η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης, μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας - Δ.ΕΠ.ΙΣ.- και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, πραγματοποίησαν και φέτος εκδηλώσεις ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών - 25 Νοεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας σε όλα τα επίπεδα.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στα πορτοκαλί θα φωτιστεί συμβολικά η Λότζια το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Καμπάνια ενημέρωσης για τη βία και την κακοποίηση γυναικών

logo dimos   

 

 

“Καμπάνια Ενημέρωσης για τη Βία & την Κακοποίηση” διοργανώνεται την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) και την Emfasis Non-Profit, σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών δ. Ηρακλείου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου -ΚΕΘΙ και τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων  Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου.
 Στόχος της Καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση, που απαιτείται για την εξάλειψη της  παρενόχλησης και της βίας σε όλα τα επίπεδα.

 Α' μέρος:

 11:00 πμ έως τις 14:00 μμ μπροστά από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη: 

Περίπτερο ενημέρωσης  & επιτόπιες παρεμβάσεις με διαμοιρασμό  φυλλαδίων ενημέρωσης, σε καταστήματα του κέντρου, για την

ενημέρωση του κοινού και επαγγελματιών του εμπορίου.

 Β' μέρος

18:00 - 20.00:  ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ  Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4):

Δίωρη ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Zητήματα ενδοοικογενειακής βίας & κακοποίησης γυναικών - Μέθοδοι αναγνώρισης θυμάτων».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

  1. Χαιρετισμοί
  2. Emfasis Non-Profit - 10’: Γιώργος Χρυσανθίδης (Συντονιστής προγραμμάτων Ανακούφισης), Χριστίνα Μπλιούμπα (Κοινωνική Ανθρωπολόγος)
  3. Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου-Δ.ΕΠ.ΙΣ. – 10’: Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη (Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών & Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ.
  4. Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου – 5’ : Μαίρη Παχιαδάκη (Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου)
  5. Οδηγός Τσέπης για την Εμφυλη Βία – 30’: Ελένη Χρονοπούλου (Σύμβουλος στο Τμήμα Παιδικής Προστασίας, UNICEF Ελλάδος)
  6. Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου –  20':  Γεωργία Τσαφή (Κοινωνική Λειτουργός & Μέλος της Ομάδας Έργου του Ξενώνα)
  7. Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου – 20:Ελένη Γερακάκη (Κοινωνική Επιστήμονας & Ειδικός Ψυχικής Υγείας)

Διάδραση με το κοινό – 25’ 

εμφασις

*Η Παρέμβαση θα διεξαχθεί στα πλαίσια του Προγράμματος EmfaSEAs, της Emfasis Non-Profit (το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου).

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Πρόσκληση σε Συνεδρίαση

Προσκαλούνται τα Μέλη & οι Συνεργάτες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου, σε δια ζώσης συνεδρίαση 

 την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11.30 το πρωί

στο "Πολύκεντρο Νεολαίας" Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω 4.  

Θέματα προς συζήτηση:

     1. Δράσεις, στο πλαίσιο της 25ης Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.  

     2. Απολογισμός δράσεων Δ.ΕΠ.ΙΣ. 2019-2023

 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών &

Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ.

Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη

 

 

Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου - Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης- Επετειακές Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη)

1

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, όπως γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  8 Μάρτη, η Περιφέρεια Κρήτης με το Δήμο Ηρακλείου, μέσω των Επιτροπών Ισότητας - Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης και Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου, συνεργάστηκαν για την υλοποίηση επετειακών εκδηλώσεων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

  • Την Τρίτη 7 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε κοινή Συνεδρίαση (δια ζώσης & διαδικτυακά) μεταξύ της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Αχαρνών – Αστερουσίων και των Επιτροπών Ισότητας Πανεπιστημίου Κρήτης & ΕΛΜΕΠΑ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δια ζώσης, μέλος του Δ.Σ. Δικηγορικού Σύλλογου Ηρακλείου,στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του ΚΕΘΙ στο Ηράκλειο, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου,  η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, η Πρόεδρος του Σωματείου Γυναικών Ίριδα, και η μέλος της οργάνωσης Women Do Business.

1

  • Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο αίθριο της Λότζια, λειτούργησε ο Σταθμός Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή  Μελών της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και  ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου,   στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών – ΚΕΘΙ,  του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου, του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου και του Σωματείου Γυναικών Ίριδα.

2

  • Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο αίθριο της Λότζια, πραγματοποιήθηκε η διαδραστική Έκθεση γλυπτών με θέμα @iamnotdoll_project. δεν είμαι κούκλα, δεν είμαι αντικείμενο, με την υποστήριξη του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου "ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ". Την έκθεση επισκέφτηκαν πολλοί πολίτες, φοιτητές/φοιτήτριες και μαθητές/μαθήτριες των ΚΔΑΠ Κέντρου,   Ν. Αλικαρνασσού, ΠΑΛΛΙΑΝΗΣ και Τρεις Βαγιές. Η γλύπτρια κ. Παρασκευά Ιωάννα,  μέσω των γλυπτών-σύγχρονες γυναικείες φιγούρες,  έδωσε την ευκαιρία σε όλες/όλους να γνωρίσουν και να καταθέσουν την αντίθεσή τους σε όλες τις μορφές βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών.

3  

6

7

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Η κατάκτηση της ισότητας ανδρών και γυναικών παγκοσμίως αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο. Εντούτοις, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει  προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση,  δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε πολλά μέρη του κόσμου η θέση της γυναίκας εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη, όπως ήταν εδώ και αιώνες. Ενώ ακόμα και στις δημοκρατικά προηγμένες χώρες τα φαινόμενα βίας  κατά των γυναικών, όχι μόνον δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά έχουν αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

   Η 8η Μαρτίου όπου τιμάται συμβολικά η  «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», πέρα από την δυνατότητα που μας δίδει να αναγνωρίσουμε την προσφορά της, είναι και μια ευκαιρία να επισημάνουμε εκ νέου το καθήκον των σύγχρονων κοινωνιών για την εδραίωση, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Συντροφική Βία….Αναγνωρίζοντας τα Σημάδια…. Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου διεθνώς. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Βασική έκφανση των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί και η αυτοδιάθεση, η ανεξαρτησία και η προστασία της ίδιας από κάθε μορφή βίας που υφίσταται λόγω καταπιεστικών συμπεριφορών και έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Η βία κατά των γυναικών ερμηνεύεται στα πλαίσια της ανισότητας των δύο φύλων, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Οι σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχουν ιστορικά και κοινωνικά διαμορφωθεί πάνω σε στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ρόλο των δύο φύλων μέσα στην κοινωνία.

Εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ στο Δημοτικό Ιατρείο

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 07-03-2023

depis

Ο Δήμος Ηρακλείου – Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)-Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και το Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου “EL GRECO”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, διοργανώνει εκδηλώσεις την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 (οι εκδηλώσεις της Τετάρτης 8 Μαρτίου ματαιώνονται εξαιτίας της απεργίας και των κινητοποιήσεων για το δυστύχημα των Τεμπών).

  • Πέμπτη 9 Μαρτίου: 10.00 – 14.00, Σταθμός Ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης πολιτών «Πρόληψη & αντιμετώπιση των διακρίσεων & της βίας κατά  γυναικών και κοριτσιών»,  Δημαρχείο Ηρακλείου – Λότζια.

Συμμετέχουν: ΠΕΠΙΣ Κρήτης,   ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου,  Συμβουλευτικό Κέντρο  Γυναικών  Ηρακλείου (ΚΕΘΙ),  Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου, Συνδέσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου, Χαμόγελο του Παιδιού και  Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.

  • Πέμπτη 9 Μαρτίου: 10.00 – 20.00, Δημαρχείο Ηρακλείου - Αίθριο Λότζια  Διαδραστική έκθεση  γλυπτών «@Ιamnotadoll_project» - «Δεν είμαι κούκλα. Δεν είμαι αντικείμενο», με τη συμμετοχή του κοινού, μαθητριών/μαθητών και φοιτητριών/φοιτητών. Η πρωτοβουλία της έκθεσης ανήκει στη γλύπτρια κ. Ιωάννα Παρασκευά, η οποία επιθυμεί να παρακινήσει τους πολίτες να εφαρμόσουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τη μηδενική ανοχή τους σε κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης, κακοποίησης και βίας στην καθημερινή τους ζωή.

αφίσα

Ο Δήμος Ηρακλείου, με αφορμή την «Ημέρα της γυναίκας» 8 Μαρτίου 2023, ενημερώνει ότι στο Δημοτικό Ιατρείο – 4η ΤΟΜΥ:
•    
σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, θα πραγματοποιούνται Δωρεάν TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,  σε γυναίκες από την Ουκρανία, που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου:
•    όλες οι γυναίκες, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου και
•    όλες οι φοιτήτριες, που σπουδάζουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και διαμένουν     στο Δήμο Ηρακλείου έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Δωρεάν TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου - 4η ΤΟΜΥ Ηρακλείου (Διεύθυνση: Υακίνθου 9, Τάλως) κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (2810-319670 & 2810-373143).

Στο Δημοτικό Ιατρείο-4η ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2022, ο αριθμός ωφελούμενων  σε παρεχόμενες μαιευτικές υπηρεσίες, ανέρχεται στις 4.935 γυναίκες.

Στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Στην ημερίδα της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με θέμα: «Ενισχύοντας την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» παρέστη και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου,  παρουσία στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και γυναικών που βρίσκονται σε διαφορές θέσεις εξουσίας.

16ήμερο δράσεων πρόληψης και καταπολέμησης της βίας των Γυναικών και Κοριτσιών

Συνεχίζονται οι δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της βίας των γυναικών και των κοριτσιών.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα του  Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "ΓΕΡΜΑ - El cuerpo muerto", βασισμένη στο έργο "Γέρμα" του Φ. Γ. Λόρκα. 

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο  της 16ήμερης εκστρατείας της Περιφέρειας Κρήτης για την Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών: Ας Ενωθούμε για να τερματίσουμε τη βία!"  και υποστηρίζεται από το Δήμο Ηρακλείου - Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών & Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.).

Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου: 25 Νοεμβρίου 2022 - Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών:

Η «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», αποτελεί αιτία να επισημανθεί και πάλι το αποτρόπαιο αυτό γεγονός, που στιγματίζει την ανθρώπινη πορεία και τον πολιτισμό μας, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

Η σωματική ή ψυχολογική βία κατά των γυναικών, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο – συναντάται σε κάθε χώρα, σε οποιοδήποτε τομέα τής καθημερινότητας, σε κάθε περιβάλλον: οικογενειακό, φιλικό, ή εργασιακό.

Δεν μένουμε σιωπηλοί. Δεν συγκαλύπτουμε τις βίαιες συμπεριφορές. Ενθαρρύνουμε και συμπαραστεκόμαστε.  Όλοι: φίλοι, συγγενείς, γείτονες, που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών, οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στον Δήμο Ηρακλείου, είμαστε πάντα δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προσφέρει, μαζί με την παραμονή σε έναν ασφαλή χώρο, ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στις γυναίκες και στα ανήλικα παιδιά τους, που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ),  με στοχευμένες δράσεις, αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

Κάθε γυναίκα, έχει δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να κυκλοφορεί με απόλυτη ασφάλεια, πάντα και παντού. Υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέπουμε περιστατικά βίας.

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη, απροστάτευτη, ανήμπορη, απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Πρόσκληση σε Συνεδρίαση

Προσκαλούνται σε Συνεδρίαση τα Μέλη & οι Συνεργάτες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου, 

 τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι,

στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" - στη Λότζια.

Θέματα προς συζήτηση:

     1. Δράσεις Δ.ΕΠ.ΙΣ. στο πλαίσιο προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων.

                                               2. Συζήτηση για δράσεις με αφορμή την 25η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών - συνεργασία με την Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών &

Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ.

Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη

Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου: Ενημερωτική εκστρατεία της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.: 'Είμαστε εδώ για σένα: Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη'

 

Φυλλάδιο στην αγγλική, ουκρανική, ρώσικη γλώσσα.

Κάθε γυναίκα, που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) και διαμένει στο Ηράκλειο, 

  • Μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (24ωρη λειτουργία) ή να στείλει email στο: sos15900@isotita.gr
  • Για συμβουλευτική & νομική υποστήριξη,  στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου,  τηλέφωνο 2810 341387. 
  • Για φιλοξενία γυναικών και των παιδιών τους  στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου,  τηλέφωνο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δ. Ηρακλείου 2813 409112 (το τηλέφωνο και η ταχυδρομική διεύθυνση του Ξενώνα, είναι απόρρητα).
  • Για κατευθύνσεις & οδηγίες στο Γραφείο Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), στο τηλέφωνο 2810 274126.

ή μπορεί να καλέσει:

  • την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.),  στο τηλέφωνο 100 για άμεση αστυνομική επέμβαση
  • το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) στο τηλέφωνο 166 για άμεση βοήθεια μεταφοράς σε νοσοκομείο
  • τον Πανευρωπαϊκό  Αριθμό  Έκτακτης Ανάγκης στο τηλέφωνο 112 για απευθείας σύνδεση με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική.

 

Οι δολοφονίες γυναικών, δυστυχώς, συνεχίζονται.

Σας παρακαλούμε πολύ, διαδώστε με όποιον τρόπο έχετε στη διάθεσή σας, το ενημερωτικό φυλλάδιο και τις αντίστοιχες πληροφορίες.

 Ακολουθεί μετάφραση των πληροφοριών στην ουκρανική και ρώσικη γλώσσα.

(Далі подано переклад інформації українською та російською мовами).

(Ниже приводится перевод информации на украинский и русский языки).

Με επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου - Δ.ΕΠ.ΙΣ. και της Περιφέρειας Κρήτης - Π.ΕΠ.ΙΣ. για την Ημέρα της Γυναίκας

κεντρική αφίσα

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκαν οι κοινές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου - Δ.ΕΠ.ΙΣ. και της Περιφέρειας Κρήτης - Π.ΕΠ.ΙΣ.  με μεγάλη συμμετοχή κοινού, φορέων, υπηρεσιών και σχολείων.  Στο αίθριο του Δημαρχείου Ηρακλείου - ΛΟΤΖΙΑ, πραγματοποιήθηκε η  πρωινή εκδήλωση, με κεντρικό μήνυμα "Σπάμε την Προκατάληψη. Δικαίωμα στην Ισότητα, Δικαίωμα στη Ζωή" .   

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαμβακά Λάμπρο και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών & Πρόεδρο Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη. 

Ολοι οι συμμετέχοντες φορείς με την παρουσία τους, έστειλαν το μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών και της έφμυλης βίας, μηνύματα για το σεβασμό και την αποδοχή του άλλου και την άρση των στερεοτύπων στην κοινωνία μας.  

Στην εκδήλωση  συμμετείχαν η Εικαστική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων,  μαθήτριες και μαθητές  του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου,   η Ανώτερη Δραματική Σχολή Ηρακλείου ΝΟΤΟΣ, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS - Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.  

Σε συνεργασία με το Γυναικείο Σύλλογο Ελληνίδων Ρομά-Μητέρα», προβλήθηκε  το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Το Κορίτσι Γυναίκα», εκτέθηκαν έργα φιλοτεχνημένα από μέλη- γυναίκες του Συλλόγου και παρουσιάστηκαν ομιλίες & τοποθετήσεις για  ζητήματα, που αφορούν στην πρόωρη σύναψη γάμου ανήλικων κοριτσιών και αγοριών,   στη σχολική διαρροή και στην ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά. 

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης  στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θέληση για προσωπική, κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία.

 

 

Συμβολική δράση

 

ΕΚΘΕΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Αλλαγή τόπου πραγματοποίησης της εκδήλωσης Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου & Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης.

Ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση  της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου & της Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης «ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ. Δικαίωμα στην Ισότητα. Δικαίωμα στη Ζωή», θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο της Λότζια, αντί της Πλατείας Ελευθερίας, λόγω των καιρικών συνθηκών, την ίδια ώρα, 11:00-2:00μ.μ

Κοινές εκδηλώσεις Δήμου Ηρακλείου - Δ.ΕΠ.ΙΣ. και Περιφέρεια Κρήτης - Π.ΕΠ.ΙΣ.

Ο Δήμος Ηρακλείου -Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) Ηρακλείου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης)-Γραφείο Ισότητας, υλοποιούν  κοινές εκδηλώσεις, το Σάββατο στις 12 Μαρτίου 2022, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται κάθε χρόνο (8 Μαρτίου).

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 

Πλατεία Ελευθερίας: 11:00 π.μ.  - 14:00 μ.μ 

Κεντρικός τίτλος εκδήλωσης: «Σπάμε την Προκατάληψη. Δικαίωμα στην Ισότητα, Δικαίωμα στη Ζωή».  

Με το Σύλλογο Μονογονεϊκών Οικογενειών συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 21-01-2022

 

 stigmiotipo

 

Συνάντηση με το προεδρείο του νεοσύστατου Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου είχε στο γραφείο του στη Λότζια ο  Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) Ρένας Παπαδάκη, της Προέδρου του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών  Μερίνας Ματζαπετάκη, της Γ.Γ Μαρίας Βλαχάκη και της Ταμία Χρύσας Τσιρίτα, ενημερώθηκε ο Δήμαρχος  για τους στόχους  του Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.ΙΣ. με σκοπό να αποτυπώσει τις ανάγκες και τα προβλήματα αυτών των οικογενειών, να καλύψει κενά και παραλείψεις και να σταθεί στο πλευρό τους.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου, μόνο στο Δήμο Ηρακλείου έχουν κατατεθεί 800 αιτήματα οικογενειών, που ζητούν στήριξη, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης υποστηρικτικών δομών .

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Μερόπη (Μερίνα) Ματζαπετάκη

Αντιπρόεδρος: Μαρία Καδιανάκη με αναπληρώτρια την Κατερίνα Τζουλιαδάκη (μέλος)

Γεν.Γραμμ.: Μαρία Βλαχάκη με αναπληρώτρια την Ρόζα Σαρήμπεη (μέλος),

Ταμίας:  Χρύσα Τσιρίτα με αναπληρωτή τον Κώστα Μουδάτσο (μέλος).

«Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν» (Γ. Ρίτσος) – Σήμερα η Διαδικτυακή εκδήλωση για τις Γυναίκες της Επανάστασης του 1821 από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 1-12-2021   

 

 depis

 

Σήμερα η 3η Διαδικτυακή Εκδήλωση «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ...άξιες λόγου» και ώρα 18.00, που διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.)

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών  και εντάσσεται στην 16ήμερη Εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης – Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης για το ίδιο θέμα.

Έχει τίτλο:  «Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν» (Γ. Ρίτσος) και θέμα τις Γυναίκες της Επανάστασης του                             1821.

 

Το πρόγραμμα:

  • Συντονισμός: Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών – Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου
  • Χαιρετισμός: Λάμπρος Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής – Πρόεδρος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης
  • «Γυναίκες της επανάστασης ανάμεσα σε δύο κόσμους: Μαντώ Μαυρογένους»

                  Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, 17ος-αρχές 19ου αιώνα.

  • «Μάθημα ηγεσίας από τις ηρωίδες του 1821»

                 Δημήτρης Μπουραντάς, Πρύτανης του New York College, πρ. Καθηγητής ΟΠΑ, 

 

Η συμμετοχή και παρακολούθηση της Διαδικτυακής Συνάντησης, μπορεί να γίνει:

  • μέσω του συνδέσμου (webex)

 https://kdvmoh.webex.com/kdvmoh/j.php?MTID=m14de1eeb733dc532a7ed0b9afa9b9772

Με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

της Λότζια οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. 

Οι δράσεις  ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της 16ήμερης Εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε από την Ορχήστρα Κρουστών Δρόμου, οι «ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΟΙ». Ακολούθησαν σύντομες ενημερωτικές ομιλίες από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου, σχετικά με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Ηράκλειο.

«Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν» (Γ. Ρίτσος) – Διαδικτυακή εκδήλωση για τις Γυναίκες της Επανάστασης του 1821 από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 30-11-2021   

depis

 

Την 3η  Διαδικτυακή Εκδήλωση «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ... άξιες λόγου» διοργανώνει την Τετάρτη 1 το η  Δεκεμβρίου 2021, ώρα 18.00 η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ)

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών  και εντάσσεται στην 16ήμερη Εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης – Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης για το ίδιο θέμα.   

Έχει τίτλο: « Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν» (Γ. Ρίτσος) και θέμα τις Γυναίκες της Επανάστασης του 1821.

 

              Το πρόγραμμα:

  • Συντονισμός: Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη,  Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών – Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου
  • Χαιρετισμός: Λάμπρος Βαμβακάς,  Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής – Πρόεδρος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης
  • «Γυναίκες της επανάστασης ανάμεσα σε δύο κόσμους: Μαντώ Μαυρογένους»

                    Ελευθερία Ζέη,  Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, 17ος-αρχές 19ου αιώνα .

  • «Μάθημα ηγεσίας από τις ηρωίδες του 1821»

                   Δημήτρης Μπουραντάς,  Πρύτανης του New York College, πρ. Καθηγητής ΟΠΑ, 

 

Η συμμετοχή και η παρακολούθηση της Διαδικτυακής Συνάντησης, μπορεί να γίνει:

  • μέσω του συνδέσμου  (webex)

 https://kdvmoh.webex.com/kdvmoh/j.php?MTID=m14de1eeb733dc532a7ed0b9afa9b9772 

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Ηρακλείου δια της  Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.),  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), με τη συμμετοχή του στην 16ήμερη εκστρατεία δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης) και με κεντρικό  τίτλο: «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ»

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών:

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός «Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη απέναντι στη βία»

 

 

Δήμαρχος

 

«Η σωματική ή ψυχολογική βία εναντίον των γυναικών —φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια— αποτελεί πράξη αποτρόπαιη, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις αξίες της σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας.

Είναι απόλυτη ανάγκη  να μην υπάρχει, για οποιονδήποτε λόγο, συγκάλυψη της βίας. Η σιωπή πρέπει να σπάει. Όχι μόνο τα θύματα, αλλά όλοι: φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών, οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Η καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και η συνακόλουθη στήριξή τους, πρέπει να είναι συνεχής.

Στον Δήμο Ηρακλείου, είμαστε δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προσφέρει φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον, ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στις γυναίκες και στα ανήλικα παιδιά τους, που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Συνάμα, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ), στοχεύει, με ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού, στην άρση των στερεοτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη, απροστάτευτη, ανήμπορη, απέναντι στην βία. Είναι καθήκον όλων μας να μην το επιτρέπουμε ποτέ. Κάθε γυναίκα, πρέπει να ζει, να εργάζεται, να κυκλοφορεί, με απόλυτη ασφάλεια πάντα και παντού».

 

stop violence

Δράσεις της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 24-11-2021   

 

depis

Ο Δήμος Ηρακλείου δια της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) συμμετέχει και φέτος στην 16η ημέρα εκστρατείας δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης ( Π.ΕΠ.ΙΣ Κρήτης) με κεντρικό τίτλο: «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ»  

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τη Δ.ΕΠ.ΙΣ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης είναι:

  • Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, 6:00 μ.μ.: 

Φωτογράφηση του Δημαρχείου Ηρακλείου (Λότζια) με πορτοκαλί χρώμα από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου).

 

  • Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, Αίθριο Λότζια, 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.:  «Ενώνουμε δυνάμεις, τερματίζουμε τη βία κατά των γυναικών, ΤΩΡΑ!»

Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο Αίθριο της Λότζια 

ü Έναρξη εκδηλώσεων από την Ορχήστρα Κρουστών Δρόμου οι «Αντικρουστοί».

ü Ομιλίες από Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου.

ü Θεατρικό δρώμενο από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Τριών Βαγιών, με τίτλο «Του άντρα του πολλά βαρύ» (διάρκεια 10').

ü Δρώμενα από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου:

* «Μη μ' αγγίζεις», Χορευτικό δρώμενο από μαθητές/τριες Λυκείου, βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι από το συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα», σε διασκευή της Άννας Μαρίας Ντεληγιώργη (διάρκεια 5΄),

* «Σπάσε τη σιωπή- Μίλα», Μουσικοθεατρικό Δρώμενο (διάρκεια 3 λεπτά), από μαθητές/τριες Γυμνασίου.

ü «Bullying-Κακοποίηση», Χορευτικό δρώμενο από τη Σχολή Χορού Ηρακλείου «Cadance» (διάρκεια 7-10').

ü Παρουσίαση από το ΚΔΑΠ Νέας Αλικαρνασσού, επιτελεστικής δράσης, με θέμα «ΥΠΟΓΡΑΦΩ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» και κλείσιμο της εκδήλωσης με τη συμβολική υπογραφή άρθρων της «Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της «Συμφώνων Διακρίσεων για την Εξάλειψη όλων των Μ. » (διάρκεια 15').

ü Διανομή στους συμμετέχοντες καλλιτεχνικού υλικού/ δημιουργίες από μαθητές του ΚΔΑΠ Παλιανής.

ü Διανομή ενημερωτικού και υποστηρικτικού υλικού από τα στελέχη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών.

  • Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου , Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου – ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ, 6.00 μ.μ.

Ημερίδα: «Συναντήσεις….Άξιες Λόγου»-Μην τους φοβάσαι, στο φόβο σου ποντάρουν (Γ. Ρίτσος).  

Εισηγητές :

ü  Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, 17ος-αρχές 19ου αιώνα, με την ομιλία με θέμα: «Γυναίκες της επανάστασης ανάμεσα σε δύο κόσμους: Μαντώ Μαυρογένους»   

ü  Δημήτρης Μπουραντάς, Πρύτανης του New York College, πρ. Καθηγητής ΟΠΑ, με την ομιλία, με θέμα: «Μάθημα ηγεσίας από τις ηρωίδες του 1821».   

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστεί από το ΚΔΑΠ Νέας Αλικαρνασσού, Επιτελεστική Δράση, με τη συμμετοχή 10 παιδιών, με θέμα «ΥΠΟΓΡΑΦΩ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ».

 

  • Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ( Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ):  Δημαρχείο Ηρακλείου (Λότζια), 6:00μ.μ,  

ü  Εκδήλωση - σιωπηλή διαμαρτυρία από την Ύπατη Αρμοστεία της ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,   με κεριά και 13 πορτοκαλί κορνίζες, που αναπαριστούν τις γυναίκες στην Ελλάδα, που δολοφονήθηκαν το 2021 από τους συζύγους ή τους συντρόφους της Εκ, με το σύνθημά τους. ο κόσμος: ΤΕΛΟΣ ΤΩΡΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!» με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Αναπτυξιακής ΑΕ.      

ü Φωτογράφηση με πορτοκαλί χρώμα του Δημαρχείου Ηρακλείου (Λότζια) από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Πρόσκληση για την εκλογή Δ.Σ. στον Σύλλογο Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Δ.Σ ΚΑΙ Ε.Ε

 

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ», μετά από τις λόγω έκτακτων συνθηκών αναβολές, προκηρύσσει εκ νέου εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η Γενική Συνέλευση, ακολουθώντας τις σχετικές με τον COVID19 οδηγίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 02 Νοεμβρίου, 2021 και ώρα 18.00 – 20.00 στον χώρο του Εργατικού Κέντρου, Ηρακλείου Κρήτης...

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Τηλεδιάσκεψη των Μελών & Συνεργατών

Συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.30 π.μ., μέσω διαδικτύου, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.)

Τα θέματα, που απασχόλησαν και πάρθηκαν αποφάσεις μεταξύ των μελών και συνεργατών,  ήταν: 

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Πρόσκληση σε τηλεδιάσκεψη - συνάντηση Μελών & Συνεργατών Δ.ΕΠ.ΙΣ.


Εκ μέρους της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών & Προέδρου της Δ.ΕΠ.ΙΣ. κ. Παπαδάκη - Σκαλίδη Ρένας, σας προσκαλούμε σε τηλεδιάσκεψη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. την Παρασκευή 15  Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.30 το πρωί.

Τα θέματα, που θα συζητηθούν είναι:

  1. Εκδήλωση Δ.ΕΠ.ΙΣ., Τετάρτη 1  Δεκέμβρη, 6. 00 το απόγευμα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών
  2. 16ήμερες εκδηλώσεις Π.ΕΠ.ΙΣ., στο πλαίσιο της 25ης Νοέμβρη. 
  3. Προτάσεις μελών Δ.ΕΠ.ΙΣ. επί της διαβούλευσης στο ΕΣΔΙΦ (2021-2025). 
  4.  Επιστημονικό Συνέδριο Περιφέρειας Κρήτης «Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19 στην Ελληνική Κοινωνία» (Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και ώρα 14:00 μ.μ. καθώς και το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα 09:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου) 

Για την συμμετοχή σας στην τηλεδιάσκεψη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. μπορείτε να συνδεθείτε (κάντε κλικ) στο link: https://teleconference.heraklion.gr/%CE%94.%CE%95%CE%A0.%CE%99%CE%A3.  από τις 11.15 π.μ.  


Ευελπιστώντας στην συμμετοχή σας, ευχαριστούμε πολύ. 

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ…άξιες λόγου» - Πραγματοποιήθηκε η 2η Διαδικτυακή Εκδήλωση

depis3

depis1

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Ιουνίου, η 2η Διαδικτυακή Εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότηταςστο πλαίσιο του Β’ Κύκλου Διαδραστικών Ομιλιών «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ … άξιες λόγου».

Στην Συνάντηση συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο Κωστής Μαμαλάκης – Ιστορικός, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Βασιλική Λάζου – Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) σε θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. -Συγγραφέας και ο Δημήτρης Στεφανάκης – Συγγραφέας - Βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2011 (Prix Méditerranée Etranger),  Διεθνές βραβείο Καβάφη

Με τη συμμετοχή της Αντιδημάρχου & Προέδρου της Δ.ΕΠ.ΙΣ.  κ. Ρένας Παπαδάκη Σκαλίδη, των εξαιρετικών  ομιλητών και των συμμετεχόντων, αναπτύχθηκαν θέματα, με αναφορές σε αγώνες των γυναικών.   

Για την παρακολούθηση της 2ης Διδικτυακής Εκδήλωσης, ακολουθούμε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=sLvMYq_xeTo 

 

foto2

Σήμερα η διαδικτυακή εκδήλωση της Δ.ΕΠ.ΙΣ. «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου»

 

Ηράκλειο 18-06-2021        

depis

Από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας - Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 και ώρα 4.00 το απόγευμα η 2η Διαδικτυακή Εκδήλωση «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου», με αναφορές σε αγώνες των γυναικών.

 Στη σημερινή εκδήλωση θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, ως ομιλητές,  οι:  

  • Κωστής Μαμαλάκης – Ιστορικός, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. 

                «Η Γυναίκα της Κρήτης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

  • Βασιλική Λάζου Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) σε θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. -Συγγραφέας

                 «1821 Γυναίκες και Επανάσταση - O αγώνας προς την ανεξαρτησία»                    

  • Δημήτρης Στεφανάκης – Συγγραφέας - Βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2011 (Prix Méditerranée Etranger), Διεθνές Βραβείο Καβάφη

                «Η γυναίκα ως ηρωίδα στην Ιστορία και στην λογοτεχνία»

                    

Η συμμετοχή και παρακολούθηση της Διαδικτυακής Συνάντησης, μπορεί να γίνει:

- μέσω του συνδέσμου: https://meetings.ipvideotalk.com/176267060

- μέσω της σελίδας της Δ.ΕΠ.ΙΣ. στο  Facebook:   https://www.facebook.com/depis.gr/live/                                           

- μέσω του Υoutube (κανάλι του Δήμου Ηρακλείου):        

  https://www.youtube.com/user/cityofheraklion

 

Οι εκδηλώσεις της Δ.ΕΠ.ΙΣ. στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θέληση για προσωπική, κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία.

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου» - Β' Κύκλος Διαδραστικών Ομιλιών

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 14-06-2021        

foto

Η 2η Διαδικτυακή Εκδήλωση «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου» με αναφορές σε αγώνες των γυναικών, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 και ώρα 16:00 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας – Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου.

 

Πρόγραμμα 2ης  Συνάντησης:  

  • «Η Γυναίκα της Κρήτης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

                    Κωστής Μαμαλάκης – Ιστορικός, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. 

  •  «1821 Γυναίκες και Επανάσταση - O αγώνας προς την ανεξαρτησία»

                    Βασιλική Λάζου – Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) σε θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, Τμήμα                                  Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. -Συγγραφέας

  •  «Η γυναίκα ως ηρωίδα στην Ιστορία και στην λογοτεχνία»

                    Δημήτρης Στεφανάκης – Συγγραφέας - Βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2011 (Prix Méditerranée Etranger),                              Διεθνές βραβείο Καβάφη

Η συμμετοχή και παρακολούθηση της Διαδικτυακής Συνάντησης, μπορεί να γίνει:

- μέσω του συνδέσμου: https://meetings.ipvideotalk.com/176267060

- μέσω της σελίδας της Δ.ΕΠ.ΙΣ. στο  Facebook https://www.facebook.com/depis.gr/live/                                           

- μέσω του Υoutube (κανάλι του Δήμου Ηρακλείου):        

  https://www.youtube.com/user/cityofheraklion

 

Οι εκδηλώσεις της Δ.ΕΠ.ΙΣ. στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θέληση για προσωπική, κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία.

Πρόσκληση σε τηλεδιάσκεψη - συνάντηση Μελών & Συνεργατών Δ.ΕΠ.ΙΣ.

 

Εκ μέρους της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών & Προέδρου της Δ.ΕΠ.ΙΣ. κ. Ρένας Παπαδάκη - Σκαλίδη, προσκαλούνται τα Μέλη & οι Συνεργάτες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας - Δ.ΕΠ.ΙΣ. - Ηρακλείου, σε τηλεδιάσκεψη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 και ώρα 13.00 το μεσημέρι.
 Τα θέματα της συνάντησης είναι:
1. Διοργάνωση 2ης εκδήλωση "Συναντήσεις .. άξιες λόγου" - 18 Ιουνίου 2021
2. Πρόταση δημιουργίας ΚΏΔΙΚΑ συμπεριφοράς για την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, σε συνεργασία και με την ΠΕΠΙΣ και το Δικηγορικό Σύλλογο.
3. Ενημέρωση Μελών για την πορεία ίδρυσης του Συλλόγου  Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου
4. Παρέμβαση στις δημοτικές υπηρεσίες για την ορθή διατύπωση διοικητικών εγγράφων ως προς τη μη χρήσης σεξιστικής γλώσσας
5. Ενημέρωση Μελών για πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

6. Ενημέρωση για: 

* συμμετοχή Δ.ΕΠ.ΙΣ. στην διαδικτυακή ημερίδα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας - Π.ΕΠ.ΙΣ. - Κρήτης, 

* διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με την κ. Μ. Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

* για το πρόγραμμα EqualCity του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (θεματικές εκπαίδευσης)

* για το διαδικτυακό σεμινάριο: Ισότητα των φύλων & η πρόληψη της βίας σε τοπικό επίπεδο, από τη ΣΥΜΒΙΩΣΗ - Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

 

Θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε, με απάντηση στο email: depisheraklion.gmail.com, για τη συμμετοχή σας (ή μη).  
Για την συμμετοχή σας στην τηλεδιάσκεψη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. μπορείτε να συνδεθείτε (κάντε κλικ) στο link: https://teleconference.heraklion.gr/%CE%94.%CE%95%CE%A0.%CE%99%CE%A3.  από τις 12.45 μ.μ.   
Ευελπιστώντας στην συμμετοχή σας, ευχαριστούμε πολύ.

ΓΓΔΟΠΙΦ: Οι δράσεις για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Για τα σημαντικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας ή παρενόχλησης ενημέρωσε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της με θέμα: «metoo_greece: Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στη δημόσια ζωή».

Εκκινώντας από τη δέσμη μέτρων και δράσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση και την εξασφάλιση έγκαιρης χρηματοδότησης του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), στο οποίο σήμερα περιλαμβάνονται 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας για τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, καθώς και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900....

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ…άξιες λόγου» - Πραγματοποιήθηκε η 1η Διαδικτυακή Εσπερίδα

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 19-03-2021        

 

 

depis

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Μαρτίου, η 1η Διαδικτυακή Εσπερίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότηταςστο πλαίσιο του Β’ Κύκλου Διαδραστικών Ομιλιών «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ … άξιες λόγου».

Στην Συνάντηση συμμετείχαν ως ομιλητές, η  Ασπασία Παπαδοπεράκη - Γλύπτρια, Συγγραφέας & Σκηνογράφος, ο Μίλτος Λογιάδης – Διευθυντής Ορχήστρας, Καθηγητής Μουσικών Σπουδών Ιονίου Παν/μίου, Καλλιτεχνικός Δ/ντής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου και η  Μαρία Παπαδοπούλη – Καθηγήτρια Επιστήμης Υπολογιστών Παν/μίου Κρήτης, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΠΕ - ΙΤΕ.

Με τη συμμετοχή της Αντιδημάρχου & Προέδρου της Δ.ΕΠ.ΙΣ.  Ρένας Παπαδάκη Σκαλίδη, των ομιλητών και των συμμετεχόντων, αναπτύχθηκε ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση. Μέσα από την κατάθεση της προσωπικής τους διαδρομής, τις προσωπικές και κοινωνικές αξίες, που πρεσβεύουν καθώς και τις   δυσκολίες  που αντιμετωπίζουν για την επίτευξη των στόχων τους, ανέδειξαν τους διαφορετικούς ρόλους  και θέσεις των ατόμων στην κοινωνία αλλά και το πόσο αναγκαία είναι η ισότητα μεταξύ των φύλων. 

Οι εκδηλώσεις της Δ.ΕΠ.ΙΣ., που θα συνεχιστούν, στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θέληση για προσωπική, κοινωνική ανάπτυξη & δημιουργία.

depis2

Το video της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο μέσω του παρακάτω συνδέσμου: 

https://www.youtube.com/watch?v=Ss3mmc4fsdw

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου» - Β' Κύκλος Διαδραστικών Ομιλιών

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 17-03-2021       

 ΔΕΠΙΣ

Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου» προγραμματίζει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου.

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θέληση για προσωπική, κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία.

Οι δράσεις της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου συνεχίζονται με την έναρξη του Β’ Κύκλου Διαδραστικών Ομιλιών «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου», με τη συμμετοχή προσώπων που αγωνίζονται σε ποικίλους τομείς, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην προσωπική τους διαδρομή και τις αξίες με τις οποίες πορεύονται και βασίζουν την προσπάθειά τους, με στόχο την κατάκτηση των προσωπικών και επαγγελματικών τους στόχων.

Στην 1η  Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 και ώρα 17:00 – 18:30, συμμετέχουν πρόσωπα από τον χώρο της Τέχνης και της Επιστήμης: 

  • Ασπασία Παπαδοπεράκη - Γλύπτρια, Συγγραφέας και Σκηνογράφος, στην οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα απονείμει το φετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, στον κύκλο «Καλών Τεχνών».
  • Μίλτος Λογιάδης– Διευθυντής Ορχήστρας – Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου 
  • Μαρία Παπαδοπούλη – Καθηγήτρια Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ - Ι.Τ.Ε.

 

Η συμμετοχή και παρακολούθηση της Διαδικτυακής Συνάντησης, μπορεί να γίνει:

- μέσω του συνδέσμου: https://meetings.ipvideotalk.com/176267060 

- μέσω της σελίδας της Δ.ΕΠ.ΙΣ. στο Facebook:                                                                                                                         https://www.facebook.com/depis.gr/live/ 

- μέσω του Υoutube (κανάλι του Δήμου Ηρακλείου):

  https://www.youtube.com/watch?v=gTrWdHqfkQg  

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας»

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ηράκλειο 08-03-2021

dimarxos

        Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», αποτελεί πρωτίστως μια συμβολική αναγνώριση της παρουσίας και της προσφοράς της μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής των τελευταίων δεκαετιών στον Δυτικό Κόσμο, οι οικονομικές απαιτήσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις, προσέθεσαν νέες αναγκαιότητες, με ενεργότερο τον ρόλο της γυναίκας στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Οι αλλαγές αυτές επαναπροσδιόρισαν  τις σχέσεις των δύο φύλων, και συνδέθηκαν με τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε κάθε πεδίο.

       Η γυναίκα ανταποκρίθηκε επαρκώς στα πολλαπλά νέα της καθήκοντα και συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική πορεία της κοινωνίας. Εντούτοις, όλοι γνωρίζουμε ότι ανισότητες εις βάρος της  εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλους τους τομείς της ζωής. Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, χωρίς δυνατότητες πρόσβασης στη μόρφωση, με άνισες ή κακές συνθήκες εργασίας, υποχείρια της απόλυτης εξουσίας των ανδρών. Οι πρόσφατες καταγγελίες περιστατικών βίας, σε διαφόρους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, εις βάρος πολλών γυναικών, είναι ενδεικτικές μιας υπαρκτής ακόμη νοοτροπίας πρωτογονισμού και διακρίσεων.

      Στον Δήμο Ηρακλείου στηρίζουμε το αυτονόητο αίτημα των γυναικών για ισότητα και αξιοπρεπή αντιμετώπιση σε κάθε τομέα της ζωής. Με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου, την οποία συστήσαμε το 2016, έχουμε πραγματώσει σειρά δράσεων για να εκλείψουν οι ανισότητες. Συνεχίζουμε, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται αδιάκοπη εγρήγορση, διαρκής αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση. 

       Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς τη γυναίκα –ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, εργαζόμενη–, η ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων, οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία, αποτελούν διαρκές και αδιαπραγμάτευτο χρέος όλων μας.

'ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου' από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου - Δ.ΕΠ.ΙΣ.

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 08-03-2021        

 

 

 Δ.ΕΠ.ΙΣ.

 

 

Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου" προγραμματίζει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου με αφορμή την 8η Μαρτίου, μέρα που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θέληση για προσωπική, κοινωνική ανάπτυξη & δημιουργία.

«Τιμάται και φέτος  η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εν μέσω  μιας δύσκολης χρονιάς, με την πανδημία COVID-19 να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την ισότητα των φύλων.

Ο αγώνας, που ακόμα και σήμερα συνεχίζεται από τις γυναίκες που διεκδικούν με τόλμη και πίστη τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει  στην οικογένεια, στην εργασία, στη ζωή,  αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Γιατί η  κοινωνία που διασφαλίζει  την ισότητα των μελών της  σε όλα τα επίπεδα, εγγυάται την ανάπτυξη και την πρόοδο, την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την  ανθρωπιά. Δημιουργεί  τις προϋποθέσεις  για μια ανθρωπότητα δίκαιη και ελεύθερη, ώστε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να ζήσουν όπως επιθυμούν και  όπως ονειρεύονται» σημειώνει η Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Προέδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου.

Οι δράσεις της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου συνεχίζονται με την έναρξη του Β’ Κύκλου Διαδραστικών Ομιλιών "ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ... άξιες λόγου", με τη συμμετοχή προσώπων που αγωνίζονται σε ποικίλους τομείς, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην προσωπική τους διαδρομή και τις αξίες με τις οποίες πορεύονται και βασίζουν την προσπάθειά τους, με στόχο την κατάκτηση των προσωπικών και επαγγελματικών τους στόχων.

Στην 1η  Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί  διαδικτυακά την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 και ώρα 5.00 – 6.30 μ.μ., συμμετέχουν πρόσωπα από τον χώρο της Τέχνης και της Επιστήμης:

  • Ασπασία Παπαδοπεράκη - Γλύπτρια, Συγγραφέας και Σκηνογράφος, στην οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα απονείμει το φετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, στον κύκλο «Καλών Τεχνών».
  • Μίλτος Λογιάδης– Διευθυντής Ορχήστρας – Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Παν/μίου & Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου 
  • Μαρία Παπαδοπούλη – Καθηγήτρια Επιστήμης Υπολογιστών Παν/μίου Κρήτης, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ - Ι.Τ.Ε.

 

Για την συμμετοχή σας στη Διαδικτυακή Συνάντηση, συνδεθείτε στην πλατφόρμα: https://meetings.ipvideotalk.com/176267060

Σημαντικά ευρήματα για την κακοποίηση των γυναικών στην ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Εμπειρικά δεδομένα και πρακτικές παρέμβασης»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή εκ μέρους του κοινού η 1η Διαδικτυακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης), σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου), με θέμα «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Εμπειρικά δεδομένα και πρακτικές παρέμβασης». Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που παρακολούθησε την ημερίδα διαδικτυακά κατέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για το θέμα καταδεικνύοντας και τη διαχρονική αναγκαιότητα ανάδειξης του φαινομένου.

Φωτίστηκε πορτοκαλί η Λότζια για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών – Σήμερα η διαδικτυακή ημερίδα για το ίδιο θέμα

Πορτοκαλί φωτίστηκε το απόγευμα της Τετάρτη 25 Νοεμβρίου η Λότζια, στο πλαίσιο των συμβολικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Για το ίδιο θέμα, ο Δήμος Ηρακλείου -Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου) και η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, διοργανώνουν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 15:00-17:30, την 1η Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών: Εμπειρικά Δεδομένα και Πρακτικές Παρέμβασης».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: «Είμαστε δίπλα σας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι σημαντική διότι παρέχει την αφορμή ώστε το πρόβλημα να συζητηθεί δημόσια.  Ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στην επικαιρότητα κάθε μέρα.

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Τηλεδιάσκεψη των Μελών & Συνεργατών

Συνεδρίασε την Πέμπτη 19  Νοεμβρίου 2020 και ώρα 3.00 μ.μ., μέσω διαδικτύου η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας. 

Τα θέματα που απασχόλησαν τα Μέλη και τις Συνεργάτιδες, μεταξύ άλλων ήταν: 

α.  η διοργάνωση της 1ης Διαδικτυακής Ημερίδας  από την Περιφέρεια Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ.) και το Δήμο Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), η οποία και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 3.00 έως 5.30 το απόγευμα και
β.  η ενημέρωση των Μελών & Συνεργατών για την   ίδρυση του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου, με τη στήριξη της Δ.ΕΠ.ΙΣ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, τα Μέλη ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου  σχετικά με τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού λόγω κορονοϊού,  λειτουργώντας τη Γραμμής Βοήθειας &  τη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης.

Τέλος, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες από τους συμμετέχοντες Φορείς σχετικά με  δράσεις, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο  της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.  

Στην διαδικτυακή συνάντηση, συμμετείχαν τα Τακτικά Μέλη & οι Συνεργάτες της Δ.ΕΠ.ΙΣ.:

* Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών & Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ. κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη

* Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Καλονάκη Ιωάννα

* Η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου "ΑΡΕΤΟΥΣΑ" κ. Μπρεδάκη - Μαρινέλλη Ελένη

* Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου κ. Παχιαδάκη Μαίρη      

* Η εκπρόσωπος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών κ. Κουτουλάκη Ολυμπία

* Η Δημότισσα κ. Βάμβουκα Ευαγγελία

* Η Δημότισσα κ. Κατόπη Μαγδα

* Η υπάλληλος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Τσαφή Γεωργία (αναπληρωματικό μέλος) και

*  Οι συνεργάτιδες από το Womendobusiness κ. Παυλάκη Ερη & Γρηγοράκη Νατάσα

* Οι  συνεργάτιδες κ. Μαραγκάκη Μαρία & Θεμελή Λίζα

 

Depis 1

 

 


depis 2

 

Πρόεδρος Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ρένα Παπαδάκη: «Παίρνει σάρκα και οστά ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών»

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 29 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η πρώτη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα των μελών του υπό ίδρυση Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου.  Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ και Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη, ...

Υπηρεσίες εργασιακής στήριξης / συμβουλευτικής απασχόλησης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, παρέχει ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα υπηρεσίες εργασιακής στήριξης/ συμβουλευτικής απασχόλησης.

Στη συμβουλευτική με την οπτική του φύλου περιλαμβάνεται και η εργασιακή στήριξη των γυναικών, σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προσδιορισμού επαγγελματικών στόχων και αποτελεσματικής διεκδίκησης εργασίας.

Πρόκειται για μια υπηρεσία ανοιχτής πρόσβασης, την οποία μπορούν να ζητήσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες ή/και στήριξη για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης, υποστηρικτικών υποδομών, σχετικών προγραμμάτων, αλλά και για θέματα αυτο-απασχόλησης.

Στο πλαίσιο παροχής εργασιακής στήριξης, οι μεν γυναίκες καλούνται να βελτιώσουν την εσωτερική τους οργάνωση, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ικανότητα συμμετοχής τους στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ αντίστοιχα η/ο σύμβουλος καλείται να λειτουργήσει ανάλογα με τα όρια της συμβουλευόμενης, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η συμβουλευόμενη στον τομέα της εργασίας, καθώς λαμβάνονται υπόψη και οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στον εργασιακό / επαγγελματικό σχεδιασμό. 

Κοινός σκοπός αυτής της συνεργασίας των δύο μερών είναι η στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς και η αύξηση της αυτο-αποτελεσματικότητας και αυτενέργειάς τους, ώστε τελικά οι ίδιες να διεκδικήσουν υπό καλύτερους όρους την κατάκτηση των εργασιακών / επαγγελματικών τους στόχων. 

Το μοντέλο αυτό εργασιακής συμβουλευτικής περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα: 

Η Δ.ΕΠ.ΙΣ. στηρίζει τη δημιουργία Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 06-07-2020         

 

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) του Δήμου Ηρακλείου, με απόφασή της, στηρίζει την ίδρυση Συλλόγου Μονογονεικών Οικογενειών στο Ηράκλειο και απευθύνει πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους γονείς για την υποβολή αιτήσεων στον υπό ίδρυση Σύλλογο. Στόχος του Συλλόγου είναι η υποστήριξη και προστασία των μονογονεϊκών οικογενειών και η διαχείριση ποικίλλων θεμάτων, που άπτονται της οικογενειακής τους κατάστασης.

Όσοι μονογονείς-άνδρες και γυναίκες- ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην ίδρυση Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους από σήμερα Δευτέρα 6/7/2020 ως και την Παρασκευή 17/7/2020, αποστέλλοντας την  ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: depisheraklion@gmail.com ή με FAX στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο 2810 - 344721.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810 – 243360.

 

Αίτηση

Συνεδρίασε η Δ.ΕΠ.ΙΣ. στη Λότζια – Η ενδοοικογενειακή βία την περίοδο του COVID-19

Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουνίου και ώρα 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Ελ. Βενιζέλος» στη Λότζια η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας. Τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη και τους συνεργάτες, μεταξύ άλλων, ήταν: η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο του covid-19, με σχετική ενημέρωση από εκπρόσωπο του Συμβουλευτικού Κέντρου  της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου. Η πρόταση για δημιουργία Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών, με τη στήριξη της Δ.ΕΠ.ΙΣ. και το θέμα της ενεργοποίησης των γυναικών στην περιφέρεια.

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δ.ΕΠ.ΙΣ. στη Λότζια

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10 Ιουνίου και ώρα 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Ελ. Βενιζέλος» στη Λότζια η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν μέλη και συνεργάτες είναι:

 

Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.: Σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τις μέρες της «καραντίνας»

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε τις μέρες της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 


Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον τελευταίο μήνα έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις το Μάρτιο ήταν 325.  Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις.  Οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά. 

Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές

Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ανοχή στη βία.

Περίοδοι κρίσης και ενδοοικογενειακή βία

Ακόμα κι αν είσαι περιορισμένη, δεν απαγορεύεται να ζητήσεις βοήθεια.

Με νέα σύνθεση η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.)

Με νέα σύνθεση συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) υπό την προεδρεία της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ρένας Παπαδάκη.

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: 1η συνάντηση των νέων μελών της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου

H πρώτη συνάντηση της 2ης θητείας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12.00 στην αίθουσα Ανδρέα Παπανδρέου, στη Λότζια.

Η συνάντηση έχει χαρακτήρα γνωριμίας μεταξύ των νέων Μελών, απολογισμού των δράσεων τηςπροηγούμενης θητείας καθώς επίσης και στοχοθέτησης για τη νέα θητεία της Δ.ΕΠ.ΙΣ.

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από τους 154 Δήμους της Χώρας μας, που υπέγραψε το 2011 την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες και  με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2016 συγκροτήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (αρ. απόφ. 808/2016), ως συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για την εναρμόνιση των πολιτικών του Δήμου με τις υπάρχουσες και αναδυόμενες ανάγκες των  πολιτών/πολιτιδών.

Οι αρμοδιότητές της Δ.ΕΠ.ΙΣ., σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4604/2019, είναι:

Οι θέσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. υπέρ της μεγάλης νομοθετικής αλλαγής για τον ορισμό του βιασμού

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) χαιρετίζει τη μεγάλη νομοθετική αλλαγή του ορισμού του βιασμού, η οποία δικαιώνει τους πολυετείς αγώνες των γυναικών και ταυτόχρονα νοηματοδοτεί έμπρακτα την επικράτηση του δικαίου.

 Για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο άρθρο 336 (ως παρ. 5) και οι λοιπές (πλην του εξαναγκασμού με σωματική βία ή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας) μορφές βιασμού, με αναλογική κλιμάκωση  της ποινής κάθειρξης και επέκταση ουσιαστικά του αξιοποίνου.

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Ψηφίζουμε – Εκλέγουμε περισσότερες γυναίκες'

Δήλωση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, για τη στήριξη των γυναικών υποψηφίων στις εκλογές της 26ης Μαΐου

ΓΓΙΦ: 'Τροποποίηση του ορισμού του βιασμού και αναθεώρηση του άρθρου 336 στο νέο Ποινικό Κώδικα'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΓΓΙΦ συνεχίζει να ζητά τα αυτονόητα δυνάμει του υπερνομοθετικής ισχύος νόμου 4531/2018 (Σύμβαση της Κων/λης) και για την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού στο νέο Π.Κ.

Τηλεοπτικό σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την βία κατά των γυναικών καθολικά προσβάσιμο.

Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ 2014-2020, η γενική Γραματεία Ισότητας των Φύλων δημιούργησε ένα ακόμα τηλεοπτικό σποτ καθολικά προσβάσιμο.

Πατήστε τα παρακάτω links:

https://www.youtube.com/watch?v=wHd5UTpQpJA&feature=youtu.be 

https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%A3%CF%80%CE%BF%CF%84+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%93%CE%93%CE%99%CE%A6+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B2%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%9C%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82+2019+%CE%BC%CE%B5+%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE

Αναβάλλεται η εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 14-03-2019         

 

 

 

 

Αναβάλλεται η εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της

Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας – Δ.ΕΠ.ΙΣ του Δήμου Ηρακλείου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου,  στις 10 το πρωί, στην αίθουσα «Πειραματικού Θεάτρου» του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η νέα ημέρα και ώρα της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών...'

9 Μαρτίου, μία μέρα μετά τη Παγκόσμια Ημέρα των  γυναικών, ξυπνήσαμε με ένα από τα πιο σεξιστικά εξώφυλλα εφημερίδας της δεκαετίας.

Σε ένα κρεσέντο χυδαιότητας, βλέπουμε οκτώ πρόσωπα σημαντικών γυναικών της δημόσιας ζωής, υπουργών, βουλευτριών, υποψηφίων αιρετών και της συζύγου του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζονται ως «πουταναριό» ενός άντρα, συγκεντρώνοντας σε μία φράση όλο το σεξισμό και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μόλις περάσουν το κατώφλι του «φυσικού τους χώρου», του σπιτιού τους.

Νέος διαδραστικός κύκλος συνεργασιών και δικτύωσης για την οργάνωση δράσεων με στόχο την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 12-03-2019         

 

 

 

Με αφορμή την «8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»  η  Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας – Δ.ΕΠ.ΙΣ. του Δήμου Ηρακλείου διοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση δικτύωσης την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα «Πειραματικού Θεάτρου» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, η Δ.ΕΠ.ΙΣ. ολοκληρώνοντας τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο πρωτοβουλιών με θέμα «Κάθε Γυναίκα ... Άξια Λόγου», ανοίγει έναν νέο διαδραστικό κύκλο  συνεργασιών και δικτύωσης με ομάδες, συλλόγους, φορείς και πολίτες για την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, ενημέρωσης και κινητοποίησης με στόχο την Ισότητα των Φύλων στην πράξη.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ενώ για τις δράσεις και τους στόχους του νέου κύκλου συνεργασιών και δικτύωσης θα μιλήσει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Μαρία Καναβάκη. Στις δράσεις της Δ.ΕΠ.ΙΣ. θα αναφερθεί και το μέλος της επιτροπής Ασπασία Βασιλάκη.  

Αφίσα Εκδήλωσης

 

Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων: Απολογισμός έργου του 2018

Ο συνοπτικός απολογισμός του έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για το έτος 2018 αποτυπώνει για ακόμη μια χρονιά ενδεικτικά μόνο τον αδιάκοπο και αδιάπτωτο αγώνα της για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη.

Απολογισμός έτους 2018

Αρχεία

ΓΓΙΦ: 'Η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα της ισότητας των φύλων το έτος 2018'

Τον Ιούλιο του 2018 δημοσιοποιήθηκε η έκθεση προόδου για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ατζέντα 2030):http://sdgindex.org/assets/files/2018/01%20SDGS%20GLOBAL%20EDITION%20WEB%20V9%20180718.pdf#page=22 .

 Πρόκειται για ένα άκρως κατατοπιστικό κείμενο συνολικής έκτασης 463 σελίδων στην αγγλική γλώσσα από το Ίδρυμα Bertelsmann και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο «Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως:

Πλούσια η δράση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) Ηρακλείου

Την πίτα τους έκοψαν το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Α. Παπανδρέου» στη Λότζια, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου και η Πρόεδρος της Επιτροπής και  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Γ. Καναβάκη.

Με την ευκαιρία ευχήθηκαν καλή και δημιουργική χρονιά με ισότητα και αλληλεγγύη στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, προσφέροντας τους από ένα βιβλίο.

ΓΓΙΦ: 'Γυναίκες και κλιματική αλλαγή'

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 24ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στην πρωτεύουσα της Επαρχίας Σιλεσίας στην Πολωνία με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 196 χώρες, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα (Παρίσι 2015). Η Πολωνική Προεδρία εστίασε το πρόγραμμά της σε τρεις πυλώνες: τεχνολογία, άνθρωπος, φύση.

ΓΓΙΦ: Ανοιχτή επιστολή της γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη

Σε συνέχεια της πρόσφατης δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, αλλά και της διαρκώς εμπλουτισμένης δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση και την οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φορείς της Πολιτείας και της κοινωνίας μας, προκειμένου για τη συστράτευση όλων μας, ατομικά και συλλογικά, ώστε να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία και να αντιμετωπιστεί οριστικά το ειδεχθές φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Ακολουθεί η επιστολή της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα:

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Ολοκληρώθηκαν οι Ημερίδες για τις γυναίκες κρατούμενες και αποφυλακισμένες από την ΓΓΙΦ, την ΕΠΑΝΟΔΟ και το ΚΕΘΙ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη'

«Με εφόδιά  μας τις αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων, γυρίζουμε σελίδα στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, διεκδικώντας το παρόν και το μέλλον της ισότητας και των δικαιωμάτων για όλους και όλες ανεξαιρέτως»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τίμησε τρεις Ηρακλειώτες για την προσφορά τους στην πόλη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (η οποία γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου), ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, τίμησε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του στη Λότζια, τρεις Ηρακλειώτες για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πόλη.

Γ.Γ.Ι.Φ.: ' Για να μη θρηνήσουμε άλλες Ελένες!'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προχώρησε σε ανακοίνωση/καταγγελία για τη στυγερή δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόεδρος της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Καναβάκη Μαρία, προσυπογράφει στην παρακάτω ανακοίνωση:
"Για να μη θρηνήσουμε άλλες Ελένες!"....

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα τιμήσει συμβολικά τρεις δημότες για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου), ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, θα τιμήσει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του στη Λότζια, τρεις συνδημότες μας για την ενεργό δράση τους και την πολύτιμη προσφορά τους στην πόλη.

ΓΓΙΦ: Ρητή αναφορά στη Διακήρυξη της Διάσκεψης Ηγετών της Ομάδας των G20 υπέρ της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών (Αργεντινή 2018)

Η πρόσφατη Διακήρυξη Ηγετών της Ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη (γνωστή ως Ομάδα των G20), περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην αναγκαιότητα για προάσπιση της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών

ΓΓΙΦ: Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις στην Ελλάδα - Έναρξη υλοποίησης του Έργου PEGASUS

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) η εναρκτήρια συνάντηση του Έργου PEGASUS – Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις στην Ελλάδα (Addressing the Gender Pension Gap in Greece).

Με επιτυχία η ημερίδα «Η τέχνη ενάντια στη Βία».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τρίτης 27 Νοεμβρίου,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα «Η Τέχνη ενάντια στη Βία».

Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η Δημοτική επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, οργανώνει ημερίδα την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 9.30 έως 13.30 το μεσημέρι. 

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου φωτίζεται για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών – Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός: «Οι γυναίκες - θύματα βίας έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους»

Στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου, ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Ηρακλείου "Αρετούσα" σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου,  υιοθέτησαν για φέτος την παγκόσμια  καμπάνια «Orange the World:Hear me too».  Η καμπάνια περιλαμβάνει την συμβολική φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων, με πορτοκαλί φωτισμό, από τις 25 έως και τις 27 Νοεμβρίου. Ο Δήμος Ηρακλείου θα φωτίσει την Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Στατιστικά στοιχεία του δικτύου δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών'

Το Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων, απαρτίζεται από:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900
  •  41 Συμβουλευτικά Κέντρα και
  • 21 ξενώνες Φιλοξενίας

 που ήδη λειτουργούν στις έδρες ή/και στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις των περιφερειών της χώρας.     

Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η Δημοτική επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, οργανώνει ημερίδα την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 9.30 έως 13.30 το μεσημέρι.

Γ.Γ.Ι.Φ.: «3 Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες 2018»

Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες 2018»

 

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται

κατά μέσο όρο κατά 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Προκήρυξη Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού 'Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο'

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών με τίτλο: «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο».

ΓΓΙΦ: Παρουσίαση θεατρικών δρώμενων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας από την ΓΓΙΦ, στο Ηράκλειο'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, διοργανώνει Θεατρικά δρώμενα σε δώδεκα (12) πόλεις της Ελλάδας τις περιόδους Ιουνίου-Ιουλίου 2018 και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2018.

ΓΓΙΦ: Παρουσίαση θεατρικών δρώμενων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας από την ΓΓΙΦ, στο Ηράκλειο'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, διοργανώνει Θεατρικά δρώμενα σε δώδεκα (12) πόλεις της Ελλάδας τις περιόδους Ιουνίου-Ιουλίου 2018 και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2018.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: 'Νext top sexist model και σεξισμός στη διαφήμιση'

Στοχεύουμε στην διασφάλιση της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.

Εμμένουμε ότι από την ποιότητα αυτή δε μπορεί να απουσιάζει ο σεβασμός στην ισότητα των φύλων με την ενίσχυση πρακτικών που θα αντιτίθενται στα αναχρονιστικά-έμφυλα σεξιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα. 

Με επιτυχία η εκδήλωση για τη Δια βίου μάθηση των ενηλίκων που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 στο Πολύκεντρο Νεολαίας η εκδήλωση με θέμα: «Η Συμμετοχή των Ενηλίκων Δημοτών στην Δια Βίου Μάθηση - Εμπόδια και Κίνητρα συμμετοχής».  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας-Δ.ΕΠ.Ι.Σ. του Δήμου Ηρακλείου στα πλαίσια του ενημερωτικού και διαδραστικού κύκλου ομιλιών «Κάθε Γυναίκα …Άξια Λόγου» .

Γ.Γ.Ι.Φ.' Πρόσκληση σε Ημερίδα' - Αθήνα

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σας προσκαλεί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου από τις 10:00-14:00 στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:

Σήμερα η εκδήλωση με θέμα «Η Συμμετοχή των Ενηλίκων Δημοτών στην Δια Βίου Μάθηση - Εμπόδια και Κίνητρα συμμετοχής»

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας –ΔΕΠΙΣ του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνουν εκδήλωση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η Συμμετοχή των Ενηλίκων Δημοτών στην Δια Βίου Μάθηση - Εμπόδια και Κίνητρα συμμετοχής»σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα,  στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Δημοτικό Κτήριο Ανδρόγεω).

Συνάντηση Δ.ΕΠ.ΙΣ. του Δήμου Ηρακλείου με την Γραμματεία Γυναικών Αστυνομικών της Ένωσης Αστυνομικών Νόμου Ηρακλείου

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου μετά από πρόσκληση της Γραμματείας Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Ηρακλείου επισκέφτηκε σήμερα το Αστυνομικό Μέγαρο.

Γ.Γ.Ι.Φ.: Η θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα Α.Ε.Ι της χώρας

«Η δημιουργία Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ συνιστά μια πραγματική τομή υπέρ της ισότητας των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνάμα δικαιώνει τις πολιτικές και τις δράσεις της ΓΓΙΦ στην προσπάθειά της για την κατοχύρωση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη».

Την Παρασκευή η εκδήλωση με θέμα «Η Συμμετοχή των Ενηλίκων Δημοτών στην Δια Βίου Μάθηση - Εμπόδια και Κίνητρα συμμετοχής»

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας –ΔΕΠΙΣ του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνουν εκδήλωση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η Συμμετοχή των Ενηλίκων Δημοτών στην Δια Βίου Μάθηση - Εμπόδια και Κίνητρα συμμετοχής», την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα ,  στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Δημοτικό Κτήριο Ανδρόγεω).

28 & 29/9/2018, Αθήνα: 'Διημερίδα της ΓΓΙΦ για την λειτουργία του δικτύου των δομών της ως ένα τεκμήριο αναγκαιότητας'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, πρόκειται να πραγματοποιήσει διημερίδα με θέμα: «Η λειτουργία του δικτύου της ΓΓΙΦ: τεκμήριο μιας αναγκαιότητας».

Δ.ΕΠ.ΙΣ.: Πρόσκληση σε Συνάντηση

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου
Ηράκλειο, 6 Σεπτεμβρίου 2018  
Καλούνται τα Μέλη και οι Συνεργάτες της Δ.ΕΠ.ΙΣ. σε συνάντηση Ολομέλειας, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 13.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα Α. Παπανδρέου.
Θέμα της συνάντησης είναι ο προγραμματισμός για την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Η Πρόεδρος της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Μαρία Γ. Καναβάκη – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής 

 

 

 

 

ΓΓΙΦ: 'Συμμετοχή στην παρουσίαση της μελέτης του EIGE για τον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ)

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση της «Μελέτης εκτίμησης κινδύνου από τον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ) νεαρών κοριτσιών στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE)», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Ιουνίου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Συμμετοχή του 12ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Γ.Γ.Ι.Φ.

Με εξαιρετική παρουσία, το 12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας, που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων  του Υπουργείου Εσωτερικών και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2018), με θέμα: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - ΠΑΙΖΟΥΜΕ  ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των Νηπιαγωγείων της χώρας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 32 Νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά, από όλη τη χώρα.

ΓΓΙΦ: Διεθνής αναγνώριση του έργου της ΓΓΙΦ και της Ελληνικής Κυβέρνησης για το νόμο υπ’ αριθμ.4531/2018

Κατά την επίδοση των οργάνων επικύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας» από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΣτΕ, Πρέσβη κ. Στέλιο Περράκη, ο Γ.Γ. του ΣτΕ, κ. Thorbjorn Jagland, δήλωσε ότι:  «I welcome Greece’s ratification of the Istanbul convention, Europe’s essential treaty to combat violence against women. Greece is now fully part of our joint efforts to fight domestic violence. That’s good for Greece and good for Europe ».

ΓΓΙΦ: Συνάντηση της ΓΓΙΦ με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η  Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον  Ειδικό Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, κ. Αντ. Βορλόου, με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων της ΓΓΙΦ για την ανάπτυξη της γυναικείας  επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο).

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις, με στόχο την  ενημέρωση, την παρακίνηση και την ευαισθητοποίηση  των  γυναικών και των νέων κοριτσιών, ώστε να αυξηθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον εν λόγω τομέα, όπως :

Γ.Γ.Ι.Φ.: Kαλλιτεχνική δημιουργία και έμφυλη βία

Με δυσαρέσκεια παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τη μαζική παραγωγή καλλιτεχνικών προϊόντων και παραγωγών, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα με σεξιστικό τρόπο, αναπαράγοντας στερεότυπα και νομιμοποιώντας κατά μια έννοια την έμφυλη βία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσφατο τραγούδι γνωστού καλλιτέχνη με θέμα την απιστία της γυναίκας, όπου μαινόμενος άνδρας απειλεί ότι θα γίνει δολοφόνος και ότι θα κάψει το σπίτι, δείχνοντας το στιγμιότυπο μιας γυναίκας δεμένης σε καρέκλα. «Φταις εσύ», λέει στίχος του τραγουδιού, αναφερόμενος στη γυναίκα, νομιμοποιώντας τη χρήση βίας ως μέσο σωφρονισμού και ως φυσιολογική αντίδραση της αγανάκτησης και του «δίκιου» που πνίγει τον απατημένο σύντροφο.

Γ.Γ.Ι.Φ.: 17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας

Με αφορμή την 17η Μαΐου του 1990, η οποία σήμανε τον τερματισμό της πρόσληψης της ομοφυλοφιλίας ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η 17η Μαΐου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας.

Γ.Γ.Ι.Φ.: Αποτελέσματα Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργάνωσαν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ  ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των Νηπιαγωγείων της χώρας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 32 Νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά, από όλη τη χώρα.  

Γ.Γ.Ι.Φ.: Ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες και στους νέους για τα θέματα αναπαραγωγικής υγείας

Ως αναπαραγωγική υγεία ορίζεται η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία της ασθένειας ή αναπηρίας, σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του. Η αναπαραγωγική υγεία περιλαμβάνει τη σεξουαλική υγεία, σκοπός της οποίας είναι η βελτίωση της ζωής και των προσωπικών σχέσεων, καθώς και το δικαίωμα των γυναικών και των ανδρών να ενημερώνονται και να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, αποτελεσματικές, προσιτές και αποδεκτές μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού της επιλογής τους, όπως και άλλες μεθόδους της επιλογής τους για τη ρύθμιση της γονιμότητάς τους.

Γ.Γ.Ι.Φ.: Συμμετοχή στην 15η συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά και ταξιδευτών του Συμβουλίου Ευρώπης

Στην 15η συνάντηση ολομέλειας της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά και ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 22/5/2018 στην Αθήνα, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα. Η εν λόγω συνάντηση, αποτέλεσε πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα της ως άνω Επιτροπής, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την κοινωνική ένταξη του πληθυσμού των Ρομά.

Γ.Γ.Ι.Φ.: Για πρώτη φορά Πρυτάνισσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Την μέχρι σήμερα ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέτρεψε η ανάδειξη της Καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη σε Πρυτάνισσα, σπάζοντας έτσι την μέχρι πρότινος «ανδροκρατούμενη» κατάληψη της θέσης.

Γ.Γ.Ι.Φ.: Η 2η COOPEXPO «Παράγω- Επιχειρώ Κοινωνικά» και υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Ι.Φ.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στηρίζει την 2η COOPEXPO με τίτλο “ΠΑΡΑΓΩ - ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ” θέτοντας μαζί με άλλους φορείς και την δική της αιγίδα. Η Πανελλήνια Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Κ.Αλ.Ο  (Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας)θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 28 Μαΐου έως το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και ώρες 9 πμ-9 μμ στην αίθουσα του Σταθμού ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας: «Το μεγαλείο του γυναικείου εγκεφάλου»

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 02-05-2018

ΔΕΠΙΣ  

«Το μεγαλείο του γυναικείου εγκεφάλου» είναι το επόμενο θέμα του κύκλου διαδραστικών ομιλιών «Κάθε Γυναίκα Άξια Λόγου», που οργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.)

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

Η κ. Μαράκη Ελένη - Διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης με  θέμα «Το μεγαλούργημα της Γυναίκας μέσα από την εσωτερική δύναμη ψυχής – κόντρα στο σύνδρομο της Σταχτοπούτας»

O κ. Μάριος Σεβρισαριανός - Ψυχολόγος, ειδικός Νευροεπιστήμονας του Κέντρου Νευροανάδραση Κρήτης. Με θέμα «Το μεγαλείο του γυναικείου εγκεφάλου από την νευροεπιστημονική προσέγγιση. Ενδυνάμωση της Γυναίκας, κατάρριψη των μύθων που κρατούν τις Γυναίκες εγκλωβισμένες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 18.30 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2).

Η πρωτοβουλία «Κάθε Γυναίκα Άξια Λόγου» της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου είναι ένα σύνολο δράσεων, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου και συνεχίζεται με έναν κύκλο διαδραστικών ομιλιών, με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών κάθε ηλικίας, σε βασικούς τομείς της ζωής: οικογένεια, εργασία, πνευματική και σωματική δύναμη, προσωπική ανάπτυξη.

'Λόγοι γυναικών': Βραδιά-αφιέρωμα στις γυναίκες

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου (Υπεύθυνη Αγγελική Ζαχαράτου), το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας «Ενοχλώντας τις λέξεις», σε συνεργασία με το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου και την υποστήριξη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας-Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου, σας προσκαλούν στη εκδήλωση-αφιέρωμα στις γυναίκες με τίτλο: «Λόγοι γυναικών».

Mε επιτυχία η πρώτη εκδήλωση του Α’ Κύκλου διαδραστικών ομιλιών ενδυνάμωσης «ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ» που οργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου

Mε επιτυχία η πρώτη εκδήλωση του Α’ Κύκλου διαδραστικών ομιλιών ενδυνάμωσης

«ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ» 

που οργάνωσε η  Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας: Α' ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

 

logo 1

Α’ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

«ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ»

Παρασκευή 2 Μαρτίου | 18:00 -21:00 | Πολύκεντρο Νεολαίας –Ανδρόγεω 2

logo 2

Η πρωτοβουλία «Κάθε Γυναίκα Άξια Λόγου» της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας - Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου είναι ένα σύνολο δράσεων, που ξεκινά με έναν κύκλο διαδραστικών ομιλιών, με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών κάθε ηλικίας, σε βασικούς τομείς της ζωής: οικογένεια, εργασία, πνευματική και σωματική δύναμη, προσωπική ανάπτυξη.                                                                                                     

Με την στήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης, στοχεύει να αναδείξει τις γυναίκες της «διπλανής πόρτας», που διαθέτουν όλες τις δυνατότητες για να πετύχουν. Να ενδυναμώσει την θέση τους για να διεκδικήσουν ισάξια περισσότερες και καλύτερες θέσεις εκεί που υστερούν, λόγω της παρωχημένης νοοτροπίας που επικρατεί στη χώρα μας. 

Πιστεύουμε ότι η δύναμη μιας γυναίκας να καλυτερέψει τη ζωή τη δική της, των ανθρώπων που είναι σημαντικοί για εκείνη και του συνόλου μέσα στο οποίο ζει, βρίσκεται μέσα της και είναι ανεξάντλητη. Για να έρθει μια γυναίκα σε επαφή με αυτή τη δύναμη και να την ενεργοποιήσει χρειάζεται μόνο η θέλησή της και ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ενθαρρύνεται, θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί.                                                                 

Η Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου ενώνει τις δυνάμεις της με κάθε οργανισμό, φορέα και επιχείρηση της πόλης και της χώρας, που πρεσβεύει και πρωτοπορεί στις πρακτικές του στην ισότητα στις ευκαιρίες, στο σεβασμό, στις ανάγκες μιας νέας μητέρας, αλλά και στην αυστηρότητα της διοίκησης σε σεξιστικά φαινόμενα.
Κάθε της δράση υποστηρίζει τις ίσες ευκαιρίες για όλους, γυναίκες και άνδρες, και προωθεί τις γυναίκες ως εργαζόμενες, ως επιστήμονες και ως ηγέτες και παράγοντες αλλαγής. Σε συνεργασία με ευρύτερες ομάδες ενδυνάμωσης και mentoring δρα, ώστε οι γυναίκες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη για θέματα ισότητας των φύλων, αλλά και για τη δυνατότητα τους να αναλάβουν πλήρως το πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τους δυναμικό ρόλο, συμμετέχοντας ενεργά στη δημόσια σφαίρα. 

Το πάνελ της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018, αποτελείται από τους ομιλητές :

  • Ξένια Κούρτογλου - Επιχειρηματίας – Life & Business Coach & Συγγραφέας
  • Μαρία Δαμανάκη - Δικηγόρος με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιοηθική
  • Σταύρο Καρτέρη – Οικονομολόγος, Τραπεζικό στέλεχος, Γραμματέας στο Τμήμα Α. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Περισσότερες πληροφορίες – θέσεις   https://www.facebook.com/events/558598844520781/  

ΓΓΙΦ: 'Οι εκδηλώσεις για την 8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), τιμώντας για ακόμη μια χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, διοργανώνει τις κάτωθι εκδηλώσεις:

 

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018 στις 17:30, Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. 

  • Τίθενται υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ οι θεατρικές παραστάσεις:

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Σεξουαλική εκπαίδευση και Ισότητα των Φύλων UNESCO, 2018'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις 10 Ιανουαρίου 2018 δημοσιοποιήθηκε από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση του Συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) η επικαιροποιημένη έκδοση ενός διεθνούς τεχνικού οδηγού για τη σεξουαλική εκπαίδευση. Η παρούσα έκδοση καθίσταται άκρως απαραίτητη σε σχέση με την πρώτη απόπειρα του 1999, λόγω της ανάγκης εναρμόνισης της σεξουαλικής εκπαίδευσης με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030) ως εξής:

 

α) Στόχος 3: καλή υγεία και ευημερία για ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη

β) Στόχος 4: ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους ανθρώπους

γ) Στόχος 5: ισότητα των φύλων.

Ο ποιοτικός οδηγός, συνολικής έκτασης 139 σελίδων στην αγγλική γλώσσα,  περιλαμβάνει αξιόπιστο και εύχρηστο υλικό τεκμηρίωσης για τα βήματα προσέγγισης του ευαίσθητου ζητήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης προς όφελος του ατόμου και της κοινωνίας: http://unesdoc.unesco.org/images/0026/002607/260770e.pdf .

Τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν, επιβεβαιώνουν με τον πλέον διαυγή τρόπο την αναγκαιότητα για μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος σε διεθνές επίπεδο:

  • σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO έτους 2016, 263 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι/-ες, ηλικίας 6 έως 15 ετών, δεν παρακολουθούν μαθήματα σε σχολείο ή έχουν διακόψει τη φοίτησή τους
  • το 90% των γεννήσεων από έφηβες μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες συμβαίνει εντός γάμου (πρόωροι ή/και καταναγκαστικοί γάμοι πριν την ενηλικίωση)
  • περίπου τρία εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών ετησίως προβαίνουν σε έκτρωση χωρίς τήρηση αυστηρών ιατρικών προδιαγραφών
  • σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια (αναλογία 1 προς 10) έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη
  • η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία επηρεάζει ανεξίτηλα την ενήλικη ζωή, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 20% των γυναικών και το 5-10% των ανδρών έχουν δηλώσει ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική τους ηλικία
  • τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που διαβιούν σήμερα σε τριάντα χώρες, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και στις περισσότερες από αυτές τις χώρες ο ακρωτηριασμός επήλθε πριν την ηλικία των πέντε ετών
  • 4 στα 10 κορίτσια σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής παντρεύονται πριν την ηλικία των δεκαοκτώ ετών
  • το 2015 η μόλυνση από τον ιό HIV/AIDS ήταν η ένατη αιτία θανάτου για τον εφηβικό πληθυσμό παγκοσμίως
  • υπολογίζεται ότι περίπου 333 εκατομμύρια νέα κρούσματα ιάσιμων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων καταγράφονται κάθε χρόνο και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τις ηλικιακές ομάδες 20-24 και 15-19 ετών (αναλογία 1 προς 20 νέα άτομα)
  • μία στις δέκα γυναίκες άνω των δεκαπέντε ετών έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ο διεθνής οδηγός της UNESCO εστιάζει σε οκτώ βασικές έννοιες της σεξουαλικής αγωγής, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται και κατανέμονται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες για μαθήτριες και μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (5-8 ετών, 9-12 ετών, 12-15 ετών, 15-18+ ετών).

 Οι έννοιες αυτές, αφορούν: σχέσεις ,αξίες/δικαιώματα/πολιτισμό και σεξουαλικότητα, κατανόηση του φύλου, βία και ασφάλεια, δεξιότητες για υγεία και ευημερία, ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος, σεξουαλικότητα και σεξουαλική συμπεριφορά, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

 Ειδικά για το φύλο, η συγκεκριμένη ενότητα αποτελείται από τρεις άξονες (σελίδες 49-52 της έντυπης έκδοσης), οι οποίοι εστιάζουν: α) στην  κοινωνική κατασκευή του φύλου και τους κανόνες φύλου, β)στην ισότητα των φύλων, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και γ)στην έμφυλη βία.

 Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του οδηγού, η σεξουαλική εκπαίδευση έχει πολλαπλά οφέλη για άνδρες και γυναίκες, όπως:

α) πρόληψη και μείωση των κρουσμάτων έμφυλης βίας

β) εμπέδωση της αίσθησης της αυτοεκτίμησης

γ) δημιουργία ισχυρότερων και πιο υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

 Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι πάγια θέση και αίτημα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων αποτελεί η εισαγωγή της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία ως διακριτό αντικείμενο, στη βάση μίας διεπιστημονικής διαθεματικής προσέγγισης. Διότι, η έννοια του φύλου, ως κατηγορία σχέσης πολιτισμικά καθορισμένη και συστατικό στοιχείο κοινωνικών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στις αντιληπτές διαφορές ανάμεσα στα φύλα, δρα καθοριστικά σε σύμβολα, κανόνες, θεσμούς και αντιλήψεις και συνιστά θεμελιακό πεδίο νοηματοδότησης των σχέσεων εξουσίας.

 Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, εντάσσεται στα θεματικά πεδία «Γυναίκες και Εκπαίδευση» και «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                       

Το  Γραφείο Τύπου, 18/1/2018                                                                

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

ΓΓΙΦ: 'Συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       

Την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στις 9-1-2018, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων στους τομείς των Τεχνών και του Πολιτισμού και να εξετάσουν το ενδεχόμενο διοργάνωσης από κοινού δράσεων, με στόχο την ανάδειξη των έμφυλων ζητημάτων και την καταπολέμηση των αντίστοιχων στερεοτύπων.

ΓΓΙΦ: Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών για τη γεφύρωση του έμφυλου ψηφιακού χάσματος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του Υπουργείου Εσωτερικών συμμετείχε επιτυχώς στη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΙΤU), εξειδικευμένου διεθνούς οργανισμού στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., με θέμα τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών. Επισημαίνεται ότι η διαβούλευση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και έληξε στις 5 Ιανουαρίου 2018.

ΓΓΙΦ: Αξονες πολιτικής για ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, Ομάδα των G7, 11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Σικελίας η τελευταία από τις συνολικά δεκατρείς Υπουργικές Συναντήσεις στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας της Ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη συνάντηση ονομάστηκε «Διάσκεψη για την Ισότητα των Φύλων» και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, των Η.Π.Α., της Ιαπωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναβεβαίωσαν τους βασικούς άξονες πολιτικής για την αναβάθμιση της θέσης του γυναικείου πληθυσμού και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον πλανήτη:

http://www.g7italy.it/sites/default/files/documents/Declaration%20of%20the%20G7%20Meeting%20on%20Gender%20Equality_0.pdf ).

Η σχετική τετρασέλιδη Διακήρυξη της Συνάντησης εστιάζει στα ακόλουθα θέματα:

  • επανασχεδιασμός της αγοράς εργασίας και του συστήματος πρόνοιας με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των γυναικών στο χώρο της οικονομίας, με έμφαση

-          στη μείωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας

-          στη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

-          στην αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών για εργασία ίσης αξίας

-          στη δημιουργία ποιοτικών δομών φύλαξης και φροντίδας για παιδιά και ανήμπορα άτομα

-          στην προώθηση των γυναικών στους τομείς των θετικών και τεχνολογικών επιστημών (γνωστοί ως STEM) 

  • υιοθέτηση των πλέον πρόσφορων νομοθετικών μέτρων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή
  • στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αναγνώριση της συνεισφορά των γυναικών επιχειρηματιών στην καινοτομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη
  • πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών του ειδεχθούς φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως:

-          οι πρόωροι και οι εξαναγκαστικοί γάμοι

-          η παρενόχληση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο

-          ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων

-          η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική ή την εργασιακή εκμετάλλευση

-          η ενδοοικογενειακή βία και η βία μεταξύ συντρόφων.

Η απάντηση της Ελλάδας στους προαναφερθέντες τέσσερις βασικούς άξονες πολιτικής των G7, είναι το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020», το οποίο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τις πολιτικές και τις δράσεις στον τομέα της νομικής και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη χώρα μας:

Η διάρθρωση του ΕΣΔΙΦ 2016-2020 στα ακόλουθα έξι πεδία πολιτικής, συνάδει πλήρως και με τις κατευθύνσεις των G7:

  • κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις
  • έμφυλη βία
  • αγορά εργασίας, εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
  • εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός, αθλητισμός και Μ.Μ.Ε.
  • υγεία
  • ισόρροπη συμμετοχή γυναικών σε δομές εξουσίας, διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                       

Το  Γραφείο Τύπου, 7/12/2017                                                                 

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Εργασίες και τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά, νέους και νέες'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές  Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους/ες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2017 με μια εντυπωσιακή τελετή λήξης στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο Ηλείας. Την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων εκπροσώπησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, Ζωή Μαγουλά, η οποία και απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας στο «Χρυσόψαρο» στον Γιώργο Αγγελόπουλο από την Ελλάδα. 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, για δεύτερη συνεχή χρονιά στηρίζει και ενισχύει το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με στόχο τη διάχυση της οπτικής του φύλου και την ανάδειξη της έμφυλης διάστασης στο χώρο του Κινηματογράφου, παγιώνοντας έτσι τη συνεργασία της με έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, τόσο σε εθνικό, όσο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, στελέχη της ΓΓΙΦ συμμετείχαν ενεργά στο Φεστιβάλ, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα - εργαστήρια για την αξιοποίηση του φύλου ως αναλυτική κατηγορία μελέτης και ερμηνείας των κινηματογραφικών ταινιών, την ανάδειξη των έμφυλων στερεοτύπων και αναγκαιότητα άρσης  αυτών.

Διότι, η ΓΓΙΦ, θεωρώντας ότι ο κινηματογράφος και ιδιαίτερα για παιδιά και νέους/ες αποτελεί ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό εργαλείο ανάδειξης και προώθησης της έμφυλης ισότητας, στηρίζει τον εν λόγω διεθνή θεσμό και προσβλέπει στη συνέχιση και την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Παράλληλα, συνεχίζει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                           

Το  Γραφείο Τύπου, 12/12/2017                                                                

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

ΓΓΙΦ:Η βία κατά των γυναικών και η πρόοδος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην Ε.Ε-Ε.Κ., Νοέμβριος 2017

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε στις 15 Νοεμβρίου 2017 έκθεση συνολικής έκτασης 143 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με θέμα «Η βία κατά των γυναικών και η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

 Η έκθεση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ε.Κ. και εστιάζει αφενός στη πρόοδο των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης του ειδεχθούς φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και αφετέρου στα νέα δεδομένα της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της έμφυλης βίας σε επίπεδο Κρατών-Μελών και Ε.Ε.:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/596815/IPOL_STU(2017)596815_EN.pdf .

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την έκταση του φαινομένου στην Ε.Ε.:

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Προκήρυξη Νέου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας από τη ΓΓΙΦ'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνέχεια των μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών, που υλοποίησε τις προηγούμενες σχολικές χρονιές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο «Δημιουργούμε με όλα τα χρώματα - Παίζουμε με όλα τα παιχνίδια» για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Νηπιαγωγείων όλης της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητριών και μαθητών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ισότητας των φύλων μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων έργων με θέμα τη σημασία των παιχνιδιών ως προς την παραγωγή, αναπαραγωγή και εμπέδωση των έμφυλων ρόλων και  ανισοτήτων. Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο παιδαγωγικός του ρόλος είναι αποφασιστικός για τη διαμόρφωση της αντίληψης του κόσμου από τα παιδιά.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων της Ελλάδας (δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης) και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ΓΓΙΦ καλεί τις μαθήτριες και τους μαθητές να δημιουργήσουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα άρσης των έμφυλων στερεοτύπων που αναπαράγονται από τα παιχνίδια, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:  

  • Ζωγραφιά ή κολλάζ  (έντυπο ή ψηφιακό)
  • Ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 5 λεπτών
  • Μουσικό βιντεοκλίπ διάρκειας έως 5 λεπτών

 

       Οι αιτήσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά με τη συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, η οποία διατίθεται μέσω της πλατφόρμας  www.i-create.gr έως και 01/04/2018

      Τα έπαθλα διάκρισης (ένα από κάθε κατηγορία), καθώς και οι τίτλοι διάκρισης (τρεις σε κάθε κατηγορία) απονέμονται στους διαγωνιζόμενους και τις διαγωνιζόμενες κατόπιν αξιολόγησης των συμμετοχών από πενταμελή διεπιστημονική κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη, τα οποία θα οριστούν από τους φορείς διοργάνωσης. Παράλληλα, τα έργα που θα διακριθούν θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής προβολής στο πλαίσιο ενημερωτικών - πολιτιστικών εκπομπών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους Φορείς Διοργάνωσης, ενώ οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν και από την επίσημη ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ www.isotita.gr 

       Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα τύχουν διάκρισης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (ένα έργο σε κάθε κατηγορία), θα λάβουν ως έπαθλο σετ δημιουργικής απασχόλησης ή βιβλίο ή παιχνίδι, το οποίο θα προσδιοριστεί από τους Φορείς Διοργάνωσης. 

       Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2017-2018.

Η ΓΓΙΦ αντιλαμβανόμενη τον δομικό ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση και ειδικά η προσχολική αγωγή στην προώθηση της έμφυλης ισότητας, συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στην εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ισότητας, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης.

      Επισυνάπτονται στον παρακάτω υπερσύνδεσμο η προκήρυξη, η έγκριση του διαγωνισμού και βοηθητικό υλικό για τους/τις εκπαιδευτικούς.

http://www.i-create.gr/index.php/trexousesdraseis/ola-ta-xromata-ola-ta-paixnidia

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 

Το Γραφείο Τύπου, 18/12/2017           

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Γ.Γ.Ι.Φ. ' Η επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανισότητας στον τομέα του πολιτισμού, UNESCO, Δεκέμβριος 2017'

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση του Συστήματος του ΟΗΕ (γνωστή ως UNESCO) δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο του 2017 μια άκρως ποιοτική έρευνα με θέμα την αποτίμηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία και την Προώθηση της Ποικιλομορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων (2005) και τίτλο «(Ανα)Σχηματίζοντας τις Πολιτιστικές Πολιτικές: Προωθώντας τη δημιουργικότητα για την ανάπτυξη – (Re) Shaping Cultural Policies: Advancing creativity for development».

Η έρευνα λειτουργεί ως χρηστικό εργαλείο και οδικός χάρτης για τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του πολιτισμού, με σκοπό την ορθή διακυβέρνηση, τη βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας των καλλιτεχνών, την ένταξη του πολιτισμού στις στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών: http://unesdoc.unesco.org/images/0026/002605/260592e.pdf .

Το νέο πόνημα της UNESCO είναι συνολικής έκτασης 252 σελίδων στην αγγλική γλώσσα και διαρθρώνεται σε δέκα κεφάλαια. Το ένατο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων και εντάσσεται στον τέταρτο στόχο της Διεθνούς Σύμβασης του 2005 περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στο χώρο του πολιτισμού.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά της κατάστασης σχετικά με την έμφυλη ανισότητα στην πολιτιστική δημιουργία διεθνώς:

Γ.Γ.Ι.Φ.: '3η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

 Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες με αναπηρία υπόκεινται σε διττό πεδίο διακρίσεων, τόσο ως γυναίκες, όσο και ως άτομα με αναπηρία. Κατ’ επέκταση, αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβασή τους στην κατάλληλη στέγαση, σε υπηρεσίες υγείας, στη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην απασχόληση, στη δικαιοσύνη, καθώς και στη συμμετοχή στην πολιτική, τη δημόσια και την πολιτιστική ζωή, στην αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό.

 Περαιτέρω, οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν 1,5 - 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να υπάρξουν θύματα κακοποίησης, βιώνουν την κακοποίηση για πιο παρατεταμένη χρονική περίοδο, υφίστανται πιο σοβαρούς τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της βίας και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υπάρξουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Γενικότερα, αποτελούν εκείνη την ομάδα του πληθυσμού, που υφίσταται τους πιο σοβαρούς περιορισμούς ή την αρνητική αντιμετώπιση αναφορικά με τα αναπαραγωγικά της δικαιώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΓΓΙΦ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), με την προοπτική σύντομα να υπογραφεί και Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ τους.

 Ως εκ τούτου, εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ συμμετείχαν στο Καινοτόμο Εργαστήρι διαβούλευσης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, προσφέροντας τις παρατηρήσεις τους επί του Σχεδίου, οι οποίες και ελήφθησαν υπόψη από την ΓΓΙΦ.

 Επίσης, στη θεματική «Υγεία» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2016-2020, συμπεριλαμβάνονται επιμέρους στόχοι και δράσεις, που αφορούν σε άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις, ενώ παράλληλα εντάσσονται πολιτικές και παρεμβάσεις για γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ή υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η θεσμοθέτηση ειδικής οργανικής μονάδας με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων, στο οποίο εμπεριέχονται και αρμοδιότητες, που αφορούν σε γυναίκες με θέματα της αναπηρίας.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 

Το  Γραφείο Τύπου, 4/12/2017                                                                 

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.:'Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων στο Ηράκλειο Κρήτης'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016 - 2020 της ΓΓΙΦ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11/10/2017 στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου.

 Η Γενική Γραμματέας, αρχικά αναφέρθηκε στο σκληρό πρόσωπο των έμφυλων ανισοτήτων, που συνεχίζει έως και σήμερα να επιβάλλεται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, επισημαίνοντας ότι, λόγω αυτού, «τα ζητήματα που άπτονται της ισότητας βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε την κοινωνική ευημερία μας».

 Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αδρομερώς στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της ΓΓΙΦ, τονίζοντας ότι από το ως άνω έργο επιδιώκεται  ταυτόχρονα η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και η εφαρμογή ειδικών μέτρων ή και θετικών δράσεων για την πρόληψη, εξάλειψη και θεραπεία των έμφυλων ανισοτήτων.  

 Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΔΙΦ είναι έργο εθνικής εμβέλειας και εμπεριέχει άξονες προτεραιότητας που ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα Κράτη μέλη, με προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ελλάδας και αφορούν τα εξής πεδία πολιτικής:

  • Κοινωνική Ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις
  • Έμφυλη βία
  • Αγορά εργασίας και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
  • Εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός, αθλητισμός και μέσα μαζικής ενημέρωσης
  • Υγεία
  • Κέντρα λήψης αποφάσεων

 Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Κούβελα ανέπτυξε τον καθένα από τους άξονες προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου, αναφέροντας τις βασικότερες από τις στοχεύσεις του.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «η ΓΓΙΦ συνεχίζει αδιάπτωτα να διαχέει το έργο της και να αποστέλλει το ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων, προσπαθώντας, παράλληλα, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη βαρύτητα που έχουν τα θέματα ισότητας στη συν - διαμόρφωση μιας κοινωνίας με όρους δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ισότητας για όλους και όλες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των άλλων παρευρισκομένων στην εκδήλωση,  συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Πέτρος Ινιωτάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής - Εποπτείας Κοινωνικών Δομών - Μετανάστευσης, Μαρία Καναβάκη, ο Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου και ΟΕΒΝΗ, Σμυρνάκης Γιάννης, η Εκπρόσωπος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης από την ΓΓΙΦ, Κριθινίδη Γιάννα, η Δικηγόρος και Πρόεδρος της Νεολαίας «Το Ποτάμι», Μαρία Δαμανάκη, η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μαρία Μπρεδάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Πιτσικάκη Μαρία και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), Μαρία Αντωνογιαννάκη και Συγγελάκη Δέσποινα (πρώην Αντιδήμαρχος Ηρακλείου). Επίσης, επιστολές έστειλαν και η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βρέντζου Θεανώ, καθώς και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου, Βαρδάκης Σωκράτης.

 Θερμά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και την εποπτεία της όλης εκδήλωσης αξίζουν στην Πρόεδρο του Δικτύου Γυναικών Παρέμβασης Κρήτης, Σκεύω Μπιζιώτη στην Γραμματέα του Δικτύου, Έλενα Γρηγοριάδη,  καθώς και σε όλα τα μέλη του ΔΣ.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                             

Το  Γραφείο Τύπου, 12/10/2017           

Τηλ 2131511102 

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στις 8 Νοεμβρίου 2017,  πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), με σκοπό την ενδυνάμωση άσκησης πολιτικών Ισότητας στο πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας .

  Από πλευράς του ΣΚΛΕ παρευρέθηκαν η Πρόεδρος, κ. Τριανταφυλλιά Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γεώργιος Λουκάς και τα μέλη του ΔΣ κ. Όλγα Βερικάκη και Μαρία Ζήση. Από πλευράς της ΓΓΙΦ, παρευρέθηκε επίσης  η συνεργάτιδα του γραφείου της Γενικής Γραμματέα Ισότητας, κ. Ελένη Σταματίου, Κοινωνική Λειτουργός.

 Ενημερωτικά, η Πρόεδρος του ΣΚΛΕ ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1955, σήμερα αριθμεί περί τα 5.500 μέλη, εκπροσωπεί επαγγελματικά και επιστημονικά τους/τις Κοινωνικούς Λειτουργούς της χώρας μας και διαθέτει Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα δε, αναβαθμίστηκε και έγινε Ν.Π.Δ.Δ., ικανοποιώντας πάγιο αίτημα του κλάδου επί σειρά ετών.

 Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ μέσα από τη διευρυμένη συζήτηση  αναδείχθηκε η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων σε τομείς, όπως:

  • H εκπαίδευση στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε θέματα έμφυλης ισότητας
  • η ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στην εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία
  • η διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οριζόντια ενσωμάτωση της οπτική του φύλου στην Κοινωνική Εργασία σε τομείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη κ.α.

 Τέλος, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή της από την συνάντηση, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών και του ΣΚΛΕ στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κομβικό ρόλο στην υποδοχή και παρακολούθηση περιστατικών σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, τομείς  που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Η συνέχεια της συνεργασίας θα επισφραγιστεί με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΙΦ και του ΣΚΛΕ.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                    

Το  Γραφείο Τύπου, 9/11/2017                                                                 

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

 

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 (EUROSTAT, Νοέμβριος 2017)'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε έναν συνοπτικό απολογισμό σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των δεκαεπτά Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ – γνωστοί ως «Ατζέντα 2030») στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε την 20ή Νοεμβρίου 2017 με σχετική έκδοση για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ε.Ε., συνολικής έκτασης 372 σελίδων στην αγγλική γλώσσα για εκατό δείκτες κατανεμημένους στους δεκαεπτά ΣΒΑ:

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/8461633/KS-04-17-780-EN-N.pdf/f7694981-6190-46fb-99d6-d092ce04083f .

Η ισότητα των φύλων αποτελεί διακριτό στόχο και αναλύεται στις σελίδες 107–125 της έντυπης έκδοσης (Στρατηγικός Στόχος 5 «Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών»).

 Οι βασικές τάσεις στην ισότητα mεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε. έχουν ως εξής:

  •  έμφυλη βία: το 8% των γυναικών ηλικίας 15-74 ετών υπέστησαν σωματική και σεξουαλική βία το 2012 - επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον «Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η επίδοση της Ε.Ε. στον τομέα της βίας κατά των γυναικών είναι 27,5 με χείριστο βαθμό το 100 (ανακοίνωση της 21-11-2017: http://eige.europa.eu/news-and-events/news/gender-equality-index-2017-we-cannot-be-silent-about-violence )
  •  εκπαίδευση: με έτος αναφοράς το 2016, καταγράφεται έμφυλο χάσμα

 -  τριών ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος των ανδρών, αναφορικά με την πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής φοίτησης (μείωση 0,8       μονάδας σε σχέση με το 2011)

 -  9,5 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος των ανδρών αναφορικά με την επίδοση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (αύξηση 1,9 μονάδας        σε σχέση με το 2011)

-   4,8 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος των γυναικών αναφορικά με την κάλυψη θέσεων εργασίας από κατόχους πρόσφατων τίτλων      σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αύξηση 0,6 μονάδας σε σχέση με το 2011).

  •  απασχόληση: με έτος αναφοράς το 2016, καταγράφεται έμφυλο χάσμα

 -  11,6 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα της απασχόλησης σε βάρος των γυναικών (μείωση 1,2 μονάδας σε σχέση με το 2011)

-   το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε. ήταν της τάξης του 16,3% το 2015 (μείωση 0,1 ποσοστιαίας              μονάδας από το 2010)

-  το 2016 οι ευθύνες φροντίδας παιδιών και ενηλίκων στέρησαν την είσοδο στην αγορά εργασίας σε ποσοστό 30,7% για τις                γυναίκες (αύξηση 3,2 μονάδων από το 2011) και μόλις 4,3% για τους άνδρες (αύξηση 0,9 μονάδας από το 2011) της ηλικιακής        ομάδας 20-64 ετών

  • θέσεις ευθύνης: με έτος αναφοράς το 2017, μόλις το 28,9% των μελών των εθνικών Κοινοβουλίων είναι γυναίκες (αύξηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012) και μόλις το 24,6% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρήσεων είναι γυναίκες (αύξηση 8,8 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012).                                                            

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                       

Το  Γραφείο Τύπου, 29/11/2017                                                                

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.: Ημερίδα με θέμα 'Φύλο και Εκπαίδευση'

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σας προσκαλούν στην Ημερίδα που συνδιοργανώνουν με τίτλο:  

 «ΦΥΛΟ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

  Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του ΥΠΠΕΘ, ώρες 09:30πμ - 15:00μμ.

 Η Ημερίδα απευθύνεται στα στελέχη της εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση ως βασικός μηχανισμός παραγωγής γνώσης  παράγει και αναπαράγει έμφυλους καταμερισμούς  και ανισότητες. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει εξίσου δομικό παράγοντα δημιουργίας και προαγωγής της έμφυλης ισότητας υπό το πρίσμα μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται  διαρκής και συστηματική μελέτη της σχέσης φύλου  και  εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της πολυεπίπεδης συναρμογής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη και η αναγκαιότητα  εισαγωγής του στην εκπαίδευση   ως βασικού ερμηνευτικού εργαλείου, στη βάση προώθησης της έμφυλης ισότητας, της  δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι επιμέρους  στόχοι της Ημερίδας προσδιορίζονται ως εξής:

-              η ανάδειξη της πολυεπίπεδης σχέσης Φύλου και Εκπαίδευσης

-              η αναγνώριση της αναγκαιότητας  διάχυσης της οπτικής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη

-              η παρουσίαση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και δράσεων για ζητήματα Φύλου  και έμφυλης ισότητας

-              η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονέων-κηδεμόνων, των μαθητών/-τριών και  η συμμετοχή τους σε δράσεις  που άπτονται ζητημάτων έμφυλης ισότητας.

 

Στους/στις συμμετέχοντες/-oυσες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας.

 

afisa

 

programma

Αρχεία

Γ.Γ.Ι.Φ. 'δημόσια διαβούλευση το ν/σχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης'

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το ν/σχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας

(Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)

«Δεν είσαι … (η) μόνη»: Δράσεις του Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 21/11/2017        

 Afisa

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής – Καινοτόμων Δράσεων – Δημόσιας Υγείας – Ισότητας των Φύλων και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα έμφυλης βίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (Σάββατο  25 Νοεμβρίου 2017),  διοργανώνει σειρά δράσεων από τις 23 έως τις 29 Νοεμβρίου 2017:

  • 23/11/2017: Ανάρτηση Αφισών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο Αστικό & Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών
  • 24/11/2017: Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών (Πλατεία Ελευθερίας – Περιφέρεια Κρήτης) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ.)
  • 24/11/2017: Ενημέρωση για την ενδοοικογενειακή βία και παρουσίαση τεχνικών αυτοπροστασίας στο 2ο Γυμνάσιο & 2ο Λύκειο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ομάδα Ειδικών Αποστολών της ΕΛ.ΑΣ., τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/μιας Εκπ/σης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης.
  • 25 – 29/11/2017: «ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΓΩ, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΣΥ», Έκθεση Φωτογραφίας Γυναικείων Πορτραίτων & Αφισών (Πατάρι της Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη), σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Χανίων & τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (Βραβευμένες Αφίσες στον Πανελλήνιο Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό της Γ.Γ.Ι.Φ. – 2015-2016). Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό, κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων.
  • 25/11/2017: Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την  ευαισθητοποίηση των πολιτών στο πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών & κοριτσιών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ.)
  • 28/11/2017: Προβολή της ταινίας «In a better word», 18.00 μ.μ., Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα «Πειραματικού Θεάτρου», σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.

Γ.Γ.Ι.Φ.'Απάντηση στην επίθεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

 

 

 Το έργο μας για την προστασία των γυναικών δεν μπορεί να φιμωθεί!

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,

             Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε τις επιστολές διαμαρτυρίας σας για την προβολή των video – σποτ της Γ.Γ.Ι.Φ. για το επίμαχο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών. Σε απάντηση των σχετικών επιστολών σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

 Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) σχεδιάζει, υλοποιεί, παρακολουθεί και τεκμηριώνει την εθνική πολιτική για την ισότητα των φύλων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

 Βασική της αρμοδιότητα αποτελεί η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και η προώθηση αντίστοιχων νομοθετικών μέτρων για την ουσιαστική πραγματοποίηση της.

 Επίσης, διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο δομών Πανελλήνιας εμβέλειας για τις γυναίκες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας(24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας), μέσα από το όποιο καθημερινά, ωφελούμενες γυναίκες λαμβάνουν ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή στήριξη και συμβουλευτική, δωρεάν και με κάθε εχεμύθεια. 

 Ωστόσο, οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, οι πάσης φύσεως προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις  και, τελικά, οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα.

 Ως εκ τούτου, η υπέρβασή του για κανένα λόγο δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ή να απαξιώνεται, καθώς αποτελεί μέρος των επιδιωκόμενων ριζικών κοινωνικών αλλαγών σε αρμονία με το σεβασμό της συνταγματικής αρχής της ισότητας και της επικύρωσης από τη χώρα μας της Σύμβασης για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) (Ν.1342/1982) και της Σύμβασης της Κων/πολης.

Εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε και να δρομολογήσουμε πολιτικές εξάλειψης του φαινομένου, ώστε να μην παραμένει σε αθέατες ζώνες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις γυναίκες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι τα συχνότερα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

 Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

«Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος (άρθρο 2 περ. δ του ν. 3896/2010)» και ότι: «Η σεξουαλική παρενόχληση εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου, η οποία μπορεί να αφορά στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες. Απαγορεύεται τόσο στον εργασιακό χώρο και κατά την αναζήτηση εργασίας (ν. 3896/2010) όσο και κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών (ν. 3769/2009)»

 η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δε μπορεί να εθελοτυφλεί και να μην πρωτοστατεί στην ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού θέματος, που συνιστά διάκριση λόγω φύλου και, δυστυχώς, μια αναχρονιστικά παγιωμένη σεξιστική πρακτική.

 Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεν μπορεί να ταχθεί με τη θέση σας ότι, εφόσον δεν υπάρχει, κατά τα αναγραφέντα σας, καταγγελία στα Πειθαρχικά Συμβούλια ενός επιστημονικού - επαγγελματικού κλάδου, δεν υπάρχει ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης, άρα πρέπει να τελειώνει και κάθε δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Η σιωπή δεν είναι η λύση.

 Ταυτόχρονα, στην ΓΓΙΦ τιμάται κάθε επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος και, σε καμία περίπτωση, η οποιαδήποτε δράση ή ενέργειά μας δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα επαγγέλματα, καθώς αυτή μπορεί να λάβει χώρα σε κάθε επαγγελματικό χώρο.

 Εντούτοις, η σεξουαλική παρενόχληση αφορά κάθε Ελληνίδα, κάθε γυναίκα που κατοικεί ή διαμένει προσωρινά στην ελληνική επικράτεια, κάθε εργαζόμενη ή συναλλασσόμενη, ώστε, το αν μια γυναίκα - θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης προχωρήσει και σε υποβολή αναφοράς στα εκάστοτε Πειθαρχικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων ή άλλων επαγγελματικών κλάδων, αυτό συνιστά ξεκάθαρα προσωπική απόφασή της.

 Πάντως, προς ενημέρωσή σας, ήδη η ανεξάρτητη αρχή  «Συνήγορος του Πολίτη» κατέθεσε δημόσια τον Δεκέμβριο του 2010  κείμενο της με τίτλο «Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ (2006 – 2010)», όπου καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, και περιστατικό του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, όπου «η αναφερόμενη καταγγέλλει παρενόχληση από οφθαλμίατρο του ΙΚΑ, ο οποίος κατά την εξέταση προσέγγιζε πολύ το πρόσωπό του στο δικό της, ώσπου έφτανε να την ακουμπάει. Επίσης, ακινητοποίησε το κεφάλι της με το χέρι του και όταν εκείνη αντέδρασε, ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι αυτό απαιτούνταν για την ασφάλειά της κατά την εξέταση. Τέλος, την κάλεσε για συνέχιση της εξέτασης στο άλλο ιατρείο όπου εργάζεται, στο τέλος του ωραρίου. Την 1-10-10 η αναφερόμενη κλήθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και της δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις. Κατόπιν αυτών των εξηγήσεων, και αφού τις έκρινε επαρκείς, ζήτησε από το ΣτΠ να κλείσει την υπόθεση». Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται και στις δικές μας δομές. Μην κλείνετε τα μάτια σας σε αυτά.

 Συνεπώς, οι καταγγελίες σε διάφορους φορείς είναι υπαρκτές, κάθε επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος πρέπει να μην αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα και να επιδιώκει τη συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για την πάταξη των φαινομένων αυτών και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στους επαγγελματίες του κάθε κλάδου, με μέριμνα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών του για ζητήματα που ανάγονται πρωτίστως στο σεβασμό της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και ταυτόχρονα στη διαφύλαξη της αξίας του.

 Άλλωστε, η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις και εκδηλώνεται με πολλαπλές μορφές.

 Αποδεικνύεται δε καθημερινά ότι η σεξουαλική παρενόχληση σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής συνιστά γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας δυο φύλων.

 Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα που αρμόζει σε μια θεματική όπως η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, επιστρατεύοντας κάθε μέσο που την προλαμβάνει και τη θεραπεύει, έχοντας πάντα ως στόχο μας την εξάλειψή της.

 Υπ΄ αυτό το πρίσμα,  σας προσκαλούμε ως συμμάχους μας στον αγώνα αυτό.

  

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Γ.Γ.Ι.Φ.'Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ίση Αμοιβή: Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε.'

Η 3η Νοεμβρίου 2017 έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως φετινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ίση Αμοιβή».

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Νέα ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσία της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) είναι η μοναδική ειδική βιβλιοθήκη  για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα και υπάγεται στο Τμήμα Δικτύωσης, Δημοσιότητας και Βιβλιοθήκης - Ιστορικού Αρχείου της  Δ/νσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της ΓΓΙΦ.

 Με πάγια θέση της ΓΓΙΦ ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση για όλες και όλους οδηγεί  στην ισότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών -γυναικών και ανδρών- για ενημέρωση, ανακοινώνει ότι στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου διατίθενται 2 υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθώς και εκτυπωτής και σαρωτής για ΔΩΡΕΑΝ χρήση από το κοινό.  

 Η υπηρεσία θα προσφέρεται καθημερινά κατά τις ώρες 9:00 – 12:00 και προϋποθέτει την τήρηση των αναγκαίων όρων ασφαλούς και υπεύθυνης πλοήγησης από την πλευρά των χρηστριών/των.

 Οι χρήστριες/τες παρακαλούνται να φέρνουν σελίδες Α4 ή/και φορητές αποθηκευτικές συσκευές εφόσον επιθυμούν να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν τις εργασίες τους.

 Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες/οι να κλείνουν ραντεβού πριν την επίσκεψή τους.

Περισσότερες πληροφορίες: 2103215618 εσωτ.103 και bklimedidis@isotita.gr

 

 Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                       

 Το  Γραφείο Τύπου, 20/10/2017                                                                 

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η ανάγκη οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών στην Ε.Ε.'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

(Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σεπτέμβριος 2017).

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία σχετική Έκθεση με θέμα «Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με το Ε.Κ., η Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητα μεταξύ των πρωτοπόρων παγκοσμίως όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Ωστόσο, προϋπόθεση για να διαπρέψει στους τομείς της ισότητας και της χειραφέτησης των γυναικών είναι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στη λήψη οικονομικών αποφάσεων: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A8-2017-0271+0+DOC+PDF+V0//EN .

Οι πλέον πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Ο δείκτης για την ισότητα των φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δεν έχει καταγράψει από το 2015 σχεδόν καμία πρόοδο στην Ε.Ε., παρά μόνο αμελητέα άνοδο.

Σε πολλές χώρες, οι βασικοί φραγμοί στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών είναι κοινωνικοί κανόνες ή νόμοι που εισάγουν διακρίσεις. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες διαθέτουν κατά μέσο όρο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με τους άνδρες, οι διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τις αμοιβές εξακολουθούν να είναι σημαντικές με ποσοστό 16,1 %, όπως και οι διαφορές στις συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται στο ανησυχητικό ποσοστό 40,2 %, παρότι οι διαφορές μεταξύ των Κρατών-Μελών είναι σημαντικές.

Μία περισσότερο ισότιμη κατανομή της μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας είναι επίσης απαραίτητη για να μπορούν οι γυναίκες να είναι παρούσες στην αγορά εργασίας στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες. Όταν οι μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες εκτελούνται ταυτοχρόνως και από τα δύο φύλα, θα αποτελούν ένα ισότιμα κατανεμημένο βάρος, ενώ όταν επιτευχθούν οι στόχοι της Βαρκελώνης, θα υπάρχει μία καλύτερη βάση για μία αρκετά βελτιωμένη εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής η οποία θα επιτρέπει στις γυναίκες να ανταγωνίζονται τους άνδρες επί ίσοις όροις.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία:

- οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στον τομέα της ισότητας των φύλων μπορούν να δημιουργήσουν έως και 10,5 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. έως το 2050

- υπολογίζεται ότι οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ της νομικής και της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών δύνανται να οδηγήσουν το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. σχεδόν στο 80% και την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε. σε ποσοστό μεταξύ 6,1% και 9,6%, ενώ η τόνωση της ανάπτυξης στα Κράτη-Μέλη θα ανερχόταν σε ποσοστό μεταξύ 15 % και 45 % μέχρι το 2050

- το 31,5 % των εργαζόμενων γυναικών στην Ε.Ε. εργάζονται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης έναντι ποσοστού 8,2 % των εργαζόμενων ανδρών

- ποσοστό μόλις υψηλότερο του 50% των γυναικών εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, σε σύγκριση με ποσοστό 71,2% για τους άνδρες, δηλαδή η απόκλιση των ποσοστών πλήρους απασχόλησης ανέρχεται σε 25,5%

- η φροντίδα εξαρτώμενων ατόμων αποτελεί αιτία αεργίας για το 20% περίπου των οικονομικά μη ενεργών γυναικών, ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 2%

- το 2015 το μέσο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών με ένα παιδί ηλικίας κάτω των έξι ετών ήταν περίπου 9% χαμηλότερο από το ποσοστό των γυναικών χωρίς μικρά παιδιά, ενώ σε ορισμένες χώρες η διαφορά αυτή υπερέβαινε το 30%

- η ισότητα των φύλων και η πολυμορφία στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών αποτελεί βασική δημοκρατική αρχή με θετικές οικονομικές συνέπειες, όπως είναι η χωρίς αποκλεισμούς λήψη στρατηγικών αποφάσεων και η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων

- οι κατά κανόνα γυναικοκρατούμενοι τομείς ή ρόλοι χαρακτηρίζονται γενικά από χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με συγκρίσιμους ανδροκρατούμενους τομείς ή ρόλους, γεγονός που αποτελεί παράμετρο της ανισότητας των φύλων όσον αφορά τις αμοιβές και τις συντάξεις, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 16 % και 40 %, αντιστοίχως

- σύμφωνα με τη Eurostat, το 24,4 % των γυναικών στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, οι γυναίκες με αναπηρία και οι γυναίκες άνω των 55 ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ανεργίας και μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας

- το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος του χαμηλότερου ποσοστού απασχόλησης των γυναικών, λαμβανομένων υπόψη των διαφυγόντων κερδών, της μη καταβολής κοινωνικών εισφορών και των πρόσθετων δαπανών δημόσιας χρηματοδότησης, αντιστοιχούσε στο 2,8 % του ΑΕΠ της Ε.Ε. ή σε 370 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Eurofound, ενώ το κόστος του αποκλεισμού μίας γυναίκας από την αγορά εργασίας εκτιμάται από το EIGE μεταξύ 1,2 και 2 εκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως του μορφωτικού της επιπέδου

- οι γυναίκες αποτελούν το 52 % του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά μόνο το ένα τρίτο των αυτοαπασχολουμένων ή του συνόλου των ατόμων που ιδρύουν επιχειρήσεις στην Ε.Ε. – ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2014 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 20,2 % των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών με έδρα σε Κράτος-Μέλος της Ε.Ε.

- οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 60 % των πτυχιούχων στην Ε.Ε., αλλά, λόγω μόνιμων αποτρεπτικών παραγόντων, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους τομείς των θετικών επιστημών (π.χ. μαθηματικά, πληροφορική, μηχανική) και στα συναφή επαγγέλματα

- στα νοικοκυριά, στα οποία το μικρότερο παιδί είναι ηλικίας κάτω των επτά ετών, οι άνδρες δαπανούν 41 ώρες εβδομαδιαίως σε αμειβόμενη εργασία και 15 ώρες σε μη αμειβόμενη εργασία, ενώ οι γυναίκες δαπανούν 32 ώρες εβδομαδιαίως σε αμειβόμενη εργασία αλλά 39 ώρες σε μη αμειβόμενη εργασία

Το βασικό συμπέρασμα της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η οικονομική συμμετοχή και η ενδυνάμωση των γυναικών είναι καθοριστικές για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, δεδομένου ότι τους επιτρέπουν να επιτυγχάνουν οικονομική ανεξαρτησία, να ασκούν επιρροή στην κοινωνία και να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, εξαλείφοντας τη γυάλινη οροφή που εμποδίζει την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους άνδρες στον επαγγελματικό βίο.

 Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθούν τα δικαιώματα και η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, απαιτείται να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων που δημιουργούν διακρίσεις και βία κατά των γυναικών, των κοριτσιών και επίσης των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

 Τέλος, μεταξύ άλλων, το Ε.Κ. εκτιμά ότι τα οικονομικά μοντέλα και πρακτικές, οι φορολογικές πολιτικές και οι προτεραιότητες ως προς τις δαπάνες, ιδίως σε καιρούς κρίσης, θα πρέπει:

- να περιλαμβάνουν μία προοπτική ισότητας των φύλων

-  να λαμβάνουν υπόψη τις γυναίκες ως οικονομικούς παράγοντες και

-  να έχουν ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και         της κοινωνίας στο σύνολό της.

 H συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

                                                                             

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                     

Το  Γραφείο Τύπου, 06/10/2017          

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συνάντηση με την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Εποικοδομητική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ και Γ.Γ. της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, κ. Στ. Παπαγεωργίου - Γονατά είχε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Παρασκευή 15/9/2017, στα γραφεία της ΓΓΙΦ.

 

Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για την εφαρμογή του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα και για τη διεθνή πρακτική αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και της εν γένει έμφυλης βίας.

Επίσης, συζητήθηκε η ουσιαστική συνδρομή της ΓΓΙΦ στην επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την 7/4/2011 και υπογράφηκε την 11/5/2011 κατά την 121η συνεδρίαση του Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της ανωτέρω Σύμβασης, ώστε μέσω του σχετικού κυρωτικού νόμου να επέλθουν καίριες και ουσιαστικές βελτιώσεις στο νόμο της ενδοοικογενειακής βίας υπέρ των θυμάτων.

Ακόμη,  αναλύθηκαν εκτενώς όλες οι σχετικές πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για τα ανωτέρω ζητήματα, ενώ η Γενική Γραμματέας Ισότητας αποδέχτηκε την πρόσκληση για τη συμμετοχή της στην Πανελλήνια Ημερίδα, που συνδιοργανώνει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία - Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21/10/2017 και ώρα 9.30 π.μ. στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Τέλος, και οι δύο πλευρές τόνισαν τη μεγάλη σημασία της θεσμικής ενίσχυσης και ανάδειξης του έργου της ΓΓΙΦ για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και την εμπέδωση της ουσιαστικής ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας με τη συνεργασία της ΓΓΙΦ και των φορέων εκπροσώπησης του νομικού χώρου, όπως δικηγορικοί σύλλογοι, επιστημονικές ενώσεις, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της δικαιοσύνης.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                

Το  Γραφείο Τύπου, 18/9/2017            

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Ολοκληρώθηκε το νέο, ανανεωμένο site της ΓΓΙΦ'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

www.isotita.gr 

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα o νέος, ανανεωμένος διαδικτυακός κόμβος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (www.isotita.gr), όπου συγκεντρώνεται εύχρηστα όλο το υλικό του έργου και των δράσεων της ΓΓΙΦ.

Η νέα ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ είναι χρηστική και απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, καθώς είναι σχεδιασμένη να προσφέρει εύκολη και ευχάριστη περιήγηση.

Μέσω της ιστοσελίδας, μπορείτε να λάβετε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τις πολιτικές και τα προγράμματα που υλοποιούνται, τις υπηρεσίες που παρέχονται και τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίζονται για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα νέα, τις ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις , για τα διεθνή, τις θέσεις εργασίας και τις προκηρύξεις έργων, καθώς και να διαβάζετε απευθείας τα Δελτία Τύπου της ΓΓΙΦ.

Στη νέα ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ θα βρείτε τα πάντα για τη σχετική Εθνική και Διεθνή Νομοθεσία, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών, καθώς και τις κυριότερες κοινοτικές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες έχουν ενοποιηθεί στην ελληνική νομοθεσία και έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.

Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας (Συμβουλευτικά Κέντρα – Τηλεφωνική Γραμμή SOS), το Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων κ.α. και να δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις διάφορες δράσεις της ΓΓΙΦ.

Τέλος, από τον ιστότοπο της ΓΓΙΦ μπορείτε να ακολουθήσετε και άλλους χρήσιμους συνδέσμους, που σχετίζονται με τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων εν γένει.

 

Πληροφορίες: www.isotita.gr                                                           

Το  Γραφείο Τύπου, 20/9/2017

Τηλ.: 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Ισότητα των Φύλων: «Έκτρωση - οι γυναίκες αποφασίζουν»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, που τιμάται ετησίως στις 26 Σεπτεμβρίου και τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για το δικαίωμα στην έκτρωση, η ΓΓΙΦ εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή της στις θεματικές που άπτονται και των δύο αυτών επετείων, εστιάζοντας στα δικαιώματα των γυναικών, τόσο στην αντισύλληψη, όσο και στην έκτρωση.

Διότι, αναγνωρίζοντας τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν το 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF), η ΓΓΙΦ εκφράζει την πάγια θέση της ότι: Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει.

 Ωστόσο, παρόλο που η έκτρωση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας, εδώ και 30 χρόνια, στην πραγματικότητα η πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή έκτρωση για όλες – ανεξαιρέτως – τις γυναίκες (εργαζόμενες ή μη, ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, Ελληνίδες ή πρόσφυγες, οικονομικά ασθενείς, Ρομά, τοξικοεξαρτημένες ή/και άλλες γυναικείες πληθυσμιακές ομάδες) συχνά αποτελεί δύσκολη υπόθεση.

Αυτό συμβαίνει, είτε λόγω στερεοτυπικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων, που προάγουν τις έμφυλες ανισότητες, είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω άρνησης των γιατρών να συμμετάσχουν σε περιπτώσεις επεμβάσεων τεχνητής διακοπής κυήσεων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η τεχνητή διακοπή κύησης εμπίπτει στην υπερνομοθετική και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (Α 5 παρ. 1 του Συντάγματος), όταν αυτή γίνεται μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Νόμος.

 Συνεπώς, οι γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν μια ιδιωτική κλινική, δυστυχώς καταφεύγουν σε επισφαλείς, επικίνδυνες για την υγεία τους ή και παράνομες πρακτικές διακοπής κύησης, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

            Περαιτέρω, δεδομένου ότι η ελλιπής ενημέρωση γύρω από θέματα σεξουαλικότητας και αναπαραγωγικής υγείας αποτελεί ένα επιπλέον κρίσιμο μέγεθος της εποχής μας, η ΓΓΙΦ έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή των αρχών της ισότητας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο στην εκπαιδευτική ύλη.

Αντίστοιχα, εξειδικευμένες προτάσεις σχετικά με την άρτια ενημέρωση για αντισύλληψη και τον απαραίτητο έλεγχο και την παραπομπή προς τεχνητή διακοπή κύησης σε νοσοκομειακή μονάδα, έχουν κατατεθεί από την ΓΓΙΦ προς το Υπουργείο Υγείας .

Επιπλέον, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, αποτυπώνονται συγκεκριμένοι στόχοι για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων στην υγεία, που αφορούν  στο σχεδιασμό δράσεων απαλλαγμένες από στερεοτυπικές προκαταλήψεις προαγωγής υγείας για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (σε συνεργασία της ΓΓΙΦ με το Υπουργείο Υγείας, Παιδείας – Έρευνας και Θρησκευμάτων και τις αρμόδιες μονάδες ΠΕΔΥ Νοσοκομείων).

Συνοψίζοντας, οι θέσεις της ΓΓΙΦ για  το δικαίωμα στη μητρότητα συνοδοιπορούν με το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, προάγοντας και στις δύο περιπτώσεις, το δικαίωμα για αυτονομία και αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         

Το  Γραφείο Τύπου, 28/9/2017            

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.'Δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνά τους'


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 22χρονη γυναίκα που σκότωσε σε άμυνα τον 45χρονο άνδρα στην Κόρινθο βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, όταν το θύμα, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις,  παρενοχλούσε, επιτιθόταν, πρόσβαλλε και απειλούσε την ίδια και την ανήλικη (17χρονη) φίλη της.

Με τη χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης, η γυναίκα που προσπάθησε να αμυνθεί από τη σεξουαλική επίθεση και να σώσει τον εαυτό της και την ανήλικη φίλη της από τον επιτιθέμενο, βρίσκεται καταδικασμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά το γεγονός ότι δε γνώριζε το θύμα και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ δήλωσε ότι το μαχαίρι το έφερε στην τσάντα της για να το χρησιμοποιήσει για την αυτοάμυνά της,  σε περίπτωση ανάγκης.

Είναι φανερό ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τον αγώνα που γίνεται παγκοσμίως για την εξάλειψη της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών και με την απόφαση που απήγγειλαν δε λαμβάνουν υπόψη το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνά τους, έστω και αν σ’ αυτή την περίπτωση είχε τραγική κατάληξη.

Και δυστυχώς έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις, που οι φορείς της Δικαιοσύνης αρνούνται με τον τρόπο τους το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοπροστασία τους.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) θα επιμείνει να λάβει υπόψη του το Δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο τον σοβαρό ισχυρισμό της αυτοάμυνας, την οποία επικαλείται η κατηγορούμενη γυναίκα και η οποία προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης και να κριθεί εκ νέου ο βαθμός επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.

Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας, στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.

H ΓΓΙΦ ζητά τον κατά προτίμηση προσδιορισμό της κατ’ έφεση δίκης, ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης για την κατηγορούμενη, καθώς με κανένα τρόπο δε μπορεί να μην αίρεται ο άδικος χαρακτήρας μιας καθ’ όλα, κατά τα άλλα, καταδικαστέας ποινικής πράξης, ΟΧΙ όμως  όταν η γυναίκα βρίσκεται αμυνόμενη μετά από σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος της.

Η εν δυνάμει αδικία στο πρόσωπο μιας αμυνόμενης γυναίκας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλες.

Καμία γυναίκα δε μπορεί να στέκεται αδιάφορη μπροστά στο δικαστικό «Γολγοθά» μιας νεαρής γυναίκας, που από θύμα μετατρέπεται σε θύτη και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της.

Ως ΓΓΙΦ, υψώνουμε τη φωνή συμπαράστασής μας και ζητούμε για άλλη μια φορά την άμεση επανεξέταση της υπόθεσης αυτής και ζητούμε να χυθεί άπλετο φως στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και την απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Ας μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή μιας νέας γυναίκας, γιατί κάθε χαμένη ζωή μας αφορά όλες και όλους.

Η συμπαράστασή μας είναι πράξη βαθύτατης πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και μας αφορά όλες, ενώ δηλώνουμε την βέβαιη πεποίθηση και εμπιστοσύνη μας στους δικαστικούς λειτουργούς, που θα  επανεξετάσουν την ποινική υπόθεση.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                     

Το  Γραφείο Τύπου, 28/9/2017           

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Προτάσεις για ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης στο πρόγραμμα της ΕΡΤ'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Η ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η προαγωγή της ισότητας των φύλων μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, συνιστούν πεδία άμεσης προτεραιότητας του έργου της ΓΓΙΦ, τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν ενταχθεί στους άξονες προτεραιότητας του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020.

Επίσης, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της ισότητας στα Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων κινείται και η σχετική νομοθετική διάταξη του άρθρου 6 παρ.1 του Ν.2839/2000, η οποία ενθαρρύνει και ενισχύει σημαντικά την ισόποση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα όργανα λήψης αποφάσεων στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, καθιερώνοντας την υποχρεωτική κατ’ ελάχιστο στο 1/3, συμμετοχή κάθε φύλου στα εν λόγω όργανα διοίκησης.

 Παράλληλα, αποτελεί πάγια θέση της ΓΓΙΦ ότι τα ΜΜΕ παράγουν και μεταδίδουν κυρίαρχους λόγους, νόρμες και αξίες μέσα από το κείμενο, την εικόνα, τη μουσική, διαμορφώνουν απόψεις και αντιλήψεις, αλλά και αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα.

 Βάσει των παραπάνω και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, εστάλη προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά επιστολή, όπου επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ισόρροπη κατά φύλο συμμετοχή στη διοίκηση και τη λήψη των αποφάσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 Τέλος, μέσω της επιστολής προς τον Υπουργό, προτάθηκε να ενταχθεί -κατά το δυνατόν- στο περιεχόμενο του προγράμματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θεματολογία σχετική με την έμφυλη οπτική, όπου θα προβάλλονται ζητήματα ισότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε μια προσπάθεια άρσης των έμφυλων στερεοτύπων.

 

 Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                              

Το  Γραφείο Τύπου, 4/10/2017           

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.'Προτάσεις για την ένταξη της έμφυλης διάστασης στην Αυτοδιοίκηση'

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα  οι εργασίες της Επιτροπής  που συστάθηκε πριν από  6 μήνες από τη ΓΓΙΦ για την Προώθηση και Παρακολούθηση Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είχε σαν βασικό  της έργο της να εξετάσει και να προτείνει θεσμικές παρεμβάσεις ενόψει των επερχόμενων θεσμικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα να συντονίσει τις πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Γ.Γ.Ι.Φ. '5 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα κατά της πορνείας'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας, από το 2002, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες.

 Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), αναλύοντας την πορνεία και το trafficking με την οπτική του φύλου, το αντιμετωπίζει ως μία ειδεχθή μορφή βίας κατά των γυναικών και ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων.

  Χιλιάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που, κάθε χρόνο, αναγκάζονται και εξωθούνται στην πορνεία. Οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, όχι μόνο δεν την επιλέγουν, αλλά προσπαθούν απελπισμένα να την εγκαταλείψουν.

 Τα περισσότερα θύματα υπόκεινται σε βιασμό, σωματική κακοποίηση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Πρόκειται για δουλεία, που πλήττει τα θύματα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, γιατί διαμορφώνει αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων. Διότι,  η γυναίκα, μέσα από το κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας και του trafficking, αντιμετωπίζεται ως «πράγμα», το οποίο μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται.

 Η  παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί τη σύγχρονη και πιο αποκρουστική μορφή του δουλεμπορίου. Η πορνεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική επιλογή, αλλά ως βία ανθρώπου προς άνθρωπο.

 Διότι, επιλογή διαθέτει μια γυναίκα, όταν έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Όταν όμως οι ευκαιρίες δεν είναι στη διάθεσή της, τότε δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια απόφαση. Έτσι, η πορνεία δεν είναι παρά ένα σύστημα, ένα μέρος μιας επικερδούς επιχείρησης, τροφοδοτούμενης από τη ζήτηση για γυναικεία σώματα.

 Η χρήση των πορνικών υπηρεσιών από τους άντρες πελάτες, ισοδυναμεί με συνέργεια σε ένα έγκλημα, που μάλιστα συντελείται με την ανοχή της κοινωνίας μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το πρόβλημα της πορνείας και του trafficking συνδέονται με την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, με τις σχέσεις των δύο φύλων και με την κρίση στις σεξουαλικές σχέσεις.

 Υπ’ αυτό το πρίσμα και εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή της στο θέμα της πορνείας και την ανάγκη καταπολέμησής της, με (την από 24/4/2017) απόφαση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, η ΓΓΙΦ προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας  Διοίκησης  Έργου (ΟΔΕ),  αποτελούμενη από 21 μέλη, για την χάραξη εθνικής στρατηγικής, την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας.

 Η εργασίες της ΟΔΕ σήμερα είναι σε εξέλιξη. Εξετάζονται τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα του σκανδιναβικού μοντέλου αντιμετώπισης της πορνείας, οι εγχώριες μελέτες, το υφιστάμενο εγχώριο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και νομοθετικές αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου. Το πόρισμα της Επιτροπής θα μπει σε δημόσιο διάλογο.

 Επιπλέον, η ΓΓΙΦ, μελετώντας και αποτυπώνοντας καλές πρακτικές και μοντέλα αντιμετώπισης του φαινομένου σε άλλες χώρες, όπως τη Σουηδία, στοχεύει στο να καταλήξει και η χώρα μας σε πολιτικές πάταξης του φαινομένου, ακόμα και τιμωρίας του πελάτη.

 Τέλος, επιδιώκει έμπρακτα την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της βίας, τη βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων (trafficking) και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων, αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη, ουσιαστική, υποστήριξη των θυμάτων.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      

Το  Γραφείο Τύπου, 5/10/2017           

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.: Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2017: «Στηρίζουμε τον Θηλασμό Μαζί»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι «Στηρίζουμε τον Θηλασμό Μαζί», δίνοντας έτσι έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό,

1) ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως

2) η απουσία θηλασμού συνδέεται με οικονομικές απώλειες περίπου τριακοσίων δύο δισεκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως ή αλλιώς με απώλεια του 0,49% του Παγκόσμιου ΑΕΠ

3) τα μωρά που θηλάζονται, έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας κατά 2,6 μονάδες σε σχέση με τα παιδιά με καθόλου θηλασμό

4) υπολογίζεται ότι απαιτούνται τέσσερις χιλιάδες λίτρα νερού για την παρασκευή ενός κιλού σκόνης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος

5) κάθε επιπλέον μήνας γονικής άδειας με αποδοχές μειώνει τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας κατά 13%

6) μόλις το 53% των χωρών εφαρμόζουν την απαίτηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας για ελάχιστη γονική άδεια δεκατεσσάρων εβδομάδων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνει ο θηλασμός να ξεκινά από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του βρέφους έως τη συμπλήρωση των έξι μηνών. Κατόπιν, τα μωρά μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικές θρεπτικές τροφές παράλληλα με το θηλασμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Το σχετικό προωθητικό υλικό για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2017 (http://worldbreastfeedingweek.org/resources.shtml) εστιάζει σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες συνδέονται με τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα με τη συνεισφορά του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδας:

 α) περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

 β) διατροφή, επισιτιστική ασφάλεια και μείωση της φτώχειας

 γ) επιβίωση, υγεία και ευημερία

δ) γυναικεία παραγωγικότητα και εργασία.

 Η εβδομάδα 1-7 Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, φόρος τιμής στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού:

http://www.who.int/about/agenda/health_development/events/innocenti_declaration_1990.pdf?ua=1 .

 Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού θα εορτασθεί την περίοδο 1-7 Νοεμβρίου 2017 και στην Κύπρο 1-7 Οκτωβρίου 2017 (σχετική αφίσα στην ελληνική γλώσσα: http://worldbreastfeedingweek.org/images/greek-poster.png ).                                                          

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

 Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                           

Το Γραφείο Τύπου, 23/08/2017                                                                

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Γ.Γ.Ι.Φ.: Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου «Αγροτικός συνδικαλισμός και άλλες διατάξεις»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Ποσόστωση φύλου στα συλλογικά όργανα διοίκησης

 Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια δημοκρατική κοινωνία και την βέλτιστη εφαρμογή της δημοκρατίας στην πράξη. Η εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες των συλλογικών οργάνων διοίκησης είναι απαραίτητη. Περαιτέρω, η ποσόστωση υπέρ των αγροτισσών για την ανάδειξη εκπροσώπων του γυναικείου φύλου σε συλλογικά όργανα διοίκησης, συμβάλλει καίρια στη βελτίωση της θέσης των γυναικών και στον αγροτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την προώθηση των δημόσιων πολιτικών για την ισότητα των φύλων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, θεωρεί ότι σε κάθε νομοσχέδιο πρέπει να αναδεικνύεται η ενίσχυση και ενδυνάμωση των γυναικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρατηρήσεις της ΓΓΙΦ στο σχέδιο νόμου «Αγροτικός συνδικαλισμός και άλλες διατάξεις», αφορούν : 

  1. Στο «Άρθρο 12 – Συμμετοχή σε εκλογές – Διεξαγωγή εκλογών – Εκλογικό σύστημα», να προστεθεί νέα παράγραφος, στην οποία (υπό το πρίσμα της ποσόστωσης) θα διατυπώνεται ότι απαιτείται στα όργανα διοίκησης να συμμετέχουν και γυναίκες αγρότισσες με κατ΄ ελάχιστο ποσοστό αντίστοιχο του ποσοστού γυναικών μελών του χώρου ή ότι ο αριθμός των υποψήφιων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων μελών του εκάστοτε οργάνου διοίκησης. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.
  2. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου να μην αναφέρονται μόνο σε άνδρες αγρότες, προτάσσοντας κυριαρχικά και εξουσιαστικά στο γραπτό λόγο το αρσενικό γένος. Σύμφωνα με τον «Οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα» του Υπουργείου Εσωτερικών, όλα τα δημόσια έγγραφα πρέπει να απευθύνονται και στα δύο φύλα. Ως εκ τούτου, η λέξη «αγρότες» θα πρέπει αντικατασταθεί σε όλο το νομοσχέδιο με την έκφραση: «αγρότισσες/αγρότες».

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr                                   

Το Γραφείο Τύπου, 28/08/2017

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γ.Γ.Ι.Φ.'Η κατάσταση των γυναικών στον πλανήτη στο πλαίσιο υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Το διάστημα 10-19 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το «Πολιτικό Forum Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ. Το εν λόγω Forum αποτελεί την κεντρική πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση και την αποτίμηση της προόδου σχετικά με τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (γνωστοί και ως «Ατζέντα 2030»).

 

Γ.Γ.Ι.Φ.«Κομπλιμέντο ή Σεξουαλική Παρενόχληση;»

Στείλτε την προσωπική σας ιστορία

για να γίνει σποτάκι

 

«Κομπλιμέντο ή σεξουαλική παρενόχληση; Τί ήταν αυτό τώρα;» αναρωτιούνται συχνά οι γυναίκες κατά την κοινωνική τους επαφή με έναν άντρα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση. Απλά, οι γυναίκες διστάζουν να το ομολογήσουν τόσο στον εαυτό τους, όσο και στον περίγυρό τους, διότι κυριαρχεί ο φόβος ότι θα χαρακτηρισθούν "τρελές" ή "υστερικές". Συνεπώς, σιωπούν. Κι ανέχονται συμπεριφορές που έχουν κάθε δικαίωμα να αρνηθούν.

Δ.ΕΠ.ΙΣ. Δήμου Ηρακλείου:'Κανονισμός Λειτουργίας'

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο Κανονισμός Λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας - Δ.ΕΠ.ΙΣ.

Γ.Γ.Ι.Φ.:'Καλές πρακτικές για τα προβλήματα των σύγχρονων γυναικών'

Συνάντηση της ΓΓΙΦ με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τα στελέχη

του Συμβουλευτικού Κέντρου και του Ξενώνα των γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Ηρακλείου

 

 Στην ημερίδα με θέμα «Η γυναίκα του 21ου αιώνα στην Ελλάδα της κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στις 30/5/2017 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, συμμετείχε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Προασπίζοντας τα δικαιώματα της εξαρτημένης γυναίκας και του παιδιού της'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα «Προασπίζοντας τα δικαιώματα της εξαρτημένης γυναίκας και του παιδιού της», η οποία διεξήχθη στις 29/05/2017 στο Δήμο Αθηναίων. Η ημερίδα οργανώθηκε από το Δίκτυο για εξαρτημένες γυναίκες, μητέρες κα τα παιδιά τους, στο οποίο είναι μέλος και η ΓΓΙΦ, υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ και του Δήμου Αθηναίων.

Γ.Γ.Ι.Φ. '7ο Διεθνές Συνέδριο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα'

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) διεξήχθη το 7ο Διεθνές συνέδριο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, υπό τον τίτλο «Women on Leadership – The Future in Business is…now!». Το συνέδριο, σε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) πραγματοποιήθηκε στις 25/5/2017  στο συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ Γ. Κοντογιώργης.

Δ.ΕΠ.ΙΣ.:'Συνάντηση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου με τον Δικηγορικό Σύλλογο'

Συνάντηση, με στόχο την ανάπτυξη στενής συνεργασίας ανάμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου.

Γ.Γ.Ι.Φ.: 'Αποστροφή στο σεξισμό, αποβολή στη βία'

Παρακολουθώντας τις δύο εβδομάδες που πέρασαν τρεις βιασμούς κοριτσιών, ένα θάνατο γυναίκας από τον εραστή της και ένα χαστούκι του Περιφερειακού Συμβούλου, Θανάση Τζήμερου στην επίσης Περιφερειακή Σύμβουλο Αλεξάνδρα Μπαλού, αντιλαμβανόμαστε για άλλη μια φορά ότι η έμφυλη βία δεν αποτελεί αντικείμενο ακαδημαϊκής συζήτησης ή εμμονή των φεμινιστικών οργανώσεων και της πολιτείας, αλλά μια πραγματικότητα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ιδιωτική και δημόσια ζωή.

Γ.Γ.Ι.Φ.: '14 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας'

Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους, τιμάται παγκοσμίως η ημέρα της μητέρας, ως μια ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τις μητέρες όλου του κόσμου, που μας χάρισαν τη ζωή και που αγωνιούν καθημερινά για όλες και όλους μας, στην προσπάθειά τους να μας προσφέρουν τα μέγιστα και να μας προφυλάξουν από καθετί επιζήμιο.

Γ.Γ.Ι.Φ.: Ηλεκτρονική εφαρμογή για την ποσόστωση του φύλου σε συλλογικά όργανα Δημοσίου

Με μεγάλη επιτυχία έχει ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ποσόστωση του φύλου στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. στη διεύθυνση http://posostosi.isotita.gr, μετά και την δημοσίευση της σχετικής εγκυκλίου με ΑΔΑ ΩΘΙ4465ΧΘΨ-ΒΞΘ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ).

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ηρακλείου: Πρακτικά Συνάντησης, 27/4/2017

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 1.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Ανδρέα Παπανδρέου του Δημαρχείου Ηρακλείου και μετά από πρόσκληση της Προέδρου κ. Καναβάκη Μαρίας, προς τα Τακτικά & Αναπληρωματικά Μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση των Μελών αυτής.

Γ.Γ.Ι.Φ. Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στο επίκεντρο της Διάσκεψης Γυναικών της G20

Το τριήμερο 24-26 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης Γυναικών της «Ομάδας των 20» (γνωστή ως G20). Η Διάσκεψη διοργανώθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας των G20 για το έτος 2017 και παρέστησαν περισσότερες/-οι από τετρακόσιες/-οι σύνεδροι με επικεφαλής τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ'

Συνεχίζοντας την καλή συνεργασία της ΓΓΙΦ με την ΕΡΤ και στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΡΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Respect Words” - «Όχι στη ρητορική μίσους από τα ΜΜΕ», η ΓΓΙΦ συμμετείχε στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ, το οποίο διενεργήθηκε από τις 24-27 Απριλίου 2017 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Υπό τη σκιά της εκλογής της Σουηδικής Αραβίας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ'

Οι Αποφάσεις και τα Συμπεράσματα της CSW  

(61η Σύνοδος της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών)  

 

ΓΓΙΦ: Ομάδας Διοίκησης Έργου κατά της πορνείας

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να δίνει καθημερινές μάχες κατά της πορνείας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και κοριτσιών, θεωρώντας ότι αυτές αποτελούν μορφές βίας και συνιστούν εμπόδιο στην ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017,  η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η οποία συγκροτήθηκε κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Γ.Γ.Ι.Φ.'Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους'

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους. Με το εν λόγω Πρωτόκολλο, επισφραγίστηκε και επίσημα η πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να ενεργοποιήσει τους περισσότερους δυνατούς κρατικούς μηχανισμούς και να αναπτύξει συνεργασίες για την αρτιότερη ένταξη των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο σύνολο της κοινωνίας μας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5/4/2017, την Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων, σε αίθουσα του President Hotel.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Μερική μετατροπή του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας σε Αγροτικό Τμήμα Κράτησης Γυναικών'

Μετά από ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 708/07.03.2017, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη μερική μετατροπή του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας σε Αγροτικό Τμήμα Κράτησης Γυναικών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κρατουμένων.

Γ.Γ.Ι.Φ.: '31/3: Διεθνή Ημέρα Τρανς – Ορατότητας'

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς – Ορατότητας, που τιμάται ετησίως στις 31 Μαρτίου,  η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε με εισήγησή της στη σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και πραγματοποιήθηκε στις 31/3 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Στοιχεία για τα 6 χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900'

Πέρασαν ήδη έξι (6) χρόνια από την ημέρα που η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων άρχισε να λειτουργεί (11/3/2011 έως 11/3/2017).

Προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής αλλά και επαφής με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας, που λειτουργούν πανελλαδικά, σε θύματα όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, που παρέχουν εμπιστευτικές υπηρεσίες καλυπτόμενες από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Γ.Γ.Ι.Φ 'Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους'

Πρόσκληση σε Ημερίδα για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους

Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου'

Παρουσίαση βιβλίου: Η Ευρώπη και τα διακιώματα των Γυναικών- ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η καθοριστική συμβολή της ισότητας των φύλων στην οικονομική ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης'

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ευρωπαϊκός οργανισμός έρευνας και τεκμηρίωσης για θέματα ισότητας των φύλων με έδρα το Βίλνιους, δημοσιοποίησε στις 8 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, την πλέον πρόσφατη και άκρως επίκαιρη μελέτη με θέμα τον καθοριστικό ρόλο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Άρωμα Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. 2017'

Στις 7 Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την «Ετήσια Έκθεση για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών. Πρόκειται για μία άκρως χρήσιμη και εύχρηστη έκδοση στην αγγλική γλώσσα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία από την EUROSTAT και εθνικές καλές πρακτικές για μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της κατάστασης της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε.: (http://ec.europa.eu/newsroom/document.cfm?doc_id=43416 ).

Γ.Γ.Ι.Φ.: Ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και Απασχολησιμότητα Γυναικών» στο πλαίσιο του Έργου ieWomen

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σας προσκαλεί στην Ημερίδα “Innovation & Employability for Women”, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και ώρα 9.00 π.μ.-16.30μ.μ..

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Επαναπρόσληψη εγκύου εργαζομένης στον ιδιωτικό τομέα'

Η συμβολή της ΓΓΙΦ για την επαναπρόσληψη

εγκύου εργαζομένης στον ιδιωτικό τομέα 

Γ.Γ.Ι.Φ. '14 Φεβρουαρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας'

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (European Sexuαl Awareness Event), καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM) το 2003 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Απολογισμός έργου 2016

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της ΓΓΙΦ για το έτος που διανύθηκε, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που συνδυάστηκε με την κοπή της πίτας στα γραφεία της ΓΓΙΦ.

Γ.Γ.Ι.Φ. ' H ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΓΓΙΦ'

Το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και των κρατικών φορέων ισότητας των φύλων των 28 Κρατών-Μελών, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπου της ΓΓΙΦ. Τα κύρια σημεία της Συνάντησης, συνοψίστηκαν στις εξής θεματικές:

 

 

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συνεργασία ΓΓΙΦ & συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), συνεπής στις αρχές της και στο στόχο της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προσφέρει υπηρεσίες μέσω του Δικτύου δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε γυναίκες πρόσφυγες, που είναι θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας ή/και σε γυναίκες μόνες, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο,  οι οποίες είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και τα παιδιά τους.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων'

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, που τιμάται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 6 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  προτάσσει την ανάγκη ανάπτυξη μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας'

Το θέμα προτεραιότητας της 61ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών είναι η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκπόνησε σχετική έκθεση για τις ανάγκες της Συνόδου, η οποία περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την παρουσία του γυναικείου πληθυσμού στο χώρο της οικονομίας, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι η  οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και η προστασία του δικαιώματος στην εργασία, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση τόσο της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες  (Πεκίνο 1995) όσο και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Συνάντηση της ΓΓΙΦ με την Υπουργό Εργασίας

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας  των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, κα Ε. Αχτσιόγλου, στις 25/1/2017. Στόχος της συνάντησης υπήρξε η κατάθεση των θέσεων της ΓΓΙΦ αναφορικά με τnν ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των γυναικών στον τομέα της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας εξέθεσε τις θέσεις της ΓΓΙΦ, αναπτύσσοντας, παράλληλα, ολοκληρωμένες  προτάσεις γύρω από έξι θεματικούς άξονες. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί αφορούν:

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Αναγνώριση του έργου από τον ΟΗΕ και η διεθνής προβολή της Ελλάδας'

 Για ακόμα μία φορά το έργο του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων της Ελλάδας εξασφάλισε την αναγνώριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πιο συγκεκριμένα, η 61η Σύνοδος της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών, η οποία θα διεξαχθεί στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη το διάστημα 13-24 Μαρτίου 2017, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον πλανήτη αναφορικά με την εφαρμογή των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η συγκεκριμένη θεματική της Συνόδου εμπίπτει στη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής των Συμπερασμάτων της 58ης Συνόδου της Επιτροπής με το ίδιο θέμα.

Η έμφυλη διάσταση της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο - UNESCO, Ιανουάριος 2017

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Συστήματος του ΟΗΕ (UNESCO) δημοσιοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, συνολικής έκτασης 54 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, (σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της UNESCO: http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002469/246970e.pdf) για το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο.

Επιμορφωτική ημερίδα για τους νέους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας της ΓΓΙΦ

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε χαιρετισμό στην επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 16/1/2016, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥπΠΕΘ), με αφορμή τους νέους  Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας για την εκπαιδευτική περίοδο 2016-2017, τους οποίους προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του (ΥπΠΕΘ).

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η ισότητα των φύλων στο δημογραφικό και τις πολιτικές της οικογένειας στην Ε.Ε.'

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο του 2016 μία μελέτη με θέμα «Δημογραφία και Πολιτικές για την Οικογένεια: η διάσταση του φύλου», η οποία προορίζεται για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η συμβολή της στην Αυτοδιοίκηση'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στη συνάντηση διαβούλευσης επί του κειμένου εργασίας «Δράσεις για την ισότητα των φύλων στην Π.Ε. Κεντρικού τομέα Αθηνών», που πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2016 στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Πόρισμα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων παρέδωσε το Πόρισμα

για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο της δυναμικής διεύρυνσης της συνεργασίας της με επίσημους θεσμικούς φορείς της Εκπαίδευσης και σε συνέχεια των επαφών της, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμο Κουζέλη και τη Σύμβουλο Α΄ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ, Φέρμελη Γεωργία. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  στις 20/12/2016.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συμπαράσταση σε δημοσιογράφο'

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνέχεια της έγκλησης για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου σε βάρος της δημοσιογράφου Τατιάνας Στεφανίδου, την οποία υπέβαλε στις 19/1/2017  ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, η Γενική  Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αντιτιθέμενη σε αντιδημοκρατικές επιθέσεις και πρακτικές εκφοβισμού, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο πρόσωπο της δημοσιογράφου.

 Διότι, με την παρούσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου, με αφορμή τις αναφορές της παρουσιάστριας στην προχθεσινή εκπομπή της, όπου έκανε λόγο για εισβολή ομάδας  χρυσαυγιτών  και του ιδίου του Βουλευτή  σε σχολείο του Ικονίου Περάματος, αναδεικνύονται αντιδημοκρατικές ιδεολογίες, οι οποίες προσκρούουν στην ελευθερία του λόγου και του τύπου.

 Η ΓΓΙΦ στέκεται στο πλευρό της δημοσιογράφου και κάθε γυναίκας, στο πρόσωπο της οποίας εκπροσωπείται η ισότητα και  η ελευθερία έκφρασης στο δημόσιο λόγο.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                             

Το  Γραφείο Τύπου, 20/1/2017                                                              

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Ημερίδα με θέμα «Ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο»

Ημερίδα με θέμα «Ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο»,  πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2016 στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Τέλος στην «αφάνεια» της γυναίκας αγρότισσας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το  Συνέδριο με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη. Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα» και η Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που συνδιοργάνωσαν η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και η  Περιφέρεια Αττικής,  στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Μισθολογικές ανισότητες μεταξύ γυναικών - ανδρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σεμινάριο ανταλλαγής καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμοιβαίας Μάθησης για την Ισότητα των Φύλων, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχους: την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών που συμμετέχουν να μάθουν η μία από την άλλη σε θέματα ισότητας μέσω της διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, τη διερεύνηση της δυνατότητα μεταφοράς καλών πρακτικών και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων:   Η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής στην Ε.Ε.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: 18 Οκτωβρίου – Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου τιμάται η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων (E.U. Anti – Trafficking Day). Στόχος της εν λόγω καθιέρωσης αποτελεί η ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης  του φαινομένου εμπορίας και διακίνησης των ανθρώπων (trafficking), ταυτόχρονα με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα.

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: Ενάντια στις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες Ρομά

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση-θεματική επίσκεψη  ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε θέματα Ρομά και των ταξιδευτών-   που διοργάνωσε το  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και το Συμβούλιο της Ευρώπης με τίτλο «Ενίσχυση και συμμετοχή των Ρομά στα συμβουλευτικά όργανα και στα όργανα  λήψης αποφάσεων καθώς και στην πολιτική ζωή (με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους Ρομά)».

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: «Διαδικτυακή πύλη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ε.Ε.»


Την Παρασκευή 30/09/2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια εκδήλωση για τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ε.Ε. με τίτλο  WE-gate.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα

H Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 10-11 Οκτωβρίου 2016.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: 11 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο 2011, η 11η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί ως  Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού (International Day of the Girl Child).

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Αποτελέσματα Χορήγησης 5 Υποτροφιών Για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Αποτελέσματα Χορήγησης 5 Υποτροφιών Για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: 'Ως εδώ! Καμιά ανοχή στους βιασμούς'.

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βιασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) εκφράζει τον αποτροπιασμό της και δηλώνει την προσήλωσή της στις πολιτικές, που στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού ως ακραία έκφρασή της.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα»

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Γ.Γ. Ισότητας: Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών

Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου (ΒΘΙΦ) εμπλουτίζει το Ιστορικό Αρχείο της με το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών.

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: Ανακοινωθέν από τη Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των G20

Στο Ανακοινωθέν της πρόσφατης Διάσκεψης Κορυφής της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας των μελών της, η Ομάδα των G20 συμπεριέλαβε την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Hangzhou το διήμερο 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο της Κινεζικής Προεδρίας των G20 για το έτος 2016.

Πρόσφατες εξελίξεις για την Ισότητα των Φύλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων και των κρατικών φορέων ισότητας των φύλων των 28 Κρατών-Μελών.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων - Χορήγηση 5 Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ),  σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) - Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»,  χορηγεί πέντε (5) υποτροφίες σε γυναίκες απόφοιτες Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα της εταιρείας στον τομέα της «Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Συνεργασία Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων & της Ελλ.Εταιρείας Διοικήσης Επιχειρήσεων

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ, κ. Αθανάσιο Ρούλια, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Προτεραιότητά μας η γυναικεία απασχόληση'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, πραγματοποίησε συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε., κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση. Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε η γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και η βελτίωση και η υποστήριξη της.

Η ισότητα των φύλων στην πιλοτική μελέτη ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε πρόσφατα μια πιλοτική μελέτη αξιολόγησης σε σχέση με την απόσταση μεταξύ των Κρατών-Μελών του εν λόγω Διεθνούς Οργανισμού και της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), γνωστών και ως Ατζέντα 2030.

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη Διακήρυξη της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤO

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης Κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η οποία διεξήχθη στη Βαρσοβία το διήμερο 8-9 Ιουλίου 2016 με τη συμμετοχή Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των μελών και εταίρων αυτού, περιλαμβάνει ειδική παράγραφο για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: «Η σωματεμπορία είναι έγκλημα όχι τρόπος ζωής»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εμπιστεύεται ότι οι εταιρείες παραγωγής, διάθεσης, διαφήμισης, επικοινωνίας κλπ θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις αυτορρύθμισης κι αυτοδέσμευσης που απορρέουν από  την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τους και το απαράδεκτο αυτό τραγούδι είτε θα αποσυρθεί άμεσα είτε θα βρει τη θέση που του αξίζει: στα αζήτητα!

Δράση ΓΓΙΦ και ΚΕΘΙ για την έμφυλη βία στους προσφυγικούς πληθυσμους

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

Δράση ΓΓΙΦ και ΚΕΘΙ για την έμφυλη βία στους προσφυγικούς πληθυσμούς

Προσλήψεις μεταφραστών/τριών και διαμεσολαβητών/τριών

 

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), συμπράττοντας για να συμβάλλουν στο προσφυγικό, διαθέτουν μέρος των ξενώνων κακοποιημένων γυναικών και σε γυναίκες-πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβρη 2016 θα προκηρυχθούν θέσεις διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών/τριών και μεταφραστών/τριών από το ΚΕΘΙ. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει εκτός από ελληνικά, να μιλούν σε πολύ καλό επίπεδο και να διαβάζουν μία από τις γλώσσες:  Αραβικά, Φαρσί, Ορντού.

Παρακαλούμε για τη διάδοση και ενημέρωση πιθανών ενδιαφερόμενων.
Περισσότερες πληροφορίες στο email: typou.kethi@gmail.com και στο τηλέφωνο 6945146640 (Μάρκος Χατζησάββας, Ειδικός Συνεργάτης Δ.Σ.)

Γ.Γ.Ι.Φ. «Διακήρυξη της Διάσκεψης των Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη»

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης των Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη

Η οικονομική ανάπτυξη στην υπηρεσία των ανθρώπων και

η ισότητα των φύλων ως βασικά μηνύματα της

 

Η Διακήρυξη της 14ης Συνόδου της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη αναγνωρίζει τον καταλυτικό ρόλο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη.

 

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι το διάστημα 17-22 Ιουλίου 2016 με το σύνθημα «Από την απόφαση στη δράση: προς ένα ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για το εμπόριο και την ανάπτυξη».

 

Η Διακήρυξη διαρθρώνεται σε είκοσι παραγράφους. Αξίζει να εστιάσουμε στις παραγράφους 8 και 9, όπου τονίζονται τα εξής:

 

Στην  παράγραφο 8:

  • οι οικονομικές δραστηριότητες οφείλουν να βρίσκονται στην υπηρεσία των ανθρώπων
  • κάθε στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να προάγει την ανθρώπινη ύπαρξη
  • κάθε αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την υπεροχή της ανθρώπινης εργασίας

 

 Στην παράγραφο 9:

  • δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας σήμερα, αλλά και στο απώτερο μέλλον χωρίς την επίτευξη της ισότητας των φύλων αφενός και την προώθηση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, αφετέρου
  • η ένταξη της διάστασης του φύλου στους τομείς της εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όλες τις χώρες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης
  • χρειάζονται στοχευμένες δράσεις και επενδύσεις υπέρ της ισότητας των φύλων στα στάδια του σχεδιασμού και της υλοποίησης όλων των δημοσιονομικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών.

 

Η Διακήρυξη της 22ας Ιουλίου 2016, η οποία ονομάζεται “Nairobi Azimio” ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη διοργανώτρια χώρα (η λέξη “azimio” σημαίνει «διακήρυξη» στα σουαχίλι, εθνική γλώσσα της Κένυας), αποτελεί τον οδικό χάρτη της διεθνούς κοινότητας για την επόμενη τετραετία στους τομείς του εμπορίου και της ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών και τις σχέσεις τους προς τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά κόσμο.

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος με το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης, συνολικής έκτασης τεσσάρων σελίδων στην αγγλική γλώσσα: http://unctad14.org/Documents/tdl431_en.pdf

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 1/8/2016                                                                 

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Ευρωπαϊκή προβολή των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευρωπαϊκή προβολή των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

 το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2016

 

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με ευρωπαϊκή διάσταση κατά το διάστημα του Ιουνίου - Ιουλίου 2016 προβλήθηκαν εκτενώς εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της αξιοποίησης της διαδικτυακής πλατφόρμας "EuroGender-ΕυρωΦύλο" του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE): http://eurogender.eige.europa.eu/ .

 

Δώδεκα σημαντικές ανακοινώσεις έχουν ήδη αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του εν λόγω Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων εντός και εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα:

 

                Στις 2 Ιουνίου 2016 προβλήθηκε η πρωτοβουλία της Γ.Γ.Ι.Φ. για τη δημοσιοποίηση στην Ελλάδα της σύνοψης των εργασιών της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης με ρητή αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

 

Στις 9 Ιουνίου 2016 δημοσιοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα στοιχεία προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ενώ προηγήθηκε σχετική επεξεργασία αυτών από το Τμήμα Υλοποίησης & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ.

 

Στις 13 Ιουνίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. δημοσιοποίησε τη Διακήρυξη των Ηγετών 79 αναπτυσσόμενων χωρών, όπου η ισότητα των φύλων κατέχει πρωταγωνιστική θέση. Το διήμερο 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Port Moresby, πρωτεύουσα της Παπούα Νέας Γουινέας, η 8η Διάσκεψη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων 79 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (γνωστή ως Συμφωνία του Cotonou).

 

Στις 17 Ιουνίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε τα ευρήματα της έρευνας εργατικού δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2016 στην Ελλάδα, από τα οποία, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή,  προκύπτει η αρνητική πρωτιά των Ελληνίδων στην ανεργία.

 

Στις 23 Ιουνίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του EIGE την επιτυχημένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ρόλο της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή συνεργασία ως διακριτής θεματικής ενότητας στις Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη (Βρυξέλλες, 15-16/6/2016).

  

Την 1η Ιουλίου 2016 αναρτήθηκαν από τη Γ.Γ.Ι.Φ. στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα οι επτά Αρχές για την ενδυνάμωση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

 

Στις 4 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκαν τα φωτογραφικά άλμπουμ της Γ.Γ.Ι.Φ. για τους δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς δημιουργίας αφίσας σχολικού/ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 για μαθητές/-τριες και φοιτητές/-τριες.

 

Στις 5 Ιουλίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε σχετικό πληροφοριακό υλικό για το Διεθνές Συμπόσιο "Γυναίκες των Πρεσπών - Γυναίκες του Κόσμου. Οι Γυναίκες των Πρεσπών Επιχειρούν" (Φλώρινα, 7-8/7/2016), το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου με τίτλο "New Prespas Festival: The Ladies of the Lakes" (Επιχειρησιακό Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΙΡΑ "Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013").

 

Στις 18 Ιουλίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του EIGE τα αποτελέσματα της επιτυχημένης δημόσιας δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση των Ελληνίδων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με σχετική  Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στις 18 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε στην αγγλική γλώσσα το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων με θέμα τη συμμετοχή των Ελληνίδων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Στις 21 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων ένας συνοπτικός κατάλογος στην αγγλική γλώσσα με θέμα τις πολιτικές και τις δράσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης.

 

Στις 22 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε στην αγγλική γλώσσα το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων με θέμα "Γυναίκες και Φτώχεια".

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο  και αξιοποιεί όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 28/07/2016                                                                 

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Σημαντική προσθήκη με αναφορά στις γυναίκες στο Σ.Ν. για ρύθμιση θεμάτων του Υπ. Εθνικής Άμυνας

Σε συνέχεια της παρέμβασης της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, προς  τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  για στήριξη της τροπολογίας που κατατέθηκε από βουλευτές και βουλεύτριες  στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», προστέθηκε μια σημαντική  φράση, η οποία εισαγάγει ισότιμα τις γυναίκες υπαξιωματικούς στην αντίστοιχη αναφορά των  ανδρών υπαξιωματικών. 

Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση των Ελληνίδων στο δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε στις 27 Ιουνίου 2016 Έκθεση με θέμα την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Παγκοσμιοποίηση από την οπτική του φύλου. Η Έκθεση, συνολικής έκτασης 75 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, εκπονήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ε.Κ. και περιλαμβάνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν περίτρανα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Κράτη-Μέλη με τον γυναικείο πληθυσμό να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο.

Δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ για τη βοήθεια των γυναικών προσφύγων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ

για τη βοήθεια των γυναικών προσφύγων

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), ως επιστημονικά υπεύθυνο των έργων: «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας», συνεχίζουν τις δράσεις τους, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

  Έτσι,  διασφάλισαν ότι στις δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο των έργων αυτών, θα παρέχονται υπηρεσίες και σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και τα παιδιά τους ή σε γυναίκες πρόσφυγες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

 Για το σκοπό αυτό, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ με τη ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – ΔΙΟΤΙΜΑ και με την διεθνή ΜΚΟ International Medical Corps (IMC).

 Το αντικείμενο της εν λόγω συνεργασίας αφορά το σχεδιασμό της δράσης του έργου που σχετίζεται με την επιμόρφωση στελεχών του Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ στην περιφέρεια Αττικής. Επίσης, εμπλέκει και τα στελέχη των ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων, για θέματα πρόληψης και προστασίας από την έμφυλη βία σε προσφυγικούς πληθυσμούς.

 Στόχος της επιμόρφωσης είναι η εξειδικευμένη πληροφόρηση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανταπόκρισης των στελεχών του πεδίου στις διαφοροποιημένες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες πρόσφυγες θύματα έμφυλης βίας.

  Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου, με μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων/ουσών, πραγματοποιήθηκαν   εκπαιδευτικά σεμινάρια των επαγγελματιών, που απασχολούνται σε Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, σε Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Οι θεματικές ενότητες των σεμιναρίων ήταν η Προστασία των γυναικών προσφύγων, η Πρώτη Ψυχολογική Βοήθεια, η Πολιτισμική διαφοροποίηση, η Διαδικασία ασύλου, μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και οι Διαδικασίες Παραπομπής.

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                        

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Η ισότητα των φύλων ως διακριτή θεματική στην αναπτυξιακή συνεργασία

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ισότητα των φύλων ως διακριτή θεματική στην αναπτυξιακή συνεργασία

(Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη - Βρυξέλλες, 15-16/6/2016)

 

Για δέκατη χρονιά, το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε η διεθνής διαδραστική συνάντηση υψηλού επιπέδου με τίτλο "Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη". Διοργανώτρια αρχή της υπήρξε η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, με συμμετοχές εκπροσώπων από 4.500 οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διεθνών οργανισμών, καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας από 154 χώρες.

Το σύνθημα της διοργάνωσης «Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Δράση: ο Κόσμος μας, η Αξιοπρέπειά μας, το Μέλλον μας» κυριάρχησε στους πέντε άξονες του προγράμματος εργασιών: Άνθρωποι, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη, Εταιρικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναδείξει για ακόμη μία φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίπονη και επίμονη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού του πλανήτη, μέσω των δικτύων αναπτυξιακής συνεργασίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η ισότητα των φύλων συμπεριλήφθηκε ως διακριτή θεματική ενότητα στον άξονα «Άνθρωποι», δεδομένου ότι αφενός αποτελεί τον πέμπτο από τους συνολικά δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αφετέρου η διάσταση του φύλου διαπερνά το σύνολο των Στόχων. Ίσα δικαιώματα για γυναίκες και άνδρες, σημαίνει περισσότερη ειρήνη και ευημερία στον πλανήτη, ενώ η ισότιμη πρόσβαση ανδρών και γυναικών στους παραγωγικούς πόρους οδηγεί σε αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 20-30%, με αποτέλεσμα τη δυνητική προστασία 100-150 εκατομμυρίων ανθρώπων από την απειλή της πείνας παγκοσμίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης 2016-2020 για την ένταξη της διάστασης του φύλου και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, στο πλαίσιο της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες.

Παράλληλα, ζητήματα όπως η ψυχική και ψυχολογική ακεραιότητα του γυναικείου πληθυσμού, η πρόληψη και η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών (π.χ. ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και σύναψη γάμου σε παιδική ηλικία), καθώς και η προώθηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε., των 28 Κρατών-Μελών της και των υπόλοιπων χωρών του πλανήτη.

Επίσης, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη αφιέρωσαν τρεις δημόσιους διαλόγους σε θέματα φύλου, όπως η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, με την Επικεφαλής του UN WOMEN να συμπεριλαμβάνεται στο πάνελ των ομιλητών/-τριών, η  κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές, το φύλο και η γεωργική επιχειρηματικότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα εξειδικευμένων Προγραμμάτων με θέμα τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, υπό  το μήνυμα The Right to Remain Uncut. Διακόσια εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη πρακτική, εβδομήντα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες είναι θύματα μόνο στην Ινδονησία, καθώς η εν λόγω επιβλαβής παραδοσιακή πρακτική κυριαρχεί σε 45 χώρες, αλλά καταγράφεται μόνο σε 30. Επίσης, έγινε παρουσίαση και των καλών πρακτικών παροχής αναπτυξιακής βοήθειας στον γυναικείο πληθυσμό χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

Αξίζει να σημεiωθεί ότι διοργανώθηκαν και ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα αποτελέσματα της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης και με τη θεσμοθετημένη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ομάδα Χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι στην 31η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ε.Ε. - Α.Κ.Ε. (Windhoek, Ναμίμπια, 13-15/6/2016) υιοθετήθηκε Επείγον Ψήφισμα κατά της ατιμωρησίας για περιπτώσεις βιασμών και βίας κατά των γυναικών και των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις. 

Τέλος, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πολιτιστικές εκδηλώσεις, από τις οποίες ξεχώρισαν  το βίντεο του Προγράμματος Ορχιδέα/Orchid Project για την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση όλης της κοινωνίας κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο "Μαραμένα Λουλούδια" για το ειδεχθές φαινόμενο της δολοφονίας γυναικών στο Μεξικό και την ατιμωρησία των δραστών, με τη μνήμη να αποτελεί το μόνο ισχυρό όπλο καταδίκης των γυναικοκτονιών, του πεπρωμένου  και της τραγωδίας και συνάμα η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο "Στόχοι για τα Κορίτσια μετά το 2015: Κέρδος, Ήττα ή Ισοπαλία;".  (https://eudevdays.eu/sessions/tipping-scale-female-genital-cutting, https://eudevdays.eu/sessions/withered-flowers-feminicide-destiny-tragedy, http://eurpeanweekofactionforgirls.org/index.php/photo-exhibition/ .)

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      

Το  Γραφείο Τύπου, 22/06/2016                                                                

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Ρέζους θηλυκό; Δελτίο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για διαφημιστικό μήνυμα

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Δέσμευση των G7 υπέρ της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών και της ισότητας των φύλων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στις 20-5-2016 δημοσιοποιήθηκε η 3η απολογιστική έκθεση της Ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη (γνωστή με το όνομα G7: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ιαπωνία) ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους σε θέματα ανάπτυξης.

Η έκθεση, συνολικής έκτασης 170 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, εκπονήθηκε ενόψει της Διάσκεψης των ηγετών των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διήμερο 26-27/5/2016 στην επαρχία Ise-Shima της Ιαπωνίας.

Η διάρθρωση του κειμένου εργασίας περιλαμβάνει δέκα τομείς προτεραιότητας, από τους οποίους δε θα μπορούσε να απουσιάζει η ισότητα των φύλων. Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα τομείς είναι οι εξής:

αναπτυξιακή βοήθεια - οικονομική ανάπτυξη - υγεία - ύδρευση και αποχέτευση- ασφάλεια τροφίμων - εκπαίδευση - ισότητα - διακυβέρνηση - ειρήνη και ασφάλεια - περιβάλλον και ενέργεια.

Η ισότητα των φύλων παρουσιάζεται σε επτά σελίδες και οι δράσεις των G7 συνάδουν με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030), όπου η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και διακρίσεων θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την οικονομική και κοινωνική ειρήνη (σελ. 87-93 της έντυπης έκδοσης).

Οι χώρες της Ομάδας G7 εστίασαν τις δράσεις τους στις ακόλουθες πολιτικές:

 α) σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών (π.χ. εκούσιος οικογενειακός προγραμματισμός, υγεία της μητέρας, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS, εξάλειψη επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων)

β) αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών των αναπτυσσόμενων χωρών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στις καλές πρακτικές των χωρών της Ομάδας G7 περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για τις Γυναίκες (World Assembly for Women - WAW), η οποία λειτουργεί ως διεθνές forum-συμπόσιο ηγετικών φυσιογνωμιών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών (σελ. 93 της έντυπης έκδοσης).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε το 2014 και πέρυσι, το διήμερο 28-29/8/2015, συγκεντρώθηκαν στο Τόκυο εκπρόσωποι κυβερνήσεων, βιομηχανιών, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες και οκτώ διεθνείς οργανισμούς. Η  θεματολογία αφορούσε ζητήματα, όπως ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, η υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, η εκπαίδευση των κοριτσιών, η προστασία του γυναικείου πληθυσμού στις φυσικές καταστροφές, καθώς και η ενίσχυση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.

Tην έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε o Ιάπωνας Πρωθυπουργός και τα συμπεράσματα αυτής δημοσιοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: http://www.mofa.go.jp/files/000101262.pdf .

(σχετικός σύνδεσμος της Ιαπωνικής Προεδρίας 2016 των G7 με το κείμενο απολογισμού πεπραγμένων για τις δεσμεύσεις των επτά ισχυρών της γης υπέρ της ανάπτυξης της ανθρωπότητας: http://www.japan.go.jp/g7/_userdata/common/data/iseshima_progress_report.pdf )

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                                                                    

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Αναφορά για τους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε πρόσφατα ψηφισμένο Νόμο

Στις 26/04/2016 ψηφίστηκε ο Ν.4384/2016: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις». Σε συνέχεια της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ων Φύλων (ΓΓΙΦ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), αναδεικνύουμε τα άρθρα που έχουν περιληφθεί στον εν λόγω Νόμο και που αφορούν τους γυναικείους συνεταιρισμούς, καθώς και τον όρο, ο οποίος αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια.

Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εξέταση της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία, που αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, έλαβε χώρα στη Γενεύη στις 3 Μαΐου 2016.

Τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη

Ρητή αναφορά στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων υπάρχει στη σύνοψη των αποτελεσμάτων των διήμερων εργασιών της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης (Κωνσταντινούπολη, 23-24/5/2016).

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ισότητας των φύλων

Η σημασία της ισότητας των φύλων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από δύο ακόμη Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO και την Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Εργαλείο σχεδιασμού & τεκμηρίωσης για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ένα εύχρηστο εργαλείο σχεδιασμού και τεκμηρίωσης υπέρ της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόκειται για τη Δομή «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» (Παρατηρητήριο) με τρία σημαντικά Έργα:

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων στην εκδήλωση 'Γυναίκα Πρόσφυγα - Αιτούσα Ασύλου'

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση με θέμα τη "Γυναίκα Πρόσφυγα - Αιτούσα Ασύλου", που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Αθήνας.

Ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου για υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας

Στο πλαίσιο των στόχων του Δημοτικού Σχεδίου Δράσης 2014-2016 για την ισότητα των φύλων, ξεκίνησε η υλοποίηση δράσης ενημέρωσης των υπαλλήλων του Δήμου σχετικά με θέματα έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων. Συγκεκριμένα, η δράση επικεντρώνεται στην ενημέρωση όλων των δημοτικών υπαλλήλων για Δομές και Υπηρεσίες στις οποίες μπορούμε να απευθυνόμαστε κυρίως σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών.

Ο Δήμαρχος με την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων

Με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. Η κ. Κούβελα μίλησε στο Δήμαρχο για τα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται στην ελληνική περιφέρεια αλλά και για τις προσπάθειες θωράκισης των γυναικών, που καταβάλει η ελληνική πολιτεία.

Ημερίδες στην Κρήτη με θέμα: «Πολιτικές ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ανάδοχος ένωση «ΕΤΑΜ A.E. – Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.» σας προσκαλούν στις ημερίδες με θέμα: «Πολιτικές ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση», για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Εξειδίκευση του πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων (Σ.Ε.Ι.Φ.) σε Περιφέρειες και Δήμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Χανίων.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας για τη συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΝΠΙΔ του Υπουργείου Εσωτερικών) διοργανώνει την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 (Α΄ Κύκλος), καθώς και τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 (Β΄ Κύκλος) στο Ηράκλειο, το 8ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής».

Το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στο Δήμο Ηρακλείου

Το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στο Δήμο Ηρακλείου 2014 - 2016 εγκρίθηκε με την 209 / 2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Δύο Φύλων Δήμου Ηρακλείου 2014-16

Η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου δημοσιοποιεί το κείμενο του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Δύο Φύλων Δήμου Ηρακλείου 2014-2016, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου (http://www.heraklion.gr/) για διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Η υποβολή προτάσεων, παρατηρήσεων και σχολίων γίνεται:

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE