inner image

Εχθροί – ασθένειες αμπελιού και ελιάς την τρέχουσα περίοδο

Εχθροί – ασθένειες αμπελιού και ελιάς την τρέχουσα περίοδο

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια και τις ελιές την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948 (για αμπέλια) και κ. Μαρία Ροδιτάκη (για  ελιά).

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ( Ίσκα, Ευτυπίωση, Φόμοψη )

Οι ασθένειες του ξύλου μειώνουν σταδιακά τις α̟οδόσεις και την παραγωγική ζωή του αμπελώνα.

Για την αντιμετώπιση της ίσκας και της ευτυπίωσης δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Χημική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο για τη φόμοψη. Συστήνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα που είναι αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται από όλους τους παραγωγούς.

 

  • Τα κλαδέματα να γίνονται με ξηρό καιρό και όψιμα ( τέλος του χειμώνα).
  • Να αποφεύγονται οι μεγάλες και βαθιές τομές, ειδικότερα κοντά στον κορμό – βραχίονες.
  • Να γίνεται αφαίρεση και κάψιμο των ύποπτων κληματίδων (λευκές και κούφιες).
  • Τα αρρωστημένα πρέμνα να ξεριζώνονται και να καίγονται.
  • Κάψιμο να γίνεται και στα χοντρά υπολείμματα του κλαδέματος.
  • Τα υπόλοι̟α λεπτά στοιχεία του κλαδέματος είναι προτιμότερο να θρυμματίζονται και να ενσωματώνονται στο έδαφος (φρέζα, καταστροφέας) αυξάνοντας την οργανική του ουσία.

 

Ε Λ Ι Α

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ : (Pseudomonas savastanoi)

Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στους βραχίονες και στον κορμό.

Μολύνσεις γίνονται από πρόσφατες, μη επουλωμένες πληγές (ράβδισμα, κλάδεμα, παγετός, χαλάζι, δυνατός άνεμος) όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός. Η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

  • Αποφεύγετε το κλάδεμα των ελαιοδέντρων με υγρό ή βροχερό καιρό.
  • Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων συνιστάται αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών ή αφαίρεση των καρκινωμάτων από τους κλάδους, τον κορμό ή τους βραχίονες με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη των πληγών με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Να γίνεται επιμελής και συστηματική απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος.
  • Αμέσως μετά το κλάδεμα, την αφαίρεση καρκινωμάτων, μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό επιβάλλεται άμεσα προλη̟τικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα.

Ξ ΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ: ( Σ κ ο λ ύ τ ε ς )

Προκαλούν σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα. Προσβάλουν ξηρούς κλάδους αλλά και ζωηρούς, νεαρούς κλάδους και κλαδίσκους. Μεγαλύτερης διαμέτρου κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία. Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα.

Συνιστώνται:

Διατήρηση των ελαιοδέντρων σε καλή κατάσταση (κλάδεμα, λίπανση, πότισμα). Παράγοντες που μειώνουν την ευρωστία των δέντρων πρέπει να καταπολεμούνται.

Έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των ξηρών και ημίξηρων κλάδων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

 

ΚΑΠΝΙΑ & ΛΕΙΧΗΝΕΣ :

Αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση. Το κλάδεμα εξασφαλίζει στα δέντρα επαρκή αερισμό και φωτισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών προσβολών από το κύριο αίτιο της καπνιάς, το λεκάνιο.

Ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα βοηθά στην αποκόλληση της καπνιάς και των λειχήνων.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΟΦΥΟΥΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Μην καταστρέφετε την ξινήθρα, δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο. Προστατεύει κυρίως τα επικλινή εδάφη από τη διάβρωση, συγκρατεί τα νερά της βροχής και ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια.

Στους ελαιώνες πρέπει να αποφεύγετε την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η όψιμη ζιζανιοκτονία βοηθάει σημαντικά στη μείωση των ζημιών του εντόμου στην ανθοφορία της ελιάς.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE