inner image

Εχθροί – ασθένειες αμπελιού αυτή την περίοδο

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.

 

ΕΥ∆ΕΜΙ∆Α: (Lobesia botrana)

Στις πρώιμες παραλιακές περιοχές ξεκίνησε η δεύτερη πτήση και διαπιστώνονται οι πρώτες ωοτοκίες.

Οδηγίες:

Συνιστάται καταπολέμηση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

- Πρώιμες περιοχές (όπως Γούβες, Γάζι, Σητεία, Πισκοκέφαλο, περιοχή

Τυμπακίου, κλπ ): Επιτραπέζια: 22 - 23 Μαΐου.

Σταφιδάμπελα – οινάμπελα: 26 - 27 Μαΐου.

- Ενδιάμεση ζώνη (βρίσκεται μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης όπως

Καλέσα, Βασιλειές, Βούτες, Βάθεια, Καπαριανά, Μοίρες, κλπ): Επιτραπέζια: 24 - 25 Μαΐου.

Σταφιδάμπελα – οινάμπελα: 28 - 29 Μαΐου.

Για τις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές θα ενημερωθείτε με επόμενο δελτίο.

 

ΨΕΥ∆ΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus ficus)

Σε αμπέλια για επιτραπέζια χρήση, των πρώιμων και ενδιάμεσων περιοχών, που διαπιστώνονται πληθυσμοί και δεν έχει γίνει ακόμα επέμβαση μπορεί να γίνει συνδυασμένη με την ευδεμίδα. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή του κορμού και των βραχιόνων.

 

ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΙ: (Empoasca spp)

Σε αμπέλια με προσβολές να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.

 

ΩΙ∆ΙΟ: (Erysiphe necator)

Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και νέοι κύκλοι του παθογόνου εξαπλώνουν περαιτέρω την ασθένεια.

Οδηγίες:

Υπενθυμίζεται ότι από την άνθηση μέχρι και δύο εβδομάδες μετά την καρπόδεση τα σταφύλια είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να είναι συνεχώς καλυμμένα.


ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)

Η εκδήλωση της ασθένειας είναι πολύ περιορισμένη. Να γίνεται καταπολέμηση μόνο όπου εμφανίζονται συμπτώματα.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE