inner image

Οι 100 πρώτες μέρες της νέας δημοτικής αρχής

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ηράκλειο 15-12-2014

Οι 100 πρώτες μέρες της νέας δημοτικής αρχής Ηρακλείου 

Έχουν περάσει 100 ημέρες ανάληψης της ευθύνης του Δήμου Ηρακλείου από τη νέα δημοτική αρχή. Σε αυτό το διάστημα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μπορέσαμε να προχωρήσουμε αρκετά θέματα, μέσα από συλλογική δουλειά και συνεργασία. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αλλά έχουμε τη θέληση και την επιμονή να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι δημότισσες και οι δημότες του Ηρακλείου.

Καταγράφουμε παρακάτω μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν αυτούς τους 3,5 μήνες.

Κατ’ αρχήν δώσαμε βάρος στην αντιμετώπιση προβλημάτων όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. 

Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη διανυκτέρευση 15 αστέγων με προοπτική να δημιουργηθεί δομή μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και άλλων φορέων, με στόχο αυτή να είναι μόνιμη με δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 30 αστέγων. Τούτο αποτελεί δέσμευση την οποία είχαμε εξαγγείλει πριν από τις εκλογές και υλοποιούμε.

Παράλληλα προχωρεί η δράση για παροχή πρωϊνού σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από την καταγραφή των αναγκών η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμη ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον ιατρικό κόσμο της πόλης για τη δημιουργία μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες και αναζητούμε το χώρο που θα στεγαστεί.

Επίσης έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες για τη δημιουργία δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου.

Από τη συνέντευξη

 

Έλεγχος σχολικών κτιρίων- Παιδεία

Μια από τις πρώτες κινήσεις μας ήταν ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, κάτι που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, μιας και η ανάληψη των καθηκόντων μας συνέπεσε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο έλεγχος γίνεται από μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και μέχρι τώρα, σε 85 εργάσιμες μέρες, έχουν ελεγχθεί 98 από τα 172 σχολικά κτίρια του Δήμου Ηρακλείου. Για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά έχει συνταχθεί από την υπηρεσία τεχνική έκθεση με τα ευρήματα.

Έγινε αναλυτική καταγραφή των σχολικών συγκροτημάτων και διαπιστώθηκε ότι τα 2/3 στερούνται οικοδομικής άδειας. Ακολούθησε σύσταση ειδικής ομάδας υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών. Ήδη έχουν συνταχθεί πλήρεις φάκελοι για τη νομιμοποίηση 8 σχολικών συγκροτημάτων, ενώ σε πολλά άλλα οι εργασίες βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ωριμότητας.

Επίσης έγιναν πολλές παρεμβάσεις στα περισσότερα σχολεία του Ηρακλείου, όπως χρωματισμοί, μονώσεις, οικοδομικές εργασίες, ξυλουργικά, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά.

Ακόμη άρχισε η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου στα Δειλινά με στόχο να επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές.

 

Κοντά στους δημότες

Είμαστε συνεχώς και αδιαλείπτως κοντά στους δημότες. Έχουν γίνει επισκέψεις σε γειτονιές και χωριά, αρκετές των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βατότητα των δρόμων, ενώ υπήρξε ικανοποιητική αντίδραση στη μεγάλη νεροποντή που είχαμε πριν ενάμιση μήνα.

Έγινε εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης σε 16 σημεία που αφορούσαν κατεδαφίσεις, διανοίξεις, διαστρώσεις, εξυγιάνσεις και καθαρισμούς δρόμων.

Διατέθηκαν 220 τόνοι ασφαλτομίγματος και έγιναν επισκευές και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων.

Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας με τσιμεντοστρώσεις, καθαρισμό, διαστρώσεις με χαλίκι. Μετά από συνεννόηση με τις Τοπικές Κοινότητες την Άνοιξη προχωρούμε στην επίστρωση 1600 κυβικών σκυροδέματος. Η επιλογή των σημείων θα γίνει με διαβούλευση στα χωριά.

Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού και της σήμανσης έγινε αποκατάσταση 2.500 βλαβών και μειώσαμε το χρόνο αποκατάστασης, κατά μέσο όρο σε τρεις ημέρες.

 

Τάξη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος βρήκαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ξεκίνησε να μπαίνει τάξη. Σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες ετοιμάζεται οδηγός με κωδικοποιημένα τα βήματα αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών, τις κυρώσεις και τα σχετικά έντυπα.

Τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο εκδόθηκαν 66 άδειες καταστημάτων και 22 βεβαιώσεις υποβολής γνωστοποίησης (υπέχουν θέση αδείας) για καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τους ίδιους μήνες βγήκαν 47 αποφάσεις σφράγισης καταστημάτων, εκ των οποίων ήδη αδειοδοτήθηκαν τα 20, ενώ 9 πέτυχαν αναστολή σφράγισης με απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου και της διεύθυνσης δημόσιας υγείας.

Παράλληλα προχωρήσαμε στη σύσταση επιτροπής, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα προτείνει αστικό κανονισμό λειτουργίας για την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων και μορφολογικά πρότυπα, ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η εικόνα της πόλης, αισθητικά και λειτουργικά.

Επίσης σχεδιάζεται η εφαρμογή ειδικού σήματος για τα καταστήματα που έχουν άδεια, το οποίο διαθέτει barcode και θα επικολληθεί σε εμφανή σημεία των καταστημάτων.

 

Καθαριότητα

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί η εικόνα στο κέντρο της πόλης, στις συνοικίες και στα χωριά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, αλλά απαιτείται και η συνεργασία καταστηματαρχών και δημοτών. Να βγάζουν τα σκουπίδια στην ώρα τους, να μην τα αφήνουν έξω από τους κάδους και να είναι προσεκτικοί τι πετούν στους κάδους ανακύκλωσης.

Προχωρούμε σε νέο σχεδιασμό για την αποκομιδή από το κέντρο της πόλης, μελετούμε την δημιουργία τεσσάρων σημείων για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων, ενώ έγινε παραγγελία για την προμήθεια 100 νέων κωδώνων ανακύκλωσης γυαλιού και προμήθειας ειδικού οχήματος για την αποκομιδή.

Επίσης σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση.

Δυστυχώς έχουμε ένα πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό. Πολλά απορριμματοφόρα είναι στους δρόμους πάνω από 10 χρόνια και χρειάζεται η αγορά νέων. Πάντως εμείς προχωρούμε στον έλεγχο όλων των οχημάτων του Δήμου, γιατί αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η ασφάλεια του προσωπικού.

 

Ετοιμόρροπα κτίσματα

Όταν αναλάβαμε βρήκαμε αμέσως μπροστά μας το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα, με την κατάρρευση ενός παλιού σπιτιού στην οδό Γιαμπουδή.

Προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση ημερίδας όλων των εμπλεκομένων φορέων (αστυνομία, αρχαιολογία, τεχνική υπηρεσία, πολεοδομία). Φτιάχτηκε συνοπτικός οδηγός –για δημότες και υπηρεσίες- των απαιτούμενων ενεργειών από τη διαπίστωση του κινδύνου μέχρι την άρση αυτού.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα αποτυπώνονται τα ετοιμόρροπα και οι διοικητικές ενέργειες που έχουν γίνει. Παράλληλα έγινε καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, διενεργήθηκαν 50 αυτοψίες για επισημάνσεις πιθανώς επικίνδυνων κτισμάτων, ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκίνησε η εκπαίδευση των μηχανικών του Δήμου, που διενεργούν αυτοψίες των ετοιμόρροπων κτισμάτων. Για το λόγο αυτό ήρθε στο Ηράκλειο η καθηγήτρια του ΕΜΠ, κα. Ελισάβετ Βιτζηλαίου, διευθύντρια του τομέα δομοστατικής.

Θα προχωρήσουμε επίσης στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΕΜΠ για τη εκπόνηση μελέτης που θα αφορά τη δομική αποκατάσταση του αποθέματος της παλιάς πόλης. 

 

Πολιτισμός

Προχωρούμε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά του 2015 σε άλλο πνεύμα. Επίκεντρο η πλατεία Ελευθερίας, αλλά θα γίνουν εκδηλώσεις και σε άλλες πλατείες, στις γειτονιές και στα χωριά.

Ετοιμαζόμαστε από τώρα για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς του 2015.

Γίνεται νέα ψηφιοποιημένη καταγραφή των έργων τέχνης του Δήμου.

Ερευνούμε την παραλαβή και επαναλειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Προγραμματίζονται:

-Αναδρομική έκθεση το Φεβρουάριο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Θωμά Φανουράκη.

-Έκθεση των έργων του Δήμου το Μάρτιο.

-Έκθεση έργων του Φώτη Κόντογλου, Απρίλιο ή Μάιο.

-Φωτογραφικές εκθέσεις σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) κ.α.

Στόχος μας να γίνει το Ηράκλειο πόλος έλξης με βάση το πολιτισμικό του απόθεμα. Μουσεία, Ενετικά Τείχη, Νεώρια, Πύλες, Μνημεία, Βικελαία Βιβλιοθήκη.

 

Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Θέσαμε το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Ηρακλείου μέχρι την κατασκευή του νέου στο Καστέλι Πεδιάδος, προκειμένου να μην υπάρχουν οι πολύ άσχημες εικόνες του καλοκαιριού που αποτελούν ντροπή και υπονομεύουν την τουριστική κίνηση.

Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον οποίο συναντηθήκαμε στο δημαρχείο και στην Αθήνα, είπε πως αυτό πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Συμμετείχαμε στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα και αναλάβαμε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

 

Πολεοδομικές μελέτες

Προχωρήσαμε στη λεπτομερή καταγραφή του σταδίου που βρίσκεται κάθε πολεοδομική μελέτη. Έγινε συνάντηση με τους μελετητές του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου, της Παλιάς Πόλης, της Φορτέτσας, των Καμινίων, της Άνω Αλικαρνασσού, και του Δυτικού Πολεοδομικού Κέντρου.

Καταγράφηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που οδήγησαν στις μεγάλες καθυστερήσεις. Έτσι:

-Ενισχύθηκε με επιπλέον υπαλλήλους η αρμόδια υπηρεσία.

-Πήγε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις καθυστερήσεις στην έγκριση των γεωλογικών μελετών. Πρότεινε η έγκριση να γίνεται- μετά από αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου- και από άλλες υπηρεσίες πέρα από το ΥΠΕΚΑ.

-Εξασφαλίσαμε ποσό 330.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015, για να προχωρήσουν από τον ΟΑΚ οι μελέτες οριοθέτησης των ρεμάτων και του αντιπλημμυρικού φράγματος Δαφνών.

Τέλος ζητήσαμε από το ΥΠΕΚΑ να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης της μελέτης του Περιφερειακού κέντρου – Δυτικά του Ξηροποτάμου- από το Δήμο Ηρακλείου με χρηματοδότηση από το υπουργείο και περιμένουμε να υπάρξει θετική έκβαση του αιτήματος. 

 

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές- προσωπικό

Με παρέμβαση της αντιδημαρχίας Οικονομικών προς το αρμόδιο υπουργείο πετύχαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές δημοτών στο Δήμο και ήδη εκατοντάδες οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Οι απευθείας αναθέσεις θα μειωθούν στο ελάχιστο και όπου απαιτούνται θα επιλέγεται εκείνος που θα δώσει τη χαμηλότερη τιμή. Ήδη στη διεύθυνση καθαριότητας ξεκίνησε η σύνταξη μελετών για την προμήθεια ελαστικών- μπαταριών και ανταλλακτικών. Στόχος η απόλυτη διαφάνεια και η μείωση του κόστους.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού που θα ενταθεί το 2015 γιατί φεύγουν με συνταξιοδότηση αρκετοί υπάλληλοι. Υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν οριακά, ενώ δεν θα έχουμε προσωπικό σε κάποια τμήματα.

Ειδικά από τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων αποσπάστηκαν δεκάδες υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους Μηχανικοί. 

 

Ασφάλεια εργαζομένων- Πολιτική Προστασία

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος Υγιεινής και Ασφάλειας σχολικών κτιρίων και δημοτικών εγκαταστάσεων που έγινε από τεχνικούς ασφαλείας του Δήμου. Εντοπίστηκαν προβλήματα τα οποία έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου.

Έγιναν δύο συσκέψεις του γραφείου Πολιτικής Προστασίας για τα προβλήματα προσβασιμότητας στην παλιά πόλη, για τα οχήματα της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και τα ασθενοφόρα, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Το 2015 ο δήμος αποκτά ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα το οποίο θα δοθεί για χρήση στην Πυροσβεστική, για περιπτώσεις επεμβάσεων στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, ενώ θα προχωρήσουμε στη σύνταξη μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας για την πόλη του Ηρακλείου. 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE