Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum και θέλω να θίξω κάποια πραγματάκια όσον αφορά το κυκλοφοριακό στην πόλη του Ηρακλείου. Το να προτείνει ο καθένας τις προτάσεις του είναι σίγουρα κάτι ευχάριστο όμως καθόλου αποτελεσματικό.Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συκοινωνιακή μελέτη στην πόλη μας ώστε πρώτα να καταγραφούν τα αίτια και έπειτα να βρεθούν οι αντίστοιχες λύσεις. Μία δική μου οπτική γωνία έχει να κάνει με το ότι 1)τα ΜΜΜ είναι απαράδεκτα.Τα λεωφορεία που αποτελούν και το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς καλύπτουν ένα μικρό μέρος της πόλης και οι γραμμές διαφέρουν κατ ελάχιστον.Αυτό σημαίνει ότι κάθε Ηρακλειώτης παίρνει το αυτοκίνητό του για να κάνει τις δουλειές του. Τα εισητήρια επίσης είναι πανάκριβα,δεν δικαιολογείται να είναι τόσο ακριβά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.Καλύτερα να πάρεις ταξί παρά λεωφορείο.Σε τέτοιο σημείο Σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων πάρκινκ το πρόβλημα μεγιστοποιείται μιας και το κέντρο γεμίζει αυτοκίνητα,λεωφορειολωρίδες δεν υπάρχουν,άρα κολλούν και τα λεωφορεία και γενικότερα γίνεται χαμός λόγω αυξημένης συσσώρευσης στις κεντρικές οδικές αρτηρίες... 2)η μη ύπαρξη μέσου σταθερής τροχιάς,όπως μετρό,τραμ και τρόλλεϋ. Σαφώς το να μιλάμε για μετρό αποτελεί κάτι οικονομικά ασύμφερο και ουτοπικό ειδικά για μία πόλη σαν το Ηράκλειο,όμως το τραμ δεν είναι τόσο μακρινό. Μελέτες ήδη έχουν γίνει και το Τραμ θα ήταν ιδανικό για μια πόλη του μεγέθους του Ηρακλείου.Θα έδενε επίσης πολύ με το ιστορικό κέντρο,αφού παραδείγματα από το εξωτερικό το αποδεικνύουν καθημερινά... 3)Η νοοτροπία των Ηρακλειωτών.Επιτέλους ας αφήσουμε τα αυτοκίνητα μας στα γκαράζ,ας πάμε με τα πόδια,με τα λεωφορεία(ας απαιτήσουμε καλύτερες συνθήκες από τα ΚΤΕΛ)...Δεν είναι ανάγκη να αφήνουμε το αυτοκίνητο ακριβώς έξω από το μαγαζί ή τη δημόσια υπηρεσία που θέλουμε να πάμε (πάντα με αναμμένα τα αλάρμ)... Ας περπατήσουμε λιγάκι από την πιο κοντινή στάση του λεωφορείου... |